27-04-2021, 12:15 PM
Stalen dus....
We zijn begonnen met Battenfeld-Spanier en ik had de "basis" wijnen al goedgekeurd, nu ook de "betere" Riesling geprobeerd. Dat bleek een erg mooie, droge wijn met goede spanning en volume die eigenlijk steeds beter werd na een paar dagen in de koelkast. Riesling krijg ik toch graag iets frisser in het glas dan Chardonnay blijkbaar, ik vond hem op z'n best op 10 à 12 °C.
Dan 2 wijnen van een ambitieuze producent in Chianti Rufina, I Veroni. De instapwijn vond ik goed, vrij vol, veel tannine maar was eerder een wat stroevere, Bx-achtige wijn en deed me niet aan Toscane denken. Het blijkt inderdaad een blend van 60% Merlot, 30% Sangiovese en Petit-Verdot. Zou op zo'n € 16 komen, niet overdreven eigenlijk. De Chianti Rufina I Dômi vond ik in eerste instantie ook vrij goed, wat gesloten, maar 't is 2019, dan diep kriek-achtig fruit met donkere gronderige toets, erg Rufina toch wel hier. De wijn is vrij geconcentreerd, maar ik mis wat nuance en naargelang de fles vordert krijgt de toch vrij hoge alcohol een beetje de bovenhand. Hmm, dit zou op een kleine €20 komen en dan denk ik spontaan aan de Chianti's die we al hebben uiteraard en dan wordt dit moeilijk te verdedigen. Er staat nog een Riserva te wachten, maar daar zou je al € 33-34 voor moeten neertellen en dan zitten we in de buurt van de Gran Selezione Monna Lisa van Vignamaggio....
Ik ben principieel tegen blends van Sangiovese met Franse druiven, maar als het goed is, dan is het goed natuurlijk. Bij Gagliole zitten ze opgescheept met een blok Merlot in hun Vigna Grande in de Conca d'Oro. Die wordt altijd heel goed rijp en dus wordt die gemengd met Sangiovese uit Castellina. Dat geeft zoner meer een topwijn en ook dit nieuwe jaar (nog niet binnen) is superlekker. Jong, maar o zo evenwichtig reeds en ik kan die al genieten, wetende dat een paar jaar fles hem nog verder zal afronden. Ik zeg nooit graag wat mijn eigen voorkeuren zijn, maar Gagliole behoort voor mij tot het aller- allerbeste wat in Chianti Classico te vinden is en ik heb ze echt veel liever dan Fontodi of Fèlsina! De Gagliole is zonder meer één van de mooiste Sangiovese's die ik ken.
Morgon 2019 is een allemansvriend denk ik: rood fruit, vooral aardbei en een volle, zoete smaak, dat gaat er bij iedereen in, een crowdpleaser. De Pinotage Rhino Run is een schot in de roos. Redelijk eenvoudig weliswaar, maar goed, zuiver, zacht fruit en bijzonder gemakkelijk drinkbaar, zeker aan net geen € 10. Wordt moeilijk om dat buiten te houden. Van hetzelfde bedrijf staat er ook een Sauvignon in de koelkast. Die is ook niet slecht, maar een erg "vriendelijk" type, je herkent amper Sauvignon, eerder een frisse, redelijk mondvullende, zachte witte wijn, ideaal op terras.
Gisteren nog een andere, een Cabernet-Merlot blend open gedaan, ook goed, maar ik vond de Pinotage eigenlijk interessanter uit commercieel oogpunt.
We zijn begonnen met Battenfeld-Spanier en ik had de "basis" wijnen al goedgekeurd, nu ook de "betere" Riesling geprobeerd. Dat bleek een erg mooie, droge wijn met goede spanning en volume die eigenlijk steeds beter werd na een paar dagen in de koelkast. Riesling krijg ik toch graag iets frisser in het glas dan Chardonnay blijkbaar, ik vond hem op z'n best op 10 à 12 °C.
Dan 2 wijnen van een ambitieuze producent in Chianti Rufina, I Veroni. De instapwijn vond ik goed, vrij vol, veel tannine maar was eerder een wat stroevere, Bx-achtige wijn en deed me niet aan Toscane denken. Het blijkt inderdaad een blend van 60% Merlot, 30% Sangiovese en Petit-Verdot. Zou op zo'n € 16 komen, niet overdreven eigenlijk. De Chianti Rufina I Dômi vond ik in eerste instantie ook vrij goed, wat gesloten, maar 't is 2019, dan diep kriek-achtig fruit met donkere gronderige toets, erg Rufina toch wel hier. De wijn is vrij geconcentreerd, maar ik mis wat nuance en naargelang de fles vordert krijgt de toch vrij hoge alcohol een beetje de bovenhand. Hmm, dit zou op een kleine €20 komen en dan denk ik spontaan aan de Chianti's die we al hebben uiteraard en dan wordt dit moeilijk te verdedigen. Er staat nog een Riserva te wachten, maar daar zou je al € 33-34 voor moeten neertellen en dan zitten we in de buurt van de Gran Selezione Monna Lisa van Vignamaggio....
Ik ben principieel tegen blends van Sangiovese met Franse druiven, maar als het goed is, dan is het goed natuurlijk. Bij Gagliole zitten ze opgescheept met een blok Merlot in hun Vigna Grande in de Conca d'Oro. Die wordt altijd heel goed rijp en dus wordt die gemengd met Sangiovese uit Castellina. Dat geeft zoner meer een topwijn en ook dit nieuwe jaar (nog niet binnen) is superlekker. Jong, maar o zo evenwichtig reeds en ik kan die al genieten, wetende dat een paar jaar fles hem nog verder zal afronden. Ik zeg nooit graag wat mijn eigen voorkeuren zijn, maar Gagliole behoort voor mij tot het aller- allerbeste wat in Chianti Classico te vinden is en ik heb ze echt veel liever dan Fontodi of Fèlsina! De Gagliole is zonder meer één van de mooiste Sangiovese's die ik ken.
Morgon 2019 is een allemansvriend denk ik: rood fruit, vooral aardbei en een volle, zoete smaak, dat gaat er bij iedereen in, een crowdpleaser. De Pinotage Rhino Run is een schot in de roos. Redelijk eenvoudig weliswaar, maar goed, zuiver, zacht fruit en bijzonder gemakkelijk drinkbaar, zeker aan net geen € 10. Wordt moeilijk om dat buiten te houden. Van hetzelfde bedrijf staat er ook een Sauvignon in de koelkast. Die is ook niet slecht, maar een erg "vriendelijk" type, je herkent amper Sauvignon, eerder een frisse, redelijk mondvullende, zachte witte wijn, ideaal op terras.
Gisteren nog een andere, een Cabernet-Merlot blend open gedaan, ook goed, maar ik vond de Pinotage eigenlijk interessanter uit commercieel oogpunt.