05-11-2017, 01:45 PM
Van de herfstvakantie geprofiteerd om enkele domeinen te bezoeken in de Elzas
hierbij enkele impressies..
1) Barmes-Buecher te Wettolsheim
Behoort tot de top 20 in deze regio en één van de voorlopers van biodynamie. Genevieve runt het bedrijf met haar 2 kinderen ( twintigers) die samen in de zaak zijn gestapt na het plotse overlijden van Francois Barmes in oktober 2011 tgv accident met zijn MTB.
In jaren 90 was de stijl voluptueus, neigend naar surmaturiteit maar de laatste 10 jaar is ook hier een merkelijke evolutie aan de gang naar droge gastronomische wijnen. en dat hebben wij mogen proeven !
hier kort overzicht
De dame moest haar aandacht spreiden over 8 Brazilianen en wijzelf maar zij deed dit met verve.
Wat hebben wij geproefd
Riesling: leimental 2012 : heel strak, pompelmoes , pittige zuren best ok
Clos sand 2015 : veel mineraliteit, echt rots in de neus dat je rook, beetje fumé, naast rijper fruit, heel gelaagd ook; love it , ondanks warm jaar en graniet grond is dit best in evenwicht omdat clos sand zich tegen de bosrand bevindt en hoger ingeplant is ( koeler en frisser dus ) .
De gc hengst 2011 riesling was voor mij te pompeus , heel zwaar en alcoholisch miste precisie. Haar man is overleden in oktober 2011 en volgens mij is de vinificatie van deze wijn niet onder controle geweest om de bovenvermelde begrijpelijke redenen . 16 % alcohol is teveel voor riesling. Ze geraken er precies ook niet van af want nog steeds op lijst. Ik blijf erbij, De GC hengst is eerder een volle terroir die pinot gris, pinot noir en gewurztraminer tot zijn recht laat komen.
Steingrubler 2011 was iets lichter maar zat toch wel in zelfde bedje ziek , met 15 %
Vervolgens 2 pinot gris , nl de Pfleck en de Rosenberg beiden uit 2014. De pfleck stond al enkele dagen open en had beetje frigoneus, wat champignons. Kon mij niet bekoren.
De Pinot gris rosenberg 2014 had ook wel aardse toetsen maar fijn steenfruit en mooie ondersteunende zuren en mineraliteit. Knappe pinot gris die gastronomisch perfect inzetbaar is
De Pinot noir Réserve 2016 was nog piepjong met mooi krokant fruit ( kersen, en krieken a gogo en nog veel zuurtjes, een spring in het veld moet zich nog zetten maar komt goeie. Wordt opgevoed op grote foeders.
De vielles vignes 2014 was voor mij too much of everything, ik had er niet zoveel plezier in, miste vers fruit, nu al evolutief ik heb al betere pn gedronken.
2)Philippe Kubler te Soultzmatt ( domein Paul Kubler)
Werd er ontvangen door zijn moeder.
Pinot Blanc K 2014: 100 % pinot blanc, ietwat streng, veel aciditeit weinig drinkplezier
Pinot Gris K 2014: steenfruit, beetje nootjes, kruidig in middenstuk , frisse opwekkende afdronk. goed gemaakt zonder meer
Sylvaner Z 2013 : komt uit grand cru zinkoepfle , en is bewijs dat je met deze druif mits rendementbeperking en de juiste ondergrond ( cq kalk, zandsteen en mergel) een terroir wijn kan maken. Perfect droog gevinifieerd, rank en slank, zekere ziltigheid in afdronk naast steenfruit. Moet zeer goed gaan met sint jacobs schelpen...Goede sylvaners hebben dit regelmatig trouwens ,ziltigheid ...
Sylvaner Z 2015: warm jaar, hier hebben wij restsuikers. Blijft elegant maar ik heb liever de 2013.
Pinot Gris Zinnkoepfle 2014 en 2016 : duidelijke voorkeur voor 2016 die rijjker en gelaagder is. De 2016 heeft een mooie ondersteunende aciditeit die de rijkheid en het aanwezige restzoet onderbouwt.
Om te kopen en weg te leggen.
3) Henry Fuchs te Ribeauvillé
Opkomend talent, die het domein van zijn ouders heeft overgenomen en de wijnen droger vinifieert met sterke rendementsbeperkingen . Wij werden ontvangen door zijn aanvankelijk wat gereserveerde, doch met de tijd vriendelijkere mama.
Ik had in de winkel boutique vini te riquewihr zijn pinot noir "rouge comme renard" gekocht van het jaartal 2014 en 2015. Ik was echt onder de indruk van de 2015. Bakken fruit, vlezig, mooi pepertje, gedoseerd houtgebruik, rijpe tanines ....WAUW. Dit moest ik hebben. Helaas er zijn slechts 750 flessen van gemaakt , een rendement van 30 Hl/ha dus snel uitverkocht en enkel nog te vinden bij de caviste.
Dan maar andere dingen geproefd
Pinot Blanc Auxerrois 2015 : te rond voor mij, het warme jaar zit er voor iets tussen
Sylvaner vieilles vignes 2016: mooi steenfruit, soepel en aangenaam, ideale aperitief wijn , knap gemaakt zonder meer en dit voor amper 8 €.
riesling equinoxe 2016: agrumes, citrus, speelse zuurtje, zit goed in elkaar een mooie riesling voor 11,6 €
Pinot NOir ROuge de Ribeauvillé 2015 : veel rood fruit in de neus, nog wat nerveus onrustig , een goede PN voor een eerlijke prijs van 2015.
3) Mittnacht Freres uit Hunawihr
Daar moest ik Cremant voor een vriend gaan halen en heb ervan geprofiteerd om andere dingen te proeven
Pinot Blanc Auxerrois: lekker maar ietwat simpel en dun
Gentil Gyotaku 2016: assemblage wijn , droog , speels , licht kruidig ; zeer goed gemaakt, niet complex , gaat zeer goed met Sushi's en gebakken vis zoals makreel en sardientjes of verse maatjes
riesling osterberg 2014: licht tanineus, stevige zuren heeft nog tijd nodig, heb hem niet gekocht
4) Pfister uit Dahlenheim
domein uit de noordelijke elzas regio, minder toeristisch, maar vooral een ietwat koeler klimaat zorgt voor het nodige evenwicht in warme jaren zoals 2015, 2017 en in mindere mate 2016 .
Trouwens er zijn meerdere ontdekkingen te doen in de noordelijke regio's....
Melanie Pfister maakt elegante en gracieuze wijnen . Het domein bestaat al 8 generaties en terwijl haar vader vooral instaat voor het onderhoud van de wijngaarden, zorgt Melanie voor de vinificatie. Zij heeft stages gedaan bij Meo Camuzet, Cheval Blanc, Zind-Humbrecht, Craggy Range in Nieuw-Zeeland...
De (internationale) vakpers begint het domein ondertussen ook beter te kennen.
De stijl van de wijnen is droog zoveel als mogelijk....
Geproefd:
pinot blanc 2014 : eindelijk de juiste mix tussen rondeur en aciditeit. Geurt naar peer, beetje meloen, floraal ook zachte ondersteunende zuren , filmende wijn
Pinot gris 2014: tikkeltje kruidiger, nog steeds droog gevinifieerd maar voller en ronder dan de pinot blanc , indruk van gedroogd steenfruit en amandelen
Cuvé 8 2015: blend van gewurztraminer, riesling, pinot gris en muscat. Elke druif doet zijn ding zowel qua aroma ( kruidigheid, pompelmoes, steenfruit, mineraliteit in de vorm van natte steen ...) als in de afdronk waar je smaakpapillen telkens andere dingen ontdekken zonder vermoeiend te worden. Heel boeiende wijn en voor mij eens te meer het bewijs dit dergelijke blends een unieke plaats hebben in fusionkeuken. De ervaring bij Cheval Blanc heeft duidelijk vruchten afgeworpen, waar natuurlijk ook geblend wordt. Deiss maakt ook mengwijnen ( ok principe is nog anders bij hem ) maar dit in een veel opulenter register. Deze Cuvé 8 ( 8e generatie wijnmakers bij Pfister) is uniek in zijn soort
Pinot Gris Vendanges Tardives 2007: 2007 was nog eens goed VT jaar , druiven zijn deels ingedroogd wegens overrijp, deels onder invloed van botrytis. Boenwas, mirabellen, dadels, frangipanes maar onderbouwd door aciditeit . Nu perfect op dronk maar kan nog enkele jaren mee
Alweer een boeiende trip, met domeinen die ik al bezocht had en die ik nieuw heb leren kennen. Ik heb links en rechts nog andere dingen geproefde laatste weken. Niet alles was perfect maar enkele treffende conclusies
De pinot noir uit 2015 en 2016 zijn geslaagd te noemen. Er is een hele duidelijke kwaliteitsommezwaai bij de betere wijnmakers in pinot noir . minder rendement, geen karikaturale vatlageringen....
pinot noir 2014 : be careful en proeven is de boodschap
Pinot Gris: het wordt droger en gastronomischer
Pinot Blanc: ik heb de indruk dat er meer en meer van deze druif in de Cremants verdwijnt ....een spijtige evolutie
[/b]
hierbij enkele impressies..
1) Barmes-Buecher te Wettolsheim
Behoort tot de top 20 in deze regio en één van de voorlopers van biodynamie. Genevieve runt het bedrijf met haar 2 kinderen ( twintigers) die samen in de zaak zijn gestapt na het plotse overlijden van Francois Barmes in oktober 2011 tgv accident met zijn MTB.
In jaren 90 was de stijl voluptueus, neigend naar surmaturiteit maar de laatste 10 jaar is ook hier een merkelijke evolutie aan de gang naar droge gastronomische wijnen. en dat hebben wij mogen proeven !
hier kort overzicht
De dame moest haar aandacht spreiden over 8 Brazilianen en wijzelf maar zij deed dit met verve.
Wat hebben wij geproefd
Riesling: leimental 2012 : heel strak, pompelmoes , pittige zuren best ok
Clos sand 2015 : veel mineraliteit, echt rots in de neus dat je rook, beetje fumé, naast rijper fruit, heel gelaagd ook; love it , ondanks warm jaar en graniet grond is dit best in evenwicht omdat clos sand zich tegen de bosrand bevindt en hoger ingeplant is ( koeler en frisser dus ) .
De gc hengst 2011 riesling was voor mij te pompeus , heel zwaar en alcoholisch miste precisie. Haar man is overleden in oktober 2011 en volgens mij is de vinificatie van deze wijn niet onder controle geweest om de bovenvermelde begrijpelijke redenen . 16 % alcohol is teveel voor riesling. Ze geraken er precies ook niet van af want nog steeds op lijst. Ik blijf erbij, De GC hengst is eerder een volle terroir die pinot gris, pinot noir en gewurztraminer tot zijn recht laat komen.
Steingrubler 2011 was iets lichter maar zat toch wel in zelfde bedje ziek , met 15 %
Vervolgens 2 pinot gris , nl de Pfleck en de Rosenberg beiden uit 2014. De pfleck stond al enkele dagen open en had beetje frigoneus, wat champignons. Kon mij niet bekoren.
De Pinot gris rosenberg 2014 had ook wel aardse toetsen maar fijn steenfruit en mooie ondersteunende zuren en mineraliteit. Knappe pinot gris die gastronomisch perfect inzetbaar is
De Pinot noir Réserve 2016 was nog piepjong met mooi krokant fruit ( kersen, en krieken a gogo en nog veel zuurtjes, een spring in het veld moet zich nog zetten maar komt goeie. Wordt opgevoed op grote foeders.
De vielles vignes 2014 was voor mij too much of everything, ik had er niet zoveel plezier in, miste vers fruit, nu al evolutief ik heb al betere pn gedronken.
2)Philippe Kubler te Soultzmatt ( domein Paul Kubler)
Werd er ontvangen door zijn moeder.
Pinot Blanc K 2014: 100 % pinot blanc, ietwat streng, veel aciditeit weinig drinkplezier
Pinot Gris K 2014: steenfruit, beetje nootjes, kruidig in middenstuk , frisse opwekkende afdronk. goed gemaakt zonder meer
Sylvaner Z 2013 : komt uit grand cru zinkoepfle , en is bewijs dat je met deze druif mits rendementbeperking en de juiste ondergrond ( cq kalk, zandsteen en mergel) een terroir wijn kan maken. Perfect droog gevinifieerd, rank en slank, zekere ziltigheid in afdronk naast steenfruit. Moet zeer goed gaan met sint jacobs schelpen...Goede sylvaners hebben dit regelmatig trouwens ,ziltigheid ...
Sylvaner Z 2015: warm jaar, hier hebben wij restsuikers. Blijft elegant maar ik heb liever de 2013.
Pinot Gris Zinnkoepfle 2014 en 2016 : duidelijke voorkeur voor 2016 die rijjker en gelaagder is. De 2016 heeft een mooie ondersteunende aciditeit die de rijkheid en het aanwezige restzoet onderbouwt.
Om te kopen en weg te leggen.
3) Henry Fuchs te Ribeauvillé
Opkomend talent, die het domein van zijn ouders heeft overgenomen en de wijnen droger vinifieert met sterke rendementsbeperkingen . Wij werden ontvangen door zijn aanvankelijk wat gereserveerde, doch met de tijd vriendelijkere mama.
Ik had in de winkel boutique vini te riquewihr zijn pinot noir "rouge comme renard" gekocht van het jaartal 2014 en 2015. Ik was echt onder de indruk van de 2015. Bakken fruit, vlezig, mooi pepertje, gedoseerd houtgebruik, rijpe tanines ....WAUW. Dit moest ik hebben. Helaas er zijn slechts 750 flessen van gemaakt , een rendement van 30 Hl/ha dus snel uitverkocht en enkel nog te vinden bij de caviste.
Dan maar andere dingen geproefd
Pinot Blanc Auxerrois 2015 : te rond voor mij, het warme jaar zit er voor iets tussen
Sylvaner vieilles vignes 2016: mooi steenfruit, soepel en aangenaam, ideale aperitief wijn , knap gemaakt zonder meer en dit voor amper 8 €.
riesling equinoxe 2016: agrumes, citrus, speelse zuurtje, zit goed in elkaar een mooie riesling voor 11,6 €
Pinot NOir ROuge de Ribeauvillé 2015 : veel rood fruit in de neus, nog wat nerveus onrustig , een goede PN voor een eerlijke prijs van 2015.
3) Mittnacht Freres uit Hunawihr
Daar moest ik Cremant voor een vriend gaan halen en heb ervan geprofiteerd om andere dingen te proeven
Pinot Blanc Auxerrois: lekker maar ietwat simpel en dun
Gentil Gyotaku 2016: assemblage wijn , droog , speels , licht kruidig ; zeer goed gemaakt, niet complex , gaat zeer goed met Sushi's en gebakken vis zoals makreel en sardientjes of verse maatjes
riesling osterberg 2014: licht tanineus, stevige zuren heeft nog tijd nodig, heb hem niet gekocht
4) Pfister uit Dahlenheim
domein uit de noordelijke elzas regio, minder toeristisch, maar vooral een ietwat koeler klimaat zorgt voor het nodige evenwicht in warme jaren zoals 2015, 2017 en in mindere mate 2016 .
Trouwens er zijn meerdere ontdekkingen te doen in de noordelijke regio's....
Melanie Pfister maakt elegante en gracieuze wijnen . Het domein bestaat al 8 generaties en terwijl haar vader vooral instaat voor het onderhoud van de wijngaarden, zorgt Melanie voor de vinificatie. Zij heeft stages gedaan bij Meo Camuzet, Cheval Blanc, Zind-Humbrecht, Craggy Range in Nieuw-Zeeland...
De (internationale) vakpers begint het domein ondertussen ook beter te kennen.
De stijl van de wijnen is droog zoveel als mogelijk....
Geproefd:
pinot blanc 2014 : eindelijk de juiste mix tussen rondeur en aciditeit. Geurt naar peer, beetje meloen, floraal ook zachte ondersteunende zuren , filmende wijn
Pinot gris 2014: tikkeltje kruidiger, nog steeds droog gevinifieerd maar voller en ronder dan de pinot blanc , indruk van gedroogd steenfruit en amandelen
Cuvé 8 2015: blend van gewurztraminer, riesling, pinot gris en muscat. Elke druif doet zijn ding zowel qua aroma ( kruidigheid, pompelmoes, steenfruit, mineraliteit in de vorm van natte steen ...) als in de afdronk waar je smaakpapillen telkens andere dingen ontdekken zonder vermoeiend te worden. Heel boeiende wijn en voor mij eens te meer het bewijs dit dergelijke blends een unieke plaats hebben in fusionkeuken. De ervaring bij Cheval Blanc heeft duidelijk vruchten afgeworpen, waar natuurlijk ook geblend wordt. Deiss maakt ook mengwijnen ( ok principe is nog anders bij hem ) maar dit in een veel opulenter register. Deze Cuvé 8 ( 8e generatie wijnmakers bij Pfister) is uniek in zijn soort
Pinot Gris Vendanges Tardives 2007: 2007 was nog eens goed VT jaar , druiven zijn deels ingedroogd wegens overrijp, deels onder invloed van botrytis. Boenwas, mirabellen, dadels, frangipanes maar onderbouwd door aciditeit . Nu perfect op dronk maar kan nog enkele jaren mee
Alweer een boeiende trip, met domeinen die ik al bezocht had en die ik nieuw heb leren kennen. Ik heb links en rechts nog andere dingen geproefde laatste weken. Niet alles was perfect maar enkele treffende conclusies
De pinot noir uit 2015 en 2016 zijn geslaagd te noemen. Er is een hele duidelijke kwaliteitsommezwaai bij de betere wijnmakers in pinot noir . minder rendement, geen karikaturale vatlageringen....
pinot noir 2014 : be careful en proeven is de boodschap
Pinot Gris: het wordt droger en gastronomischer
Pinot Blanc: ik heb de indruk dat er meer en meer van deze druif in de Cremants verdwijnt ....een spijtige evolutie
[/b]