16-04-2014, 04:21 PM
16-04-2014, 04:28 PM
(16-04-2014 04:21 PM)Olivier schreef: [ -> ]"C’est un millésime de connaisseurs"
Dus als je de wijn niet goed vindt, ben je geen kenner.
Slim toch die Fransen.
Inderdaad, er is blijkbaar een campagne aan de gang om 2013 toch verkoopbaar te krijgen. Typisch, maar anderzijds misschien wel begrijpelijk, stel dat je wijnbouwer bent in Bordeaux, je zit met 100000 flessen 2013 en alle media schrijven de jaargang de dieperik in...
14-12-2014, 03:55 PM
Het plan is om deze avond een Margaux 1979 te degusteren - recent privaat aangekocht.
Fles & etiket in zeer goede toestand, niveau is zeer goed, maar de kurk glijdt de hals in bij lichte druk .
Doch ik heb ( van de groten der aarde ) nog nooit een slechte 1979 gedronken.
Zelf een "mindere" als Trotteveille 1979 vond ik nog altijd te pruimen.
Bon, fles staat nu even rechtop te acclimatiseren tot deze avond, zodoende kunnen we ook (hopelijk) genieten zonder het bezinksel .
Afin, de rest volgt deze avond ( fingers crossed )
Edit - ook al komt het waarschijnlijk zo over, ik drink niet iedere dag een fles wijn - geen paniek ( LOL ).
Mathijs
Fles & etiket in zeer goede toestand, niveau is zeer goed, maar de kurk glijdt de hals in bij lichte druk .
Doch ik heb ( van de groten der aarde ) nog nooit een slechte 1979 gedronken.
Zelf een "mindere" als Trotteveille 1979 vond ik nog altijd te pruimen.
Bon, fles staat nu even rechtop te acclimatiseren tot deze avond, zodoende kunnen we ook (hopelijk) genieten zonder het bezinksel .
Afin, de rest volgt deze avond ( fingers crossed )
Edit - ook al komt het waarschijnlijk zo over, ik drink niet iedere dag een fles wijn - geen paniek ( LOL ).
Mathijs
14-12-2014, 10:56 PM
En hier zijn we dan met de tasting notes .... Chateau Margaux 1979
Gedegusteerd bij : simpele maaltijd, notenbrood, boter en lichte brie.
Fles : in goede toestand, niveau bijna perfect, kurk wat gezakt ( zie hierboven ).
Voorbereiding : kurk moeten doorduwen in de fles, daarna kunnen verwijderen.
De ganse fles werd voorzichtig gedecanteerd om het gros van bezinksel te vermijden.
Neus : Initieel die typische geur van een oude wijn, sommigen beschrijven het als een oud leeg sigarenkistje.
Nu de wijn zijn vierde uur in de karaf begint, beginnen zich secundaire geuren te ontwikkelen, doch vervliegen snel.
Een lichte neus van zwart fruit, tabak en nog een paar zaken die moeilijk toe te wijzen zijn.
Kleur : niet de typisch bruine kleur, maar nog een goeie vorm van rood, met een lichtbruine rand a/h glas zelf.
Smaak : ook hier de primaire smaak van een oude kraker. Smaakt vermoeid, geleefd en licht zurig.
Daarna ( lees na 2 uren in de karaf ) komen andere smaken bovendrijven, blijkbaar heeft de wijn haar tweede adem gevonden. Er is nog een vleugje lichte intensiteit terug te vinden, een hint van ooit noem ik het graag.
Conclusie : deze wijn scoort veel hoger in mijn boek dan alle andere 1979 vintages die ik mocht degusteren. Vooral het feit dat wijn meerdere uren i/d karaf kan overleven en dan zich dan nog verder positief ontwikkelt, kan me wel bekoren.
Daar waar andere 1979'ers afhaken, blijft deze Margaux stevig staan.
Quotering : ik ben een "sucker" voor oude wijnen, deze krijgt nog zeker een 88-90.
Hieronder nog wat foto's van de fles, kurk en degustatie, alsook een mooi shot van de voordeur Chateau Margaux ( jammer genoeg geen invitatie kunnen versieren in September - op naar volgend jaar dan maar ).
[attachment=943]
[attachment=944]
[attachment=945]
[attachment=946]
Gedegusteerd bij : simpele maaltijd, notenbrood, boter en lichte brie.
Fles : in goede toestand, niveau bijna perfect, kurk wat gezakt ( zie hierboven ).
Voorbereiding : kurk moeten doorduwen in de fles, daarna kunnen verwijderen.
De ganse fles werd voorzichtig gedecanteerd om het gros van bezinksel te vermijden.
Neus : Initieel die typische geur van een oude wijn, sommigen beschrijven het als een oud leeg sigarenkistje.
Nu de wijn zijn vierde uur in de karaf begint, beginnen zich secundaire geuren te ontwikkelen, doch vervliegen snel.
Een lichte neus van zwart fruit, tabak en nog een paar zaken die moeilijk toe te wijzen zijn.
Kleur : niet de typisch bruine kleur, maar nog een goeie vorm van rood, met een lichtbruine rand a/h glas zelf.
Smaak : ook hier de primaire smaak van een oude kraker. Smaakt vermoeid, geleefd en licht zurig.
Daarna ( lees na 2 uren in de karaf ) komen andere smaken bovendrijven, blijkbaar heeft de wijn haar tweede adem gevonden. Er is nog een vleugje lichte intensiteit terug te vinden, een hint van ooit noem ik het graag.
Conclusie : deze wijn scoort veel hoger in mijn boek dan alle andere 1979 vintages die ik mocht degusteren. Vooral het feit dat wijn meerdere uren i/d karaf kan overleven en dan zich dan nog verder positief ontwikkelt, kan me wel bekoren.
Daar waar andere 1979'ers afhaken, blijft deze Margaux stevig staan.
Quotering : ik ben een "sucker" voor oude wijnen, deze krijgt nog zeker een 88-90.
Hieronder nog wat foto's van de fles, kurk en degustatie, alsook een mooi shot van de voordeur Chateau Margaux ( jammer genoeg geen invitatie kunnen versieren in September - op naar volgend jaar dan maar ).
[attachment=943]
[attachment=944]
[attachment=945]
[attachment=946]
15-12-2014, 10:19 AM
Heb hier nog 2 Chateau Margaux 1958 liggen, maar ik denk dat die er niet meer aan gaan....
15-12-2014, 10:48 AM
Heb een paar jaar geleden een Margaux 1974 in het glas gehad.
Deze was veel beter dan de Petrus 1976 die ik later dronk.
Deze was veel beter dan de Petrus 1976 die ik later dronk.
13-04-2015, 03:36 PM
Heren, net deze Margaux 1998 aan mooie prijs kunnen aankopen .... drinken of houden ?
[attachment=1131]
[attachment=1131]
13-04-2015, 03:44 PM
(13-04-2015 03:36 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Heren, net deze Margaux 1998 aan mooie prijs kunnen aankopen .... drinken of houden ?
Houden én drinken (met mij)
13-04-2015, 07:59 PM
Volgens CT is de 1998 al geweldig goed op dronk - eigenlijk wel al benieuwd naar deze
13-04-2015, 09:01 PM
(15-12-2014 10:19 AM)Biff schreef: [ -> ]
Heb hier nog 2 Chateau Margaux 1958 liggen, maar ik denk dat die er niet meer aan gaan....
Edit:
Ik zie net dat ik in het verkeerde topic gepost had ...
02-04-2016, 12:31 PM
09-04-2016, 06:10 PM
Ter ere van Dhr. Pontallier en bij het bekijken van de documentaire "Red Obsession" ....
Pavillon Rouge du Chateau Margaux 1989 ( eerste wijn die ik van deze vintage mocht proeven ).
Fles - beschadigd etiket, niveau top, kurk 1/3 doordrongen
Neus - hier werd ik sprakeloos, zo mooi op tertiair doordrongen
Smaak - tannines volledig verdwenen, zeer mooi gedroogd fruit
Afdronk - subliem, hier kwam zelfs een lichte traan in de ooghoek
Dit is duidelijk één van de mooiste wijnen die ik kon / mocht drinken.
Een gok in aankoop, een duidelijke overwinning bij het ontkurken.
Sublieme combinatie, die mij toch even in ontroering bracht.
[attachment=1889]
Mathijs
Pavillon Rouge du Chateau Margaux 1989 ( eerste wijn die ik van deze vintage mocht proeven ).
Fles - beschadigd etiket, niveau top, kurk 1/3 doordrongen
Neus - hier werd ik sprakeloos, zo mooi op tertiair doordrongen
Smaak - tannines volledig verdwenen, zeer mooi gedroogd fruit
Afdronk - subliem, hier kwam zelfs een lichte traan in de ooghoek
Dit is duidelijk één van de mooiste wijnen die ik kon / mocht drinken.
Een gok in aankoop, een duidelijke overwinning bij het ontkurken.
Sublieme combinatie, die mij toch even in ontroering bracht.
[attachment=1889]
Mathijs
09-04-2016, 08:57 PM
(09-04-2016 06:10 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Ter ere van Dhr. Pontallier en bij het bekijken van de documentaire "Red Obsession" ....
Pavillon Rouge du Chateau Margaux 1989 ( eerste wijn die ik van deze vintage mocht proeven ).
Fles - beschadigd etiket, niveau top, kurk 1/3 doordrongen
Neus - hier werd ik sprakeloos, zo mooi op tertiair doordrongen
Smaak - tannines volledig verdwenen, zeer mooi gedroogd fruit
Afdronk - subliem, hier kwam zelfs een lichte traan in de ooghoek
Dit is duidelijk één van de mooiste wijnen die ik kon / mocht drinken.
Een gok in aankoop, een duidelijke overwinning bij het ontkurken.
Sublieme combinatie, die mij toch even in ontroering bracht.
Mathijs
Schitterend, Pavillon Rouge is een topper van een 2de wijn, heb hier nog een flesje 1995 van liggen maar ga er nog wat van proberen af te blijven
PS: Over Pavillon Rouge bestaat een topic apart
24-02-2018, 11:33 AM
(15-12-2014 10:19 AM)Biff schreef: [ -> ]Of zou ik toch nog durven?
Heb hier nog 2 Chateau Margaux 1958 liggen, maar ik denk dat die er niet meer aan gaan....
Ik begin meer en meer zin krijgen om het kurk daar es uit te laten glijden.
Wat voor zin heeft het om 2 volle flessen onderaan de klimaatkast te laten liggen, verkopen ga ik toch niet doen...
Openen en proeven dan maar?
24-02-2018, 12:18 PM
(24-02-2018 11:33 AM)Biff schreef: [ -> ](15-12-2014 10:19 AM)Biff schreef: [ -> ]Of zou ik toch nog durven?
Heb hier nog 2 Chateau Margaux 1958 liggen, maar ik denk dat die er niet meer aan gaan....
Ik begin meer en meer zin krijgen om het kurk daar es uit te laten glijden.
Wat voor zin heeft het om 2 volle flessen onderaan de klimaatkast te laten liggen, verkopen ga ik toch niet doen...
Openen en proeven dan maar?
Go for it
24-02-2018, 12:33 PM
(24-02-2018 11:33 AM)Biff schreef: [ -> ](15-12-2014 10:19 AM)Biff schreef: [ -> ]Of zou ik toch nog durven?
Heb hier nog 2 Chateau Margaux 1958 liggen, maar ik denk dat die er niet meer aan gaan....
Ik begin meer en meer zin krijgen om het kurk daar es uit te laten glijden.
Wat voor zin heeft het om 2 volle flessen onderaan de klimaatkast te laten liggen, verkopen ga ik toch niet doen...
Openen en proeven dan maar?
Ik deel die mening ... zeker gezien je er twee flessen van hebt, waarom dan niet eentje openen en proeven.
Ik zou zo zeggen, bereid je voor op het ergste ... dan is het dubbel zo leuk als de wijn alsnog te genieten is !
Ook hier een paar zeer oude flessen liggen ( jaren 20/30/50/70 ) - ze gaan meestal open uit nieuwsgierigheid.
Sommige zijn inderdaad in de pompbak terecht gekomen, maar anderen toverden alsnog verwondering op het gezicht.
Mathijs
24-02-2018, 10:40 PM
Indien ik er 2 zou hebben liggen zou ik er ook eentje van openen, altijd spannend en hopelijk een leuke ervaring erbovenop!
25-02-2018, 12:01 PM
Als het iets opbrengt op de veiling - wellicht niet - zou ik ze beide verkopen, anders toch 1 proberen, maar ter info wat Michael Broadbent hierover schreef: " by no means a grand vin. Not bad but driyng out. Last tasted march 1989" Als hij toen al uitdroogde...
25-02-2018, 12:25 PM
(25-02-2018 12:01 PM)wvd schreef: [ -> ]Als het iets opbrengt op de veiling - wellicht niet - zou ik ze beide verkopen, anders toch 1 proberen, maar ter info wat Michael Broadbent hierover schreef: " by no means a grand vin. Not bad but driyng out. Last tasted march 1989" Als hij toen al uitdroogde...
Niks opbrengen? Allez jong. Zulke flessen brengen sowieso een behoorlijke som op.
Persoonlijk zou ik er zelfs niet aan denken om die zelf nog te openen. 100% kans op ontgoocheling. En sowieso kan je voor de som je ervoor krijgt een paar andere flessen kopen waar je wél plezier zal aan beleven.
25-02-2018, 12:41 PM
(25-02-2018 12:25 PM)vinejo schreef: [ -> ](25-02-2018 12:01 PM)wvd schreef: [ -> ]Als het iets opbrengt op de veiling - wellicht niet - zou ik ze beide verkopen, anders toch 1 proberen, maar ter info wat Michael Broadbent hierover schreef: " by no means a grand vin. Not bad but driyng out. Last tasted march 1989" Als hij toen al uitdroogde...
Niks opbrengen? Allez jong. Zulke flessen brengen sowieso een behoorlijke som op.
Persoonlijk zou ik er zelfs niet aan denken om die zelf nog te openen. 100% kans op ontgoocheling. En sowieso kan je voor de som je ervoor krijgt een paar andere flessen kopen waar je wél plezier zal aan beleven.
Eerlijk gezegd, ik heb geen idee wat dergelijke oude knar kan opbrengen, maar als het 50 of 100€ of zelfs meer is, ja, daar heb je echt al hééél goed spul voor!
Zelf heb ik veel van mijn oudere Bordeaux, oa Barton, Poyferré, Pape-Clément ed uit de jaren 86, 88, 90 en later nog een pak van 2002, 2003, 2004 en 2005 gedumpt via veilingen. Op enkele uitzonderingen na meestal amper mijn investering gerecupereerd, maar ik heb er wel altijd wijn voor gekocht die ik veel beter vond, o.a. een F. Magnien Morey Clos Sorbès die we gisteren dronken. Heerlijke wijn was dat, niet helemaal op niveau van de beste onze vriend uit de meest noordelijke gemeente van de Côte de Nuits, maar toch een schitterende wijn.
25-02-2018, 01:09 PM
Even uit het blote hoofd: 1958 was een rotjaar voor bordeaux. In 1956 vroor alles kapot, 1957 was haast nog onbestaande en in 1958 werd teveel wijn van te jonge aanplant gebruikt. Zoiets ongeveer. 1958 zelf kende een strenge nawinter, overstromingen in de zomer en in september ("les chroniques météo..."). Ook niet bevorderlijk, zeker in een tijd die nog niet de high tech correctie van nu kende.
Dus nee, er valt weinig te rapen in het oogstjaar 1958. Dat neemt niet weg dat je voor een Ch. Margaux 1958 in de gespecialiseerde handel allicht gauw richting 500 euro moet betalen. Wij, hier op dit nuchtere forum, doen dat natuurlijk niet. Op veiling zit je, al naargelang de staat van de fles (denk aan de maximum levensverwachting van kurk), waarschijnlijk rond de 100 euro per fles (zelf heb ik als referte geen 1958 in mijn repertorium staan).
Een ding speelt natuurlijk ook: de "8"... Er zullen nogal wat mensen uit onwetendheid of uit sadisme een fles van 1958 willen geven aan een sukkelaar die dit jaar 60 jaar wordt... M.a.w. je had je 1958 beter in 2008 verkocht, maar als je er vanaf wil, dan is het dit jaar wel het moment.
Dus nee, er valt weinig te rapen in het oogstjaar 1958. Dat neemt niet weg dat je voor een Ch. Margaux 1958 in de gespecialiseerde handel allicht gauw richting 500 euro moet betalen. Wij, hier op dit nuchtere forum, doen dat natuurlijk niet. Op veiling zit je, al naargelang de staat van de fles (denk aan de maximum levensverwachting van kurk), waarschijnlijk rond de 100 euro per fles (zelf heb ik als referte geen 1958 in mijn repertorium staan).
Een ding speelt natuurlijk ook: de "8"... Er zullen nogal wat mensen uit onwetendheid of uit sadisme een fles van 1958 willen geven aan een sukkelaar die dit jaar 60 jaar wordt... M.a.w. je had je 1958 beter in 2008 verkocht, maar als je er vanaf wil, dan is het dit jaar wel het moment.
25-02-2018, 01:54 PM
25-02-2018, 01:56 PM
Uit nieuwsgierigheid eens gaan kijken of die ‘58 recent nog gedronken is. Op cellartracker vond ik deze TN uit 2015 (vertaald uit het Italiaans) :
Elektrische neus [sic], die je verovert. Frisser en vegetaler dan de ‘59, bijna gerookt. De wijn is strakker en subtieler dan de ‘59 maar zonder in elegantie te verliezen, en de wijn wint aan drinkbaarheid. De body is licht, en speelt op een kruidige subtiliteit, die hem speciaal en heel aristocratisch maakt. Heel goed bevallen.
Op Vivino dan deze TN uit 2016 :
after 6 hrs of decanting in the bottle....this 58 year old wine is still alive kicking...i get truffles, old dark berries on the nose. on the palate dark black berries, dark chocolate, medium acid....refine tannins. long finishing
Voor wat het waard is natuurlijk... Maar klinkt nog niet kapot.
Elektrische neus [sic], die je verovert. Frisser en vegetaler dan de ‘59, bijna gerookt. De wijn is strakker en subtieler dan de ‘59 maar zonder in elegantie te verliezen, en de wijn wint aan drinkbaarheid. De body is licht, en speelt op een kruidige subtiliteit, die hem speciaal en heel aristocratisch maakt. Heel goed bevallen.
Op Vivino dan deze TN uit 2016 :
after 6 hrs of decanting in the bottle....this 58 year old wine is still alive kicking...i get truffles, old dark berries on the nose. on the palate dark black berries, dark chocolate, medium acid....refine tannins. long finishing
Voor wat het waard is natuurlijk... Maar klinkt nog niet kapot.
25-02-2018, 02:11 PM
Op zoek dus naar de veiling waar men meer dan 300 euro (plus veilingkosten?) geeft voor een matige fles Margaux... Zo'n fles moet dan wel helemaal perfect bewaard zijn, best geherconditionneerd op het kasteel, zonder vlekjes, zonder scheurtjes... Dat geldt ook voor de proefnotities (al speelt de staat van het etiket daarin iets minder rol).
Enfin, dat is mijn persoonlijk idee.
Overigens, die enorme prijsstijging in 2007, heeft die misschien te maken met het moment dat Sotheby's intens is beginnen samenwerken met châteaux en makelaars?
Enfin, dat is mijn persoonlijk idee.
Overigens, die enorme prijsstijging in 2007, heeft die misschien te maken met het moment dat Sotheby's intens is beginnen samenwerken met châteaux en makelaars?
25-02-2018, 02:25 PM
(25-02-2018 01:54 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Qua veiling - hieronder de prijzen voor veilingen via iDealWine
Mathijs
Dit kan inderdaad een "vals" idee van waarde geven. Maar het geeft tot een indicatie.
Er staat niet bij indien dit de aankoopprijs is of de totale kost ( aankoop+veiling kost+overige kosten ).
Ook de algemene toestand v/d fles, het niveau, herkurkt of niet, staat niet beschreven.
Het is dan ook alleen de prijzen op deze specifieke website, geen rekening houden met andere.
Mathijs
25-02-2018, 06:39 PM
(25-02-2018 12:25 PM)vinejo schreef: [ -> ]Persoonlijk zou ik er zelfs niet aan denken om die zelf nog te openen. 100% kans op ontgoocheling. En sowieso kan je voor de som je ervoor krijgt een paar andere flessen kopen waar je wél plezier zal aan beleven.Ik ben geneigd om Jo hierin te volgen!
Alvast bedankt voor jullie input allemaal!
Het maakt het er allemaal niet makkelijker op natuurlijk
Nu, ze liggen in mn klimaatkast = niet in de weg.
Mss es beginnen met foto's van de flessen te nemen en dan zien we wel...
Van veilingen ken ik dus niks
25-02-2018, 07:02 PM
25-02-2018, 09:25 PM
07-12-2019, 03:28 PM
Vanavond staat er een 2006 op het programma. Benieuwd!
08-12-2019, 01:21 PM
Een uurtje op voorhand open, niet gedecanteerd. Zeer mooie, verfijnde neus met duidelijk Cabernet, maar zonder enige zweem van (zoeterige) cassis, eerder het koele "knapperige" type met "steentjes" in de neus, het lijkt wel of je de graves puur kan ruiken. Een halfvolle, zeer aangename smaak met goede vulling in het midden, zelfs enige expansie. Bijzonder fijne tannines (hier kan de concurrentie nog iets van leren) en zeer goede, aromatische afdronk, zij het niet spectaculair lang, maar het is een afdronk op aroma en niet op alcohol (13%!). Conclusie: zelfs al is Bordeaux niet mijn absoluut favoriete regio en Cabernet-Sauvignon niet in mijn top van favoriete druiven staat kan je er niet omheen dat dit een bijzonder mooie wijn is en ik begrijp 100% wat de liefhebber hierin zoekt. Margaux heb ik maar enkele malen gedronken in mijn leven, maar ik denk dat het mijn favoriete Bordeaux zou zijn. Om te krijgen wel te verstaan, niet om te kopen.