wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
17.00 hr. applaus
Gisterenavond,
Stukske lam en een kado gekregen fles, Chateau La Bridane 2016 (St-Julien)

Diep donkerrood, een getemperd neusje van kersen en zwart fruit, licht houttoetje en grafiet op de achtergrond. Iets te koud geserveerd.
Het mondgevoel wordt overheerst door het zwart fuit, aangenaam zuurtje en milde tannines wanneer deze op temperatuur zit. Evenwichtig, zachte fruitige afdronk maar mist diepgang en complexiteit voor mij. Mooi wijntje maar de foodpairing kon mischien beter om deze wijn alle eer aan te doen.
(ongekend voor mij en na wat opzoekwerk zojuist constateer ik toch dat dit wijntje tss de 22 à 35€ schommelt op het web.)
(01-11-2021 12:56 PM)jr02 schreef: [ -> ]Gisterenavond,
Stukske lam en een kado gekregen fles, Chateau La Bridane 2016 (St-Julien)

Diep donkerrood, een getemperd neusje van kersen en zwart fruit, licht houttoetje en grafiet op de achtergrond. Iets te koud geserveerd.
Het mondgevoel wordt overheerst door het zwart fuit, aangenaam zuurtje en milde tannines wanneer deze op temperatuur zit. Evenwichtig, zachte fruitige afdronk maar mist diepgang en complexiteit voor mij. Mooi wijntje maar de foodpairing kon mischien beter om deze wijn alle eer aan te doen.
(ongekend voor mij en na wat opzoekwerk zojuist constateer ik toch dat dit wijntje tss de 22 à 35€ schommelt op het web.)

Stukje lam leek me nochtans een geschikte begeleider..?
(29-10-2021 01:52 PM)Olivier schreef: [ -> ]Big Grin

Echt een vergelijking heb ik nog niet kunnen maken. Op zich denk ik wel dat er een verschil zal zijn. Maar wat voor mij vooral belangrijk is : hoe groot is het verschil?

Als warmere bewaring leidt tot een wijn die niet meer lekker is, dan is dat natuurlijk redelijk rampzalig voor mij. Maar ik heb eerlijk gezegd nog niet veel zulke gevallen gehad. Om maar een voorbeeld te geven : dit jaar dronk ik wijnen van Yannick Amirault en Couly Dutheil, respectievelijk uit 2010 en 2011, altIjd bij mij in huis bewaard, met enkele notoir warme zomers. Voor mij waren die perfect. Geen oxidatie of andere storende effecten. Waren ze sneller op dronk? Misschien wel, maar als dat gebeurt zonder negatieve zij-effecten, des te beter dan, zou ik zeggen Smile

Zelfde vaststelling met Bordeaux, en zelfs rode Bourgognes!

Je zou denken dat het met witte wijnen anders zal zijn, maar daar hangt het echt af van type tot type. Met Riesling heb ik totnogtoe bvb geen problemen gehad. Chardonnay daarentegen riskeert naar mijn gevoel sneller te oxideren en karameltoetsen te ontwikkelen. Dat wil je natuurlijk niet. En het grootste slachtoffer van te warme bewaring is Champagne (of schuimwijnen tout court) : ze verliezen hun fraicheur, ontwikkelen soms ook een karameltoets, en oxidatieve aroma’s. Dus opdrinken die handel!

Volgens mij valt het dus nog redelijk mee met de meerderheid van de wijnen, die ik liggen heb. De Leconfield Cabernet van vorige week (2009) gedroeg zich als een jong veulen. Altijd in huis bewaard…

Daar moet ik dan meteen bijzeggen dat ik nog niet lang genoeg bezig ben met wijn om te kunnen spreken over periodes van 20 jaar of zo. De wijnen die ik echt lang wil wegleggen, en dat zijn dan echt de topwijnen in mijn collectie, leg ik in een kelderke bij nen kameraad.

Wel, ik heb daar nu wel wat ervaring mee zie.
Niet met wijn bewaren in de living, maar wel met wijnen uit een relatief warme kelder. In ons vorig huis fluctueerde de temperatuur in de kelder flink, van extreem koud (6°C) tot zelfs ooit een 26°C in de zomer van 2003. Sinds 2008 wonen we in de stad en onze kelder hier daalt 's winters niet onder de 14°C, maar stijgt in de zomer ook niet boven 22-23°C. Hier liggen nog wijnen uit de jaren 90 en zelfs enkele uit de jaren 80 en 1 of 2 nog oudere exemplaren. Enkele jaren terug dronken we onze voorlaatste PdB Riserva 1978. Mijn vrouw vond dat de mooiste wijn die ze ooit dronk, dus echt kapot zal hij niet geweest zijn.
Ik raad iedereen die wijn lang wenst te bewaren dus aan zich niet al teveel zorgen te maken als je kelder iets warmer is dan de boekskes voorschrijven. Wat wel invloed blijkt te hebben is teveel temperatuurschommelingen. Leg je wijn dus best in een wat geïsoleerde ruimte zodat de temperatuurveranderingen traag verlopen. Is je wijn wat sneller rijp, dan is dat leuk meegenomen. En misschien mist hij dan na 40 jaar iets nuance, maar je gaat aan de ganse kist uiteindelijk meer plezier beleefd hebben en ik dacht toch dat het daar altijd over ging, of niet?
De meeste schuimwijnen worden "klaar" op de markt gebracht en hebben geen benefit van langer bewaren dan enkele jaren. Het zijn enkel de absolute top Champagnes die dan rijpen en complexiteit ontwikkelen, maar ik ben daar niet zo voor. Ze verliezen altijd druk en dus schuim en ik heb geen behoefte aan een dure oude Champagne die ruikt en proeft naar Grand Cru Chablis en dan ook nog eens 5 keer duurder is. Maar dat is iets wat ieder voor zich moet uitmaken natuurlijk.
(01-11-2021 01:07 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(01-11-2021 12:56 PM)jr02 schreef: [ -> ]Gisterenavond,
Stukske lam en een kado gekregen fles, Chateau La Bridane 2016 (St-Julien)

Diep donkerrood, een getemperd neusje van kersen en zwart fruit, licht houttoetje en grafiet op de achtergrond. Iets te koud geserveerd.
Het mondgevoel wordt overheerst door het zwart fuit, aangenaam zuurtje en milde tannines wanneer deze op temperatuur zit. Evenwichtig, zachte fruitige afdronk maar mist diepgang en complexiteit voor mij. Mooi wijntje maar de foodpairing kon mischien beter om deze wijn alle eer aan te doen.
(ongekend voor mij en na wat opzoekwerk zojuist constateer ik toch dat dit wijntje tss de 22 à 35€ schommelt op het web.)

Stukje lam leek me nochtans een geschikte begeleider..?

De zware thijmsaus bij de lamsfilet was de boosdoener. Pré salé of een lamskroontje rosé gebakken en licht gekruid en zonder veel poespas had een betere combi geweest Tongue
Ik heb hier nochtans een paar mooie Châteauneuf-du-pape op dronk die hun mannetje hadden gestaan bij de thijmsaus. Helaas speelde ik op verplaatsing en had ik weinig inbreng in de wijn.
Bordeaux 2005 ontwaakt!

La Tour de By, Medoc 2005

Al vele keren geproefd, vaak met twijfel, oei oei ,wordt dit nog wel wat...

En vanavond was het dan zover.

Lekkere Medoc, gebaat bij wat karaf, veel reserve.

Zwarte tanden wijn.

Vorige week ook al een wakkere Lanessan 2005 !
Neo - Sentido
Ribera del Duero 2011

Een zestal jaar geleden zes flessen van ingeslaan na een degustatie. Toen kwam de wijn nogal stug over en vroeg ik me af waarom ik er eigenlijk had gekocht. Het euforische degustatiegevoel zal er wel voor iets tussengezeten hebben.

Nu, zes jaar later, is het een ander verhaal geworden.
Heerlijke neus van zwart fruit en een zweem van tertiaire aroma's die komen opsteken.
Vijf jaar geleden was het werken om de wijn binnen te krijgen, nu gaat het vlot binnen. Geen blockbuster maar het fruit, zuren en tannines zitten mooi op z'n plaats en maken er een mooie ervaring van.

Het spreekwoord 'tijd brengt raad' is hier op zijn plaats.
Michel Guinier, 2016 amphora.
100% Gamay.
Eén van de mooiste Gamay wijnen die ik tot op heden mocht proeven.

Een rijkdom aan fruit en mineralen, afgemeten zuren
Ragfijn, Poeplekker, meer aub!

Opgepast er bestaan twee Michels met dezelfde naam. Dit wordt niet verdeeld door Magnus.
Maar door terrrovin.
(07-11-2021 01:05 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Michel Guinier, 2016 amphora.
100% Gamay.
Eén van de mooiste Gamay wijnen die ik tot op heden mocht proeven.

Een rijkdom aan fruit en mineralen, afgemeten zuren
Ragfijn, Poeplekker, meer aub!

Opgepast er bestaan twee Michels met dezelfde naam. Dit wordt niet verdeeld door Magnus.
Maar door terrrovin.

Dus er bestaan twee wijndomeinen met de naam Michel Guinier..?
Hoe slecht geregeld…
Zit die wijn in de Bojo prijsklasse?
(07-11-2021 08:51 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-11-2021 01:05 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Michel Guinier, 2016 amphora.
100% Gamay.
Eén van de mooiste Gamay wijnen die ik tot op heden mocht proeven.

Een rijkdom aan fruit en mineralen, afgemeten zuren
Ragfijn, Poeplekker, meer aub!

Opgepast er bestaan twee Michels met dezelfde naam. Dit wordt niet verdeeld door Magnus.
Maar door terrrovin.

Dus er bestaan twee wijndomeinen met de naam Michel Guinier..?
Hoe slecht geregeld…
Zit die wijn in de Bojo prijsklasse?
Klopt, niet van de goedkoopste maar voor mij wel zijn geld waard rond de dertig euro.
De line-up van gisterenavond.

De Alberto 2020 Rueda
Musita Catarratto 2019 Sicilië
Clos Saint-André 2018 Loire
Ridgeback Viognier 2019 Paarl
Midalidare 2018 Bulgarije
Clos Mont-Blanc Pinot Noir 2017 Conca de Barbera
Joseph Cattin Tokay Pinot Gris 2001
Mont-Redon CdP 1976

De oudjes waren nog in goede vorm !
(11-11-2021 11:41 AM)dakur schreef: [ -> ]De line-up van gisterenavond.

De Alberto 2020 Rueda
Musita Catarratto 2019 Sicilië
Clos Saint-André 2018 Loire
Ridgeback Viognier 2019 Paarl
Midalidare 2018 Bulgarije
Clos Mont-Blanc Pinot Noir 2017 Conca de Barbera
Joseph Cattin Tokay Pinot Gris 2001
Mont-Redon CdP 1976

De oudjes waren nog in goede vorm !

Zeer origineel!
De Loire was cab franc? En goed?
Benieuwd ook naar de Spaanse pinot noir en de cataratto.
[attachment=5868]

Beetje bojo voor de verandering Wink
(11-11-2021 01:52 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(11-11-2021 11:41 AM)dakur schreef: [ -> ]De line-up van gisterenavond.

De Alberto 2020 Rueda
Musita Catarratto 2019 Sicilië
Clos Saint-André 2018 Loire
Ridgeback Viognier 2019 Paarl
Midalidare 2018 Bulgarije
Clos Mont-Blanc Pinot Noir 2017 Conca de Barbera
Joseph Cattin Tokay Pinot Gris 2001
Mont-Redon CdP 1976

De oudjes waren nog in goede vorm !

Zeer origineel!
De Loire was cab franc? En goed?
Benieuwd ook naar de Spaanse pinot noir en de cataratto.

Het was een witte Loire, de fles doet inderdaad anders vermoeden. Chardonnay en Chenin Blanc. Goed gemaakte wijn, kan nog tegen een stootje.
De Catarratto koop ik steeds opnieuw, goed voor apero maar ook bij een gerechtje.
En bij de Spaanse pinot noir stuiven de rozenblaadjes uit het glas, een specialeke...
Net als redacteur gisteren, aan de Beaujolais: Charly Thevenet Grain & Granit Régnié 2015.

Aan de oude kant, vreesde ik voor ik de fles had geopend, maar niets is minder waar, blijkt na inschenken. Aan de kleur te zien, rood met een paars-roze tintje, kan ie nog wel even mee.

Dat wordt bevestigd in de neus: in eerste instantie even reductief, daarna een sterk boeket van zure kersen en bosgrond in de herfst. In de mond komen de kersen en de aardse toets terug, gecounterd door voldoende fraîcheur. De structuur is sappig en soepel, kortom de kenmerkende stijl van wijnmakers uit de streek die op natuurlijke wijze wijn maken waar ik zoveel van houd.
Deze middag bij wat kaas en charcuterie een Passe Tout Grains 2016 van Castagnier.
Vanmorgen gekregen van Jo.
Lekker drinkwijntje.Merci,Jo.
(14-11-2021 05:00 PM)Jef schreef: [ -> ]Deze middag bij wat kaas en charcuterie een Passe Tout Grains 2016 van Castagnier.
Vanmorgen gekregen van Jo.
Lekker drinkwijntje.Merci,Jo.

cheers
Doe jij een ronde op zondagochtend, Jo?
Pistolets en wijn? Hoe bestellen?
(14-11-2021 08:29 PM)redacteur schreef: [ -> ]Doe jij een ronde op zondagochtend, Jo?
Pistolets en wijn? Hoe bestellen?

Big Grin
Je brengt me op ideeën..
Antidoto, Ribera Del Duero 2019 in het glas vanavond. cheers
Verschillende flesjes over de laatste weken...

Chateau Beaumont Haut Medoc, Cru Bourgeois 2010
Was in een goede doen, lekker glas met overschot!

Chateau Grand Corbin St Emilion GCC 2012
Was minder dan de Beaumont, jaargang mss, alhoewel 2012 rechteroever wel genegen was...

Chateau Gloria 2008, Saint Julien
In 1 woord: teleurstellendshoot
Neus gaf niks, in de mond ook niet. De vrouw keek me aan en vroeg: wuk peis je der van? Zegt genoeg Smile

Chateau Larrivet Haut Brion 2009 Pessac Leognan vs Chateau Gloria 2009 Saint Julien
Waarin de Larrivet HB het voor mij makkelijk haalde van de Gloria, 2e teleurstelling voor mij mbt de GloriaConfused
Er waren voorstanders voor de Gloria ook hoor Wink

Chateau Fieuzal 2005 Pessac Leognan
Die 2005 komen stilaan open hé, was een restje uit een fles die geopend was smiddags en ik kreeg zowaar het laatste glas rond een uur of 15 id namiddag.
Ideaal dus, topglas!
Ik kreeg een fles kado die ik savonds opende en die niet kon brengen wat ik smiddags in het glas kreeg...
Een neus die me direct deed denken aan de Chateau Prieuré Lichine '96 die we enkele jaren geleden openden.
We dronken daar ook eerst een topfles van, de tweede kon het eveneens niet waarmaken.
Een aroma dat ik niet kon en nog altijd niet kan thuis wijzen. Ik dacht iets chemisch maar mn vrouw ontkende...
Anyway, fles toch soldaat gemaakt Wink
(15-11-2021 09:52 AM)Biff schreef: [ -> ]Verschillende flesjes over de laatste weken...

Chateau Beaumont Haut Medoc, Cru Bourgeois 2010
Was in een goede doen, lekker glas met overschot!

Chateau Grand Corbin St Emilion GCC 2012
Was minder dan de Beaumont, jaargang mss, alhoewel 2012 rechteroever wel genegen was...

Chateau Gloria 2008, Saint Julien
In 1 woord: teleurstellendshoot
Neus gaf niks, in de mond ook niet. De vrouw keek me aan en vroeg: wuk peis je der van? Zegt genoeg Smile

Chateau Larrivet Haut Brion 2009 Pessac Leognan vs Chateau Gloria 2009 Saint Julien
Waarin de Larrivet HB het voor mij makkelijk haalde van de Gloria, 2e teleurstelling voor mij mbt de GloriaConfused
Er waren voorstanders voor de Gloria ook hoor Wink

Chateau Fieuzal 2005 Pessac Leognan
Die 2005 komen stilaan open hé, was een restje uit een fles die geopend was smiddags en ik kreeg zowaar het laatste glas rond een uur of 15 id namiddag.
Ideaal dus, topglas!
Ik kreeg een fles kado die ik savonds opende en die niet kon brengen wat ik smiddags in het glas kreeg...
Een neus die me direct deed denken aan de Chateau Prieuré Lichine '96 die we enkele jaren geleden openden.
We dronken daar ook eerst een topfles van, de tweede kon het eveneens niet waarmaken.
Een aroma dat ik niet kon en nog altijd niet kan thuis wijzen. Ik dacht iets chemisch maar mn vrouw ontkende...
Anyway, fles toch soldaat gemaakt Wink
Bedankt Biff. Denk je dat het loont om die Grand Corbin 2012 nog te laten liggen? Ik heb nog een flesje. Indien niet schenk ik ze komend weekend aan mijn ouders. Met een GCC kan je niets verkeerd doen nietwaar Smile
(15-11-2021 12:17 PM)Fre schreef: [ -> ]Bedankt Biff. Denk je dat het loont om die Grand Corbin 2012 nog te laten liggen? Ik heb nog een flesje. Indien niet schenk ik ze komend weekend aan mijn ouders. Met een GCC kan je niets verkeerd doen nietwaar Smile
Ikzelf heb nog 3 flesjes dus ga nog een tijdje wachten, maar veel lijkt me dit toch niet meer te gaan beteren, eerder op zn plateau blijven...
Hij kwam mss een beetje ondankbaar na de cru bourgeois die in een topjaar was natuurlijk.
Die had nog kracht te over waardoor de St Emilion wat wegviel.
Hadden we omgekeerd geproefd was het allicht een iets ander verhaal.
Moest ik er maar ene meer liggen hebben dan ging ie open in de komende weken bij mn ouders Wink
Alhoewel, mn pa is geen groot favoriet van rechteroeverSmile
(15-11-2021 03:22 PM)Biff schreef: [ -> ]
(15-11-2021 12:17 PM)Fre schreef: [ -> ]Bedankt Biff. Denk je dat het loont om die Grand Corbin 2012 nog te laten liggen? Ik heb nog een flesje. Indien niet schenk ik ze komend weekend aan mijn ouders. Met een GCC kan je niets verkeerd doen nietwaar Smile
Ikzelf heb nog 3 flesjes dus ga nog een tijdje wachten, maar veel lijkt me dit toch niet meer te gaan beteren, eerder op zn plateau blijven...
Hij kwam mss een beetje ondankbaar na de cru bourgeois die in een topjaar was natuurlijk.
Die had nog kracht te over waardoor de St Emilion wat wegviel.
Hadden we omgekeerd geproefd was het allicht een iets ander verhaal.
Moest ik er maar ene meer liggen hebben dan ging ie open in de komende weken bij mn ouders Wink
Alhoewel, mn pa is geen groot favoriet van rechteroeverSmile
Ok bedankt.
(14-11-2021 08:29 PM)redacteur schreef: [ -> ]Doe jij een ronde op zondagochtend, Jo?
Pistolets en wijn? Hoe bestellen?

Het geeft een nieuwe dimensie aan het woord wijnboer Wink
Koud weer, geen zon, corona weer terug, VB 23%, vrouw doet raar,…

Pff…

Ga vandaag eens een “flesje voor degustaties” opentrekken.

Voor mezelf.
(27-11-2021 11:55 AM)vinejo schreef: [ -> ]Koud weer - tegen koude kan je je kleden (frisse neus halen met wandeling, bewegen!)
geen zon - ondertussen komt ze piepen, en ook grijze dagen zijn de moeite. Dank God voor de seizoenen
corona weer terug - beter dan terminaal ziek zijn
VB 23% - betekent ook 77% andere stemmen
vrouw doet raar - geen commentaar Smile

Pff…

Het leven is prachtig. Kop op! Trek je een lekkere fles open.

Ga vandaag eens een “flesje voor degustaties” opentrekken.

Voila zi. That's the spirit! Alles komt goed! Alles komt altijd goed.

Voor mezelf.

Als je kan delen, deel dan. De zin van het leven zit hem onder andere in de verbondenheid met de ander.
(27-11-2021 12:38 PM)BartS schreef: [ -> ]
(27-11-2021 11:55 AM)vinejo schreef: [ -> ]Koud weer - tegen koude kan je je kleden (frisse neus halen met wandeling, bewegen!)
geen zon - ondertussen komt ze piepen, en ook grijze dagen zijn de moeite. Dank God voor de seizoenen
corona weer terug - beter dan terminaal ziek zijn
VB 23% - betekent ook 77% andere stemmen
vrouw doet raar - geen commentaar Smile

Pff…

Het leven is prachtig. Kop op! Trek je een lekkere fles open.

Ga vandaag eens een “flesje voor degustaties” opentrekken.

Voila zi. That's the spirit! Alles komt goed! Alles komt altijd goed.

Voor mezelf.

Als je kan delen, deel dan. De zin van het leven zit hem onder andere in de verbondenheid met de ander.

Big Grin

(Dat van dat delen hoef je me heus niet te vertellen hoor, dat was zelfs de reden dat ik “Voor mezelf” schreef. Elke liefhebber die op mijn terras wil meedrinken is hier trouwens zeer welkom Wink )
Voila, z is open.
Een fles die ik normaal gezien nooit voor mezelf zou openen.

T is een witte geworden.
92,1 op CT. Wink
(27-11-2021 02:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]Voila, z is open.
Een fles die ik normaal gezien nooit voor mezelf zou openen.

T is een witte geworden.
92,1 op CT. Wink

Weggevertje Jo Wink
Uw problemen verdringen door u te concentreren op de euro's per slok huhuh
Kwestie van uw zinnen te verzetten en uw terras in 10 minuten vol te krijgen kusknipoog

Coche Dury Meursault 2007 ang-el
Koppelingen