Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maître Sommelier
18-04-2016, 04:54 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-04-2016 om 04:54 PM door Biff.)
Bericht: #1
Maître Sommelier
Vandaag afscheid genomen van Maître Sommelier Noël Pauwels.
Maître Noël heeft ons vele keren ontvangen in Restaurant Yperley en Restaurant 't Convent...

Telkens breed glimlachend, z'n druiventros trots opgespeld.
Bonsoir madame, bonsoir monsieur...

Hoeveel anekdotes heeft ie ons niet verteld over alle wijnen die over de tafel passeerden....

Zonder dat hij het besefte liet hij ons koning en koningin voelen...
Vele speciale gelegenheden zoals verjaardagen, Moederdag,... werden telkens gevierd in aanwezigheid van Maître Noël.
Gelukkig heb ik je vorige maand nog enkele keren gesproken, we hebben gelachen en gehuild...
Ik gaf je een fles Margaux kado, die gingen we samen uitdrinken zei je...

Helaas....

Niet de bloemen, niet de fles Margaux, maar "la chaleur humaine" deed je op die laatste weken zo'n deugd!
Bedankt Maître, om die vele speciale momenten nog specialer te maken...

We vergeten je nooit!!


Bijlagen Afbeeldingen
   

Live your life to the fullest, because it only happens once...
18-04-2016, 06:43 PM
Bericht: #2
RE: Maître Sommelier
(18-04-2016 04:54 PM)Biff schreef:  Vandaag afscheid genomen van Maître Sommelier Noël Pauwels.
Maître Noël heeft ons vele keren ontvangen in Restaurant Yperley en Restaurant 't Convent...

Telkens breed glimlachend, z'n druiventros trots opgespeld.
Bonsoir madame, bonsoir monsieur...

Hoeveel anekdotes heeft ie ons niet verteld over alle wijnen die over de tafel passeerden....

Zonder dat hij het besefte liet hij ons koning en koningin voelen...
Vele speciale gelegenheden zoals verjaardagen, Moederdag,... werden telkens gevierd in aanwezigheid van Maître Noël.
Gelukkig heb ik je vorige maand nog enkele keren gesproken, we hebben gelachen en gehuild...
Ik gaf je een fles Margaux kado, die gingen we samen uitdrinken zei je...

Helaas....

Niet de bloemen, niet de fles Margaux, maar "la chaleur humaine" deed je op die laatste weken zo'n deugd!
Bedankt Maître, om die vele speciale momenten nog specialer te maken...

We vergeten je nooit!!

Een mooie hommage..

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-04-2016, 09:14 PM
Bericht: #3
RE: Maître Sommelier
(18-04-2016 04:54 PM)Biff schreef:  Vandaag afscheid genomen van Maître Sommelier Noël Pauwels.
Maître Noël heeft ons vele keren ontvangen in Restaurant Yperley en Restaurant 't Convent...

Telkens breed glimlachend, z'n druiventros trots opgespeld.
Bonsoir madame, bonsoir monsieur...

Hoeveel anekdotes heeft ie ons niet verteld over alle wijnen die over de tafel passeerden....

Zonder dat hij het besefte liet hij ons koning en koningin voelen...
Vele speciale gelegenheden zoals verjaardagen, Moederdag,... werden telkens gevierd in aanwezigheid van Maître Noël.
Gelukkig heb ik je vorige maand nog enkele keren gesproken, we hebben gelachen en gehuild...
Ik gaf je een fles Margaux kado, die gingen we samen uitdrinken zei je...

Helaas....

Niet de bloemen, niet de fles Margaux, maar "la chaleur humaine" deed je op die laatste weken zo'n deugd!
Bedankt Maître, om die vele speciale momenten nog specialer te maken...

We vergeten je nooit!!

Mooie woorden!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
18-04-2016, 10:17 PM
Bericht: #4
RE: Maître Sommelier
Hij leefde voor z'n vak...
Vorig jaar is het Convent failliet verklaard en is hij zonder boe of ba, gewoon voor een gesloten deur toegekomen op donderdag, en nooit een woord uitleg gekregen....
Na 19 jaar trouwe dienst in het restaurant, schandalig....
Dit heeft hem echt gebroken!
Hij heeft het nooit kunnen plaatsen, na zo'n mooie loopbaan als Maître op je 79ste zo aan de kant gezet worden...
Zo jammer.....

Live your life to the fullest, because it only happens once...
19-04-2016, 06:33 AM
Bericht: #5
RE: Maître Sommelier
(18-04-2016 10:17 PM)Biff schreef:  Hij leefde voor z'n vak...
Vorig jaar is het Convent failliet verklaard en is hij zonder boe of ba, gewoon voor een gesloten deur toegekomen op donderdag, en nooit een woord uitleg gekregen....
Na 19 jaar trouwe dienst in het restaurant, schandalig....
Dit heeft hem echt gebroken!
Hij heeft het nooit kunnen plaatsen, na zo'n mooie loopbaan als Maître op je 79ste zo aan de kant gezet worden...
Zo jammer.....

Blijkbaar is er een ongeschreven regel dat er in het restaurantwezen geen menselijkheid moet zijn (cfr ook "mijn restaurant" en al die bekende blaaskaken die er fier op zijn dat ze hun personeel uitschelden)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
19-04-2016, 09:14 AM
Bericht: #6
RE: Maître Sommelier
(18-04-2016 04:54 PM)Biff schreef:  Vandaag afscheid genomen van Maître Sommelier Noël Pauwels.
Maître Noël heeft ons vele keren ontvangen in Restaurant Yperley en Restaurant 't Convent...

Telkens breed glimlachend, z'n druiventros trots opgespeld.
Bonsoir madame, bonsoir monsieur...

Hoeveel anekdotes heeft ie ons niet verteld over alle wijnen die over de tafel passeerden....

Zonder dat hij het besefte liet hij ons koning en koningin voelen...
Vele speciale gelegenheden zoals verjaardagen, Moederdag,... werden telkens gevierd in aanwezigheid van Maître Noël.
Gelukkig heb ik je vorige maand nog enkele keren gesproken, we hebben gelachen en gehuild...
Ik gaf je een fles Margaux kado, die gingen we samen uitdrinken zei je...

Helaas....

Niet de bloemen, niet de fles Margaux, maar "la chaleur humaine" deed je op die laatste weken zo'n deugd!
Bedankt Maître, om die vele speciale momenten nog specialer te maken...

We vergeten je nooit!!
Je berichtje is op zich al een mooi eerbetoon
19-04-2016, 08:04 PM
Bericht: #7
RE: Maître Sommelier
Duidelijk een man met eer en trots in zijn beroep - zeldzaamheid in de horeca tegenwoordig.

When in doubt ... drink Pomerol !
19-04-2016, 10:16 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-04-2016 om 10:18 PM door Biff.)
Bericht: #8
RE: Maître Sommelier
(19-04-2016 08:04 PM)Mathijs81 schreef:  Duidelijk een man met eer en trots in zijn beroep - zeldzaamheid in de horeca tegenwoordig.
Heel zeker, z'n métier was z'n alles....
De manier waarop hij aan tafel over de wijnen sprak, prachtig...
We gingen ginder eten omdat "Maître Noël" daar was, telkens we reserveerden vroegen we of ie er was, zoniet verplaatsen we onze reservatie Smile
Zo'n liefde voor z'n vak, zelden gezien eigenlijk...
Altijd met het nodige respect naar de klant/vriend toe, ook al iets die zeldzaam aan het worden is!
Om dan zo te eindigen Sad

Live your life to the fullest, because it only happens once...
20-04-2016, 10:50 AM
Bericht: #9
RE: Maître Sommelier
Zeer mooie woorden, Biff. Het vertrek van zulke verstandige, vlotte, mooie en lieve mensen uit de horeca is immer een groot verlies.

Dat er echter geen liefde voor het vak of gedrevenheid om klanten in de watten te leggen meer zou bestaan in de horeca lijkt me een overdreven statement. Ik heb de 3 laatste dagen het genoegen gehad om met een bende jonge (25-45 jaar) sommeliers en maitres op pad te zijn en de gedrevenheid en passie die deze mensen uitdragen voor hun vak is bewonderenswaardig. En dit ondanks de veelal lange dagen, de af en toe moeilijke klanten, de occasionele problemen met leveranciers, de constante in- en uitstroom van personeel , de constant stijgende aankoopprijzen, het bereikbaar houden van mooie wijnen voor de klanten aan schappelijke prijzen, etcetera
Ik geloof nog in de toekomst van de Belgische sommeliers en nu nog meer dan ooit.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
20-04-2016, 08:58 PM
Bericht: #10
RE: Maître Sommelier
(20-04-2016 10:50 AM)carl schreef:  Dat er echter geen liefde voor het vak of gedrevenheid om klanten in de watten te leggen meer zou bestaan in de horeca lijkt me een overdreven statement. Ik heb de 3 laatste dagen het genoegen gehad om met een bende jonge (25-45 jaar) sommeliers en maitres op pad te zijn en de gedrevenheid en passie die deze mensen uitdragen voor hun vak is bewonderenswaardig. En dit ondanks de veelal lange dagen, de af en toe moeilijke klanten, de occasionele problemen met leveranciers, de constante in- en uitstroom van personeel , de constant stijgende aankoopprijzen, het bereikbaar houden van mooie wijnen voor de klanten aan schappelijke prijzen, etcetera
Ik geloof nog in de toekomst van de Belgische sommeliers en nu nog meer dan ooit.
Blij dit te lezen...
thumbsup

Live your life to the fullest, because it only happens once...
20-04-2016, 10:25 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-04-2016 om 11:04 AM door don quichotte.)
Bericht: #11
RE: Maître Sommelier
(20-04-2016 08:58 PM)Biff schreef:  
(20-04-2016 10:50 AM)carl schreef:  Dat er echter geen liefde voor het vak of gedrevenheid om klanten in de watten te leggen meer zou bestaan in de horeca lijkt me een overdreven statement. Ik heb de 3 laatste dagen het genoegen gehad om met een bende jonge (25-45 jaar) sommeliers en maitres op pad te zijn en de gedrevenheid en passie die deze mensen uitdragen voor hun vak is bewonderenswaardig. En dit ondanks de veelal lange dagen, de af en toe moeilijke klanten, de occasionele problemen met leveranciers, de constante in- en uitstroom van personeel , de constant stijgende aankoopprijzen, het bereikbaar houden van mooie wijnen voor de klanten aan schappelijke prijzen, etcetera
Ik geloof nog in de toekomst van de Belgische sommeliers en nu nog meer dan ooit.
Blij dit te lezen...
thumbsup

Wel Carl, ik ben het met alles eens van je post behalve met dat ene zinnetje
Citaat: " het bereikbaar houden van mooie wijnen voor de klanten aan schappelijke prijzen,"

Vele sommeliers in restaurants hebben een belangrijke bijdrage in de keuze; aankoop en samenstelling van de wijnkelder van het soort wijnen die worden opgediend.
Toch is hun inbreng op de prijszetting op de verkoopprijs van deze wijnen meestal minimaal.
Hoe kan een sommelier die het ernstig meent een acceptabele uitleg geven voor exuberante prijzen die een factor 4.....8 en meer dragen.
Toen ik dit zinnetje las dacht ik onmiddellijk aan een ex-restaurant in de Limburg ( met sterren) en aan een restaurant in het Antwerpse (met sterren) die hun hoge prijzen op hun kaart van de wijn motiveren dat de kost en toegevoegde waarde van een sommelier hier ook in moet verrekend worden.

NB.
Ik weet niet hoe de prijszetting was in het telloor gegane restaurant 't Convent.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)


Ga naar locatie: