Gisterenavond een glas of twee Domaine de la Chevalerie ... Alcofribas 2005.
Altijd leuk als de ene zegt à point ( en gaat afglijden ) en de andere dit nog gerust 10 jaar wil laten verder rijpen
.
Mathijs
(08-05-2021 10:51 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Gisterenavond een glas of twee Domaine de la Chevalerie ... Alcofribas 2005.
Altijd leuk als de ene zegt à point ( en gaat afglijden ) en de andere dit nog gerust 10 jaar wil laten verder rijpen .
Mathijs
Iets zegt mij dat jij de tweede was
Tour de Pressac 2011 (St-Emilion GC)
Op zoek in de kelder naar een fles op dronk kwam ik deze tegen. Meegenomen, opengedaan, in de karaf gegoten en een geut in m'n glas.
Al een lichte evolutie merkbaar door het lichtbruine randje.
De neus schreeuwt meteen Bordeaux (als je het weet is het makkelijk natuurlijk). Zwart fruit, aards, en ook al wat tertiaire aroma's. De vriendin zegt leer, en zoals zo vaak ruikt ze beter dan mij. In de verte is ook een frisse bries van iets muntig merkbaar.
In de mond wederom heel mooi, het fruit komt terug met toch verrasend veel zuren en mooie, korrelige tannines. Mooie afdronk waar het fruitige en de zuren wat blijven plakken. Alles mooi in evenwicht.
Je kan deze wijn misschien wel nog bewaren maar beter dan dit wordt hij volgens mij niet meer.
Bordeaux op dronk, het blijft
(08-05-2021 06:36 PM)Baldrick schreef: [ -> ]De vriendin zegt leer, en zoals zo vaak ruikt ze beter dan mij.
Wat vaker douchen zou k zeggen
PS: Heb speciaal voor jou een topic aangemaakt voor dit Chateau, plak je even je TN daarin?
!!
(08-05-2021 07:10 PM)vinejo schreef: [ -> ]Wat vaker douchen zou k zeggen
Misschien zijn dat dan die animale toetsten die ik altijd ruik in wijn
Chateau Vieux Clos St Emilion 1999.
Nog nooit van gehoord, maar mn schoonbroer komt ermee op de proppen.
Kurk in 2 stukken eruit, even laten ademen...
Lichtrode waterrand
Stoffige neus van tabak, mokka, sigarenkistje, jajaja dit beloofd...
Mooi versmolten St Emilion op rust, love it.
Dit drinkt lekker weg, niet over de top maar echt genietbaar, onder de indruk...
Blijkbaar gekocht aan €10, hadden ze er nog, ik kocht ze direct!
(09-05-2021 06:49 PM)Biff schreef: [ -> ]Chateau Vieux Clos St Emilion 1999.
Nog nooit van gehoord, maar mn schoonbroer komt ermee op de proppen.
Kurk in 2 stukken eruit, even laten ademen...
Lichtrode waterrand
Stoffige neus van tabak, mokka, sigarenkistje, jajaja dit beloofd...
Mooi versmolten St Emilion op rust, love it.
Dit drinkt lekker weg, niet over de top maar echt genietbaar, onder de indruk...
Blijkbaar gekocht aan €10, hadden ze er nog, ik kocht ze direct!
Dat heb ik ook in huis gehad! Uit 1982 weliswaar. Verre van de grootste Saint-Emilion, maar altijd een goede fles. Nooit gedacht dat die zo lang mee kon, onze 1982 is al zeker 20 jaar op.
(10-05-2021 12:22 AM)wvd schreef: [ -> ] (09-05-2021 06:49 PM)Biff schreef: [ -> ]Chateau Vieux Clos St Emilion 1999.
Nog nooit van gehoord, maar mn schoonbroer komt ermee op de proppen.
Kurk in 2 stukken eruit, even laten ademen...
Lichtrode waterrand
Stoffige neus van tabak, mokka, sigarenkistje, jajaja dit beloofd...
Mooi versmolten St Emilion op rust, love it.
Dit drinkt lekker weg, niet over de top maar echt genietbaar, onder de indruk...
Blijkbaar gekocht aan €10, hadden ze er nog, ik kocht ze direct!
Dat heb ik ook in huis gehad! Uit 1982 weliswaar. Verre van de grootste Saint-Emilion, maar altijd een goede fles. Nooit gedacht dat die zo lang mee kon, onze 1982 is al zeker 20 jaar op.
Ik had ook mn twijfels, zeker omdat het 'maar' een Grand Cru is en in een moeilijker jaar, maar kijk, dit was nog heel genietbaar. Onze vrouwen ontdekten ze plots ook en de fles was direct leeg natuurlijk
Vannacht na zeer late thuiskomst nog een glas (picolo) Tarani Malbec gedronken.
Het is een monocépage Malbec uit de sud-ouest (IGP Comté Tolosan).
Zeer intense kleur, bijna inktzwarte kern, donkerrode rand.
Tamelijk zwoele neus, met drop, provencaalse kruiden en winegums. In de mond harde tannines, frisse zuren, wat 'hoekig'.
Ik had weinig tijd om deze door te proeven; nu kwam 'ie vrij rauw over. Daarom was m'n oordeel: wél de zuren en tannines van Cahors, maar niet de elegantie en diepgang van Cahors...
Zal 'em morgen nog een nieuwe kans geven
(13-05-2021 10:56 AM)Roelof schreef: [ -> ]Vannacht na zeer late thuiskomst nog een glas (picolo) Tarani Malbec gedronken.
Het is een monocépage Malbec uit de sud-ouest (IGP Comté Tolosan).
Zeer intense kleur, bijna inktzwarte kern, donkerrode rand.
Tamelijk zwoele neus, met drop, provencaalse kruiden en winegums. In de mond harde tannines, frisse zuren, wat 'hoekig'.
Ik had weinig tijd om deze door te proeven; nu kwam 'ie vrij rauw over. Daarom was m'n oordeel: wél de zuren en tannines van Cahors, maar niet de elegantie en diepgang van Cahors...
Zal 'em morgen nog een nieuwe kans geven
Om welke jaargang ging het, Roelof?
Gisteren kwam onze wijnclub na een half jaar pauze weer bijeen. Het werd meteen een klein bachanaal :-;
Wit:
- Macon 2020
- Rully 2018 (Joseph Drouhin)
- Chassagne-Montrachet
- Greco di Tufo
Rood:
- LePlan Vermersch GT-X 2017
- Barbaresco (Cantine San Silvestro) 2017
- Cht. Cos Labory 1978
- Madiran 2007 [edit: Cht. Laffitte-Teston]
Dessert:
- Maury 2002 (Mas Amiel)
- Sauternes 2007 [edit: Cht. Rabaud-Promis]
- Markus Molitor auslese 2017
- Tawny 40 y/o Quinta do Noval
Gerechten:
- rode mul met daslookpesto
- ribeye met bospaddestoelen in madeirasaus
- Munster / fenegriek-geitenkaas / Roquefort
- passievrucht-bavaroise / chocoladetruffel
Dat kan ik me inbeelden!
Was die Cos Labory nog te genieten?
Mooie line-u! Welke Madiran hadden jullie in het glas?
(14-05-2021 09:47 AM)Olivier schreef: [ -> ]Dat kan ik me inbeelden!
Was die Cos Labory nog te genieten?
In het Château geïnteresseerd? Of eerder in de jaargang?
De Cos Labory was wel extreem oxidatief, maar de cabernet was nog heel herkenbaar en er waren zelfs nog wat zuren over. Het was wel een glas voor de echte Bordeaux-adepten hoor; lang niet iedereen kon 'em waarderen. Maar ik vond het een mooie ervaring.
De Madiran was een Laffitte-Teston... was erg mooi!
(14-05-2021 11:50 AM)Roelof schreef: [ -> ]De Cos Labory was wel extreem oxidatief, maar de cabernet was nog heel herkenbaar en er waren zelfs nog wat zuren over. Het was wel een glas voor de echte Bordeaux-adepten hoor; lang niet iedereen kon 'em waarderen. Maar ik vond het een mooie ervaring.
De Madiran was een Laffitte-Teston... was erg mooi!
Thanks. Ja, lijkt me zo’n fles die leuk is om eens te onderzoeken. Zomaar even 4 decennia terug in de tijd. Maar ja, de jaargang interesseerde me wel persoonlijk. Het was een goede jaargang in West-Vlaanderen
Ook een jaar dat hier nog maar weinig gepasseerd is.
Aperitief met de Castellane Brut Rosé en dineren met een halfje d’Agassac 2010.
Het weekend is begonnen
Mathijs
Ik breng iets mee voor na het eten, zei m'n kameraad. Hij weet dat nebbiolo moeilijk ligt bij mij, m.u.v. enkele lekkere Barolo's die ik al eens kon proeven. Geen risico's, dacht hij : Barolo Dagromis 2008. Die was er knal op ! Lekker toch, die nebbiolo.
Vandaag een leuke garnacha uit Compo de Borja in het glas (Borsao 2018). Herkenbaar, bijna CdR-stijl.
Gisteren Ch. Canon 2006 in het glas.
Iets rijpere wijn toch wel,maar wat een wijn.
(22-05-2021 07:45 AM)Jef schreef: [ -> ]Gisteren Ch. Canon 2006 in het glas.
Iets rijpere wijn toch wel,maar wat een wijn.
Was die mooi geopend? Ik proefde er één ik denk 2 jaar geleden, en die bleef gesloten. Die had zeker nog wat tijd nodig. Maar 2006 is zo een moeilijke jaargang in Bordeaux...
Ik heb nog 2 flessen, denk ik. Ik zou er binnenkort nog eens eentje openen.
Zeer mooie wijn op dronk.
Nog fruit en een mooie afdronk.
Deze week zowel Cantemerle 2006 als Potensac 2006.
Beginnen zich beide langzaam aan te geven.
Heb wel vertrouwen in 2006.
In goed gezelschap mijn laatste fles Pavie 01 ontkurkt ... TN in het betrokken forum !
Paar goede wijnen gedronken afgelopen weekend, bovendien wijnen die geen aanslag plegen op het budget:
Pieropan - Soave Classico 2019 : echt wel een referentie als het op Soave aankomt en ik vind deze instapwijn echt wel sterk. Zou zeker in aanmerking komen als witte wijn mocht ik morgen een tuinfeest geven voor 50 man
Vicara - Grignolino del Monferrato Casalese 2018 : ondertussen al een tiental flessen van deze wijn gedronken en eerlijk: dit wordt steeds beter. Grignolino kan dus zeker wat rijping verdragen. De kleur neigt meer en meer naar oranje, de tannines versmelten, de wijn wordt wat complexer. 5 jaar zou ik dit niet meer geven, maar op dit moment echt heerlijk genieten.
Masciarelli - Cerasuolo d'Abruzzo 'Villa Gemma' 2019 : de cerasuolo's situeren zich wat tussen rosé en rood, en zijn soms toch ook gebaat bij een jaartje extra kelderrust. Deze Villa Gemma was nu heel mooi, met een heel lange zinderende afdronk. Meer dan een terraswijn. Geduld draagt deze zomerwijn tot in de verre herfst
Citaat: Pieropan - Soave Classico 2019 : echt wel een referentie als het op Soave aankomt en ik vind deze instapwijn echt wel sterk. Zou zeker in aanmerking komen als witte wijn mocht ik morgen een tuinfeest geven voor 50 man
Ik heb van dit huis eens de Valpolicella besteld, zeer benieuwd. Maar zal eerst wat warmer moeten worden
(25-05-2021 10:39 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat: Pieropan - Soave Classico 2019 : echt wel een referentie als het op Soave aankomt en ik vind deze instapwijn echt wel sterk. Zou zeker in aanmerking komen als witte wijn mocht ik morgen een tuinfeest geven voor 50 man
Ik heb van dit huis eens de Valpolicella besteld, zeer benieuwd. Maar zal eerst wat warmer moeten worden
Pieropan is inderdaad top, zeer leuk gamma.
Als je in wit toch een stapje naar boven gaat, (Calvarino) dacht ik, is dat nog steeds pq dik in orde. En die witte wijnen kunnen wel wat hebben qua foodpairing en tand des tijd
Hier ook een Soave fan sinds mijn bezoek aan de regio. Prachtige wijnen te vinden en hebben zeker een aantal jaar nodig om zich goed te geven. Op zoek naar mooie droge wijn kwam ik hier uit en ben er erg blij mee. Ik heb nu oogst 2019, was vorig jaar nog gesloten. Begint nu mooi te worden.
Deze avond asperges met stukje kabeljauw en Hollandaise saus.
Wat opendoen voor we morgen naar zee vertrekken voor een paar daagjes?