(06-09-2021 11:20 AM)MAURICE007 schreef: [ -> ]Afgelopen weekend wat flessen gedronken.
Damilano Lecinquevigne Barolo 2013 miste wat fruit en diepgang, maar aan €26 op Catawiki ok qua aankoop denk ik.
Daarna een Villemaurine 2014 die wel zeer lekker was ( en enkele uren vooraf geopend )
Daarna een Nudant Les Buis 2015 maar nogal storende zuren, fles weggezet maar zelfs ondrinkbaar op dag 2 , zou dit een mindere fles zijn of is 2015 nu in een mindere faze ?
Dan maar pop en pour La Dominique 2009 en ook dit viel wat tegen, enkele uren karaf ware beter geweest. Of het waren de smaakpapillen die er de brui aangaven...
Als einde dan maar een Westvleteren 8 die niet ontgoochelde
Dit weekend enkele Bordeaux 15 geproefd en die waren ook niet in een goede fase, zou dus wel kunnen dat we ze beter even laten rusten.
14 daarentegen in optima forma, zoals jij ook gewaar werd ;-)
De Nudant Ladoix 2015 is nu op dag 3 helemaal anders en mooi fruitig en rond, is toch wel bizar
(06-09-2021 01:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dit weekend enkele Bordeaux 15 geproefd en die waren ook niet in een goede fase, zou dus wel kunnen dat we ze beter even laten rusten.
14 daarentegen in optima forma, zoals jij ook gewaar werd ;-)
Eigenaardig, overal leest men dat de 2015 rapper evolueert dan de 2014 en ook speelser, zachter en toegankelijker is. Ben in Bx nog niet aan deze jaargangen toe, maar dat interesseert me wel.
Wijnproeven 202109
Deze week gedronken en geproefd:
- Château Grand Brun 2010, Haut-médoc, cru artisan uit Cussac-Fort-Médoc (Magnum) Buitengewoon met finesse;
- Château Tour Haut Caussan 2010, Médoc, cru bourgeois uit Blaignan (Magnum) Elegant, sappig en toch strak verfijnd ;
- Château Pierre de Montignac 2010, Médoc, cru bourgeois uit Civrac-en-Médoc (Fles) voortreffelijk, de betere médoc, mist wat klasse maar blijft goede waar bieden voor zijn prijs;
- Tours de Pierreux 2018, Brouilly uit Odenas (Fles) nogal stevige Beaujolais met een mannelijk smaakpatroon;
- Château Tour Haut Caussan 2011, Médoc, cru bourgeois uit Blaignan (Fles) Vroegrijpe médoc met zowel volle als frisse toetsen, aansluitend een dorstopwekkende afdronk;
- La Valentina, Spelt, Montepulciano d'Abruzzo 2012 (Fles) Volrond, Italiaans evenwicht tussen zuur en zacht, mooie afdronk;
- Domaine Verret 2017, Irancy (Fles) Fruitige en bloemige neus, pinot noir zuurtjes, lekker, vrouwelijk en lichtvoetig met edele finale.
(07-09-2021 01:04 PM)rlin schreef: [ -> ]Wijnproeven 202109
Deze week gedronken en geproefd:
- Château Grand Brun 2010, Haut-médoc, cru artisan uit Cussac-Fort-Médoc (Magnum) Buitengewoon met finesse;
- Château Tour Haut Caussan 2010, Médoc, cru bourgeois uit Blaignan (Magnum) Elegant, sappig en toch strak verfijnd ;
- Château Pierre de Montignac 2010, Médoc, cru bourgeois uit Civrac-en-Médoc (Fles) voortreffelijk, de betere médoc, mist wat klasse maar blijft goede waar bieden voor zijn prijs;
- Tours de Pierreux 2018, Brouilly uit Odenas (Fles) nogal stevige Beaujolais met een mannelijk smaakpatroon;
- Château Tour Haut Caussan 2011, Médoc, cru bourgeois uit Blaignan (Fles) Vroegrijpe médoc met zowel volle als frisse toetsen, aansluitend een dorstopwekkende afdronk;
- La Valentina, Spelt, Montepulciano d'Abruzzo 2012 (Fles) Volrond, Italiaans evenwicht tussen zuur en zacht, mooie afdronk;
- Domaine Verret 2017, Irancy (Fles) Fruitige en bloemige neus, pinot noir zuurtjes, lekker, vrouwelijk en lichtvoetig met edele finale.
Kort maar krachtig en to the point!
Nelles Spatburgunder 1479N 2016. Ik bleef toch wat op mijn honger zitten. De aromas beloofden veel goeds, maar structuur was te licht naar mijn mening en de zuurgraad niet helemaal in balans.
Chateau Tour des Gendres. Les Anciens Francs 2018.
Op bezoek bij een goede vriend deze wijn in het glas gekregen. Cabernet franc uit Bergerac, die hij afgelopen zomer op het domein heeft gekocht – een aanrader van de Guide Hachette des vins de France. Deze AOC Côtes de Bergerac is gemaakt van oude stokken in een kalk-leembodem.
Bij een eerste slokje, meteen na openen, is de wijn gesloten, maar we ruiken potentieel: rijp rood fruit en lichte aardse tonen, in de mond is de wijn nog wat stug. De vriend is wijs en giet de wijn over in een karaf.
Na een uur wachten nemen we nog een slokje. Hé, wat raar, in de neus ruikt de wijn nu plots aards, naar bosgrond bezaaid met dode bladeren, het fruit zit wat meer op de achtergrond, we nemen ook iets rokerigs waar. In de mond is de wijn al wat soepeler, maar nog niet volledig open. Maar wij hebben tijd…
Spijt van dat wachten hebben we niet. Nog een uur later doet de neus aan garrigue denken, een met grassen, struiken en kreupelhout begroeide, droge vlakte. Ook ruiken we nu wat cassis. In de mond is de wijn zacht, maar met een knisperend zuurtje en een lange finale.
We filosoferen nog wat over de wijn en het leven en op het einde van de avond zit er geen druppel meer in de karaf. Wat een voorrecht om deze fles met hem te mogen delen. Minder speels en fruitig dan de gemiddelde cabernet franc uit de Loire, maar wat krachtiger, complexer en intellectueler. Deze wijn heeft nog veel bewaarpotentieel maar met een paar uren in de karaf is hij nu al geweldig.
Deze avond steak friet.
Ik ga kiezen tussen 3 wijnen:Poujeaux 2012,Mazeyres 2010 of Deyrem Valentin 2005.
Welke zouden jullie nemen?
(18-09-2021 10:59 AM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond steak friet.
Ik ga kiezen tussen 3 wijnen:Poujeaux 2012,Mazeyres 2010 of Deyrem Valentin 2005.
Welke zouden jullie nemen?
Ik zou voor de Margaux gaan. De eventuele 2005-tannines zullen wel gecounterd worden door het gerecht. Maar t zijn alle drie sowieso lekkere wijnen
(18-09-2021 10:59 AM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond steak friet.
Ik ga kiezen tussen 3 wijnen:Poujeaux 2012,Mazeyres 2010 of Deyrem Valentin 2005.
Welke zouden jullie nemen?
Ter info:
JMQ:
Poujeaux 2012 Vin fruité, légèrement animal au nez, à la bouche tendre, agréable et un peu légère. Le boire jeune. 15/20 (juni 2016)
Mazeyres 2010 Vin fruité et suave, mais un peu léger. 14,5/20 (februari 2012)
Deyrem Valentin 2005 Le vin est très suave et très fruité, délicieux et en même temps puissant. Il s’achève épicé, fruité et tanique en finale. Un Margaux au style puissant et en même temps séveux. L’élevage en dira plus. 15,5/20 (april 2006)
Ik zou voor de Mazeyres gaan, die gaat wellicht nu op z'n top zijn.
(18-09-2021 12:54 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-09-2021 10:59 AM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond steak friet.
Ik ga kiezen tussen 3 wijnen:Poujeaux 2012,Mazeyres 2010 of Deyrem Valentin 2005.
Welke zouden jullie nemen?
Ik zou voor de Margaux gaan. De eventuele 2005-tannines zullen wel gecounterd worden door het gerecht. Maar t zijn alle drie sowieso lekkere wijnen
Idd, niet twijfelen Deyrem Valentin 2005!
Toevallig belde een bevriend koppel hoe het verlof was geweest.
We brengen een kaasschotel mee en zorg jij voor de wijn,zeiden ze.
Ik zei,eten hebben wij.Breng jij een fles mee.
Zo gezegd,zo gedaan.
De Mazeyres was al opengedaan,dus deze eerst geproefd.
De kleur was al geevolueerd.
In de mond zeer lekker.Is op dronk nu,denk ik.
Zij hadden Blason de l'Evangile Mgm 2014 mee.
Zeer jong,maar toch zeer lekker.
Onverwacht gezellige avond.
Sommigen snuiven een lijn coke om zich goed te voelen ... anderen springen uit een vliegtuig.
Ik ontkurk Pomerol ... Nenin 2005 ... over twee dagen ... mooi zo !
Mathijs
Eventjes nog binnenwippen bij de buren gisterenavond. Duisternis valt, sfeerlichtjes aan, dekentje komt boven in compagnie van ...
Altos de Torona Barrica 6 meses
De doos is al veel belovend, de fles heeft wel meer weg van een Whiskey fles maar het gaat hier wel degelijk over een volle witte Spaanse wijn. Onbekend voor mij en dit leverde mij vlug wat stiekem opzoek werk op:
Krachtige aroma’s van rijp fruit, zoete specerijen, mineraliteit en een fijne toets van Franse eik in de neus. Zeer mooi evenwicht en een elegante, zachte mondstructuur. Lekker fris met een goede zuurgraad in de aanzet. Romig en vol met een mooie aanhoudende houttoets in de afdronk.
Volledig mee eens. Drink zacht weg maar vraagt wel om een hapje erbij. Is niet van het frisse type dat je op een zwoele zomeravond in een beachbar achterover kapt.
Bekroningen
90/100 Guía Peñin 2019
Gido Van Imschoot: “Beste witte wijn inzending ooit voor de selectie voor Kookeet” op Château VBRO radio 2019.
(19-09-2021 09:10 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Sommigen snuiven een lijn coke om zich goed te voelen ... anderen springen uit een vliegtuig.
Ik ontkurk Pomerol ... Nenin 2005 ... over twee dagen ... mooi zo !
Mathijs
Was je dan in twijfel, Matthijs?
Domaine des bottes rouges, Chardonnay 2018.
Al mooi op dronk.
Een beetje hout merkbaar, goed geïntegreerd.
Appel, mineraliteit en wat citrus.
In de mond niet de meest strakke Chardonnay.
18 was een rijker jaar, nochtans heeft deze slechts 13% alcohol.
In vergelijking met andere Chardonnay's uit de Jura in '18.
Een iets rijpere toegankelijke stijl.
Mooi een flesje dat niet lang mee heeft gegaan.
Hun savagnin zet ik wel een trapje hoger.
Over hun Pinot Noir ga ik zelfs niet beginnen.
(20-09-2021 08:51 AM)jr02 schreef: [ -> ]Eventjes nog binnenwippen bij de buren gisterenavond. Duisternis valt, sfeerlichtjes aan, dekentje komt boven in compagnie van ...
Altos de Torona Barrica 6 meses
De doos is al veel belovend, de fles heeft wel meer weg van een Whiskey fles maar het gaat hier wel degelijk over een volle witte Spaanse wijn. Onbekend voor mij en dit leverde mij vlug wat stiekem opzoek werk op:
Krachtige aroma’s van rijp fruit, zoete specerijen, mineraliteit en een fijne toets van Franse eik in de neus. Zeer mooi evenwicht en een elegante, zachte mondstructuur. Lekker fris met een goede zuurgraad in de aanzet. Romig en vol met een mooie aanhoudende houttoets in de afdronk.
Volledig mee eens. Drink zacht weg maar vraagt wel om een hapje erbij. Is niet van het frisse type dat je op een zwoele zomeravond in een beachbar achterover kapt.
Bekroningen
90/100 Guía Peñin 2019
Gido Van Imschoot: “Beste witte wijn inzending ooit voor de selectie voor Kookeet” op Château VBRO radio 2019.
Lijkt zelfs een parfumflesje… ;-)
Albarino rules!
Gisteren volgende wijnen geproefd.
Sirene de Giscours 2015
Pagodes de Cos 2011
Pibran 2015
3 prachtige wijnen.
(23-09-2021 10:50 AM)Jef schreef: [ -> ]Gisteren volgende wijnen geproefd.
Sirene de Giscours 2015
Pagodes de Cos 2011
Pibran 2015
3 prachtige wijnen.
La Sirene de Giscours is idd een schitterende 2de wijn, dronk hier meermaals de 2010 van en die moest amper onderdoen voor de 1ste wijn Chateau Giscours!
Homemade pizza uit de oven in gezelschap van Fattoria dei Pagliarese Chianti Classico 2015
Doet het perfect bij de pizza, no-nonsense in het glas, duidelijk genoten van een paar jaar kelderrust, komt in het begin wat lichtvoetig over maar met wat extra tijd en zuurstof doet deze het meer dan goed. Eentje zonder complexen.
(In dezelfde prijsklasse geef ik dan toch meer de voorkeur aan bv Talenti Rosso,...)
Gisteren na heel lange tijd nog eens Sauternes gedronken.
Halfje Carmes de Rieussec 2008.
Mooie,niet logge Sauternes.
Met dank aan Jo.
(23-09-2021 06:45 PM)jr02 schreef: [ -> ]Homemade pizza uit de oven in gezelschap van Fattoria dei Pagliarese Chianti Classico 2015
Doet het perfect bij de pizza, no-nonsense in het glas, duidelijk genoten van een paar jaar kelderrust, komt in het begin wat lichtvoetig over maar met wat extra tijd en zuurstof doet deze het meer dan goed. Eentje zonder complexen.
(In dezelfde prijsklasse geef ik dan toch meer de voorkeur aan bv Talenti Rosso,...)
Montalcino is anders natuurlijk, maar ik vind de Chianti van Pagliarese bijzonder mooi. Het is een klassieke, erg elegante Chianti Classico die me heel erg doet denken aan de betere types uit mijn beginperiode, toen er nog witte druiven in moesten. By the way, er wordt nu door een flink aantal producenten gevraagd de regels opnieuw aan te passen om..... terug witte druiven te mogen gebruiken!
(25-09-2021 10:20 AM)Jef schreef: [ -> ]Gisteren na heel lange tijd nog eens Sauternes gedronken.
Halfje Carmes de Rieussec 2008.
Mooie,niet logge Sauternes.
Met dank aan Jo.
Ik vind de Sauternes uit een minder “goed” jaar soms beter dan die uit een topjaar. Zoals Jef zegt, minder zwaar en daardoor veel digestiever.
(25-09-2021 12:27 PM)wvd schreef: [ -> ] (23-09-2021 06:45 PM)jr02 schreef: [ -> ]Homemade pizza uit de oven in gezelschap van Fattoria dei Pagliarese Chianti Classico 2015
Doet het perfect bij de pizza, no-nonsense in het glas, duidelijk genoten van een paar jaar kelderrust, komt in het begin wat lichtvoetig over maar met wat extra tijd en zuurstof doet deze het meer dan goed. Eentje zonder complexen.
(In dezelfde prijsklasse geef ik dan toch meer de voorkeur aan bv Talenti Rosso,...)
Montalcino is anders natuurlijk, maar ik vind de Chianti van Pagliarese bijzonder mooi. Het is een klassieke, erg elegante Chianti Classico die me heel erg doet denken aan de betere types uit mijn beginperiode, toen er nog witte druiven in moesten. By the way, er wordt nu door een flink aantal producenten gevraagd de regels opnieuw aan te passen om..... terug witte druiven te mogen gebruiken!
Serieus? Omdat het te warm begint te worden of zo?
Cenatiempo Ischia Bianco Superiore 2017
Zuid-Italiaanse blend van twee mij voor de rest nog onbekende druiven: biancolella en forastera.
Licht oxidatief bij openen. Het was dringend tijd om dit laatste flesje te kraken. Iets donkerder van kleur dan de vorige. Kleine gouden schijn met toch nog die zweem van groen. Weinig neus, in de verte wat gele appel. Die komt terug in de mond samen met citrustonen en floraliteit en een mooie afdronk. Ging perfect bij de gepocheerde tarbotfiletjes met citroenbouillon.
(25-09-2021 02:54 PM)ntr0 schreef: [ -> ]Cenatiempo Ischia Bianco Superiore 2017
Zuid-Italiaanse blend van twee mij voor de rest nog onbekende druiven: biancolella en forastera.
Licht oxidatief bij openen. Het was dringend tijd om dit laatste flesje te kraken. Iets donkerder van kleur dan de vorige. Kleine gouden schijn met toch nog die zweem van groen. Weinig neus, in de verte wat gele appel. Die komt terug in de mond samen met citrustonen en floraliteit en een mooie afdronk. Ging perfect bij de gepocheerde tarbotfiletjes met citroenbouillon.
Dat zijn nu inderdaad de twee witte druiven van Ischia. Veel oude wijngaarden daar, veelal verdeeld in kleine percelen. Ik heb een paar jaar geleden een aantal sublieme wijnen geproefd, maar de prijs lag me te hoog, zeker niet voor de kwaliteit, maar nog maar eens een onbekende, dure witte, dat zag ik niet zitten, al genoeg moeite met de Fiano's, Grecanico Dorata's, en andere Verdicchio's.
Potensac 2010
De duisternis valt, nog even de wandelschoenen aan en genieten van Nieuwpoort by night.
Met de nodige kilometers in de kuiten zich dan ploffen in de sofa, kids fladderen uit, kaarsjes aan en 2 glaasje op tafel die prompt zich voldoen aan Potensac 2010.
Een knaller van een aroma, rijp rood fruit, herfst geurtje, potlood, tabak, peper.... perfect hoe je je wijn wil hebben op dit moment... alhoewel de sfeer was misschien nog iets te zomers maar haal deze boven op een gure koude winteravond en de setting is
(26-09-2021 08:56 AM)jr02 schreef: [ -> ]Potensac 2010
De duisternis valt, nog even de wandelschoenen aan en genieten van Nieuwpoort by night.
Met de nodige kilometers in de kuiten zich dan ploffen in de sofa, kids fladderen uit, kaarsjes aan en 2 glaasje op tafel die prompt zich voldoen aan Potensac 2010.
Een knaller van een aroma, rijp rood fruit, herfst geurtje, potlood, tabak, peper.... perfect hoe je je wijn wil hebben op dit moment... alhoewel de sfeer was misschien nog iets te zomers maar haal deze boven op een gure koude winteravond en de setting is
Moest ik er één liggen hebben, ik trek er direct één open