Oh , jongens, oh, jongens..
2017 Nuits st Georges, Clos de Thorey, premier cru ,monopole.
Domaine de la Vougeraie
(25-06-2021 07:49 PM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]Oh , jongens, oh, jongens..
2017 Nuits st Georges, Clos de Thorey, premier cru ,monopole.
Domaine de la Vougeraie
Hoe is die? Heb de 2018
Chateau du Tertre Margaux 2002.
Neus lichte tabak en cederhout , fijne kruidigheid, laurier en rozemarijn, munt, broodkruim
In de mond mooi versmolten, fris, licht droogtrekkende tannines.
Mooie fles, kan nog even mee!
Les Carmes Haut-Brion 2009 ... met een meer dan gepaste liefdesverklaring in het toepasselijke forum.
Closserie Des Alisiers Domaine Fleurot
Nuits-Saint-Georges VV 2015
Nog geen topic, dan maar hier gepost.
13% alc. Al vrij veel evolutie, baksteenrood met een bruin randje.
Typische pinot noir, neuzekes rode bessen en een dominante geur die ik niet kan thuiswijzen.
Ik drink duidelijk te weinig pinot noir maar we werken er aan
Vrij licht gemaakt nog voldoende fruit, bij het opwalsen al wat putteke.
Al bij al toch wel lekker, ben ik nu een purist aan het worden
?
(26-06-2021 12:04 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Les Carmes Haut-Brion 2009 ... met een meer dan gepaste liefdesverklaring in het toepasselijke forum.
Wacht tot je de recentste jaren proeft...
Gisteravond Weingut Bertram-Baltes Ahr Handwerk Spätburgunder 2019 in het glas.
Fles paar uurtjes op voorhand geopend. Eerste indruk in het glas is toch wel sterk reductief (gevolg van de schroefdop?), geurt naar het putteke. Maar na een tijdje stevig walsen maakt die geur plaats voor die van rood fruit en vuursteen. In de mond aangenaam lichtvoetig, frisse zuren, wat kersen. Geen lange afdronk maar licht gekoeld wel een heerlijk zomers wijntje.
(27-06-2021 03:25 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Gisteravond Weingut Bertram-Baltes Ahr Handwerk Spätburgunder 2019 in het glas.
Fles paar uurtjes op voorhand geopend. Eerste indruk in het glas is toch wel sterk reductief (gevolg van de schroefdop?), geurt naar het putteke. Maar na een tijdje stevig walsen maakt die geur plaats voor die van rood fruit en vuursteen. In de mond aangenaam lichtvoetig, frisse zuren, wat kersen. Geen lange afdronk maar licht gekoeld wel een heerlijk zomers wijntje.
Ook al gedronken. Zeer sterk reductief bij mij (bijna storend zelfs). Was wel PnP en met 6 personen gedronken uit fles, dus veel tijd voor evolutie was er niet. Zou dit met kelderrust beteren of eerder karaferen uurtje of twee op voorhand?
(28-06-2021 09:06 AM)BartS schreef: [ -> ]Ook al gedronken. Zeer sterk reductief bij mij (bijna storend zelfs). Was wel PnP en met 6 personen gedronken uit fles, dus veel tijd voor evolutie was er niet. Zou dit met kelderrust beteren of eerder karaferen uurtje of twee op voorhand?
Eens, hier was de eerste indruk ook dat hij zeer sterk reductief was. Maar na intensief walsen ging die geur ook echt wel weg, dus met een paar uur karaf lijkt me dit zeker op te lossen. Kelderrust: ik vraag me af of dit helpt. Vraag me af in hoeverre het reductieve karakter het gevolg is van een schroefdop, waardoor er wellicht wat minder zuurstof bij de wijn kan?
(28-06-2021 12:32 PM)troisetoiles schreef: [ -> ] (28-06-2021 09:06 AM)BartS schreef: [ -> ]Ook al gedronken. Zeer sterk reductief bij mij (bijna storend zelfs). Was wel PnP en met 6 personen gedronken uit fles, dus veel tijd voor evolutie was er niet. Zou dit met kelderrust beteren of eerder karaferen uurtje of twee op voorhand?
Eens, hier was de eerste indruk ook dat hij zeer sterk reductief was. Maar na intensief walsen ging die geur ook echt wel weg, dus met een paar uur karaf lijkt me dit zeker op te lossen. Kelderrust: ik vraag me af of dit helpt. Vraag me af in hoeverre het reductieve karakter het gevolg is van een schroefdop, waardoor er wellicht wat minder zuurstof bij de wijn kan?
Maar een wijn uit 2019, schroefdop of kurk, kan toch niet zo een verschil maken? Ik zal nog eens fles moeten opendoen en karaferen.
Hier wordt weinig schuimwijn gedronken, maar meestal ligt er wel een koud voor het geval dat. Zo ook een fles Prosecco 'Lampo' van het domein Borgoluce.
Die ligt al zowat 2 jaar in de ijskast, dus gisterenavond toch maar besloten om ze open te doen (bij kip met groene curry), met de gedachte dat ik dit zelfs niet meer durfde te schenken aan niet-wijnliefhebbers.
Ik moet zeggen toch heel aangenaam verrast van de kwaliteit voor de prijs (ik schat rond de 10 euro bij Van Eccelpoel) en het feit dat deze nog zo fris voor de dag kwam. Herkenbaar en aldus een goed voorbeeld van wat een Prosecco kan bieden in deze prijsklasse. Misschien niet de meest perfecte match bij het eten, maar vloeken deed het toch ook zeker niet.
(30-06-2021 03:30 PM)33S schreef: [ -> ]Hier wordt weinig schuimwijn gedronken, maar meestal ligt er wel een koud voor het geval dat. Zo ook een fles Prosecco 'Lampo' van het domein Borgoluce.
Die ligt al zowat 2 jaar in de ijskast, dus gisterenavond toch maar besloten om ze open te doen (bij kip met groene curry), met de gedachte dat ik dit zelfs niet meer durfde te schenken aan niet-wijnliefhebbers.
Ik moet zeggen toch heel aangenaam verrast van de kwaliteit voor de prijs (ik schat rond de 10 euro bij Van Eccelpoel) en het feit dat deze nog zo fris voor de dag kwam. Herkenbaar en aldus een goed voorbeeld van wat een Prosecco kan bieden in deze prijsklasse. Misschien niet de meest perfecte match bij het eten, maar vloeken deed het toch ook zeker niet.
2 jaar in de ijskast
(30-06-2021 05:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]2 jaar in de ijskast
Idd, straf!
Ik ben al blij dat ze het hier een weekje uithouden
Bij een stukje pizza de Domaine Sérol Les Originelles 2020 in het glas. Dit is een gamay van 12 procent alcohol uit de Côte Roannaise, een klein wijngebied dat onder de Loire valt maar best dicht bij de Beaujolais ligt. Terroir van deze cuvée is graniet en zandgrond.
Wat betreft stijl (en druif) doet deze wijn, die zes tot acht maanden in cementen tanks heeft gerijpt, vooral aan Beaujolais denken. Kers en aardbei in de neus, iets mineraals ook. In de mond lekker fruitig met frisse zuren. Geen complexe wijn en geen lange afdronk, maar verschaft - licht gekoeld - wel veel drinkplezier.
Etna Bianco Planeta 2019 - 100% Carricante
Mijn eerste kennismaking met deze druif. Mooie wijn, witte bloemen, citrus, witte perzik, vuursteen, mooie mineraliteit, wat houtinvloeden. Deed het bijzonder goed bij een ceviche van zwaardvis
(02-07-2021 10:48 PM)shiraz schreef: [ -> ]Etna Bianco Planeta 2019 - 100% Carricante
Mijn eerste kennismaking met deze druif. Mooie wijn, witte bloemen, citrus, witte perzik, vuursteen, mooie mineraliteit, wat houtinvloeden. Deed het bijzonder goed bij een ceviche van zwaardvis
Goeie Italianen genoeg deze avond blijkbaar…
Bubbels uit België: de Stuyvenberger Brut van Domein Stuyvenberg uit Gooik. Dit is een assemblage van 70 procent chardonnay en 30 procent pinot noir die volgens de methode traditionelle is gemaakt. De wijnstokken werden aangeplant in 2011 en er worden 4800 flessen per jaar gemaakt.
In het glas vallen meteen de fijne bubbeltjes op. In de neus ben ik erg positief verrast door het boeket van appels en brioche. In de mond valt in eerste instantie ook de frisheid van deze mousserende wijn op, maar de afdronk is dat wat minder. Toegevoegde suiker bedraagt volgens de website van het domein overigens 6,20 gram per fles.
Al bij al aangenaam verrast door deze mousserende wijn van een kleinschalig domein uit het Pajottenland. Zeer benieuwd om dit binnen enkele jaren opnieuw te proeven.
2018 Nuits saint Georges 1er cru, Clos de Thorey, Monopole. Domaine de la Vougeraie.
Onlangs de 2017 gedronken. Werkelijk Grote wijn met veel concentratie, fruitvol, vanille, mint. Krachtig, spicy, kersen, frambozen. Royaal, diep, elegant, niet zwaar. Beetje tabak.
Vandaag dus de 2018. Donker, doorzichtig. Gesloten bouquet, donkere kers, framboos. Redelijk stevig, zuurtje, iets stroef en beperkte lengte. Wat een verschil met de 2017! Werd ik bij de 17 direct gewaar dat ik met een grote wijn te maken had, bij de 18 bleef het zoeken.
We waren gisteren beter tot bij Jeroen Pieter afgezakt
Wij openden een Nuits Saint Georges 1er Cru 1987 Domaine Coron & fils, die mn schoonbroer ergens op de kop had kunnen tikken, maar die verdween algauw in de pompbak
Daarna had ie een Chateau Du Tertre 1984 Margaux, waarvan ik wist dat die heel waarschijnlijk naast die Nuits Saint Georges ging eindigen, wat ie dus ook deed. Ik opende enkele maanden terug éénzelfde Du Tertre '84, dus ik had mn schoonbroer ervoor gewaarschuwd.
Owkei, -2 dus
Ha, hij had nog een Baron de Brane 1996 Margaux, 2e wijn van Chateau Brane Cantenac liggen, opensnokken die handel.
Vorig jaar dronken we Fiefs de Lagrange 1996 die nog fantastisch mooi was, dus dit zou kunnen lukken.
Helaas, ook hier teleurstelling, niet kapot maar daar stopt het dan ook...maar wegkappen doen we niet
we geven deze knakker even wat tijd. Groot glas eruit en even aan de kant.
Ja hoor, na een 2tal uur toont ie toch wat 1996 voor een 2e wijn nog kan zijn.
Veel zachter, zalvender, zuurtjes zijn gaan liggen, dit wordt toch nog een lekker glas!
Mooie afsluit op zaterdagavond in Roeselare!
(11-07-2021 12:19 AM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]2018 Nuits saint Georges 1er cru, Clos de Thorey, Monopole. Domaine de la Vougeraie.
Onlangs de 2017 gedronken. Werkelijk Grote wijn met veel concentratie, fruitvol, vanille, mint. Krachtig, spicy, kersen, frambozen. Royaal, diep, elegant, niet zwaar. Beetje tabak.
Vandaag dus de 2018. Donker, doorzichtig. Gesloten bouquet, donkere kers, framboos. Redelijk stevig, zuurtje, iets stroef en beperkte lengte. Wat een verschil met de 2017! Werd ik bij de 17 direct gewaar dat ik met een grote wijn te maken had, bij de 18 bleef het zoeken.
Thanks. Lijkt erop dat de 2018 nog wat tijd nodig zal hebben om te versmelten, hopelijk binnen een paar jaar een beter resultaat ;-)
Mooi drieluik vandaag op restaurant!
Ik betaalde de menu, iemand anders de wijnen...
Wijn 1: La Dame de Montrose 2014
Wijn 2: Amiral de Beychevelle 2016
Wijn 3: Croix du Beaucaillou 2014
Allemaal pop & pour, correct op temperatuur.
Waar ik dacht dat de St Estephe het hardst ging zijn was ie het toegankelijkst, gevolgd door de Amiral en daarna de Croix.
Mijn favoriet samen met de vrouw, Croix 2014. Favoriet van de betaler, La Dame 2014.
Amiral 2016, piepjong, heeft nog een lange weg voor de boeg, maar nu al heel lekker...
Fijne namiddag met familie en grote wijnen
(11-07-2021 04:27 PM)Biff schreef: [ -> ]Mooi drieluik vandaag op restaurant!
Ik betaalde de menu, iemand anders de wijnen...
Wijn 1: La Dame de Montrose 2014
Wijn 2: Amiral de Beychevelle 2016
Wijn 3: Croix du Beaucaillou 2014
Allemaal pop & pour, correct op temperatuur.
Waar ik dacht dat de St Estephe het hardst ging zijn was ie het toegankelijkst, gevolgd door de Amiral en daarna de Croix.
Mijn favoriet samen met de vrouw, Croix 2014. Favoriet van de betaler, La Dame 2014.
Amiral 2016, piepjong, heeft nog een lange weg voor de boeg, maar nu al heel lekker...
Fijne namiddag met familie en grote wijnen
Schitterend, Croix du Beaucaillou is een pracht van een 2de wijn!
Gisteren een witte Santenay van Sam(Sur la table)
Heerlijke wijn bij in zijn geheel gebakken tarbot.
(12-07-2021 10:18 AM)Jef schreef: [ -> ]Gisteren een witte Santenay van Sam(Sur la table)
Heerlijke wijn bij in zijn geheel gebakken tarbot.
Mooie combi Jef! Welk jaar had je?
(11-07-2021 08:46 PM)Benz schreef: [ -> ]Schitterend, Croix du Beaucaillou is een pracht van een 2de wijn!
Idd Benz, voor mij beste van de drie en dat voor een 2014.
Ik heb hier ergens de 2015 liggen ook
, maar moet ook al rond de €50 kosten
Ik ben zelf enorm fan van 2014 in Bourgogne.
Ik schat daar 2014 gemiddeld veel hoger in dan 2008.
In 2008 vind je soms zeer mooie tot grote wijnen (vanaf 1 cru niveau), maar ze kunnen ook een gebrek aan materie hebben en groene tannines (zeker op villages niveau).
In 2014 vind je zelfs mooie generieke bourgognes.
Ik denk dat er voor Bourgogne 2020 wel veel aandacht zal zijn. Wat we een paar weken terug op vat proefden was zeer mooi.
Bordeaux, da's een ander paar mouwen. Benieuwd wanneer er daar een wijntsunami zal plaatsvinden van al die naar 't schijnt uitpuilende stocks.
Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo Grainha Reserva - 2016
Een Portugeesje en een mond vol.
Leuk. Diep purper rood. Ik steek mijn neus in het glas. Ik ruik groen en bloemig maar ook diepte en rijp fruit, framboos. Kruidig.
Heeft flink wat zuren en tannines, hout, maar is toch reeds voldoende zacht en versmolten. Wel ietswat alcoholisch. Pepertje en kruidigheid domineren de lange afdronk.
Ik ben fan!