Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
(23-11-2018 09:45 AM)Kupers schreef: [ -> ]De witte denk ik dat wel mooi gaat gaan, zeker met de coquille en ponzu, gezien ik Labet vaak met citrus associeer. De rode denk ik dat iets te licht gaat zijn naar de eend toe, zeker in combinatie met de bloedworst en zwarte look.
Eend en zeker rode biet ===> Pinot hé man!!
of Côte Rôtie, bandol, barolo, zinfandel,....
. Nu wel even vloeken op al mijn jonge wijnen...
Heb je geen Côt uit de Loire liggen? Kreeg er eentje ooit in het glas in la Buvette bij een gelijkaardig gerecht (eendeboutje, kroketje van eend en rode biet), en dat ging verbazend vlot.
We zijn al terug, cot ging ook wel gaan ja!
Maar die pineau d'aunis is heel aards, schoon van zuren en ging ook verbazend goed.
Maar die labet was er knal op!
Amai!!!
De feestdagen komen eraan, dus ik heb wat pairingadvies (nee, geen paringadvies) nodig.
Op kerstavond wordt het hoofdgerecht parelhoen met een crème sherry roomsaus. Daarbij komt gekarameliseerd witloof, peertje in de wijn, veenbessen,
selderpuree, savooi met spekjes, warme appel en kroketten.
De wijn(en) mag ik kiezen.
Het is bij de schoon(groot)ouders te doen, die geen grote wijndrinkers zijn en vooral witte wijn verkiezen. Dit is weliswaar voor een groot deel te wijten aan het feit dat ze van toeten noch blazen weten als het over wijn gaat en crappy Bordeaux of CdR kopen van €5, maar toch lijkt het me geen goed idee om ze nu complexe rode wijnen te gaan voorschotelen. Dat lijkt me, gezien het gerecht, ook niet echt nodig.
Flessen Morgon en Régnié van Raphaël Chopin, die ik een tijdje terug voorschotelde, vielen wel in de smaak ("amai, mo dat is goe wien, dadde"). Daarom zou ik in rood opnieuw durven opteren voor Beaujolais, wat wel zou moeten passen bij de parelhoen. Al weet ik niet of de saus en/of de overvloed aan groenten (standaard aanbod van traiteur bij alle vleesgerechten, dus ik ga er nu niet meteen iets uitsmijten) de wijn niet zullen overheersen.
Daarnaast zou ik ook een alternatief willen voorzien in wit, aangezien niet iedereen rood zal drinken. De weinige flessen wit die ik heb liggen, zijn eerder droge, minerale wijnen. Ik denk dat hierbij iets met wat meer body op zijn plaats is?
Suggesties?
(12-12-2018 06:32 PM)redacteur schreef: [ -> ]De feestdagen komen eraan, dus ik heb wat pairingadvies (nee, geen paringadvies) nodig.
Op kerstavond wordt het hoofdgerecht parelhoen met een crème sherry roomsaus. Daarbij komt gekarameliseerd witloof, peertje in de wijn, veenbessen,
selderpuree, savooi met spekjes, warme appel en kroketten.
De wijn(en) mag ik kiezen.
Het is bij de schoon(groot)ouders te doen, die geen grote wijndrinkers zijn en vooral witte wijn verkiezen. Dit is weliswaar voor een groot deel te wijten aan het feit dat ze van toeten noch blazen weten als het over wijn gaat en crappy Bordeaux of CdR kopen van €5, maar toch lijkt het me geen goed idee om ze nu complexe rode wijnen te gaan voorschotelen. Dat lijkt me, gezien het gerecht, ook niet echt nodig.
Flessen Morgon en Régnié van Raphaël Chopin, die ik een tijdje terug voorschotelde, vielen wel in de smaak ("amai, mo dat is goe wien, dadde"). Daarom zou ik in rood opnieuw durven opteren voor Beaujolais, wat wel zou moeten passen bij de parelhoen. Al weet ik niet of de saus en/of de overvloed aan groenten (standaard aanbod van traiteur bij alle vleesgerechten, dus ik ga er nu niet meteen iets uitsmijten) de wijn niet zullen overheersen.
Daarnaast zou ik ook een alternatief willen voorzien in wit, aangezien niet iedereen rood zal drinken. De weinige flessen wit die ik heb liggen, zijn eerder droge, minerale wijnen. Ik denk dat hierbij iets met wat meer body op zijn plaats is?
Suggesties?
Ah ne goe witte wien moe da wok bie goan nji.
Peize kik aan type, Grenache blanc, Macabeo vanuit 't zuiden.
En anders nen oranjen...
Ik denk dat je wel wat keuze hebt in wit...
Een wat vol-frisse Chardonnay uit het zuiden van de Bourgogne of waarom niet het alternatief uit het Franse zuiden met name een Limoux. Ik dronk laatst een heel mooie wijn op basis van Roussanne, Chardonnay en Sauvignon uit de Gard die mooi zou matchen mijns inziens. Misschien eens iets verrassends zoeken uit de Rouissillon of een Spaanse variant uit Terra Alta of bv. de Acústic Blanc uit Monsat.
Een wat gerijpte en vollere Riesling misschien?
In rood zit je op het goede spoor denk ik, Pinot Noir of Spätburgunder zou ook wel kunnen.
witte Jura, gezien je met sherry in de saus zit? Rood lijkt me niet evident met een dergelijke saus, beaujolais would be your best bet.
Dus eigenlijk wil je iets dat redelijk gaat bij het gerecht, in de smaak valt bij mensen die niet veel wijn drinken, en wil je wellicht ook geen superdure wijn geven aan mensen die het niet zullen appreciëren?
Waarom dan niet iets zoals de Cuvée Centenaire van Lafage? Is rijk, en toch voldoende fris en kost rond de tien euro, dacht ik.
(12-12-2018 08:47 PM)Olivier schreef: [ -> ]Dus eigenlijk wil je iets dat redelijk gaat bij het gerecht, in de smaak valt bij mensen die niet veel wijn drinken, en wil je wellicht ook geen superdure wijn geven aan mensen die het niet zullen appreciëren?
Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden!
@allen: Alvast bedankt voor de tips!
@Olivier: Na het zien van je avatar nog eens Geogaddi van onder het stof gehaald, was alweer te lang geleden dat ik die nog eens had opgelegd. Geweldige plaat!
Citaat:@Olivier: Na het zien van je avatar nog eens Geogaddi van onder het stof gehaald, was alweer te lang geleden dat ik die nog eens had opgelegd. Geweldige plaat!
Haha, nog een liefhebber! Inderdaad geweldige plaat. Ook al lang geleden bij mij. Direct nog eens opzetten!
(12-12-2018 06:32 PM)redacteur schreef: [ -> ]De feestdagen komen eraan, dus ik heb wat pairingadvies (nee, geen paringadvies) nodig.
Op kerstavond wordt het hoofdgerecht parelhoen met een crème sherry roomsaus. Daarbij komt gekarameliseerd witloof, peertje in de wijn, veenbessen,
selderpuree, savooi met spekjes, warme appel en kroketten.
De wijn(en) mag ik kiezen.
Het is bij de schoon(groot)ouders te doen, die geen grote wijndrinkers zijn en vooral witte wijn verkiezen. Dit is weliswaar voor een groot deel te wijten aan het feit dat ze van toeten noch blazen weten als het over wijn gaat en crappy Bordeaux of CdR kopen van €5, maar toch lijkt het me geen goed idee om ze nu complexe rode wijnen te gaan voorschotelen. Dat lijkt me, gezien het gerecht, ook niet echt nodig.
Flessen Morgon en Régnié van Raphaël Chopin, die ik een tijdje terug voorschotelde, vielen wel in de smaak ("amai, mo dat is goe wien, dadde"). Daarom zou ik in rood opnieuw durven opteren voor Beaujolais, wat wel zou moeten passen bij de parelhoen. Al weet ik niet of de saus en/of de overvloed aan groenten (standaard aanbod van traiteur bij alle vleesgerechten, dus ik ga er nu niet meteen iets uitsmijten) de wijn niet zullen overheersen.
Daarnaast zou ik ook een alternatief willen voorzien in wit, aangezien niet iedereen rood zal drinken. De weinige flessen wit die ik heb liggen, zijn eerder droge, minerale wijnen. Ik denk dat hierbij iets met wat meer body op zijn plaats is?
Suggesties?
Veenbessen, met hun uitgesproken smaak en bovendien zoet - zuur zijn vrij dodelijk voor de meeste wijnen. Ik heb hier een dochter die er nogal gek op is en dat komt dus nogal eens op tafel. Ik heb er in de loop der jaren zowat alle types wijn bij geschonken, maar uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat een eenvoudige maar mooie fruitige Pinot Noir, type Bourgogne of Chorey-les-Beaune, eventueel Rully wel kan, maar neem niets te verfijnd want dat gaat de mist in. Maar inderdaad, de enige wijn die er echt goed bij gaat is Beaujolais en dan vooral de eerder open fruitige cru's type Chiroubles, Regnié, sommige Fleurie of Julienas, maar geen meer minerale à la Moulin-a-Vent of Chénas. Of een goede "gewone Bojo of Villages met genoeg body dan wel.
Gisteren ben ik aanwezig geweest op een Masterclass "kazen en wijn of kazen en bier: the battle" bij Somm te Gent.
6 verschillende soorten kazen gecombineerd met elke keer een aangepaste wijn/bier.
Soms werd voor zeer voor de voor de hand liggende combinaties gegaan: geitenkaas met SB uit de Loire, Comté met Savagnin. Maar die combinaties blijken nog altijd prima.
Verrassend was de combinatie Boal Madeira met blauwschimmelkaas, maar die bleek wel te werken (ik verkies persoonlijk wel eerder een sauternes of bonnezeaux erbij).
Over het algemeen was de match wijnen en kaas goed geslaagd. De match wijn en bier was soms erop en soms er compleet naast.
Een geuze die een geitenkaas compleet overpowerde. Een chocolade bier bij een blauwschimmelkaas - totaal geen match.
Een 3 jaar oude Orval bij een Taleggio werkte dan weer wel wonderwel.
Het was in ieder geval een gezellige en interessante avond begeleid door een enthousiaste sommelier en zytholoog.
(16-05-2019 11:03 AM)Corto schreef: [ -> ]Gisteren ben ik aanwezig geweest op een Masterclass "kazen en wijn of kazen en bier: the battle" bij Somm te Gent.
6 verschillende soorten kazen gecombineerd met elke keer een aangepaste wijn/bier.
Soms werd voor zeer voor de voor de hand liggende combinaties gegaan: geitenkaas met SB uit de Loire, Comté met Savagnin. Maar die combinaties blijken nog altijd prima.
Verrassend was de combinatie Boal Madeira met blauwschimmelkaas, maar die bleek wel te werken (ik verkies persoonlijk wel eerder een sauternes of bonnezeaux erbij).
Over het algemeen was de match wijnen en kaas goed geslaagd. De match wijn en bier was soms erop en soms er compleet naast.
Een geuze die een geitenkaas compleet overpowerde. Een chocolade bier bij een blauwschimmelkaas - totaal geen match.
Een 3 jaar oude Orval bij een Taleggio werkte dan weer wel wonderwel.
Het was in ieder geval een gezellige en interessante avond begeleid door een enthousiaste sommelier en zytholoog.
Merci voor het verslagje, had hier ook naartoe willen gaan, maar lukte niet.
Grote verrassingen qua wijn/kaas zaten er dan toch niet tussen heb ik de indruk? De madeira is nog altijd een zoete wijn bij een blauwschimmelkaas, wat toch ook een traditionele combinatie is, zonder madeira nu te willen gelijk schakelen aan sauternes uiteraard.
(16-05-2019 12:20 PM)Olivier schreef: [ -> ]Grote verrassingen qua wijn/kaas zaten er dan toch niet tussen heb ik de indruk?
De andere combinaties waren
- spätburgunder - gouda halfbelegen
- grenache blanc (côtes du rhone) - Brie
- gewurztraminer - Taleggio
Aan die laatste 2 combinaties zou ik zelf niet gedacht hebben. Grenache blanc drink ik zelden of nooit en gewurztraminer eigenlijk enkel met aziatische gerechten.
PS: Die spätburgunder was de zeer lekkere Handwerk 2017 van Julia Bertram.
Citaat:- grenache blanc (côtes du rhone) - Brie
- gewurztraminer - Taleggio
daar zou ik ook niet aan gedacht hebben. Lijkt mij de moeite waard om eens te proberen.
Trouwens, nog een goeie die ik recent per toeval ontdekt heb : rosé van pinot noir (bvb die Nieuw-Zeelandse van Klassewijnen) met Délice de Pommard, dat is een triple crème met mosterdzaadjes. Zalig!
Weet iemand overigens waar je hier goeie rosé bourgogne kan vinden? De Cuvée du Grand Cèdre van Lignier vond ik heel goed, maar vind je bijna nergens. En andere bourgogne rosé precies ook niet.
(16-05-2019 03:11 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:- grenache blanc (côtes du rhone) - Brie
- gewurztraminer - Taleggio
daar zou ik ook niet aan gedacht hebben. Lijkt mij de moeite waard om eens te proberen.
Trouwens, nog een goeie die ik recent per toeval ontdekt heb : rosé van pinot noir (bvb die Nieuw-Zeelandse van Klassewijnen) met Délice de Pommard, dat is een triple crème met mosterdzaadjes. Zalig!
Weet iemand overigens waar je hier goeie rosé bourgogne kan vinden? De Cuvée du Grand Cèdre van Lignier vond ik heel goed, maar vind je bijna nergens. En andere bourgogne rosé precies ook niet.
Dé Rosé specialist van Bourgogne is uiteraard Marsannay. Fournier maakt een hele goede die ik momenteel niet invoer aangezien ik niet denk dat veel klanten zitten te wachten op een (top)rosé aan €20! Maar als er interesse voor is kan ik wel wat laten meekomen binnenkort.
(16-05-2019 03:11 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:- grenache blanc (côtes du rhone) - Brie
- gewurztraminer - Taleggio
daar zou ik ook niet aan gedacht hebben. Lijkt mij de moeite waard om eens te proberen.
Trouwens, nog een goeie die ik recent per toeval ontdekt heb : rosé van pinot noir (bvb die Nieuw-Zeelandse van Klassewijnen) met Délice de Pommard, dat is een triple crème met mosterdzaadjes. Zalig!
Weet iemand overigens waar je hier goeie rosé bourgogne kan vinden? De Cuvée du Grand Cèdre van Lignier vond ik heel goed, maar vind je bijna nergens. En andere bourgogne rosé precies ook niet.
Dronk onlangs Marc Soyard, l'equilibriste.
Mooie rosé.
Waar je die kunt kopen kan ik helaas geen idee.
Maar als je de naam eens tegenkomt.
Weet lekkere rosé.
Dronk onlangs Marc Soyard, l'equilibriste.
Mooie rosé.
Waar je die kunt kopen kan ik helaas geen idee.
Maar als je de naam eens tegenkomt.
Weet lekkere rosé.
[/quote]
Blijkbaar niet te koop in België
Wel hier te koop, leveren ook in België
De Rosé is blijkbaar uitverkocht
https://www.cavepurjus.com/fr/vigneron/d...-cras.html
Gertje, misschien staat er op deze site nog wel iets dat in uw straatje past
(16-05-2019 10:56 PM)shiraz schreef: [ -> ]Dronk onlangs Marc Soyard, l'equilibriste.
Mooie rosé.
Waar je die kunt kopen kan ik helaas geen idee.
Maar als je de naam eens tegenkomt.
Weet lekkere rosé.
Blijkbaar niet te koop in België
Wel hier te koop, leveren ook in België
De Rosé is blijkbaar uitverkocht
https://www.cavepurjus.com/fr/vigneron/d...-cras.html
Gertje, misschien staat er op deze site nog wel iets dat in uw straatje past
[/quote]
de naam alleen al lijkt me op het lijf geschreven.
Bedankt hiervoor makker!
(16-05-2019 10:56 PM)shiraz schreef: [ -> ]Dronk onlangs Marc Soyard, l'equilibriste.
Mooie rosé.
Waar je die kunt kopen kan ik helaas geen idee.
Maar als je de naam eens tegenkomt.
Weet lekkere rosé.
Blijkbaar niet te koop in België
Wel hier te koop, leveren ook in België
De Rosé is blijkbaar uitverkocht
https://www.cavepurjus.com/fr/vigneron/d...-cras.html
Gertje, misschien staat er op deze site nog wel iets dat in uw straatje past
[/quote]
Das inderdaad een Greg-winkel
Iemand suggesties voor een goede wijn bij kabeljauw met mosterdsaus, gratin en gegrilde spruiten met chorizo?
(22-12-2019 05:14 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Iemand suggesties voor een goede wijn bij kabeljauw met mosterdsaus, gratin en gegrilde spruiten met chorizo?
Verdicchio!
(22-12-2019 05:14 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Iemand suggesties voor een goede wijn bij kabeljauw met mosterdsaus, gratin en gegrilde spruiten met chorizo?
Is dat 1 gerecht?
(22-12-2019 07:15 PM)shiraz schreef: [ -> ] (22-12-2019 05:14 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Iemand suggesties voor een goede wijn bij kabeljauw met mosterdsaus, gratin en gegrilde spruiten met chorizo?
Is dat 1 gerecht?
Ja, dat is het hoofdgerecht dat een vriend serveert bij kerst. Hij vroeg me welke wijn erbij past. Met die mosterdsaus vond ik het niet eenvoudig. Ik dacht aan een witte wijn uit de Jura (geen vin jaune), maar ben er niet zeker van.
Verdicchio wellicht een goed idee!
Citaat:Verdicchio wellicht een goed idee!
De culinaire kwaliteiten van die druif zijn een openbaring voor mij. Verdicchio kan veel gerechten aan zonder dat hij overheersend wordt, of overheerst wordt. Op zichzelf vaak geen eyecatcher, maar als eetwijn vaak dankbaar. En het bittertje zal alvast een tegengewicht bieden voor de spruiten. Geen voor de hand liggend ingrediënt om wijn mee te matchen...
Mocht je voor rood willen gaan dan kan je eens proberen met Trousseau grande 2017 van Domaine Désiré Petit uit de Jura. Ik heb die wijn een paar weken geleden gedronken en ik denk dat hij wel te combineren valt met de mosterdsaus en de chorizo. Zeker als de vis gebakken of gegrild wordt. Kan lichtjes gekoeld gedronken worden.
Dank allebei!
Heb het advies gegeven om zowel een fles verdicchio als een fles trousseau te kopen, te proeven en te vergelijken. Zelf ook benieuwd naar de uitkomst.
Deze avond diner & wines.
Een lokale wijnhandelaar en traiteur stellen 5 gerechtjes en 5 wijnen voor.
Afhalen ter plaatse en thuis opwarmen.
De wijnen worden voorgesteld door junior sommelier 2020 Margaux Balemans.(nichtje van ons) via een link van de wijnhandelaar.
137 euro voor 2 personen en er gaat 20 euro naar het goede doel To walk again.
Ben benieuwd.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21