wijnliefhebbers

Volledige versie: Kerst en oudejaar
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
Altijd leuk om te lezen en om inspiratie op te doen: met welke wijnen sluiten julie dit niet zo geweldige jaar af? En wat eten jullie daarbij?
Kerstavond

Voorgerecht witlof ster: rauwe witlof blaadjes in een ster op het bord gelegd en vullen met gerookte kip, mango, pijnboompitjes, wat balsamico azijn. Met een mooie witte Santenay 'Sous la Roche' 2018.

Hoofdgerecht: Patrijs. Ik moet de exacte bereiding nog even checken bij mijn ouders, hun kennende zeker iets met paddenstoelen er bij en aardappelpuree met een goede jus. Ik denk met Pommard 2015, die had ik laatst en was op dit moment goed drinkbaar met mooi fruit en aardse tonen. Of een andere rode Bourgogne, misschien iets ouder.

Nagerecht: het zoet weet ik niet, maar er is sowieso een mooie kaasplank bij. Ik denk dat ik een Sauternes pak van Chateau Rayne Vigneau 2007. Of die heerlijke Recioto della Valpolicella. Keuzes...

1e kerstdag

Eten we met de andere ouders die niet zo van de wijn zijn. Ik verzorg het hoofdgerecht. Een mooi stuk Ribeye besteld bij de slager van BlackAngus. Aanbraden en in de oven garen. Goede jus er bij van kalfsfond met rode wijn en champignonnen. Stampotje van aardappel en rucola er naast. Ik zal er een Haut-Médoc 2015 bij schenken voor degene die willen. Of een Cote du Rhone Village Plan de Dieu 2016.

2e kerstdag

Hoofdgerecht wordt reerug. Rest hoor ik nog. Maar hier ga ik Vacqeyras 2015 en Cornas 2016 bij zetten. Evt nog een Rasteau 2014. Rhône en wild blijft toch heerlijk.

Lijst wordt nog wel geupdate applaus
Kerstavond:Alleen met het gezinnetje.
Scampi in filodeeg met spinazie:Bourgogne blanc van Boillot
Filet pur met frietjes en witloof:Pichon Baron 2008.
Appeltaartje:Ch. Yquem 1999

Kerstdag:
Gourmet met een lekkere Rhone.

Oudjaar:
Foie Gras met een lekkere Pinot Gris VT van Meyer Fonné.
Fazant Fine Champagne met mini kroketjes en een Gevrey Cambertin van Drouhin Laroze.

Nieuwjaar:Varkenswangen en Videe met een lekkere Rhone.
Kerstavond

Filet van witte vis (nog te bepalen welke ;-) met saus van fijne groentjes
2019 Weingut Klostergut Himmeroder Hof Pinot Blanc trocken

Hertefilet met oesterzwammen
2010 Aalto of 2010 Château de Carlmagnus of 2010 Castello Banfi Brunello di Montalcino

NY Avond

Zalm Gravad Lax
2011 Wittmann Westhofener Kirchspiel Riesling Großes Gewächs

Hazefilet met tarte tatin van witloof
2010 Clos Saint-Michel Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réserve of 2006 Domaine du Vieux Télégraphe Châteauneuf-du-Pape La Crau
Ik mag qua kerstavond last-minute nog ergens aanschuiven ( volledig veilig, en volgens de huidige regelgeving - dat moet je er tegenwoordig bij zetten Cool )

De menu is nog grotendeels geheim, de wijnen zijn reeds gelekt ...

Apero : Champagne Goutorbe 2007 + Ruinart Blanc de Blancs
Voorgerecht 1 : voorlopig nog een verrassing v/d gastheer ( ik vermoed ergens een Chablis Grand Cru )
Voorgerecht 2 : Haut Brion 1997
Hoofdgerecht : Guigal La Landonne 2006
Dessert : Yquem 1994

Oudejaar zal in alle eenzaamheid gevierd worden ... nog geen idee wat ik op tafel ga gooien of erbij ga drinken.

Mathijs
(21-12-2020 01:55 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Ik mag qua kerstavond last-minute nog ergens aanschuiven ( volledig veilig, en volgens de huidige regelgeving - dat moet je er tegenwoordig bij zetten Cool )

De menu is nog grotendeels geheim, de wijnen zijn reeds gelekt ...

Apero : Champagne Goutorbe 2007 + Ruinart Blanc de Blancs
Voorgerecht 1 : voorlopig nog een verrassing v/d gastheer ( ik vermoed ergens een Chablis Grand Cru )
Voorgerecht 2 : Haut Brion 1997
Hoofdgerecht : Guigal La Landonne 2006
Dessert : Yquem 1994

Oudejaar zal in alle eenzaamheid gevierd worden ... nog geen idee wat ik op tafel ga gooien of erbij ga drinken.

Mathijs

Deftig rijtje! Daar moeten goede gerechten naast staan.
(21-12-2020 02:13 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Deftig rijtje! Daar moeten goede gerechten naast staan.

De gastheer is zelf gediplomeerd chef, dus het smaakt daar altijd.
Hij zet wat op tafel en ik breng ook wat mee ( de Ruinart & Guigal ).

Mathijs
(21-12-2020 02:41 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(21-12-2020 02:13 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Deftig rijtje! Daar moeten goede gerechten naast staan.

De gastheer is zelf gediplomeerd chef, dus het smaakt daar altijd.
Hij zet wat op tafel en ik breng ook wat mee ( de Ruinart & Guigal ).

Mathijs

Heel mooi Mathijs! La Landonne 2006 zal wel nog heel erg piepjong zijn denk ik zo, ga je die toch op voorhand decanteren?
Kerstavond:

Voorgerecht: hapjes van bladerdeeg met groene pesto en ansjovis - Champagne Ysselée Père et Fils grand cru (Cramant)
Hoofdgerecht: eendefilet met sausje op basis van sinaasappelen (à l'orange) - hier twijfel ik nog tussen een gewurztraminer uit de Elzas (Vincent Stoeffler) of een rode uit de Rhone.

Kerstdag:
- Foie Gras: pinot gris uit de Elzas (Domaine Schoffit)
- Kalkoen in de oven: Carbonnieux 2006

Oudejaar:
- Foie gras: gewurztraminer (V. Stoeffler)
- hertekalf: ik denk aan een Malescot 2004 of een De Fieuzal 2008

Nieuwjaar:
- hapjes met guacamole: crémant de bourgogne
- fondue bourgignon: Puygueraud 2005 (geen verwachtingen meer in die wijn, vandaar dat ik hem met de fondue zou schenken)

Wij eten bijna nooit dessert, maar er komt allicht wel nog een lekker stukje kaas op tafel.
Bij mijn schoonvader op kerstavond netjes met ons drie :

Aperitief champagne Baudry brut heritage
Coquilles Saint Jacques met Dom Gautheron Chablis Fourneaux 1ste cru
Voorgerecht met kabeljauw Dom de Fuissiacus Pouilly-Fuissé VV 2017
Bambi krijgt het gezelschap van ch. Citran 2009 of ch. De Fieuzal 2008 of ch Bellegrave Pauillac 2009, ben er nog niet uit.

De restjes zullen dan voor de volgende dag zijnSleepy
Kerstavond met ons 3 opt gemakje thuis.

Geen idee wat de menu wordt of de wijnen...
We waren voorzien om naar mn ouders te gaan, maar aangezien het niet meer mag blijft de reeds bestelde traiteur dus een verrassing.

Kerstdag: macaroni met hesp en kaassaus Slurp
Hier is t stoverij met zelfgemaakte frieten!

Heb 2 cabernet francs klaar staan...
De eerste combi was alvast geslaagd.

Oesters met Grande Reserve champagne van Michel Henriet. 48 maanden op de gist gelegen. 80 % Pinot Noir 20 % Chardonnay. Oogst 2015 en 2016. Dosage: 8 gr / L. Geen malolactische gisting. Ik hou van pinot noir gedomineerde champagnes. Heerlijk fris en fruitig. Mooi breed van smaak. Fijne belletjes. Krachtige afdronk. Jam jam.
Champagne Fallet-Prévostat --> bij alle hapjes, god wat is dit toch een mooie champagne, dat de covid maar rap achter de rug is. Mijn voorraad is er bijna door. banghead

Malkoa 2015, een top Txakoli ( Baskenland )
Deze wijn is gemaakt van zeer rijpe "Ondarrabi Zuri" -druiven Deze Txakoli heeft twintig maanden gerijpt in een verticale eivormige betonnen tank waarin zijn gisten of droesem spontaan bewegen in een gladde ruimte als gevolg van de thermische trillingen van dag en nacht. Gedurende deze oxidatieve periode stabiliseert de wijn zichzelf en krijgt hij volume in de mond.

Bij openen reductief neuzeken,bourgognesk
Mooie complexiteit,kruidig, mooie zuren, citrus (bitterken = grapefruit). Krachtig en gestructureerd in de mond. Is nu op zijn top.

Voor vlees (rund)liefhebbers, moet je zeker eens proberen, als je er aan geraakt --> TXOGITXU. Is iets van het beste dat ik al geproefd heb, maar dit terzijde

Domaine du Clos des Tourelles 2015, Gigondas,was voorzien, tot corona er zich kwam mee bemoeien.
Morgen misschien opendoen Wink
Bubbles in a bubble...
(24-12-2020 09:20 PM)Tienne schreef: [ -> ]Bubbles in a bubble...

Ola, de cuvée "Charles de Gaulle" van Drappier. Niet alledaags!
(24-12-2020 09:32 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(24-12-2020 09:20 PM)Tienne schreef: [ -> ]Bubbles in a bubble...

Ola, de cuvée "Charles de Gaulle" van Drappier. Niet alledaags!

Lekker, zoals de carte d'or, maar complexer.
Aanvankelijk veel brioche, toch zeer droog en mineralig.
Visfondue - gestoofde prei - puree - vissausje

Deze macon zet zeer intens aan, vettig.
Zuurtjes komen in retard maar blijven.

Mooie wijn, mooie match.
Aanvankelijk vrij gebrand.

Nadien neemt het fruit de bovenhand.

Mooie zuurkes, voldoende body en perfect evenwicht.
Bij de gebakjes van Bossaert:

De kleur is ver geëvolueerd.
Bij het proeven geeft de wijn goede eerste indrukken, maar kan die niet vasthouden. Net over zijn hoogtepunt? Of een mindere fles?
Even checken als je deze liggen hebt.
De Boillot was zeer lekker.Aangezien de kinderen mee wijn dronken,is de Pichon vervangen door Croix Saint Georges 1999 en 2002.Hun geboortejaar.Wijnen die nu op dronk zijn.[attachment=5317]
Dank voor de posts, erg leuk om te lezen!

Gezien het kleine gezelschap hielden we het hier bij één fles, maar die deed het fantastisch bij de bisque en de Russische salade.

Vrolijk Kerstfeest voor iedereen cheers
Bij ons was het met ons gezinnetje en enig toegelaten knuffelcontact mijn vader.
Eten besteld via traiteur.

Als aperitief gestart met Comte de Champagnes Taittinger 1995
Heerlijke champagne toetsen van toast brood, beetje boterig en een lange aangename afdronk. Voor mij één van de beste champagnes die ik ooit gedronken heb.

Voorgerecht vla van bloemkool
Daarbij een witte Smith Haut Lafite 2009 gedronken.
Heerlijke wijn met een duidelijke toets van pompelmoes, honing.

Hoofgerecht sneetjes kalkoen met wortelpuree kroketjes.
Hier gekozen voor een altijd lekkere en nooit teleurstellende Chateau Poujeaux 2010.
Alweer heerlijk wijntje cassis, donker fruit, mooie afdronk en wordt steeds maar beter.
Herinner mij een 2 tal jaar geleden ook een fles te hebben gedronken en vond die wel goed maar nu veel beter.

Voor nieuwjaar ben ik er nog niet uit wat het gaat worden.
Eerst de huidige selectie laten bezinken. kusknipoog
(23-12-2020 08:54 PM)Biff schreef: [ -> ]Kerstavond met ons 3 opt gemakje thuis.

Geen idee wat de menu wordt of de wijnen...
We waren voorzien om naar mn ouders te gaan, maar aangezien het niet meer mag blijft de reeds bestelde traiteur dus een verrassing.

Kerstdag: macaroni met hesp en kaassaus Slurp

Gestart met een blanc de blancs champagne van Bouché.
Oestertje, wafeltje van zalm, garnaalkroketje...

Voorgerecht: pomme moscovit met belgische kaviaar, champagne blijven doordrinken.

Hoofdgerecht: hazenrug met zn wintergroenten en amandelkroketjes, Chateau Phélan Ségur 2009, Saint Estephe

Dessert: chocolademoeilleux, had ik een Sigalas Rabaud 37.5cl uit 2003 klaarstaan, maar dessert nie meer genomen.

De tijd van grote braspartijen tijdens de feestdagen is voorbij Smile
Fijne kerstdagen aan iedereen!
Gisteren:

- Champagne Henriet-Bazin: Blanc de Blancs & Sélection des Parcelles
- Domaine La Nouvelle Donne 'Kashmir' 2016

Vandaag:

- Champagne Rochet-Bocart 'Rosé'
- Domaine Mee Godard Morgon 'Côte du Py' 2018

Eigenlijk alleen maar toppers!

Merry X-mas !
(25-12-2020 03:50 PM)Dave schreef: [ -> ]Gisteren:

- Champagne Henriet-Bazin: Blanc de Blancs & Sélection des Parcelles
- Domaine La Nouvelle Donne 'Kashmir' 2016

Vandaag:

- Champagne Rochet-Bocart 'Rosé'
- Domaine Mee Godard Morgon 'Côte du Py' 2018

Eigenlijk alleen maar toppers!

Merry X-mas !
Zeer benieuwd naar die Mée Godard!
(25-12-2020 04:00 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(25-12-2020 03:50 PM)Dave schreef: [ -> ]Gisteren:

- Champagne Henriet-Bazin: Blanc de Blancs & Sélection des Parcelles
- Domaine La Nouvelle Donne 'Kashmir' 2016

Vandaag:

- Champagne Rochet-Bocart 'Rosé'
- Domaine Mee Godard Morgon 'Côte du Py' 2018

Eigenlijk alleen maar toppers!

Merry X-mas !
Zeer benieuwd naar die Mée Godard!

Tja, ik vind dat absolute top-Bojo: zuiver, fris, mineraal, fruitig maar toch complex én heel polyvalent aan tafel.

Perfecte begeleider van de Kerstkalkoen én geweldig lekker om daarna leeg te maken ;-)
(25-12-2020 04:00 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(25-12-2020 03:50 PM)Dave schreef: [ -> ]Gisteren:

- Champagne Henriet-Bazin: Blanc de Blancs & Sélection des Parcelles
- Domaine La Nouvelle Donne 'Kashmir' 2016

Vandaag:

- Champagne Rochet-Bocart 'Rosé'
- Domaine Mee Godard Morgon 'Côte du Py' 2018

Eigenlijk alleen maar toppers!

Merry X-mas !
Zeer benieuwd naar die Mée Godard!

Tja, ik vind dat absolute top-Bojo: zuiver, fris, mineraal, fruitig maar toch complex én heel polyvalent aan tafel.

Perfecte begeleider van de Kerstkalkoen én geweldig lekker om daarna leeg te maken ;-)
(21-12-2020 01:55 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Apero : Champagne Goutorbe 2007 + Ruinart Blanc de Blancs
Voorgerecht 1 : voorlopig nog een verrassing v/d gastheer ( ik vermoed ergens een Chablis Grand Cru )
Voorgerecht 2 : Haut Brion 1997
Hoofdgerecht : Guigal La Landonne 2006
Dessert : Yquem 1994
Mathijs
Benieuwd naar de flesjes van Mathijs81...Blush
(25-12-2020 06:14 PM)Biff schreef: [ -> ]Benieuwd naar de flesjes van Mathijs81...Blush

Een kleine aanpassing eens ter plaatse ... dit was de uiteindelijke line-up

+ Apero : Champagne Goutorbe Special Club 2005 + Ruinart Blanc de Blancs
+ Voorgerecht : Reve Offida DOCG Pecorino Velenosi 2018
+ Hoofdgerecht : Haut Brion 1997 + Guigal La Landonne 2006 + Ducru Beaucaillou 1999 ( bonus )
+ Dessert : Yquem 1994

Wijn van de avond was zonder enige twijfel en met enorme voorsprong de Haut Brion 1997.
Ik blijf ervan overtuigd ... ook in slechte jaren maken grote domeinen grootse wijnen.
Persoonlijk was ik wel wat ontgoocheld bij La Landonne, maar ik heb daar ook geen ijkpunt natuurlijk.
In de bubbels had ik een lichte voorkeur naar de Blanc de Blancs, al was er met de Goutorbe misschien een punt verschil
En Yquem 94 was ook sterk aanwezig ... niets op aan te merken, Sauternes at its best ! Nectar voor de Goden !

Mathijs
thank you @Mathijs81
Bij ons als opener Follador Prosecco Extra Brut 2019. Vera voorzag daar een paar hapjes bij: wat (rauwe) groenten met avocadodipsaau, kwarteleitjes met een saus met appelsien, bloemkool met pittige vinaigrette, vichyssoise en een bruschetta. Dan kruidensoepje met limoen en cocos, gevolgd door coquilles met o.a. iets met pistachenoten en kruidenvinaigrette waar ik onze nieuwe Pabiot Pouilly-Fumé Florilège bij serveerde en als hoofdgerecht met ook weer rare ingrediënten, ik herkende abrikoos, gedroogde tomaat, één of andere noot(?)... met bladspinazie en zoete aardappelpuree. Daar een Frédéric Magnien Morey-Saint-Denis 1°cru Les Ruchots 2004 bij die ik 3 uur tevoren had gedecanteerd en die het er bijzonder goed bij deed: mooi licht gerijpt boeket met wat donkerder fruit en dat aardse toetsje dat deze wijngaard (en Morey in 't algemeen) kenmerkt. Hier geen spoor van onrijpheid, Magnien "nailed" het jaar. Halfvol met net de nodige zuren en middellange afdronk. Als dessert een kaastaart met bosfruit en als afsluiter een glas Doisy-Daëne 1976. Dat werd tijd (niveau mid-shoulder) en de wijn was erg donker, bijna sherry - Madeira achtig boeket. De suiker was quasi verteerd en zorgde nog voor de nodige umami, maar ik drink ze toch ook liever iets minder ver. Ik moet toegeven dat ik de wijn wel interessanter vond bij het tweede en zeker bij het derde glas.
(helaas amper foto's genomen..)
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen