wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
(25-03-2021 07:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ik krijg af en toe een mail van DQ, met commentaren op topics van t forum, en meestal ook nog een mooie beschrijving van wat hij aan t drinken is op dat moment, waarna ik telkens aandring om zijn bevindingen rechtstreeks op t forum te plaatsen, tevergeefs.
Hij leest wel goed mee hoor.
Dag Don! Wink
Je kan het maar proberen hé Jo!
thumbsup
Kom gerust terug Don! Smile

Hier gisteren de Helios Pinot Noir B 2015 van Agapé op.
Goh wat valt daar over te zeggen buiten: Lekker!
(21-03-2021 04:44 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-03-2021 04:36 PM)wvd schreef: [ -> ]
(21-03-2021 01:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]En nog iets, ik denk idd dat we spatburgunder niet al te lang moeten laten liggen, zie de Adenauer ervaring van Oli...(komt eraan vermoed ik)

Bedoel je moeten of mogen? ang-el
Ik denk dat er aardig wat Duitse Pinots zijn die een lang leven beschoren zijn, maar die moet je ook niet echt kopen als goedkoop alternatief voor Bourgogne.

Kan je een voorbeeld geven van zo n Duitse pinot (aka spatburgunder) die je op leeftijd dronk en die de moeite waard was?

Ik deel de ervaring van Olivier met Adeneuer, we dronken een 2013 Rosenthal (nochtans een goed jaar voor SB volgens de boekjes) op een terras in de Ahrvallei vorig jaar, en dat was toch ook al veel van zijn charme verloren, wat je niet verwacht van een wijn die op het domein intussen al meer dan 30 euro kost denk ik. Adeneuer is dan ook wel zeer klassiek Duits in stijl vind ik, niet te vroeg geplukt, goed wat hout en extractie, wat op termijn toch wel zijn impact heeft. Vroege plukkers, zachte behandeling en niet te veel hout lijken me beter, dat is ook de evolutie die dat de meeste Duitse wijnbouwers nu doormaken.

Naar Duitse Spätburgunders die ik zelf in de kelder heb gelegd en waar ik achter 15 jaar alle vertrouwen in heb denk ik aan Huber, Ziereisen (een magnifieke 2007 een tijdje geleden, belachelijk voor iets wat nu 15 euro kost), Furst (heeft enorm veel tijd nodig, ik begin daar nog niet aan en het jongste wat ik heb liggen is 2011, Steintal (voorheen Baltes), Stodden en Meyer-Nakel (2004 top), Bernd Philippi (als je ze nog kan vinden), Knipser, Shelter (heb eens 2003 of 2004 geproefd een paar jaar terug, was hun tweede jaargang alleszins en dat was top).
(26-03-2021 04:08 PM)Kupers schreef: [ -> ]
(21-03-2021 04:44 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-03-2021 04:36 PM)wvd schreef: [ -> ]
(21-03-2021 01:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]En nog iets, ik denk idd dat we spatburgunder niet al te lang moeten laten liggen, zie de Adenauer ervaring van Oli...(komt eraan vermoed ik)

Bedoel je moeten of mogen? ang-el
Ik denk dat er aardig wat Duitse Pinots zijn die een lang leven beschoren zijn, maar die moet je ook niet echt kopen als goedkoop alternatief voor Bourgogne.

Kan je een voorbeeld geven van zo n Duitse pinot (aka spatburgunder) die je op leeftijd dronk en die de moeite waard was?

Shelt

Ik deel de ervaring van Olivier met Adeneuer, we dronken een 2013 Rosenthal (nochtans een goed jaar voor SB volgens de boekjes) op een terras in de Ahrvallei vorig jaar, en dat was toch ook al veel van zijn charme verloren, wat je niet verwacht van een wijn die op het domein intussen al meer dan 30 euro kost denk ik. Adeneuer is dan ook wel zeer klassiek Duits in stijl vind ik, niet te vroeg geplukt, goed wat hout en extractie, wat op termijn toch wel zijn impact heeft. Vroege plukkers, zachte behandeling en niet te veel hout lijken me beter, dat is ook de evolutie die dat de meeste Duitse wijnbouwers nu doormaken.

Naar Duitse Spätburgunders die ik zelf in de kelder heb gelegd en waar ik achter 15 jaar alle vertrouwen in heb denk ik aan Huber, Ziereisen (een magnifieke 2007 een tijdje geleden, belachelijk voor iets wat nu 15 euro kost), Furst (heeft enorm veel tijd nodig, ik begin daar nog niet aan en het jongste wat ik heb liggen is 2011, Steintal (voorheen Baltes), Stodden en Meyer-Nakel (2004 top), Bernd Philippi (als je ze nog kan vinden), Knipser, Shelter (heb eens 2003 of 2004 geproefd een paar jaar terug, was hun tweede jaargang alleszins en dat was top).
Shelter is zeer goed.
Vorig jaar via Shiraz een 2011 gedronken zalig.
thank you nogmaals daarvoor!

Schumacher Trotzenberg 14 een tijd terug was zeer mooi.
Ik ben benieuwd naar zijn topper binnen 5 jaar.

Kreeg nu al goesting in een glas Spätburgunder.
Carpe Diem 18, dat trekt nog wat precies.
Moet nog ergens 16 en 15 liggen hebben ook maar was te lui.
Santé!
Naar aanleiding van de Spätburgunder topic, dit weekend de Blauschiefer 2014 van Meyer-Näkel opengetrokken. Op het domein proef je deze meestal langs de 'S' om de twee stijlen van Ahr Spätburgunder te leren kennen. S is breed, rond en op het fruit, terwijl Blauschiefer het strakke en minerale karakter dat Spätburgunder Ahr zo mooi maakt benadrukt.

In eerste instantie komt de kruidigheid en houtlagering naar voor. Het domein is in recente jaren het gedeelte nieuw hout aan het afbouwen, maar hier geeft het nog een duidelijke toets. Het mondgevoel is wat hard, dus kurk erin en na de wijn een dagje te vergeten is hij hel wat aangenamer. Rode besjes en aardbeien in de neus, de kruidige toets is er nog steeds maar wordt nu toch wat gecounterd. redelijk tannineus nog steeds, maar frisse zuurtjes naar de finish toe. all in all komt dit jong over mits wat lucht, maar nu perfect genietbaar.
Clos René 2004, Pomerol.
De kleur verraadt de leeftijd. Maar René is nog in topvorm !
Chateau Chasse Spleen 2012, Moulis-en-Medoc.
Uit de klimaatkast, karaf binnen.
Gekocht aan €21 in Auchan...
Even de nieuwe Thienpont hype proberen ... L'Hêtre ... jaargang 2017.

Gisteren al een paar glazen en is zeer netjes gemaakt, lekkere sexy Merlot.
Houdt nog heel mooi vol op dag twee, geen verval te bemerken.
Zeer tevreden, aangekocht aan 27,77 € geleverd, nog vijf flesjes liggen, geen haast dit.

Mathijs
(02-04-2021 08:44 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Even de nieuwe Thienpont hype proberen ... L'Hêtre ... jaargang 2017.

Gisteren al een paar glazen en is zeer netjes gemaakt, lekkere sexy Merlot.
Houdt nog heel mooi vol op dag twee, geen verval te bemerken.
Zeer tevreden, aangekocht aan 27,77 € geleverd, nog vijf flesjes liggen, geen haast dit.

Mathijs

27 euro, toch al een stijging van een 25% precies...

Dronk m ook al
http://www.vinejo.freebb.be/thread-6094-...l#pid91769
(02-04-2021 11:06 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(02-04-2021 08:44 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Even de nieuwe Thienpont hype proberen ... L'Hêtre ... jaargang 2017.

Gisteren al een paar glazen en is zeer netjes gemaakt, lekkere sexy Merlot.
Houdt nog heel mooi vol op dag twee, geen verval te bemerken.
Zeer tevreden, aangekocht aan 27,77 € geleverd, nog vijf flesjes liggen, geen haast dit.

Mathijs

27 euro, toch al een stijging van een 25% precies...

Dronk m ook al
http://www.vinejo.freebb.be/thread-6094-...l#pid91769

Hier ook een Thienpontje deze avond;
Bij het lezen van de 'Against the wind-topic' deze week en het verkiezen van Pontet Canet ipv L'if 2016 werd mijn aandacht getriggerd om eens het kleine zusje van L'if te proberen.

Collines de L'if 2017 (32€)
Deze Saint Emilion is hun eerste uitgave als 2° wijn van L'if. Blijkbaar ben ik met mijn 6 flessen voor de helft aandeelhouder van de totale voorraad genoteerden op CT Confused

Zoet en pruimen in de neus. Braambessen en kersen overheersen het mondgevoel met wat chocolade. Zachte ronde tannines, fris en zeker voldoende body. Als dit de tweede wijn is ... dan beloofd dit heeeel veel voor de L'if Slurp in de betere jaren Wink
(Ooit L'if 2013 in zijn gesloten fase gedronken en was niet overtuigend, ik vermoed dat hier het jaartal een hele grote rol heeft gespeeld.)
Wij mogen professioneel zat zijn, dus vandaag geproefd:
Domaine Ruet Cuvée Maxime 2015, Bojo: Dig the style, oxidatief, malo, voldoende aciditeit maar teveel hout en alcohol te aanwezig.
Raisins Gaulois van Lapierre, Bojo: gouleyant, vers rood & zwart fruit, zonder pretentie maar zeer goed gemaakte wijn.
Clos René 2015, Pomerol: Goed gemaakt in zijn stijl, maar niet in zijn beste fase, gesloten. Binnen een 5tal jaar wellicht een zeer te genieten klassieke pomerol
Een poiré de Normandie, in België nooit gedronken, maar van peren wordt dus lekker spul gemaakt! lage lacohol, hier 4°. Een brut, geen idee wat dat betekent qua restsuiker in de perenwereld, maar voor mij een mooie balans. En dat voor geen geld, een euro of 5.
2 petnats zonder etiket, beide Chenin, 2020 is niet slecht! Smile Malo maakt wel een verschil
Eindelijk tijd voor een bubbeltje. Zalig Pasen!

Heerlijke pinot noir rosé champagne, lag tussen wat oude flessen. Ligt hier al een jaar of 10 denk ik. Nog mooi rood fruit, fijne zuren en fijne belletjes. Vrij krachtig en mooie afdronk. Nog in top conditie.
Weingut Sander Riesling Sekt Brut Prestige. 100% Riesling. Rheinhessen. Zeer droog, weinig tot geen brioche of gist-geuren/smaak. Zeer strak met knappe zuren. Lekker glas Duits aperitief om even af te wijken van de bewandelde paden.
Gekocht bij Vinikus.
Gisteravond bij de pizza een glas Coudert Fleurie Clos de la Roillette 2018 gedronken.

2018 blijft een atypisch (of is dit het nieuwe normaal?) jaar in de Beaujolais: ook deze fles komt wat forser over dan je van een doorsnee Fleurie zou verwachten. Op de fles staat 13 procent alcohol, ik vraag me af of het niet iets meer zou zijn. Tegelijk is dit toch een wijn om van te snoepen. In de neus de kenmerkende kersjes, blauwe bessen, aarde. In de mond lekker zacht en met zuurtje, zij het misschien iets minder prominent dan waar ik naar zoek op ben. Benieuwd wat dit op dag twee zal geven.

Dit kan antuurlijk nog een hele poos in de kelder blijven liggen - en dat zal ook gebeuren met de twee resterende flessen.
Gisteren Chateau d'Escurac 2005 en Chateau Lilian Ladouys 2007.
Beiden versmolten en lekker, zelfs de 2007, aangenaam verrast.
(11-04-2021 08:25 PM)Biff schreef: [ -> ]Gisteren Chateau d'Escurac 2005 en Chateau Lilian Ladouys 2007.
Beiden versmolten en lekker, zelfs de 2007, aangenaam verrast.

Nice Wink
Deze avond asperges met zalm en mousseline.
Wat opendoen?
Corton Charlemagne Ravaut 2014,Chardonnay Henry Boillot 2017,Puligny Gérard Thomas 2017,Morey Saint Denis Dujac 2018 of Méo Camuzet Clos Saint Philibert 2018?
(15-04-2021 02:53 PM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond asperges met zalm en mousseline.
Wat opendoen?
Corton Charlemagne Ravaut 2014,Chardonnay Henry Boillot 2017,Puligny Gérard Thomas 2017,Morey Saint Denis Dujac 2018 of Méo Camuzet Clos Saint Philibert 2018?

Muscat 2017 van Trimbach Sleepy
Kom jij die brengen? Slurp
(15-04-2021 02:53 PM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond asperges met zalm en mousseline.
Wat opendoen?
Corton Charlemagne Ravaut 2014,Chardonnay Henry Boillot 2017,Puligny Gérard Thomas 2017,Morey Saint Denis Dujac 2018 of Méo Camuzet Clos Saint Philibert 2018?

Zalm en Bourgogne Chardonnay Heart

De rest een beetje too much denk ik.
(15-04-2021 04:07 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(15-04-2021 02:53 PM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond asperges met zalm en mousseline.
Wat opendoen?
Corton Charlemagne Ravaut 2014,Chardonnay Henry Boillot 2017,Puligny Gérard Thomas 2017,Morey Saint Denis Dujac 2018 of Méo Camuzet Clos Saint Philibert 2018?

Zalm en Bourgogne Chardonnay Heart

De rest een beetje too much denk ik.

Ik denk ook dat je een Corton-Charlemagne van een groot jaar als 2014 best nog een decennium vergeet. En dan nog... Een Puligny Villages zou nog gaan misschien, maar ik zou ook opteren voor de Chardonnay, niet te koud (minstens 12°C) en even op voorhand openen.
Vinicio Godello 2017

Weinig ervaring met deze druif, daarom uit interesse een flesje meegenomen uit het rek.

Lichtgele kleur, in de neus geoxideerde appel, noterig. Doet me wat denken aan een savagnin. De mond bevestigd de neus, dit zou me blind eigenlijk weer zo leiden naar de Jura. Een frisse wijn, zuren mooi aanwezig, een droog 'sherry' gevoel is ook merkbaar. Vrij rechtlijnig. Het is persoonlijk natuurlijk, maar dit is niet helemaal mijn ding. De wijn zou misschien wel goed samen gaan met een beetje kaas. (ik had bijna gezegd Comté).
(15-04-2021 05:57 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Vinicio Godello 2017

Weinig ervaring met deze druif, daarom uit interesse een flesje meegenomen uit het rek.

Lichtgele kleur, in de neus geoxideerde appel, noterig. Doet me wat denken aan een savagnin. De mond bevestigd de neus, dit zou me blind eigenlijk weer zo leiden naar de Jura. Een frisse wijn, zuren mooi aanwezig, een droog 'sherry' gevoel is ook merkbaar. Vrij rechtlijnig. Het is persoonlijk natuurlijk, maar dit is niet helemaal mijn ding. De wijn zou misschien wel goed samen gaan met een beetje kaas. (ik had bijna gezegd Comté).

Dit lijkt me toch een beetje een geoxideerde wijn..?
De weinige goddeloos (tekstcorrectie Wink ) die ik al dronk leken me alvast niet oxidatief gemaakt.
We hoopten het einde van de vorst te mogen vieren deze morgen. Ondertussen is er vannacht terug een beetje risico, maar ik ga er gemakkelijkheidshalve van uit gaan dat het wel zal opwarmen zonder blazen.

Dus vanmorgen een beetje geproefd
Bertrand & Lise Jousset Petnat 2009: Nog verassend goed & fris
Bertrand & Lise Premier Rendez Vous van een bepaald jaar: signatuurcuvée, simply good
Dilemme Petnat: Petnat van waar ik werk. Floraal & fris. Chenin & Viognier
Vincent Bergeron Love mi Doux: frisse demie sec, fruitig
Sebastien David - Vin d'une oreille 2016: zeer goede wijn, diepgang, mineraliteit structuur & vers fruit
Domaine Moyer Montlouis 1945 moelleux. In een blauwachtige fles, want met den oorloge was kleurstof te duur #wistjedatje. De wijn zelf steunt nog op zijn zuren en suikers en ook de aroma's hebben de tand des tijds doorstaan. Genieten van geschiedenis.
Domaine Moyer Montlouis 1959 moelleux: Wat meer zuren misschien, misschien was het het geschiedkundig element, maar ik vond de 45 beter bevallen.
Domaine niet geëtiketteerde fles Bourgeuil 1976: skwone versmoltn. Tertiair uiteraard, houdt zich nog kranig staande
(15-04-2021 09:47 PM)Jerver schreef: [ -> ]We hoopten het einde van de vorst te mogen vieren deze morgen. Ondertussen is er vannacht terug een beetje risico, maar ik ga er gemakkelijkheidshalve van uit gaan dat het wel zal opwarmen zonder blazen.

Dus vanmorgen een beetje geproefd
Bertrand & Lise Jousset Petnat 2009: Nog verassend goed & fris
Bertrand & Lise Premier Rendez Vous van een bepaald jaar: signatuurcuvée, simply good
Dilemme Petnat: Petnat van waar ik werk. Floraal & fris. Chenin & Viognier
Vincent Bergeron Love mi Doux: frisse demie sec, fruitig
Sebastien David - Vin d'une oreille 2016: zeer goede wijn, diepgang, mineraliteit structuur & vers fruit
Domaine Moyer Montlouis 1945 moelleux. In een blauwachtige fles, want met den oorloge was kleurstof te duur #wistjedatje. De wijn zelf steunt nog op zijn zuren en suikers en ook de aroma's hebben de tand des tijds doorstaan. Genieten van geschiedenis.
Domaine Moyer Montlouis 1959 moelleux: Wat meer zuren misschien, misschien was het het geschiedkundig element, maar ik vond de 45 beter bevallen.
Domaine niet geëtiketteerde fles Bourgeuil 1976: skwone versmoltn. Tertiair uiteraard, houdt zich nog kranig staande

Love mi doux , really? Die mannen vd vin nature steken meer tijd in het zoeken naar woordspelingen dan in hun vinificatie woeha

Een 1945, Waw, kan me voorstellen dat alleen al het jaartal deze wijn bijzonder maakt.
Dat is wel niet vriendelijk eh Jo Smile
(16-04-2021 09:39 AM)Jerver schreef: [ -> ]Dat is wel niet vriendelijk eh Jo Smile

Ba nee toch, naturisten laten de wijn zelf het werk doen dus steken toch geen tijd in de vinificatie...?
(15-04-2021 09:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(15-04-2021 05:57 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Vinicio Godello 2017

Weinig ervaring met deze druif, daarom uit interesse een flesje meegenomen uit het rek.

Lichtgele kleur, in de neus geoxideerde appel, noterig. Doet me wat denken aan een savagnin. De mond bevestigd de neus, dit zou me blind eigenlijk weer zo leiden naar de Jura. Een frisse wijn, zuren mooi aanwezig, een droog 'sherry' gevoel is ook merkbaar. Vrij rechtlijnig. Het is persoonlijk natuurlijk, maar dit is niet helemaal mijn ding. De wijn zou misschien wel goed samen gaan met een beetje kaas. (ik had bijna gezegd Comté).

Dit lijkt me toch een beetje een geoxideerde wijn..?
De weinige goddeloos (tekstcorrectie Wink ) die ik al dronk leken me alvast niet oxidatief gemaakt.

Het begon me later op de avond te dagen dat de oxidatieve toets misschien niet echt de bedoeling was hier en inderdaad het meer over een foute fles ging.
Nog wat research gedaan, maar ik vond er maar weinig over terug. De rest van de inhoud is geschonken aan de Merelbeekse rioleringen.
[attachment=5540]

Dit is het geworden met asperges en rauwe zalm.
Perfect match.
(16-04-2021 10:07 AM)Baldrick schreef: [ -> ][quote='vinejo' pid='103814' dateline='1618514835']
[quote='Baldrick' pid='103807' dateline='1618502243']
Vinicio Godello

De rest van de inhoud is geschonken aan de Merelbeekse rioleringen.

woeha

En vanaf nu zijn Godello s dé wijnen voor atheïsten Wink
Koppelingen