wijnliefhebbers

Volledige versie: Calon Ségur
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Afgelopen zaterdag een dubbele magnum opengetrokken van 1981 voor de doop van onze jongste spruit. 1981 omdat dit mijn geboortejaar is, en omdat een fles van het geboortejaar (1982) van mijn vrouw niet te betalen is.

De bewaar omstandigheden waren onbekend daar ik deze fles op een veiling had gekocht, het niveau was wel al een beetje gezakt. Na het verwijderen van de capsule was duidelijk dat de kurk volledig door was. Na de kurk eruit geprutst te hebben al snel een glaasje ingeschonken en oef hij was zeker niet kapot.

Ik had de fles 4 uur op voorhand geopend, na 4 uur waren de comentaten toch allemaal positief. De kleur was tussen rood en baksteenrood. De neus was niet echt expresief meer eerder subtiel en lag in lijn wat je van zulke wijn mag verwachten. De afdronk was aangenaam en medium lang.
Niet direct de grootste wijn (had ik ook niet verawacht), maar wel een leuke ervaring.
De 2010 12 flessen in mijn bezit, zou ik er nu ééntje durven openen om te proeven of laten liggen. Volgens decanter en CT te bewaren tot 2048-2050........
(29-05-2014 05:00 PM)stijnvn schreef: [ -> ]De 2010 12 flessen in mijn bezit, zou ik er nu ééntje durven openen om te proeven of laten liggen. Volgens decanter en CT te bewaren tot 2048-2050........

Ik zou er nu zeker nog van afblijven. In 2025 je eerste fleske proberen.Rolleyes

De 1985 is nu top.
De 1990 begint in zijn vorm te vallen. Volgens de specialisten moest dit al 10 jaar geleden zo zijn.( al eentje van gedronken - enorme kracht)
De 2006: nog 15...20 jaar wachten
(29-05-2014 05:00 PM)stijnvn schreef: [ -> ]De 2010 12 flessen in mijn bezit, zou ik er nu ééntje durven openen om te proeven of laten liggen. Volgens decanter en CT te bewaren tot 2048-2050........

Als ik 12 flessen van deze wijn zou hebben proef ik er sowieso eentje jong (over drie dagen of zo). Ge hebt er dan nóg 11 om te laten liggen hé...
(29-05-2014 11:45 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(29-05-2014 05:00 PM)stijnvn schreef: [ -> ]De 2010 12 flessen in mijn bezit, zou ik er nu ééntje durven openen om te proeven of laten liggen. Volgens decanter en CT te bewaren tot 2048-2050........

Als ik 12 flessen van deze wijn zou hebben proef ik er sowieso eentje jong (over drie dagen of zo). Ge hebt er dan nóg 11 om te laten liggen hé...

Idd 1tje zou er bij mij ook meteen moeten aan geloven als ik er 12 hadWink
(29-05-2014 05:00 PM)stijnvn schreef: [ -> ]De 2010 12 flessen in mijn bezit, zou ik er nu ééntje durven openen om te proeven of laten liggen. Volgens decanter en CT te bewaren tot 2048-2050........

het blijft nen kindermoord, in een zotte bui eens nen Pontet Canet 2006 ontkurkt : zeer onder de indruk van het potentieel, maar veel drinkplezier was er niet te beleven, ik vind het zonde om een wijn in een mindere/gesloten fase te drinken, maar het kan een (dure) oefening zijn om het potentieel in een jonge bdx te zien
Château Marquis de Ségur 1985
Soms zijn er zo van die wijntjes die ik uit mijn kelder haal, ontkurk, naar de kleur kijk, de neus in het glas breng en deze dan ervaar in de mond...
En dan denk; dit is mooi , dit is zeer mooi, moet ik dat nu alleen drinken?
Wel gisteren haalde ik zo een fleske Château Marquis de Ségur 1985 Saint - Estèphe boven na 22 uur.
Wel dit is een wijn die je normaal niet alleen drinkt en probeert te delen met iemand die een oude wijn kan appreciëren.

Als tweede wijn gewoonweg top; een dikke 90+ ( 95?)
(16-04-2016 09:42 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Château Marquis de Ségur 1985
Soms zijn er zo van die wijntjes die ik uit mijn kelder haal, ontkurk, naar de kleur kijk, de neus in het glas breng en deze dan ervaar in de mond...
En dan denkt; dit is mooi , dit is zeer mooi, moet ik dat nu alleen drinken?
Wel gisteren haalde ik zo een fleske Château Marquis de Ségur 1985 Saint - Estèphe boven na 22 uur.
Wel dit is een wijn die je normaal niet alleen drinkt en probeert te delen met iemand die een oude wijn kan appreciëren.

Als tweede wijn gewoonweg top; een dikke 90+ ( 95?)

Schitterend hoe zulke oude Bordeaux wijnen kunnen verouderen. En het wil lukken, heb daarstraks een Dauzac 1983 (vrouwke is van 83) uit de kelder gehaald en op een koele plaats gezet voor de Maandag. Kijk er weer enorm naar uit om weer zo een lekkere oude Bordeaux soldaat te maken, TN volgt Maandagavond Wink
(16-04-2016 09:53 PM)Benz schreef: [ -> ]
(16-04-2016 09:42 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Château Marquis de Ségur 1985
Soms zijn er zo van die wijntjes die ik uit mijn kelder haal, ontkurk, naar de kleur kijk, de neus in het glas breng en deze dan ervaar in de mond...
En dan denkt; dit is mooi , dit is zeer mooi, moet ik dat nu alleen drinken?
Wel gisteren haalde ik zo een fleske Château Marquis de Ségur 1985 Saint - Estèphe boven na 22 uur.
Wel dit is een wijn die je normaal niet alleen drinkt en probeert te delen met iemand die een oude wijn kan appreciëren.

Als tweede wijn gewoonweg top; een dikke 90+ ( 95?)

Schitterend hoe zulke oude Bordeaux wijnen kunnen verouderen. En het wil lukken, heb daarstraks een Dauzac 1983 (vrouwke is van 83) uit de kelder gehaald en op een koele plaats gezet voor de Maandag. Kijk er weer enorm naar uit om weer zo een lekkere oude Bordeaux soldaat te maken, TN volgt Maandagavond Wink

Wel Benz, vorig jaar dronk ik mijn laatste fles Dauzac 1988 en die kon nog tegen een stootje.
Ik hoop dat je Dauzac van 1983 ook in degelijke condities is in bewaring gegaan en dan zal deze zeker niet ontgoochelen.

Per info, van de Château Marquis de Ségur 1985 had ik 12 fleskes en deze die ik gisteren dronk zat amper 1.5 cm met zijn niveau onder de kurk.
(16-04-2016 10:33 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(16-04-2016 09:53 PM)Benz schreef: [ -> ]
(16-04-2016 09:42 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Château Marquis de Ségur 1985
Soms zijn er zo van die wijntjes die ik uit mijn kelder haal, ontkurk, naar de kleur kijk, de neus in het glas breng en deze dan ervaar in de mond...
En dan denkt; dit is mooi , dit is zeer mooi, moet ik dat nu alleen drinken?
Wel gisteren haalde ik zo een fleske Château Marquis de Ségur 1985 Saint - Estèphe boven na 22 uur.
Wel dit is een wijn die je normaal niet alleen drinkt en probeert te delen met iemand die een oude wijn kan appreciëren.

Als tweede wijn gewoonweg top; een dikke 90+ ( 95?)

Schitterend hoe zulke oude Bordeaux wijnen kunnen verouderen. En het wil lukken, heb daarstraks een Dauzac 1983 (vrouwke is van 83) uit de kelder gehaald en op een koele plaats gezet voor de Maandag. Kijk er weer enorm naar uit om weer zo een lekkere oude Bordeaux soldaat te maken, TN volgt Maandagavond Wink

Wel Benz, vorig jaar dronk ik mijn laatste fles Dauzac 1988 en die kon nog tegen een stootje.
Ik hoop dat je Dauzac van 1983 ook in degelijke condities is in bewaring gegaan en dan zal deze zeker niet ontgoochelen.

Per info, van de Château Marquis de Ségur 1985 had ik 12 fleskes en deze die ik gisteren dronk zat amper 1.5 cm met zijn niveau onder de kurk.

Is in perfecte omstandigheden altijd in de kelder bewaard gebleven dus ik verwacht er weer veel van, net zoals bij al mijn andere oude wijnen die ik dronk en die zeer mooi waren. Heb al een aantal wijnen van 1983 gedronken is een mooie jaargang ook. Wink
Citaat:Wel dit is een wijn die je normaal niet alleen drinkt en probeert te delen met iemand die een oude wijn kan appreciëren.

Misschien moeten we ervoor zorgen dat er altijd iemand stand-by is zodat Don dit soort wijnen niet alleen moet drinken Wink
(17-04-2016 09:26 AM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Wel dit is een wijn die je normaal niet alleen drinkt en probeert te delen met iemand die een oude wijn kan appreciëren.

Misschien moeten we ervoor zorgen dat er altijd iemand stand-by is zodat Don dit soort wijnen niet alleen moet drinken Wink
Amen to that!!
Deze wijn ga ik ook schenken zaterdag.
Karaferen?
(25-11-2016 06:01 PM)Jef schreef: [ -> ]Deze wijn ga ik ook schenken zaterdag.
Karaferen?

Zou ik persoonlijk niet doen. Zet de fles 2 dagen op voorhand rechtop op een koele plek om het bezinksel naar de bodem te laten zakken. Decanteren met zulke oude wijn doe ik nooit. Ofwel de fles een dag op voorhand openen en meteen de kurk er trg op en wegzetten op een koele plek om hem de dag erna meteen rechtstreeks vanuit de fles in het glas te schenken, of hetgeen ik meestal doe de wijn 5 uurtjes op voorhand openen om hem dan 5 uur later rechtstreeks vanuit de fles in het glas te schenken. Zo doe ik het met mijn oude wijnen. Wink
Lucky you!
Ik durf dat niet met zo oude wijnen uit schrik om ze volledig te oxideren. Ik zou 3 uur op voorhand ontkurken en al meteen eens proeven hoe jeugdig hij is. Jeugdig genoeg? Laat maar open 3 uur in de kelder staan. Zwaar op zijn retour? Kurk er weer in en een uurtje voor serveren er weer uit.
Laat weten hoe hij was; ben benieuwd.
Deze wijn was dus nog in topvorm.
Mooie kleur,rood fruit in de mond,lange afdronk.
De medeproevers dachten 1995.
(12-12-2016 02:00 PM)Jef schreef: [ -> ]Deze wijn was dus nog in topvorm.
Mooie kleur,rood fruit in de mond,lange afdronk.
De medeproevers dachten 1995.

Nice, 1982 rules...!
Goede tips van Bob en Benz trouwens thumbsup
Gisteren Calon Segur 2003 geopend.
St Estephe was de meest favorabele streek in dit warme en toch wat speciale oogstjaar.
De neus op dag 2 is heel aantrekkelijk en behoorlijk complex met rijp fruit (pruimengelei), ijzervijlsel, braambes, leder, kruidnagel en wat caramel/koffie.
Sappig, vlot, zacht in de mond, met het zwart fruit in de hoofdrol.
Meer dan gisteren eindigt de wijn wel met droogtrekkende tannines.
Parker gaf deze wijn uit vat 95-97 maar corrigeerde 10 jaar later naar 93.
Ik corrigeer nog wat verder naar 91+ Wink
(07-05-2017 09:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren Calon Segur 2003 geopend.
St Estephe was de meest favorabele streek in dit warme en toch wat speciale oogstjaar.
De neus op dag 2 is heel aantrekkelijk en behoorlijk complex met rijp fruit (pruimengelei), ijzervijlsel, braambes, leder, kruidnagel en wat caramel/koffie.
Sappig, vlot, zacht in de mond, met het zwart fruit in de hoofdrol.
Meer dan gisteren eindigt de wijn wel met droogtrekkende tannines.
Parker gaf deze wijn uit vat 95-97 maar corrigeerde 10 jaar later naar 93.
Ik corrigeer nog wat verder naar 91+ Wink

Inderdaad een zeer fijne neus, edele houttoetsen, zwart fruit, een zwarte chocoladetoets. In de mond nog vrij stevig voor een wijn van 14 jaar oud! Daarom dacht ik aan Pauillac, maar het was St Estephe. Mooie wijn, met nog een laaange toekomst.
Heden in het glas: Calon Ségur 1998.

Baksteenrode kleur, begin van bruine rand.
Het boeket is heel open. Cassis en peper, na opschudden kruidnagel, speculoos, geroosterd brood, zoethout, nieuw leder.
Blind zou dit aroma me wellicht aan Sociando Mallet doen denken.

Perfect evenwichtig in de mond, sappige start, zelfs nog licht smeuïg maar zeer fris, mooie lengte, boter, chocolade. De afdronk is zacht, niet súperlang.

Een wijn waarvan ik een jaar of 10 geleden een eerste fles (van de drie) opende en die toen totaal gesloten was.

Vandaag is dit een klassieke, hedonistische linkeroever, perfect op dronk en ideaal om je op een zonnige zondag in oktober aan dit besluit van het Schenkenakkoord (1985) te herinneren: “Een Medoc op dronk schenken schenkt veel genot.”
Calon Segur 1989
Goed bewaarde fles uit de kelder van de opa van mijn vrouw (staat nog in de hals).
De fles werd geopend volgens de methode Audouze. Mss ietsje te kort (2u). De neus ruikt naar muffe kelder. Daarop neem ik de beslissing om toch kort te karafferen wat m goed doet. Wat tabak en leder in de neus samen met vooral rood fruit. In de mond is deze wijn optima forma en doet wat denken aan een verouderde Bourgogne. Zeer zacht, met rood fruit (frambozen en kers). De tannines zijn zalvend. Niets te maken met de uitdrogende tannines waarover N Martin sprak. De ene fles is de andere niet waarschijnlijk. Heerlijke namiddag waar nog een paar mooie flessen sneuvelden.
Mooi! Hoe was de Guiberteau?
(15-05-2023 01:33 PM)Olivier schreef: [ -> ]Mooi! Hoe was de Guiberteau?
Veelbelovend
Pagina's: 1 2
Koppelingen