DINGAC IS GEEN HOND MAAR EEN (LOKAAL?) BEROEMDE WIJN UIT HET KROATISCHE DALMATIË
|
17-10-2012, 11:23 AM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
DINGAC IS GEEN HOND MAAR EEN (LOKAAL?) BEROEMDE WIJN UIT HET KROATISCHE DALMATIË
Het was gisteren een interessante proeverij in onze Leuvense wijnclub. Een aantal leden waren samen naar Kroatië getrokken, meer bepaald naar het Dalmatische schiereiland Peljesac. Een zéér hete streek die vooral in rood blijkt te kunnen uitblinken, al moet je goed zoeken naar degelijke wijnbouwers die voldoende hebben kunnen investeren in vinificatiemateriaal. Nogal wat inwoners van de streek hebben druiven in hun tuin waar ze wijn van maken. Die wijnen scheren geen hoge toppen.
In wit was het, aldus mijn wijnclubcollega's, echt wel zoeken om iets goeds te vinden. De wijn van de druif Rukatac was rijk in de neus maar de smaak viel erg tegen: zeer bitter, alsof er serieus doorgeperst werd. Ook alcoholisch. De wijn van de druif Posip was wél interessant, deed aan Muscat denken met aroma's van muskaatdruif, appel, een hele ruiker bloemen, gember, litchi, wel vrij licht qua body, maar aangenaam weg drinkend. In rood dronken we wijn van de Plavac Mali-druif. Ik had al es een proeverij Kroatische wijnen meegemaakt die me serieus was tegengevallen, amateuristische wijnen vond ik ze. Deze keer was het anders. Verschillende wijnen met een echt interessante neus: gerookt vlees, oosterse kruiden, pinda, soms ziltig, cassis, subtiele geuren vaak. Sommige hadden in de mond wat snoeperig fruit (zeker de rosé) maar de beste hadden ook de nodige zuren. De absolute winnaar was de Postup 2008 uit Ptomje van het huis Matusko (Plavac Mali). Witte peper, chocolade, gerookt vlees, mon chérie, munt in de neus, de mond doet mij wat denken aan een droge versie van een Maury: karamel, noot, chocolade, kruidig en goede tanninestructuur, een verfijnde, wat filmende wijn met goede fraîcheur en lange afdronk voor amper 8 euro. 13,9% alc. De Dingac 2007 van Matusko vond ik ook de moeite waard. Een wijn met een beetje hoek af, wat vluchtige zuren precies, wat azijntoetsen die mij helemaal niet stoorden. Een neus van bloedappelsien, vanille, aardbei, framboos, chocolade, voluptueus, kruidnagel in de afdronk (rijping op barriques). Rijk, lange afdronk! 12 euro Tenslotte dronken we de Matusko Dingac Barrique 2006 (15,2% alc). Een wijn die gemaakt werd om duur te zijn, dat denk ik bij de eerste neus. Heel zuiver, bloedappelsien terug maar heel veel eikaroma's zoals vanille. Grote concentratie, maar dit sprak me wat minder aan. Wel zeer evenwichtig.21 euro Matusko toont aan dat er in Kroatië echt topwijnen kunnen worden gemaakt. Bezoekers van het huis moeten blijkbaar smeken om een aantal van hun wijnen te kunnen proeven. Er zijn wijnen met prijzen tot boven de 100 euro. Prachtige wijnkelders, moderne cave, luxueuze folders, hier zit veel geld achter. Er is heel wat gedoe geweest over de relatie tussen Plavac Mali, Primitivo en Zinfandel. De twee laatste -dat is zeker- zijn genetisch identiek. Plavac Mali verschilt genetisch. Het team van druivenprofessor Meredith uit Davis VS onderzocht heel wat autochtone druivenrassen aan de Adriatische Zee en vond daar de druif Dobricic. Dobricic en Primitivo blijken de ouders van de Plavac Mali te zijn. Het was nog even zoeken naar een druif in Kroatië die genetisch identiek is aan de Primitivo. Onderzoekers uit Merediths team, Pejic en Maletic, vonden tenslotte de Crljenak. Uit analyses bleek dat de Crljenak dezelfde druif is als de Primitivo. De connectie tussen Kroatië en de Primitivo/Zinfandel staat door dit onderzoek definitief vast. Foto's van de wijnen: on.fb.me/Wm3k8s NB: Wil je al mijn Facebookberichten volgen, zend me dan een Friend Request |
|||
17-10-2012, 11:37 AM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: DINGAC IS GEEN HOND MAAR EEN (LOKAAL?) BEROEMDE WIJN UIT HET KROATISCHE DALMATIË
Staat die Dingac niet voor ezel of zo (staat altijd op het etiket van die appellatie afgebeeld). Ik heb er een geproefd ter plaatse twee jaar geleden. Was niet slecht maar liet geen onuitwisbare indruk na, waarvan getuige het feit dat ik de naam van de producent niet meer weet. In de gaten houden onder de rubriek "Emerging vineregions" of "groeilanden"?
|
|||
17-10-2012, 11:49 AM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: DINGAC IS GEEN HOND MAAR EEN (LOKAAL?) BEROEMDE WIJN UIT HET KROATISCHE DALMATIË
(17-10-2012 11:37 AM)BrunoB schreef: Staat die Dingac niet voor ezel of zo (staat altijd op het etiket van die appellatie afgebeeld). Ik heb er een geproefd ter plaatse twee jaar geleden. Was niet slecht maar liet geen onuitwisbare indruk na, waarvan getuige het feit dat ik de naam van de producent niet meer weet. In de gaten houden onder de rubriek "Emerging vineregions" of "groeilanden"?Ezel, dat zou goed kunnen, maar ik weet het niet zeker. Ze gebruiken effectief nog ezels daar om druiven naar beneden de helling te brengen. Plavac Mali betekent "kleine blauwe". |
|||
17-10-2012, 12:56 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: DINGAC IS GEEN HOND MAAR EEN (LOKAAL?) BEROEMDE WIJN UIT HET KROATISCHE DALMATIË
Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
|