wijnliefhebbers

Volledige versie: Voor het eerst met hapjes
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Het had in de tuin moeten plaatsvinden, ware het niet van het weer. Maar daarom niet getreurd. Voor de gelegenheid hadden gastvrouw en gastheer de tafel netjes binnen gedekt om ons te vergasten op acht (!) bereidingen, waar de deelnemers een gepaste wijn moesten bij aanreiken.

Het experiment was zo geslaagd dat de meesten onder ons proefnoteringen wat verwaarloosden om zich geheel te wijden aan het genot van food and wine. Ik probeer daar nog wat uit te distilleren, ter educatie van het algemeen.

1.Salade Caprese
Torentje van buffelmozarella, tomaat, courgette, met pijnboompitjes
en huisgemaakte rucola-pesto.
Wijn: Guy > Raboso Rosato Frizzante 2022
2. Gegrilde asperge en gerookte zalm
Vergezeld van avocado-zure room en limoenprikkels.
Wijn: Rik > Schlumberger Pinot Gris 2021
3. Ceviche
Wijtingfilet, nachtgegaard in een friszure marinade
van limoensap en chilipeper. Achteraf gegarneerd met wat sla,
rode ui, paprika-reepjes en koriander, voor wie wil.
Wijn: Pjotr > M (Molitor) Sauvignon Blanc 2022
4. Carpaccio van rundsvlees
Dun plakje rundvlees met een dressing van olijfolie, citroen,
grof zeezout. Afgewerkt met enkele blaadjes rucola, fijne stukjes
groene olijf en parmezanschilfers.
Wijn: Mady > Schlumberger Pinot Noir 2020
5. Mini Frittata met pancetta
Lauwwarm ei-gebakje met pancetta en enkele zomergroentjes.
Wijn: Rita > Buchholz 2022 - Castelfeder - 2022
6. Eendenborst sla
Saladehapje met gerookte eendenborst in gezelschap van enkele
granaatappelpitjes, pistachenootjes en kruidige korstjes.
Wijn: Matthieu > Domaine Nico 2021 - Pinot Noir
7. Albóndigas de pollo
Spaanse kruidige gehaktballetjes van kip en chorizo
in een pittige tomatensaus.
Wijn: Flup > Mancuso 2019 - Garnacha
8. Dessert | Tiramisu
Dé klassieker onder de Italiaanse desserts met mascarpone
en Amaretto.
Wijn: An > Ratafia De Champagne
(10-07-2024 08:18 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Het had in de tuin moeten plaatsvinden, ware het niet van het weer. Maar daarom niet getreurd. Voor de gelegenheid hadden gastvrouw en gastheer de tafel netjes binnen gedekt om ons te vergasten op acht (!) bereidingen, waar de deelnemers een gepaste wijn moesten bij aanreiken.

Het experiment was zo geslaagd dat de meesten onder ons proefnoteringen wat verwaarloosden om zich geheel te wijden aan het genot van food and wine. Ik probeer daar nog wat uit te distilleren, ter educatie van het algemeen.

1.Salade Caprese
Torentje van buffelmozarella, tomaat, courgette, met pijnboompitjes
en huisgemaakte rucola-pesto.
Wijn: Guy > Raboso Rosato Frizzante 2022
2. Gegrilde asperge en gerookte zalm
Vergezeld van avocado-zure room en limoenprikkels.
Wijn: Rik > Schlumberger Pinot Gris 2021
3. Ceviche
Wijtingfilet, nachtgegaard in een friszure marinade
van limoensap en chilipeper. Achteraf gegarneerd met wat sla,
rode ui, paprika-reepjes en koriander, voor wie wil.
Wijn: Pjotr > M (Molitor) Sauvignon Blanc 2022
4. Carpaccio van rundsvlees
Dun plakje rundvlees met een dressing van olijfolie, citroen,
grof zeezout. Afgewerkt met enkele blaadjes rucola, fijne stukjes
groene olijf en parmezanschilfers.
Wijn: Mady > Schlumberger Pinot Noir 2020
5. Mini Frittata met pancetta
Lauwwarm ei-gebakje met pancetta en enkele zomergroentjes.
Wijn: Rita > Buchholz 2022 - Castelfeder - 2022
6. Eendenborst sla
Saladehapje met gerookte eendenborst in gezelschap van enkele
granaatappelpitjes, pistachenootjes en kruidige korstjes.
Wijn: Matthieu > Domaine Nico 2021 - Pinot Noir
7. Albóndigas de pollo
Spaanse kruidige gehaktballetjes van kip en chorizo
in een pittige tomatensaus.
Wijn: Flup > Mancuso 2019 - Garnacha
8. Dessert | Tiramisu
Dé klassieker onder de Italiaanse desserts met mascarpone
en Amaretto.
Wijn: An > Ratafia De Champagne

Lijken me allemaal behoorlijk goede matchen! (In tegenstelling tot die op Euro 24)
Wel jammer voor de wijn van Guy, die volledig verpest werd door de pijnboompitten.
Omdat ze tussen je tanden blijven steken?
Zelf had ik helemaal geen bezwaar tegen welke pitten dan ook en blijkbaar de raboso rosato ook niet.
Opmerkelijk was wel dat er drie mensen, van elkaar niets vermoedend, voor pinot noir gekozen hadden en dit voor drie toch wel uiteenlopende gerechten. De match was telkens goed, de wijnen waren dan ook zeer verschillend van karakter.

Wat Mady en mij betrof (de Schlumbergers), leken Pinot Gris en Pinot Noir voor de hand liggende keuzes bij het ons toegewezen gerecht. De Elzas is in ons groepje een onterecht over het hoofd geziene regio, sinds 2012, toen we startten, kwam er al meer wijn uit Moldavië of de Bekaa-vallei op tafel, dan Alsace... Een gelegenheid dus om daar wat aan te doen en met goed gevolg.
(10-07-2024 10:18 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Omdat ze tussen je tanden blijven steken?
Zelf had ik helemaal geen bezwaar tegen welke pitten dan ook en blijkbaar de raboso rosato ook niet.
Opmerkelijk was wel dat er drie mensen, van elkaar niets vermoedend, voor pinot noir gekozen hadden en dit voor drie toch wel uiteenlopende gerechten. De match was telkens goed, de wijnen waren dan ook zeer verschillend van karakter.

Wat Mady en mij betrof (de Schlumbergers), leken Pinot Gris en Pinot Noir voor de hand liggende keuzes bij het ons toegewezen gerecht. De Elzas is in ons groepje een onterecht over het hoofd geziene regio, sinds 2012, toen we startten, kwam er al meer wijn uit Moldavië of de Bekaa-vallei op tafel, dan Alsace... Een gelegenheid dus om daar wat aan te doen en met goed gevolg.

Er blijft niks meer tussen m’n tanden steken, de ruimtes zijn te groot.
Pijnboompitten zijn zó dominant van geur…die blijft totaal in je glas hangen.
Ik kom al meer dan 30 jaar in de Elzas.
Mijn favoriete (dichtbij) streek.
Ik denk dat we moeten herbronnen.
Het zijn niet meer de zoete wijntjes van weleer,maar mooie droge wijnen.
Ik heb alle "grote domeinen" geproefd,maar er zijn momenteel veel goede jonge wijnbouwers bijgekomen.
En het eten is er fantastisch.
(10-07-2024 10:50 AM)Jef schreef: [ -> ]Ik kom al meer dan 30 jaar in de Elzas.
Mijn favoriete (dichtbij) streek.
Ik denk dat we moeten herbronnen.
Het zijn niet meer de zoete wijntjes van weleer,maar mooie droge wijnen.
Ik heb alle "grote domeinen" geproefd,maar er zijn momenteel veel goede jonge wijnbouwers bijgekomen.
En het eten is er fantastisch.
Welke jonge wijnbouwers heb je tegenwoordig op je radar, Jef?
Agathe Bursin,Melanie Pfister,Laurent Barth,Zusslin en Meyer Fonné.
Beter laat dan ook, wat wankele proefnotities.

1. Raboso Rosato Frizzante 2022
IGT Veneto
100% Raboso del Piave
Bonotto delle Tezze
13% Vol - BereBene 11 euro

Helder en intens uiterlijk, frambozenrood
Neus: vol tot intens, roos,aardbei/framboos, broodkruim en kiezel.
In de mond behoorlijk wat kracht, zeer evenwichtig en een goede combinatie met de salade caprese.

Druivenras: Raboso del Piave 100%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: kalk - klei.
Ouderdom wijnstokken: 22 jaar.
Hoogte wijngaard: 50 m.
Herkomstbenaming: IGT Veneto.
Oogstperiode: half oktober.
Vinificatie: methode Charmat.
Lagering: autoclaaf.
Kleur: koraalrood.
Alcoholgehalte: 11,0 %.
Aroma: frambozen, rode bessen en wat eucalyptus.
Smaak: droog, fris, fruitig, framboos en veenbes met een fijn zuurtje.
Serveertemperatuur: 8 °C.
Te drinken bij: als aperitief, bruschette & crostini, bbq,
gefrituurde vis of groenten.
Bewaarpotentieel: tot einde 2025.

2. Pinot Gris Les Princes Abbés 2021
A.C. Alsace
Dom. Schlumberger, Guebwiller
13,5% Vol - Delhaize, Boechout 9,99 euro

Oog: kristalhelder, intens. bleekgoud, tranen met Romaanse bogen.
Neus: grapefruit en limoen, mineralig, tijm, finesserijk
Mond: goed uitgesproken molligheid en zuren, in evenwicht.
Goede combinatie met de gegrilde asperges met gerookte zalm. De wijn is niet overdreven mollig, waardoor het gerecht niet overheerst wordt.

La robe est dorée soutenue avec des reflets bruns clairs, de belle intensité. Le disque est brillant, limpide et transparent. Le vin présente de la jeunesse et une légère macération.
Le nez est franc, plaisant et complexe. On perçoit une dominante d’odeurs confites, de fruits jaunes, la mirabelle, la peau de pêche, l’orgeat et le champignon de Paris. L’aération amplifie ces odeurs et dévoile une note florale, le pétale de rose, la réglisse et un registre fumé fin. Le nez traduit de belle manière le tempérament de ce grand cépage. Racé, il procure beaucoup de plaisir.
L’attaque en bouche est moyennement ample, caressante, le support alcool est équilibré. On évolue sur un milieu vif, perlant, où l’on retrouve la gamme d’arômes du nez, toujours marquée par les fruits jaunes, la peau de pêche, la mirabelle, le champignon de Paris, l’orgeat, la réglisse et ce fumé caractéristique. On sent une pointe d’amertume. La finale présente une longueur moyenne, 5-6 caudalies, ainsi qu’une vivacité franche et une amertume persistante. La structure souple est soulignée par une amertume compacte, sans perdre sa palette aromatique racée et plaisante.

De Domeinen Schlumberger bewerken en vinifiëren 140 ha aan wijngaarden, de helft daarvan in grand cru gebied: Kitterlé, Kessler, Saering en Spiegel en dit sinds 1810. Het is het grootste privé-wijndomein van de Elzas. Sinds 2003 gebeurt dat onder duurzaam beheer en sinds 2006 worden 30 ha biodynamisch beheerd.

Pinot Gris uit de Elzas heette voorheen Tokay d’Alsace en later Tokay-Pinot Gris. De druif heeft niets te maken met de Toaj van Hongarije, ze komt gewoon uit Boergondië en is een mutatie van de Pinot Noir, en nadat woest uitziende Hongaarse Huzaren de faubourgs van Colmar bestormd hadden lieten de Elzassers het woord Tokay vallen, waarna de Huzaren tevreden rechtsomkeer maakten en in galop terugkeerden naar het Balatonmeer. Vanaf 2007 heet de druif officieel gewoon Pinot Gris.

3. M Deluxe Sauvignon Blanc 2022
Mosel
100% Sauvignon Blanc
Weingut Markus Molitor, Bernkastel-Wehlen
12,5% Vol - Lidl (Duitsland) 7,99 euro (blijkbaar exclusief)

Oog: Kristalhelder, vol tot intens. citroengeel
Neus: vol, witte bloempjes (vlierbloesem), abrikoos, perzik, limoen, ananassnoep, gemaaid gras, natte oprit
Mond: goed evenwicht, goede zuren, goede molligheid, vlierbloesem en kruisbessen en een bittertje in de staart.

Goede combinatie met de hoge zuren van de ceviche, maar met voldoende molligheid om die niet te zeer te accentueren.

4. Pinot Noir Les Princes Abbés 2020

A.C. Alsace
Dom. Schlumberger, Guebwiller
12 % Vol - Delhaize, Boechout 12 euro

Oog: helder, vol tot intens. De doorzichtigheid is vrij groot, zoals pinot noir, niet zoals rosé. Granaatrood met mooie tranen en een lichte rand.
Neus: vol, rode bes, aardbei/framboos, kriek, even champignons, kreupelhout, eerst wat karamel, wat kruiden, alles evenwichtig , fijn en versmolten
Mond: evenwichtige molligheid en zuren en met nog sporen van tannine. Goede lengte.
Een lichtere versie van pinot noir,die goed comineert met de carpaccio, op geen moment overheersend.

La robe est rouge cerise avec des reflets pourpres, de bonne intensité. Le disque est brillant, limpide et transparent. Le vin présente de la jeunesse. Le nez est franc, plaisant, de bonne intensité. Racé, on perçoit une dominante d’odeurs de fruits rouges, la cerise, le cassis et le cacao.

L’aération amplifie ces odeurs et dévoile les fleurs, la rose, et un registre lardé, fumé. La qualité de la matière première assure un profil juste du cépage. Très typé Alsace, il procure du plaisir.

L’attaque en bouche est svelte, le support alcool équilibré. On évolue sur un milieu vif, finement perlant, où l’on retrouve la gamme d’arômes du nez, toujours axée sur les fruits rouges, le cassis, la cerise, le chocolat, es fleurs, la rose et un côté fumé. La trame tannique est mûre, ciselée.

La finale présente une belle longueur, 7-8caudalies, ainsi qu’une vivacité fine persistante. L’équilibre se montre digeste et élégant, il traduit de superbe manière le caractère alsacien d’un excellent Pinot Noir. Belle réussite.

De Domeinen Schlumberger bewerken en vinifiëren 140 ha aan wijngaarden, de helft daarvan in grand cru gebied: Kitterlé, Kessler, Saering en Spiegel en dit sinds 1810. Het is het grootste privé-wijndomein van de Elzas. Sinds 2003 gebeurt dat onder duurzaam beheer en sinds 2006 worden 30 ha biodynamisch beheerd.

80% komt van de kalksteen van Bollenberg, 20% van de mergel-kalksteen van Saering.
Maceratie twee weken, traditionele tonnen gedurende 10 maanden,

5. Buchholz Pinot Nero 2022
DOC Südtirol - Alto Adige
Azienda Vinicola Castelfeder, Egna
13,5%Vol -BereBene 19,50 euro

Oog: helder, intens, vrij doorzichtig, granaatrood
Neus: intens, eikenhout, peper, eerst wat champignons, rode bes, aardbei, kriek/kirsch, mineralen.
Mond: harmonieus, finesserijk, lang. mooie wijn.
Combinatie met de frittada, ei is altijd wat moeilijk, werkt omwille van de finesse van de wijn.

6. PInot Noir Grand Père 2021

D.O. Valle de Uco.
Alejandro Vigil,Domaine Nico, Valle de Uco, Mendoza
14% Vol - De Kok, 25,60 euro

Oog: helder, vol tot intens. Vrij doorzichtig. Rode bessenrood, in de ziel granaatrood.
Neus: intens, gestoofd fruit, aardbei, rook, eik, peper, vanille muskaatnoot, wat erfgeuren, zeer rond en elegant.
Mond: krachtige, maar harmonieuze molligheid, zuren en tannine, Erg lang, met wat meer molligheid in de nasmaak. Een grote wijn.

Omdat de eendenborst gerookt was en vergezeld van een aantal smaakmakers, werd het gerecht niet overheerst door de wijn, die een vriendelijke reus bleek te zijn, waardoor de combinatie geslaagd was.

El primer Pinot Noir argentino de parcela.
Un nuevo terroir para el Pinot Noir en el mundo: Grand Mère, Grand Père, Histoire d’A, La savante,Le Paradis.
Wijngaarden Villa Bastía op 1120 m boven de zeespiegel.
Aangeplant in 1993, Dijon 115 klonen.

7. Mancuso Garnacha 2019
D.O. Cariñena
100% garnacha (50 tot 70 jaar oud)
Mas de Mancuso, Almonacid de la Sierra
15% Vol - Magnus 14,85 euro

Oog: helder, intens, ondoorzichtig, kersenrood met goede tranen.
Neus: intens,nrood en zwart fruit, kriek, zwarte bes, vlier, overrijp en gestoofd, eik, vanille, laurier, kruidnagel, peper, en finesserijke geur maar toch ook fors.
Mond: zeer evenwichtig, harmonieuns, met een nasmaak van bosbessenconfituur. Redelijke lengte.

De wijn voegt nog wat exotiek toe aan de kruidige albóndigas de pollo. Hij moet wel serieus op zijn poten staan voor de chorizo en de straffe tomatensaus.

8. Ratafia de Champagne
100% Pinot Noir
Egly-Ouriet, Ambonnay
17% Vol - Bourgogne Wijnen, 45 euro

Prachtige diepe kleur van oud goud.
Intense neus van zoet fruit, honing en rozijnen.
In de mond harmonieus en gevaarlijk zacht.
Geweldige afsluiter.

Ratafia de champagne is een zacht zoete alcoholische drank die van oudsher al in de Champagne regio werd gemaakt nog, zelfs nog voordat er
in de champagne regio champagne werd gemaakt. Het is een zacht zoete versterkte wijn die je na openen nog maanden kunt bewaren in de koelkast.
Ratafia wordt gemaakt door aan druivenmost (soms ook most van andere vruchten) suiker, kruiden en neutraal smakende alcohol toe te voegen. Door
de toevoeging van alcohol stopt het gistingsproces, waardoor niet alle
suikers worden omgezet, waardoor de ratafia zoet van smaak blijft.

Waarschijnlijk was er in het gezelschap nauwelijks iemand die ooit ratafia gedronken had, ik in elk geval niet. De gedachten gingen naar Pineau de Charente, naar Vinsanto en dat soort dingen,het zit in die richting.In elk geval leuk bij de tiramisu, die geen al te grote hoeveelheden amaretto bevatte en dus ruimte liet voor de likeurwijn.

De hapjes waren fijn en zeer gevarieerd, waardoor het des te opvallender was dat niet minder dan drie mensen gekozen hadden voor pinot noir in zeer diverse vormen. Een gelukkig toeval zonder twijfel.
Koppelingen