De twee CF s die ik opende bij de stoverij.
We dronken enkel de Domaine de L’ R uit, die was enorm fruitig (frambozen) en redelijk licht maar paste erg goed bij de maaltijd.
De St Jean moet ik vandaag verder uitdrinken (eerste en enige glas bij openen eergisteren was zeer Bordeaux achtig).
Als aperitief en bij het uiteenlopende assortiment aan hapjes:
Veuve Fourny & Fils Champagne Premier Cru Blanc de Blancs Brut Nature Vertus
Veuve Fourny & Fils Champagne Premier Cru Blanc de Blancs Millésimé Monts de Vertus 2014
De Brut Nature werd eigenlijk meer gesmaakt. De Monts de Vertus, die zowat overal hoge scores krijgt en de voorbije jaren in degustaties zijn voet plaatste naast veel duurdere en gerenommeerde champagnes, had tijd nodig en kwam pas vandaag na een nachtje openstaan in een gewoon wijnglas volledig tot zijn recht.
Bij de langoustines:
Quintodecimo Greco di Tufo Giallo d'Arles 2013
Zonder meer top, wat een wijn! Totaal niet versleten, perfect op dronk, gelaagd, rijk, fraicheur en klasse zat. Straks het restje herproeven.
Bij het hertenkalf:
Alois Lageder Pinot Noir Krafuss 2017
M. Chapoutier St. Joseph Les Granits 2010
De Pinot Noir Krafuss was nog jong maar de fles was wel heel snel leeg. Eens je smaakpalet door de knieën gaat voor goede Pinot Noir (die je in in de begindagen van je wijnleven nog zo verfoeide) krijgt menig ander en steviger rood het verdomd moeilijk vrees ik. Dit is topklasse van Alois Lageder, voor mij iets tussen Bourgogne en de neefjes uit Duitsland. Vederlicht, aromatische finesse, subtiele kruidigheid,... met bewaarpotentieel maar blijf er nu maar eens van af.
Les Granits 2010 zou ik vroeger geweldig gevonden hebben, maar kon nu na de Pinot Noir niemand nog echt boeien. Terwijl ik dit neerschrijf opnieuw uitgeschonken. Op dag twee duidelijk beter in zijn element, maar ik blijf dit te gemaakt vinden, te zwaar en het houtgebruik is voor mij veel dominanter aanwezig dan enkele jaren geleden. Ik ga de resterende fles 2010 zeker en vast nog enkele jaren in de kelder laten om te zien hoe dit evolueert. Persoonlijk vond ik hem jong beter dan nu, bijkopen doe ik sowieso niet meer gezien de prijsevolutie van deze wijn.
Bij de kerstbûche:
Coteaux de l'Aubance Les Trois Schistes van Domaine de Montgilet voorzien maar deze bleef in de kelder.
Citaat:De Pinot Noir Krafuss was nog jong maar de fles was wel heel snel leeg. Eens je smaakpalet door de knieën gaat voor goede Pinot Noir (die je in in de begindagen van je wijnleven nog zo verfoeide) krijgt menig ander en steviger rood het verdomd moeilijk vrees ik. Dit is topklasse van Alois Lageder, voor mij iets tussen Bourgogne en de neefjes uit Duitsland. Vederlicht, aromatische finesse, subtiele kruidigheid,... met bewaarpotentieel maar blijf er nu maar eens van af.
Mooi! Heb al vaker overwogen om eens iets van Lageder in huis te halen, maar zijn prijzen zijn helaas ook Bourgondisch.
Kerstavond bij de patrijs gedronken:
Domaine Rebourgeon-Mure - Bourgogne Rouge 'Maison Dieu' 2010
Deze wijn is nu (eindelijk) goed op dronk. Zo hebben we Bourgognes het liefst, uit een top jaar en op het juiste moment. Deze producent maakt ze altijd zo dat je geduld op de proef wordt gesteld, maar als het dan eenmaal zo ver is, is het heerlijk.
Maison Dieu is een perceel wat min of meer in Pommard ligt en geeft goede wijn voor z'n appellation. Goede instap kwaliteit.
Mooie Pinot Noir kleur, helder transparant rood. Kleine bruin verkleuring.
In de neus aards, floraal, rood fruit. Rokerig en mineralig. Zeer compleet en mooi open.
In de smaak heerlijk fris fruit, de houttoets aanwezig. Mooie zuren en de tannine zijn er nog steeds maar eindelijk vriendelijk. Een mond vol, maar zo mooi fris dat je lekker wilt doordrinken. Lange afdronk. Een wijn die z'n appellation overstijgt.
Ik denk vanaf nu tot over een jaar of 2 / 3 op zijn beste. En dan zijn er nog maar slechts enkele over helaas. Weer de bevestiging, 2010 is toch echt heerlijk voor Bourgogne rood!
Paste mooi bij de patrijs, die ook erg lekker was.
(26-12-2020 03:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]De twee CF s die ik opende bij de stoverij.
We dronken enkel de Domaine de L’ R uit, die was enorm fruitig (frambozen) en redelijk licht maar paste erg goed bij de maaltijd.
De St Jean moet ik vandaag verder uitdrinken (eerste en enige glas bij openen eergisteren was zeer Bordeaux achtig).
Dittiere, sommigen beweren dat hij nu al de beste CF maakt van zijn generatie!
Bordolees waarschijnlijk door de opvoeding van het hout dat wat kwam piepen?
Want dat heeft wel mooiere zuren dan meeste Bordeaux wijnen.
Kerstavond en dag
hier heel rustig gevierd.
We zaten in een vakantiehuisje in de Ardennen.
Dus echt heel veel koken deden we niet.
Kerstavond afhaal.
Zeker de moeite van Rebelge uit Bergen.
Erbij wat wit en rood.
Kerstdag:
Voorgerecht vol-au-vent met brood erbij een oxidatieve Labet.
Perfecte start.
Dan chorizo en boerenworst op de BBQ met een slokje rood
De topcuvee van Olivier Cohen.
Eén van de betere uit de Languedoc.
Hoofdgerecht holsteiner en gerijpte entrecote met krieltjes en pompoen op de kolen gegaard.
[
attachment=5335]
Inderdaad, dat van die zuren is klop erop, maar ik was toch eerder ontgoocheld, vond de wijn niet in evenwicht.Zie ook topic Dittiere, heb m daar besproken. Heb even gedacht dat Dittiere idd de nieuwe Clos Rougeard zou worden maar weet niet of hij stabiel genoeg is. De maker én de wijn ;-) - Heb wel nog16 en 17 liggen, nog niet geproefd, zou dat eens moeten doen om zijn recentere werk te evalueren..
Deze avond starten we met champagne Vrancken brut en enkele hapjes
Bij het voorgerecht van open lasagne met kingkrab en een fijn sausje een witte Beaune 2014 van Le Bout du Monde "En Lulune"
Hoofdgerecht Beef Wellington met Haut-Tropchaut Pomerol 2000
Daarna nog wat kaas met een glaasje Burtons vintage port 1982
Prettig eindejaar aan alle forumleden & moderatoren en hopelijk een gezond en goed 2021
Citaat:Prettig eindejaar aan alle forumleden & moderatoren en hopelijk een gezond en goed 2021
Jij ook, Soiando, geniet ervan! De line-up ziet er alvast zeer goed uit.
(31-12-2020 01:01 PM)soiando schreef: [ -> ]Hoofdgerecht Beef Wellington met Haut-Tropchaut Pomerol 2000
Vorig jaar had een van mijn “studenten” een fles Pomerol Haut Tropchaut mee, ik kende het domein niet. Het werd een grote verrassing want dit bleek een uitmuntende wijn te zijn.
Benieuwd hoe ie bij jullie in de smaak zal vallen!
Hier zonet een Sociando 2011 opengetrokken, had daar nog eens zin in ;-)
(31-12-2020 01:01 PM)soiando schreef: [ -> ]Prettig eindejaar aan alle forumleden & moderatoren en hopelijk een gezond en goed 2021
(31-12-2020 01:35 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Prettig eindejaar aan alle forumleden & moderatoren en hopelijk een gezond en goed 2021
Jij ook, Soiando, geniet ervan! De line-up ziet er alvast zeer goed uit.
(31-12-2020 01:39 PM)vinejo schreef: [ -> ] (31-12-2020 01:01 PM)soiando schreef: [ -> ]Hoofdgerecht Beef Wellington met Haut-Tropchaut Pomerol 2000
Vorig jaar had een van mijn “studenten” een fles Pomerol Haut Tropchaut mee, ik kende het domein niet. Het werd een grote verrassing want dit bleek een uitmuntende wijn te zijn.
Benieuwd hoe ie bij jullie in de smaak zal vallen!
Hier zonet een Sociando 2011 opengetrokken, had daar nog eens zin in ;-)
(31-12-2020 01:01 PM)soiando schreef: [ -> ]Prettig eindejaar aan alle forumleden & moderatoren en hopelijk een gezond en goed 2021
Ik heb de Haut-Tropchaut nog maar een 2-tal jaar in mijn bezit.
Hopelijk werd deze in het verleden goed bewaard, volgens de verkoper wel - maar ja tzijn maar woorden he.
Tasting notes volgen in ieder geval.
Ook van mij prettig eindejaar en nog veel lekkere wijnen.
Ik twijfel vandaag tussen Gevrey Chambertin 2017 van Drouhin Laroze of Aloxe Corton 2015 van Ravaut.Bij Fazant Fine Champagne.
(31-12-2020 04:00 PM)Jef schreef: [ -> ]Ook van mij prettig eindejaar en nog veel lekkere wijnen.
Ik twijfel vandaag tussen Gevrey Chambertin 2017 van Drouhin Laroze of Aloxe Corton 2015 van Ravaut.Bij Fazant Fine Champagne.
Waarom
(31-12-2020 04:00 PM)Jef schreef: [ -> ]Ook van mij prettig eindejaar en nog veel lekkere wijnen.
Ik twijfel vandaag tussen Gevrey Chambertin 2017 van Drouhin Laroze of Aloxe Corton 2015 van Ravaut.Bij Fazant Fine Champagne.
Zullen beide nog jong zijn maar wat ik de laatste tijd van betere bourgognes heb gehad is 2017 meer open. Fijne avond!
Ik heb al veel "te oude" wijnen gedronken in mijn leven.
Mijn schoonvader wilde ze altijd laten ouderen.(Heb er ook heel lekkere gedronken,hoor)
Jo weet dit.Daarom proef ik nu al jonge wijnen om niet de fout te begaan als mijn schoonvader.Beter 1 te jong dan 2 te oud.Maar je leert er wel door.
Zeker mee eens, jong wil ook niet zeggen dat ze niet lekker zijn. Ik deel slechts de ervaring die ik heb van laatste maanden. 2015 wat ondergedoken met meer tannines. 2017 veel fruit en zachte tannine en zuren oftewel toegankelijk
Volledig mee eens dat 2010 een fantastisch is in Bourgogne. Zuurtjes, spanning, vaak rood fruit, genoeg materie. Het was een moeilijk jaar voor de wijnbouwers maar it turned out very well.
De keuze voor Drouhin Laroze 2017 kan nog wel meevallen. De 2015 Ravaut zou ik nog wat in de kast of kelder houden. Ravaut maakt wijnen die moeten rijpen. En 2015 is een groot jaar.
Hier wordt geopend met de Brut nature van Rochet Bocart. In wit wordt het een Chassagne Les Houllières 2017 van Morey Coffinet. In rood de Morey 2014 van Arlaud tegen de Morey VV 2014 van Jeanniard.
Geniet van de feesten.
Aangezien de dame moet eten voor twee en mag drinken voor nul moet ik al m'n geld zetten op 1 fles.
Het wordt Champagne Leboeuf brut gc, bij de apero is dit zeker ok, benieuwd of ie ook tegen het zelfgemaakte vispannetje kan opboksen.
Beste wensen aan iedereen, dat 2021 een jaar mag zijn waar we elkaar meer kunnen zien en samen het glas heffen, cheers!
Proficiat. Mooie vooruitzichten in 2021
Hier wordt het al starter bij de hapjes champagne louis roederer
Bij het voorgerecht (foiegras) een witte Ronco Di Sassi
Bij het hoofdgerecht (hert) Pontet Canet 2006.
Maak er allen een fijne avond van en hopelijk kunnen we in de loop van volgend jaar eens wat leden ontmoeten!
Gefeliciteerd Baldrick!
Hier gaat zo een fles Champagne Vincent Bliard Carte Noir open, een favoriet van het huis.
Fijne feesten allemaal!
Wat een mooi vooruitzicht Baldrick, een totaal nieuw, ander leven, Proficiat!!
Net gedronken bij kalfsragout, nu nog een glaasje zonder eten.
Domaine Mazilly - Hautes Cotes de Beaune 2010 Vielles Vignes
Wat een fijn jaar toch. Heerlijke neus met vrij donker fruit, wat animaals er bij. Lichte houttoon. Mooie aardse smaak met weer hetzelfde fruit. Zachte zuren en versmolten tannine. Fijne lange afdronk. Deze wijn is op zijn top denk ik. En hier moesten we ook even op wachten.
Fijne jaarwisseling iedereen.
Dit is het geworden in Gierle.[attachment=5350][attachment=5351]
(01-01-2021 10:34 AM)Jef schreef: [ -> ]Dit is het geworden in Gierle.
Mooie selectie, welk jaar was de Condrieu ?
(31-12-2020 07:05 PM)150pk schreef: [ -> ]Hier wordt het al starter bij de hapjes champagne louis roederer
Bij het voorgerecht (foiegras) een witte Ronco Di Sassi
Bij het hoofdgerecht (hert) Pontet Canet 2006.
Maak er allen een fijne avond van en hopelijk kunnen we in de loop van volgend jaar eens wat leden ontmoeten!
Ik heb ook Pontet Canet 2006 liggen, laat je weten hoe die was?
Oei, bdx 2006... ik zou geneigd zijn om nog 5 jaar te wachten, benieuwd ...
(01-01-2021 02:03 PM)soiando schreef: [ -> ] (31-12-2020 07:05 PM)150pk schreef: [ -> ]Hier wordt het al starter bij de hapjes champagne louis roederer
Bij het voorgerecht (foiegras) een witte Ronco Di Sassi
Bij het hoofdgerecht (hert) Pontet Canet 2006.
Maak er allen een fijne avond van en hopelijk kunnen we in de loop van volgend jaar eens wat leden ontmoeten!
Ik heb ook Pontet Canet 2006 liggen, laat je weten hoe die was?
Die was fantastisch.
Ik heb een halve fles gedecanteerd gedurende 3uur.
Toen kwam hij mooi open.
Cassis, rode vruchten, tintje hout, leer.
Tannines voor mij al mooi in balans.
Een afdronk om u tegen te zeggen lang en zacht.
Paste perfect bij het hert.
Samen met mijn vader gedronken en vond het één van de beste wijnen die hij ooit gedronken had.
Kan hij nog verbeteren?
Ik weet het niet, ik vond hem in ieder geval fantastisch.
dikke 95/100
Ik zou zeggen heb je enkele flessen liggen doe dan maar eentje open.
Anders openen op een speciaal moment.
(01-01-2021 03:01 PM)Vince schreef: [ -> ]Oei, bdx 2006... ik zou geneigd zijn om nog 5 jaar te wachten, benieuwd ...
Geeneen 2006 bdx die ik al dronk kon me bekoren, dus idd nog wachten zou ik zeggen.
Aan de andere kant is de wijn reeds 14 jaar en nog es 5 jaar wachten...met wat zijn we dan eigenlijk bezig. Als we echt +20 jaar moeten wachten tegen dat een wijn echt op zn plooi komt...
Ik begin te begrijpen waarom de jonge wijngarde die wijnen meer en meer links laat liggen.
(01-01-2021 03:17 PM)150pk schreef: [ -> ]Die was fantastisch.
Kan hij nog verbeteren?
Ik weet het niet, ik vond hem in ieder geval fantastisch.
dikke 95/100
Maar zie, het kan toch