Om wat tegengewicht te bieden aan het schijtjolijt van Mariah Carey zet ik het eindejaar in met wat vuilmuilerij van Baxter Dury :
https://www.youtube.com/watch?v=HyILwv1KBT4
Onder het motto “Niet lullen maar bijvullen” wens ik jullie alvast een fijn eindejaar!
Ik verwacht van iedereen een verslag van het edel sap dat jullie gedronken hebben. Anders haal ik de voodoopop boven en veroordeel ik jullie tot levenslang Yellowtail Chardonnay en Barefoot Merlot. Een gewaarschuwde zuipschuit is er twee waard!
Ola, serieuse klaps hier
Bedankt Olivier!
Voor iedereen hier aanwezig eveneens een fijne kerst en een spetterend 2022 gewenst!
Make it count!
Buuurps....
Ook van hieruit voor iedereen een fijne kerst en een fijn eindejaar gewenst!
De flesjes staan al klaar!
Fijne feesten iedereen!
Sebiet eens in de kelder duiken. Echt grote wijnen zullen hier de revue niet passeren, maar slecht drinken gaan we evenmin.
(24-12-2021 02:26 PM)Benz schreef: [ -> ]De flesjes staan al klaar!
We zijn ook alvast met de selectie begonnen
Voor iedereen de beste wensen.
Ben nog bezig met de selectie.
Fijne Kerst voor iedereen!
Hier ook nog geen idee welke wijn er op tafel komt. Voor nu vooral bli dat de zelftest negatief is.
Heb wat gevonden.
Vanavond Pont de Brion wit(Graves)
Daarna een simpele CdR.
Morgen,Riesling GC Schoenenbourg 2007 Meyer Fonné.
Daarna Latour Martillac 2009 rood.
Hier in beperkte groep, bubbels voor iedereen (Jura Cuvee Du siècle en Cremant rosé van Albert Bichot) en Reserve d Angludet 2014 voor de jongens.
(24-12-2021 05:45 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hier in beperkte groep, bubbels voor iedereen (Jura Cuvee Du siècle en Cremant rosé van Albert Bichot) en Reserve d Angludet 2014 voor de jongens.
..en die Reserve is f****ng goe, kan er moeilijk afblijven (veel cabernet, ik voel het, I
Margaux
Hier was het een glaasje Roederer Brut, daarna glas Baron De L, Pouilly Fumé, momenteel een glas Chateau Dauzac 2010...
Ik ben op mijn eentje een fles Chamodère 2020 van Domaine les Capréoles aan het uitlebberen...
De niet-rodewijndrinkers hebben ongelijk.
Hier vooral hapjes / Antipasti vanavond:
- Champagne Alfred Tritant (Bouzy) 'Mes Racines'
- Chianti Classico van I Fabbri 2018
Beide vaste waardes in mijn kelder en stelden ook vandaag niet teleur ;-)
Fijne dagen iedereen.
Gister een Chateau la Cabanne 1995 - Pomerol uit Magnum fles bij wilde eendeborst. Was in een erg mooi stadium. Nog mooi fruit maar ook veel smaken der evolutie en kruimige tannine. Erg van genoten.
Gisteren in het glas:
-De Toren Fusion V 2014: 92
-Amaë Fuori Mondo IGT (Maremma) 2014: 94
-Chateau Lascombes Margaux 1990: 92
Dat het weer top was, en dat de Amaë Fuori Mondo een absolute top IGT is was ook hier weer duidelijk, kan die man heerlijke wijn maken!
Fijne feesten iedereen!
Hier amper voorbereiding, naar aloud gebruik de ingeving van het moment.
Gisteren alvast een Crémant van Gruhier en wat overschotjes (zie rubriek
Leuvin).
Vandaag zijn we maar met z'n tweeën, dat wordt ofwel Champagne, ofwel een wat rijpere Bourgogne denk ik.
Tenzij ik op het allerlaatste moment iets anders boven haal, iets totaal fouts dan wellicht.
Hier was het gisteren Champagne van Laherte en dan de Ladoix 2015 van Domaine Jacob bij het varkenshaasje met aardbei/balsamico-saus.
Ik mocht de rode wijnen kiezen: het werd de Moulin à vent 2019 van Richard Rottiers: zeer mooie, typische Beaujolais. Zo geen waar je je in kunt vergissen van streek. Balsamico, kruiden, rood fruit. In de mond behoorlijk 'léger' voor een Moulin à Vent, maar wel mooi in balans. Echt mooi! Op de achterkant van de fles staat ook dat er weinig extractie gezocht wordt, maar men tracht eerder de puurheid van het fruit te bewaren.
Daarna werd La Folie 2020 van Chateau Yvonne geopend. Stond nog een trapje hoger voor mij. Enorm evenwicht. Alles rijp maar niet te rijp. Tannines, fruit, zuren waren wederom in balans. Knappe wijn die zeer goed ging bij de fazant.
Kerst is altijd ietwat in mineur, Nieuwjaar altijd wat in grandeur. Niettemin bij een kalkoenborst met winterse groenten hoort een betamelijke wijn. Dit was hier een Château Labégorce 2012. Een enigszins atypische Margaux, minder etherisch en vrouwelijk maar een kloeke volbloed qua smaak en 'présence'. Zijn frisse afdronk bekoorde ons kleine gezelschap. Op dronk nu, uitermate verdienstelijk maar geen echte 'topper'.
Ik had een cos destournel mee. Gekocht voor niet te veel omdat het etiket beschadigd is en het jaartal niet bekend was bij de vorige eigenaar, alleen uit de jaren 80. Het blijkt 1985 te zijn en de wijn is nog in goede doen. Voor een wijn van dit kaliber en deze leeftijd maken we een aparte gang.
Kurk er vlot in 1 deel uit, dat valt weer mee.
Gewoon nog diep rood van kleur, heerlijke aroma’s van koffie, sigarenkistje, potloodslijpsel. Na wat luchten komt er prachtig cassis fruit door, kruiden (anijsachtig). Echt een snuffelneus.
De smaak doet vrij jong aan met sappig rood en zwart fruit, behoorlijke zuurgraad nog en stevige tannine die behoorlijk aanwezig zijn maar niet onrijp ofzo. Stevig beestje, en nog niet op zijn hoogtepunt schat ik in. Gigantische afdronk. Echt wel een hele goede wijn die evengoed schittert na een heerlijke ree rug met dito cornas. Knappe prestatie! Petje af voor deze fles.
Hier voorlopig gerechten met coquilles, king crab, kreeft, vis,... dus enkel wit.
- Thomas Frissant Les Perruches 2019
- Haut Bergey Blanc 2015
- PYCM Bourgogne 2016
- Coto de Gomariz The flower and the bee 2017
Verschillende kleinere champagnes uigeschonken door de gastheer. Niet genoteerd welke.
Dessert met cream sherry Lustau East India Solera.
Alle wijnen presteerden.
Kerstdag
- Champagne Fallet-Prévostat Extra Brut bij de zeer lekkere hapjes
- Colterenzio Sauvignon Blanc 'Lafoa' 2018 bij de coquilles met garnaal-tomaat saus
- Morgon 2018 van Marcel Lapierre bij de kerstkalkoen met traditionele garnituur.
(24-12-2021 09:39 PM)Biff schreef: [ -> ]Hier was het een glaasje Roederer Brut, daarna glas Baron De L, Pouilly Fumé, momenteel een glas Chateau Dauzac 2010...
Biff, was dat nog de "oude" Brut Premier of de nieuwe Collection 242?
(24-12-2021 06:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]I Margaux
Tot die conclusie ben ik ook gekomen en recent dan ook een paar kistjes gekocht.
Kerstavond:
Crémant de Loire Château Langlois in wit en rosé als apéritief.
Régnié Chamodère Domaine les Capréoles 2020 bij de fondue.
Kerstdag:
Crémant de Loire Château Langlois in wit bij apéro en hapjes.
Bij de fazant in fine champagnesaus met traditionele garnituur:
Virely-Rougeot Beaune Clos de l'Hermitage St. Désire 2017
Château Baron-Ségur Montagne St-Emilion 1996
De Bordeaux was een vondst uit de kelder van een oud familielid. Ik dacht dat deze voor de pompbak zou zijn, maar de wijn toonde nog mooi, ietwat gedroogd, rood fruit in combinatie met tertiaire toetsen. Leuke verrassing.
De Beaune was mooi zonder meer.
Als aperitief en bij diverse hapjes kregen we de Champagne Lequien et Fils Blanc de Noirs Brut in het glas: fijne parels, fris, wat brioche in de neus, vol in de mond. Uitstekende start!
Bij de vissoep een overheerlijke Pouilly-Fumé 2019 van Cédrick Bardin. Lekker strak, droog, grassig, gerookte toets, niet complex maar dat deert niet: bijzonder lekker!
Bij het hoofdgerecht tot slot schonk de gastheer 2017 Tenuta Ulisse Montepulciano d'Abruzzo Amaranta. Stevig rood, minder mijn stijl maar goede match met een stuk hindegebraad.
(26-12-2021 11:42 AM)Dave schreef: [ -> ]Kerstdag
- Champagne Fallet-Prévostat Extra Brut bij de zeer lekkere hapjes
- Colterenzio Sauvignon Blanc 'Lafoa' 2018 bij de coquilles met garnaal-tomaat saus
- Morgon 2018 van Marcel Lapierre bij de kerstkalkoen met traditionele garnituur.
En vandaag de restjes opgekuist met:
- Champagne A. Tritant 'Mes Racines'
- J-P Brun Beaujolais 'l'Ancien' 2020
(26-12-2021 12:10 PM)wvd schreef: [ -> ] (24-12-2021 09:39 PM)Biff schreef: [ -> ]Hier was het een glaasje Roederer Brut, daarna glas Baron De L, Pouilly Fumé, momenteel een glas Chateau Dauzac 2010...
Biff, was dat nog de "oude" Brut Premier of de nieuwe Collection 242?
De nieuwe Collection 242...
Had ik het niet geweten, ik had het niet geproefd.
Enkel Franse wijnen gisterenavond. Klassiek.
Start (bij de hapjes): Castellane Champagne. Helemaal niet mijn favoriet maar mijn grootmoeder haar ogen beginnen te blinken als ze het label ziet ‘mijne favoriet’ en daarnaast gewoon prima met wat hapjes.
Eerste Voorgerecht: La Croix de Carbonnieux Blanc 2019. 70% SB, 30% Semillon. 9 maand op hout. Ik drink af en toe wel eens graag een klassieke carbonnieux. Helaas is de verhouding p/q van hun ‘eerste wijn’ compleet zoek. Dit is een perfect alternatief. Helft van de prijs maar zet ‘eerste’ en ‘tweede wijn’ blind voor m’n neus en ik weet het echt niet.
Tweede voorgerecht: Château de Lussac Le Blanc 2019. Weer witte bordeaux. Iets minder stuivend tropisch fruit in de neus in vergelijking met de carbonnieux. Wat meer vanille en boter: langer op hout? Mollig met voldoende zuren. Ik was meer fan van de carbonnieux maar de meningen aan tafel waren verdeeld.
Bij het hoofdgerecht: Châteauneuf-du-Pape Ch.la Genestière 2017. syrah (49 %), grenache (36 %), mourvèdre (7 %), cinsault(2 %), muscardin (2 %), counoise / vaccarèse licht gekoeld geserveerd. Blijkbaar rijpt ‘80 % van de wijn rijpt in grote eiken foeders. Het andere deel rijpt in betonnen cuves.’ Ik vond dit bijzonder lekker, nochtans geen grote ChDP-fan. Kruidig, veel rood fruit, intensiteit zonder te storen. Geen onplezierige tannines. De combinatie van wat kracht en kruidigheid, veel fruit en tegelijk wat koelte pleziert mij de laatste tijd wel in rode wijn. lag het aan het gezelschap, het eten of de lage verwachting? Deze ga ik thuis nog eens proberen.
Alles aangekocht via klassewijnen trouwens.
Voor vanavond eerst een half flesje Champagne Carte Noire Brut van Vincent Bliard.
Bij de mantu (een gevulde pasta met savooikool in tomatenknoflooksaus) én bij de Kabuli palaw (een rijstschotel met o.a. rozijn, stukjes wortel en kip) wordt het de Gamay 2018 'Jardin de la Grande Pièce' van Les Jardins de Theseiis.
Nog één keer lekker genieten, want daarna is het opnieuw tijd voor Dry January...
Dit staat er klaar voor vanavond:
Uit eigen kelder:
Gazin Rocquencourt wit 2014
Desmirail 2009
Yquem 1999
Uit de kelder van de vrienden:
La Sirene de Giscours 2015
Rauzan Gassies 2010
Big John Cuvée Reserve 2018 van Dom Scheiblhofer