HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
|
06-11-2012, 09:42 AM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
"Gistcellen van de soort Saccharomyces cerevisiae zien zich genoodzaakt tot een openbare stellingname. Aanleiding is de hedendaagse verheerlijking van wilde gisten. Het ondoordacht gebruik van wilde gisten betekent een onaanvaardbare achteruitgang in de kwaliteit van het wijn maken. We begrijpen niet dat mensen zich laten verleiden door dit gistenschorremorrie. Beschamend dat zogenaamd natuurlijke, endogene of autochtone gisten worden gezien als hét alternatief voor onze edele soort. Ernstige vragen hebben we ook bij het niet gebruiken van sulfiet. Dit vrij onschuldig product houdt nochtans wilde gisten en ander gespuis van het druivensap weg."
LEES VERDER: http://www.winetasting.be/nl/Info/WineTales/?#35197 |
|||
06-11-2012, 12:15 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
Interessante lectuur, maar de uitgangspositie vind ik te gemakkelijk
(06-11-2012 09:42 AM)de populist schreef: " Aanleiding is de hedendaagse verheerlijking van wilde gisten. Het ondoordacht gebruik van wilde gisten betekent een onaanvaardbare achteruitgang in de kwaliteit van het wijn maken. " Awel hier heb ik nog nooit van gehoord dat de "wilde gisten" verheerlijkt worden, de wijnbouwers weten goed genoeg dat ze de Cerivisiae nodig hebben. Het is wel zo dat ze geen aangekochte gisten willen gebruiken en de indigene natuurlijke gisten aanwezig in hun kelders het werk willen laten doen (zoals je zelf ook in je artikel aanhaalt) net zoals de alom geprezen lambiekbrouwers doen en die typiciteit aan hun produkt geven. En die onaanvaardbare achteruitgang ... kan je dat preciseren wat dit komt zeer "populistisch" over . Volg het bio-gebeuren nu toch al een tijdje en ik zie juist een enorme vooruitgang en heel wat schitterende wijnen op de markt (onze vriend Gertt zal dat na zijn bezoek aan Borie la Vitarele zeker kunnen beamen). Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot.... |
|||
06-11-2012, 01:56 PM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
(06-11-2012 12:15 PM)koen schreef: Interessante lectuur, maar de uitgangspositie vind ik te gemakkelijkIs de stijl van het artikel natuurlijk, in het begin wat provocerend om dan te nuanceren. En het is de cultuurgist die spreekt hé (al is die repliek ook wat gemakkelijk ) Kwestie van es een ander perspectief in te nemen. Omgevingsgisten of wilde gisten, voor mij mag het zeker hoor! Graag zelfs. Maar er zijn prachtige wijnen van kweekgisten. Ze mogen er alle twee zijn. Te vaak is spontane vergisting een verkoopsargument of een argument om zich tegen alle andere niet spontaan vergiste wijnen te verzetten. Eerst moet de wijn goed zijn en dan wil ik wel geboeid luisteren hoe die gemaakt is. Voila, dat was o.a. de 'boodschap' van de tekst. |
|||
06-11-2012, 04:36 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
(06-11-2012 12:15 PM)koen schreef: Interessante lectuur, maar de uitgangspositie vind ik te gemakkelijkKoen, nog ter aanvulling. In dat zinnetje over de "onaanvaardbare achteruitgang" is "ondoordacht" belangrijk. Sommige wijnverkopers of wijnschrijvers, zelfs wijnboeren weten helemaal niet dat S. Cerevisiae nodig is hoor! En sommige gaan spontane vergisting wel verheerlijken, vind ik, da's toch een trend. Niet eens een slechte zaak, als er niet op de andere wijnen wordt neergekeken. Enfin, wat dynamiek in wereldje wijn, niet slecht. |
|||
06-11-2012, 04:55 PM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
Interesting! Mooi stukje!
"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy." -Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-) |
|||
06-11-2012, 06:49 PM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
(06-11-2012 12:15 PM)koen schreef: En die onaanvaardbare achteruitgang ... kan je dat preciseren wat dit komt zeer "populistisch" over . Volg het bio-gebeuren nu toch al een tijdje en ik zie juist een enorme vooruitgang en heel wat schitterende wijnen op de markt (onze vriend Gertt zal dat na zijn bezoek aan Borie la Vitarele zeker kunnen beamen). Dat zijn de cerevisiae die spreken hé, Koen, niet de auteur. Zij vinden uiteraard dat het een achteruitgang is als hun soort minder of niet wordt naar waarde geschat. Voor mij trouwens een razend interessant artikel, heel leerrijk en met bijzonder leuke invalshoek (de gisten protesteren en krijgen een stem --> komt naar het eind toe wel wat geforceerd over maar brengt de boodschap op ludieke wijze) @populist: Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
06-11-2012, 07:14 PM
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
(06-11-2012 06:49 PM)vinejo schreef:Dank u Jo. Je hebt gelijk dat het naar het einde toe een beetje stroef begint te lopen, vind ik eigenlijk ook. Is niet altijd gemakkelijk, een leuk en onderhoudend verhaal maken en tegelijk ook informatie geven, altijd een evenwichtsoefening. Maar ik ben er wel content mee.(06-11-2012 12:15 PM)koen schreef: En die onaanvaardbare achteruitgang ... kan je dat preciseren wat dit komt zeer "populistisch" over . Volg het bio-gebeuren nu toch al een tijdje en ik zie juist een enorme vooruitgang en heel wat schitterende wijnen op de markt (onze vriend Gertt zal dat na zijn bezoek aan Borie la Vitarele zeker kunnen beamen). |
|||
06-11-2012, 11:19 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-11-2012 om 12:11 AM door doc.)
Bericht: #8
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
Heel mooi artikel. Van genoten...
Stefaan, nu je toch in de huid van een gist kroop,.... Aangezien jij ook in elke kelder kan voorkomen/voorkomt, in hoeverre zijn die wilde gisten dan inderdaad echt verantwoordelijk voor de fermentatie of dan toch niet jij vooral ? Ook onderstaand artikeltje uit het NRC staaft dit (en wat je zelf schreef) ! PS Ik hoop je binnenkort ergens in een keldertje tegen de celwand te kunnen lopen :-) Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
07-11-2012, 01:10 AM
Bericht: #9
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
(06-11-2012 11:19 PM)doc schreef: Heel mooi artikel. Van genoten... Interessant artikel, Doc, heb dat indertijd al es gelezen. Wilde gisten die ze uitzuiveren, goed idee! |
|||
07-11-2012, 11:06 AM
Bericht: #10
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
Heb uit curiositeit toevallig net zo'n blend van Nero d'Avola en Frappato besteld. Van het domein COS, die als ik het goed begrepen heb ook met wilde gisten werken, slechts het absolute minimum aan sulfiet toevoegen, en (althans voor de wijn die ik besteld heb) laten rijpen in amfora.
I was just, I was just, I was just sitting here thinking About your kiss and your warm embrace When the reflection in the glass that I held to my lips baby Revealed the tears that were on my face |
|||
07-11-2012, 01:17 PM
Bericht: #11
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
(07-11-2012 11:06 AM)33S schreef: Heb uit curiositeit toevallig net zo'n blend van Nero d'Avola en Frappato besteld. Van het domein COS, die als ik het goed begrepen heb ook met wilde gisten werken, slechts het absolute minimum aan sulfiet toevoegen, en (althans voor de wijn die ik besteld heb) laten rijpen in amfora.Kan zeer goed meevallen. Ik dronk een paar maanden geleden een wijn van de Belg Cornelissen, die op de Etna, denk ik, wijngaarden heeft en ook werkt op artisanale wijze, iets rood uit zijn middengamma. Deze wijn was echter fout uitgedraaid, voor mij deed de geur net iets te veel aan stront denken, kon er niet van genieten. Ik twijfel er niet aan dat andere wijnen van hem helemaal erop zitten, maar toch proeven, denk ik, vooraleer te kopen die wijnen (en hopen op niet al te veel bottelvariatie). |
|||
07-11-2012, 01:55 PM
Bericht: #12
|
|||
|
|||
RE: HET COMMUNIQUÉ VAN DE GECULTIVEERDE WIJNGISTEN
(07-11-2012 11:06 AM)33S schreef: Heb uit curiositeit toevallig net zo'n blend van Nero d'Avola en Frappato besteld. Van het domein COS, die als ik het goed begrepen heb ook met wilde gisten werken, slechts het absolute minimum aan sulfiet toevoegen, en (althans voor de wijn die ik besteld heb) laten rijpen in amfora. Cos al één maal gedronken, was onder de indruk - de wijn deed me wat aan een goede Bandol denken http://www.vinejo.freebb.be/thread-1333....hlight=cos Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
|