27-01-2017, 09:55 PM
Leuk om te lezen dat dit een bewaarwijn is, anderzijds is deze 2008 nu al aangenaam ... nog enkele te gaan en mijn kist is leeg ... a great starter 90p
Grtz
Grtz
(28-01-2017 02:00 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Hier alvast geen fan ... een drietal flessen 2005 op verschillende manieren gedegusteerd, maar kon me nooit overtuigen.
(28-01-2017 11:50 AM)vinejo schreef: [ -> ](28-01-2017 02:00 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Hier alvast geen fan ... een drietal flessen 2005 op verschillende manieren gedegusteerd, maar kon me nooit overtuigen.
Natuurlijk kon een 2005 van een St Estephe (die dan nog bekend staat om zijn bewaarkracht) je niet overtuigen. Ik begin nu pas aan mijn Haut Medoc-wijnen van dat jaar, en dan nog.
Leg je andere flessen nog een jaar of 10 opzij, vanaf dan komen die flessen misschien wat op dronk. Dat is nu eenmaal zo...Drink ondertussen 2001, 2003, 2004, 2007, 2008, 2012 zelfs. Of eens pinot noir van Fournier (k zal t zelf maar zeggen )
(05-11-2017 09:16 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Deze avond de 2006 in het glas.
Mooie geëvolueerde neus naar het tertiaire.
Zachte aanzet en in smaak nog een lading van veel fruit van noordse krieken en kruiden.
In de afdronk toch te grote opstoot van aciditeit en nog agressieve tannines.
Wordt dit nog echt goed?
Ik geef deze wijn het voordeel van de twijfel en ga nog wat jaren wachten maar geen 10 jaar " bowmore".
(05-11-2017 09:26 PM)Benz schreef: [ -> ](05-11-2017 09:16 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Deze avond de 2006 in het glas.
Mooie geëvolueerde neus naar het tertiaire.
Zachte aanzet en in smaak nog een lading van veel fruit van noordse krieken en kruiden.
In de afdronk toch te grote opstoot van aciditeit en nog agressieve tannines.
Wordt dit nog echt goed?
Ik geef deze wijn het voordeel van de twijfel en ga nog wat jaren wachten maar geen 10 jaar " bowmore".
Niet echt een verassing, volgens CT ook een van de mindere jaargangen van dit Chateau, 2006 is toch een moeilijk jaar he!
(06-11-2017 12:43 AM)don quichotte schreef: [ -> ](05-11-2017 09:26 PM)Benz schreef: [ -> ](05-11-2017 09:16 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Deze avond de 2006 in het glas.
Mooie geëvolueerde neus naar het tertiaire.
Zachte aanzet en in smaak nog een lading van veel fruit van noordse krieken en kruiden.
In de afdronk toch te grote opstoot van aciditeit en nog agressieve tannines.
Wordt dit nog echt goed?
Ik geef deze wijn het voordeel van de twijfel en ga nog wat jaren wachten maar geen 10 jaar " bowmore".
Niet echt een verassing, volgens CT ook een van de mindere jaargangen van dit Chateau, 2006 is toch een moeilijk jaar he!
Na drie uur open fles komt de wijn met zijn afdronk toch veel zachter en minder agressief in de mond.
Dit is dan toch een positief teken voor de verdere evolutie van deze wijn.
Dus in de toekomst de fles zeker decanteren.
Misschien dan toch een wijn die 25 jaar en meer in mijn kelder moet liggen?
(06-11-2017 08:16 AM)Benz schreef: [ -> ](06-11-2017 12:43 AM)don quichotte schreef: [ -> ](05-11-2017 09:26 PM)Benz schreef: [ -> ](05-11-2017 09:16 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Deze avond de 2006 in het glas.
Mooie geëvolueerde neus naar het tertiaire.
Zachte aanzet en in smaak nog een lading van veel fruit van noordse krieken en kruiden.
In de afdronk toch te grote opstoot van aciditeit en nog agressieve tannines.
Wordt dit nog echt goed?
Ik geef deze wijn het voordeel van de twijfel en ga nog wat jaren wachten maar geen 10 jaar " bowmore".
Niet echt een verassing, volgens CT ook een van de mindere jaargangen van dit Chateau, 2006 is toch een moeilijk jaar he!
Na drie uur open fles komt de wijn met zijn afdronk toch veel zachter en minder agressief in de mond.
Dit is dan toch een positief teken voor de verdere evolutie van deze wijn.
Dus in de toekomst de fles zeker decanteren.
Misschien dan toch een wijn die 25 jaar en meer in mijn kelder moet liggen?
Kan natuurlijk wel het geval zijn, al meermaals geschrokken in het verleden hoe lang Bordeaux wijnen in dergelijke perfecte bewaarsomstandigheden ontzettend mooi voor de dag komen, ook in de zogezegde moeilijke of mindere jaargangen!
Citaat:
2006 Château Les Ormes de Pez (Rood)
Médoc - Saint Estèphe
Eigendom van de Familie Cazes, ook eigenaar van Château Lynch Bages. Door zijn constant hoge kwaliteit promoveerde deze wijn in 2003 naar 'Cru Bourgeois Execeptionnel'. Naar mijn mening levert dit château steeds wijnen die voor Saint Estephe heel zacht zijn en dus zeer aangenaam om drinken. De laatste jaren hebben ze meer finesse. Zo ook deze uitzonderlijk goede 2006. Er werd 40% procent nieuwe vaten aangewend.
€ 28,71
Kleuromschrijving: Volledig ingekleurd.
Neus: Zeer goed, rijpe vruchten en rode kersen.
Mond: Goede, zachte aanzet. In de mond flatterend, grote concentratie rijpe vruchten, kersen en ander rood fruit. De tannines zijn zeer fijn, en het geheel eindigt in een mooie afdronk.
(18-07-2020 10:30 PM)vinejo schreef: [ -> ]Les Ormes de Pez 1995 (geboortejaar van mijn jongste dichter)
(19-07-2020 10:37 AM)wvd schreef: [ -> ](19-07-2020 09:41 AM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ](18-07-2020 10:30 PM)vinejo schreef: [ -> ]Les Ormes de Pez 1995 (geboortejaar van mijn jongste dichter)
Heb jij veel dichters in je familie Jo? Nu begrijp ik waarom jij je zo mooi lyrisch kan ontboezemen over wijn.
(18-07-2020 10:30 PM)vinejo schreef: [ -> ]Les Ormes de Pez (en meer algemeen de aop St Estephe) zijn inderdaad wel wijnen waarmee je geduld moet hebben.
Ik schonk deze wijn deze avond bij een gewoon kiek in de oven en kon mijn (toekomstige?) schoonzoons overtuigen van de klasse van een goede Bordeaux op dronk.
Les Ormes de Pez 1995 (geboortejaar van mijn jongste dichter)
Heel mooi boeket met nog veel zwart fruit, chocolade, amandel, grafiet. In de mond is dit perfect versmolten, heerlijk zacht. Heerlijk. 90
(19-07-2020 11:41 AM)vinejo schreef: [ -> ]Terechte opmerking, heb ze net weer samen geroepen voor een nieuwe foto.
(27-07-2020 03:21 PM)Franzo schreef: [ -> ]Dit weekend de 2006 gedronken van deze wijn, mijn eerste ervaring met dit chateau. Toch wat teleurstellend, in de neus allemaal nog ok, wat ceder, beetje mokka, weinig fruit. In de mond nog een stevige aanzet, maar dan een ietwat mager middengedeelte en een vrij korte en vegetale afdronk. De wijn is niet helemaal in balans lijkt me, hij mist wat molligheid om aantrekkelijk te wezen. Geen idee hoe dit verder gaat evolueren, maar top gaat die nooit worden vrees ik. Gelukkig had ik maar één fles (en sowieso weinig bdx 2006) liggen.
(28-07-2020 11:30 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Toch een beetje vreemd, vermits we hier onlangs (tussen twee lockdowns in) Les Ormes de Pez 1970 en 2015 mochten proeven en zelfs ook nog in de 1970 opvallend veel molligheid te bespeuren was.
2006 is zo'n jaar met onevenwichtige rijpheid en met het typische verhaal "net voor, net na of tijdens de regen geoogst". Bij de betere wijnen (Sociando Mallet b.v.) zal de vraag zijn: hoelang nog wachten en natuurlijk ook: wat zal er dan van overblijven?
(28-07-2020 11:55 AM)Vinoco schreef: [ -> ](28-07-2020 11:30 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Toch een beetje vreemd, vermits we hier onlangs (tussen twee lockdowns in) Les Ormes de Pez 1970 en 2015 mochten proeven en zelfs ook nog in de 1970 opvallend veel molligheid te bespeuren was.
2006 is zo'n jaar met onevenwichtige rijpheid en met het typische verhaal "net voor, net na of tijdens de regen geoogst". Bij de betere wijnen (Sociando Mallet b.v.) zal de vraag zijn: hoelang nog wachten en natuurlijk ook: wat zal er dan van overblijven?
Het is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak, definiëring en waar je voor jezelf bepaalde normen hebt liggen. Doet me denken aan een aantal proeverijen die ik heb meegemaakt met serieus oude wijnen waarbij sommige proevers het hebben over molligheid en vulling terwijl anderen zich in godsnaam afvragen waar ze het over hebben omdat er een skelet in het glas zit. Volgens mij heeft iedereen gelijk. Het is maar zoals de persoon in kwestie het waarneemt.
Ik heb de afgelopen 10 jaar zo'n 150 x Bordeaux 1970 in het glas gehad om de simpele reden dat mijn 3 beste wijnkameraden allemaal uit 1970 zijn. Daar zaten aardig wat kanonnen bij. Ik heb nooit een molligheid bij 1 van die wijnen ervaren. Dat wil niet zeggen dat anderen dat ook zo ervaren.
We gaan het zien wat de toekomst brengt voor Bordeaux 2006. Het jaar doet mij in ieder geval denken aan de prachtige uitspraak van Jean-Marie Guffens: "Veel wijnen zijn te jong tot de dag dat ze te oud zijn"
(28-07-2020 01:36 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Versta me niet verkeerd, hé. "Nog opvallend veel molligheid" voor een wijn op zijn retour in niet al te beste staat (low shoulder), maar wel uit een erg goed bordeauxjaar. In geen geval dus een "zoete" wijn, maar wel even een vermoeden van chaptalisering, wat we eerder zouden associëren met een mager jaar als 1967 (in sommige St-Emilions kon je de kristalsuiker gewoon proeven).
(28-07-2020 01:42 PM)Vinoco schreef: [ -> ](28-07-2020 01:36 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Versta me niet verkeerd, hé. "Nog opvallend veel molligheid" voor een wijn op zijn retour in niet al te beste staat (low shoulder), maar wel uit een erg goed bordeauxjaar. In geen geval dus een "zoete" wijn, maar wel even een vermoeden van chaptalisering, wat we eerder zouden associëren met een mager jaar als 1967 (in sommige St-Emilions kon je de kristalsuiker gewoon proeven).
Met de wetenschap dat de jaren 70 niet de hoogtijdagen waren voor Bordeaux is 1970 zo slecht nog niet. Ben het met je eens dat veel al een poosje op zijn retour is en niet echt meer met plezier te drinken is.
Aangezien ik er, door mijn vrienden van 1970, veel van in mijn glas krijg, zijn er voor mij 4 die er bovenuit steken: Latour, Giscours, L'Evangile en La Lagune. Waar de laatste, de goedkoopste, de mooie is.