Suavia, Soave - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Italië (/forum-13.html) +--- Forum: Noord-Italië (/forum-16.html) +--- Discussie: Suavia, Soave (/thread-1943.html) |
Suavia, Soave - 33S - 23-06-2012 11:30 PM Zonet op restaurant de Suavia "Monte Carbonare" 2009 gedronken. Samen met Pieropan is dit de absolute top in Soave (als we de critici mogen geloven, tenminste). Kan dit volledig beamen, nog nooit op restaurant een wijn gedronken aan 35 euro die mij zo kon bekoren (winkelprijs rond de 18 euro). Zoals de meeste wijnen van de Garganega druif geen echte krachtpatser. Behoorlijk lange afdronk met (typisch) amandelen, citrus en wat abrikoos. Perfect in balans en perfecte maaltijdwijn. 90 ptn. RE: Suavia, Soave - vinejo - 26-06-2012 12:46 PM (23-06-2012 11:30 PM)33S schreef: Zonet op restaurant de Suavia "Monte Carbonare" 2009 gedronken. Samen met Pieropan is dit de absolute top in Soave (als we de critici mogen geloven, tenminste). Knap van dat restaurant om de prijs niet minstens x 3 te doen! RE: Suavia, Soave - koen - 26-06-2012 02:58 PM (26-06-2012 12:46 PM)vinejo schreef:(23-06-2012 11:30 PM)33S schreef: Zonet op restaurant de Suavia "Monte Carbonare" 2009 gedronken. Samen met Pieropan is dit de absolute top in Soave (als we de critici mogen geloven, tenminste). Valt natuurlijk te bezien, in Duitsland koop je deze rond de 11-12€ BTWin (heb er zelfs eentje aan 9,5€ gevonden) dat is x 3 hé. In elk geval als particulier met de Belgische pijzen in gedachte een mooie deal. I'm tempted Net 6 gekocht aan 11,25€/stuk levering inbegrepen. Grandry, Leuvin, Vaneccelpoel ... learn from this RE: Suavia, Soave - 33S - 26-06-2012 03:26 PM Tja, ik had geen vooronderzoek gedaan. Wist alleen dat hij in Vaneccelpoel aan ongeveer 18 euro staat. Op superiore is dit 9,75 euro, wat echt wel bijzonder scherp is. Ga daar toch is moeten bestellen vrees ik. (En vrezen slaat op de keuzestress). RE: Suavia, Soave - koen - 26-06-2012 03:38 PM (26-06-2012 03:26 PM)33S schreef: Tja, ik had geen vooronderzoek gedaan. Wist alleen dat hij in Vaneccelpoel aan ongeveer 18 euro staat. Op superiore is dit 9,75 euro, wat echt wel bijzonder scherp is. Ga daar toch is moeten bestellen vrees ik. (En vrezen slaat op de keuzestress). Zocht al langer (maar niet vree intensief) ne goeie Soave aan een goeie prijs. Heb hem op weinfirma.de gekocht aan 9,6€ (transport is bij hun wat duurder voor 6 flessen, vanaf 7 weer goedkoper: is een vast bedrag van 9,9€ tot 18 flessen, vanaf 18 flessen gratis) ook ne Serpico 2005 ingeslagen aan 39,9 Kan het niet vaak genoeg herhalen, voor Italië en Spanje altijd eerst eens over de Duitse grens kijken. BTW bedankt voor de TN RE: Suavia, Soave - 33S - 26-06-2012 04:13 PM (26-06-2012 03:38 PM)koen schreef:(26-06-2012 03:26 PM)33S schreef: Tja, ik had geen vooronderzoek gedaan. Wist alleen dat hij in Vaneccelpoel aan ongeveer 18 euro staat. Op superiore is dit 9,75 euro, wat echt wel bijzonder scherp is. Ga daar toch is moeten bestellen vrees ik. (En vrezen slaat op de keuzestress). Eventjes een fles van 40 euro toevoegen "om de transportkosten te drukken" ? RE: Suavia, Soave - koen - 26-06-2012 06:08 PM omdat ie 10€ goedkoper is dan bij Licata en omdat ik bij recente veilingen er steeds naast greep en omdat ie ook lekker zou moeten zijn en omdat ik van aglianico Transportkosten verdeel ik normaal over de goedkopere, dan blijven de dure schappelijk Is trouwens net het bedrag dat ik met mijn aankoop in Duitsland heb uitgespaard, dus eigenlijk een gratis fles ... 't is maar hoe je het beziet hé RE: Suavia, Soave - vinejo - 26-06-2012 06:17 PM Bravo Koen voor de kleurrijke peetjesparade! RE: Suavia, Soave - koen - 27-06-2012 09:49 AM Wine is fun nietwaar. Wil dit nog kwijt, pakket zit al op de camion en wordt normaal vanavond geleverd RE: Suavia, Soave - koen - 27-06-2012 03:17 PM UPS heeft net geleverd ... straf toch gisteren iets voor 13:00 besteld vandaag iets voor 15:00 geleverd. 5 minuten na de levering van mijn bestelling op 01/05 bij Vinikus RE: Suavia, Soave - Roeland V - 05-12-2012 12:26 AM Heb die wijnen van Suavia verleden week ook allemaal gedegusteerd en kan alleen maar beamen: topkwaliteit. Inderdaad minstens het niveau van Pieropan en nog goedkoper ook! Tip: laat ze lang genoeg liggen: de garganegadruif is in staat om zich over 3+ jaar verder te ontwikkelen ! En de zuren van de trebbiano di soave (als die er in zit) zorgen voor voldoende frisheid. Domein wordt trouwens blijkbaar geleid door 3 zussen. RE: Suavia, Soave - koen - 05-12-2012 11:34 AM Roeland, welke jaargangen? 3+ jaar, dus ne 2009 is vanaf 2012 te drinken? Wat is 't maximum ... wil wel eens een testflesje laten liggen. RE: Suavia, Soave - Roeland V - 05-12-2012 01:35 PM Ik heb de gewone Soave Classico 2011 en de Monte Carbonare 2009 gedronken. Die 'gewone' Soave Classico kan je gerust tot eind 2013 laten liggen en die Monte Carbonare 2009 kan je zeker laten liggen tot 2014-2015. Ik heb vroeger bij Pieropan op het domein hun 3 witte cuvées gedronken met minstens 8 jaar leeftijd (was verticale proeverij) en die wijnen waren zaaaaaalig complex ! RE: Suavia, Soave - koen - 29-10-2013 01:12 PM Mijn laatste Monte Carbonare 2009 en de beste (1 jaar extra maakt een duidelijk verschil)... geen uitgebreide TN maar een mooie rijpe witte wijn, vol, evenwichtig, complex en een zalige afdronk. 91 RE: Suavia, Soave - vinejo - 09-03-2014 04:56 PM In het glas: Massifitti 2010 Trebbiano di Soave Licht geel met groene schijn, in de neus gerookte toets, ananassnoepjes, Turks fruit, zoete(!) citrustoets. Heerlijk fris en fonkelend in de mond, zeer zuiver, wat amandel en toch een mooi vetje. Heerlijk complexe terraswijn. 90 RE: Suavia, Soave - 33S - 09-03-2014 09:57 PM Mooi, wist (nog) niet van het bestaan van die wijn af, en is ook nog schappelijk qua prijs zie ik. RE: Suavia, Soave - Tienne - 14-03-2014 10:15 AM (09-03-2014 04:56 PM)vinejo schreef: In het glas: Heerlijke wijn. Suave. Opmerkelijk dat hij toch al van 2010 was. Moest eigenlijk na de Vermentino Bolgheri Guado al Tasso 2012 geschonken worden. Was complexer en beter dan de Vermentino. RE: Suavia, Soave - 33S - 30-12-2014 10:23 PM Massifitti 2012. Herkenbaar als Verdicchio (is zelfde druif), wat in deze regio niet altijd het geval is bij mij. Nu al zeer goed. En maar 12.5 alcohol. Op de website van Suavia geven ze een bewaarpotentieel van 8-10 jaar, net als voor de Monte Carbonare. Op de proeverij bij Van Eccelpoel, waar enkel de gewone Soave en de Monte Carbonare te proeven waren, zei iemand van Suavia dat die laatste pas op z'n best is na 8 jaar. Ga toch nog eens een fles van de Massifitti kopen om opzij te leggen, curieus wat dat geeft. Nu lijkt me dit eerder iets om jong te drinken, alhoewel veel Verdicchio's verbazend goed verouderen en gemakkelijk 5-6 jaar aankunnen. RE: Suavia, Soave - Dc - 28-07-2015 07:54 PM Massifitti 2011 gisteren bij het voorgerecht (Sint-Jakobsvruvhten met appeltjes) geschonken en dit ging mooi samen. Moet zeggen dat ik onder de indruk was van deze wijn. De gasten wisten hem ook alleszins te appreciëren. Plus de fles vind ik cool Heb ook nog de Monte Carbonare liggen van 2011, maar die gun ik nog wat meer rust al kijk ik er al naar uit om die open te doen. Ps: Al even niets meer gepost. Maar ja wat wil je: verlof, baby, bouw,... posten schiet er dan spijtig genoeg soms over Soit conclusie: Toppertje! RE: Suavia, Soave - 33S - 28-07-2015 09:52 PM Die Massifitti valt hier ook in de smaak, al lijkt er wel wat flesvariatie te zijn (ofwel ligt het aan de stand van de maan): van de 4 flessen waren er 2 top en 2 goed (wat minder fruit). RE: Suavia, Soave - MicHtical - 23-11-2015 01:36 PM Afgelopen weekend 4 Suavia wijnen geproefd bij Portovino (Massifitti 2012, Soave Classico 2012, Monte Carbonare 2011 en Le Rive 2011). Die laatste doet het ook altijd goed maar is helemaal anders van stijl dan de Monte Carbonare, dankzij 30% op nieuwe eik. Net mijn laatste fles an 2007 gedronken. De Massifitti was prachtig, toen bleek dat deze van 100% Trebbiano di Soave werd gemaakt en niet van Trebbiano zoals ik eerst dacht. RE: Suavia, Soave - Rik_ - 23-11-2015 09:03 PM Ik dronk afgelopen weekend Le Rive 2010. Bijzonder knappe wijn, weinig of niks op aan te merken In de neus heel rijp fruit (compote en exotische toetsen) en citrus. Wat amandel en een subtiele, onderliggende mineraliteit. De aanzet is heel soepel en doet niet helemaal droog aan (deed de neus ook al vermoeden). De citrus en mineraliteit zorgen echter voor voldoende fraicheur waardoor dit zeer mooi drinkt. Op het einde een duidelijke houtbitter. De afdronk komt iets droger over dan verwacht. Zeer rijk, vrij complex en een lange afdronk: top. Na de Monte Carbonare en Massifitti opnieuw een geslaagde wijn van Suavia. De boodschap is duidelijk: ik moet dringend wat meer flessen van dit domein in huis halen RE: Suavia, Soave - don quichotte - 23-11-2015 10:54 PM (23-11-2015 09:03 PM)Rik_ schreef: Ik dronk afgelopen weekend Le Rive 2010. Deze wijn heb ik nog niet gedronken maar wel de Monte Carbonare 2013. Zeer mooie wijn. Ik kocht er spijtig genoeg maar 2 flesjes van aan 13,50 Euro op een Italiaanse website + 2 Euro transport per fles ( is nu uitverkocht) Deze wijn betaal je hier rond de 18 Euro bij onze vertrouwde Belgische handelaar. Voor sommigen is die 4,50 Euro per fles verschil wellicht niets. Deze Belgische handelaars vragen ook een transportkost van 1.4 tot 2 euro per fles voor de hoeveelheid van 12 flessen die ik toen bestelde. De voorbije week had ik nog een andere Soave in het glas: de Pieropan 2012 Calvarino. Ik heb deze nog niet naast de Monte Carbonare gedronken maar heb ergens de indruk dat de Calvarino toch iets meer in zich heeft en rijker is wat betreft finesse en raffinement. Is ook duurder: 17 euro. En deze keer niet gekocht bij een Italiaanse website of Belgische handelaar maar wel een Franse website. Een magnum van deze wijn kost bij een Limburgse handelaar : 45 Euro RE: Suavia, Soave - Dc - 24-11-2015 08:55 AM Toppertjes. Zelf de Massifiti al gedronken en mijn Monte Carbonara 2011 zal voor volgend jaar of het jaar erop zijn denk ik. RE: Suavia, Soave - Rik_ - 24-11-2015 02:02 PM (23-11-2015 10:54 PM)don quichotte schreef: Deze wijn heb ik nog niet gedronken maar wel de Monte Carbonare 2013. Zeer mooie wijn. Ik kocht Monte Carbonare 2009 begin dit jaar aan 13 euro bij een Belgische handelaar. In de "wintersolden", dat dan weer wel Deze wijn heeft geen kelderrust meer nodig dus de meeste flessen zijn ondertussen gesneuveld. Er zat wel een vrij grote variatie (geur + smaak) op de flessen onderling. Geen enkele foutieve fles maar toch opvallend veel verschillen. Soave van Pieropan dronk ik enkele keren op restaurant (Classico en Calvarino). Ook heel mooi en waarschijnlijk iets fijner maar desondanks neigt mijn buikgevoel meer naar Suavia. Misschien toch eens naast mekaar moeten zetten... RE: Suavia, Soave - don quichotte - 05-02-2016 10:17 PM (23-11-2015 10:54 PM)don quichotte schreef:(23-11-2015 09:03 PM)Rik_ schreef: Ik dronk afgelopen weekend Le Rive 2010. Vanavond de Monte Carbonare 2014 bij een stoofpotje van roodbaars. Ideaal samenspel. Een wijn die zeker een bevoorrechte positie zal blijven nemen in mijn " Ever green classification" Persoonlijke score: 90+. Zou hem willen vergelijken met de 2013 maar had daar maar 2 flesjes van. Prijsklasse: 13.25 Euro -5% + 2 Euro transport.(deel van 12 flessen) Verkooppunt: Italiaanse website. Ter info: Bij een Duitse website is deze 2014 te koop aan 11.40 Euro Bij onze vertrouwde Belgische dealers : 17,18 € ...... 18.20 € RE: Suavia, Soave - 33S - 05-02-2016 10:38 PM (05-02-2016 10:17 PM)don quichotte schreef:(23-11-2015 10:54 PM)don quichotte schreef:(23-11-2015 09:03 PM)Rik_ schreef: Ik dronk afgelopen weekend Le Rive 2010. Laat je deze ook soms wat liggen in je kelder, Don? Op de proeverij van Van Eccelpoel 2 jaar geleden, zei iemand van het domein dat de Monte Carbonare op z'n best is tussen 6-8 jaar na het oogstjaar. Heb nog wat 2010 liggen, binnenkort zal ik er nog 'ns een opendoen. RE: Suavia, Soave - don quichotte - 05-02-2016 10:53 PM (05-02-2016 10:38 PM)33S schreef:(05-02-2016 10:17 PM)don quichotte schreef:(23-11-2015 10:54 PM)don quichotte schreef:(23-11-2015 09:03 PM)Rik_ schreef: Ik dronk afgelopen weekend Le Rive 2010. @ 33S Ik weet het niet, het zou kunnen. Ik heb geen ervaring met deze wijn die 6-8 jaar bewaring in mijn kelder heeft gehad. Ik heb hier toch zekere twijfels over. Deze wijn laat zich kenmerken in zijn jeugd door een uitgesproken frisse geur, smaak en afdronk die zich afzonderlijk laten kenmerken maar toch volledig in evenwicht zijn. Ik vrees dat deze differentiatie zich met te verouderen te veel gaat versmelten tot een meer vlakkere wijn. My two cents RE: Suavia, Soave - 33S - 05-02-2016 11:05 PM (05-02-2016 10:53 PM)don quichotte schreef:(05-02-2016 10:38 PM)33S schreef:(05-02-2016 10:17 PM)don quichotte schreef:(23-11-2015 10:54 PM)don quichotte schreef:(23-11-2015 09:03 PM)Rik_ schreef: Ik dronk afgelopen weekend Le Rive 2010. In vind ze jong ook lekker, maar geloof ook wel in het verouderingspotentieel (net zoals bij Fiano en Verdicchio). Hou alvast 20 maart vrij in je kalender, dan is het opnieuw proeverij van Van Eccelpoel, weet niet of ze er staan, maar is sowieso altijd de moeite. RE: Suavia, Soave - don quichotte - 05-02-2016 11:30 PM (05-02-2016 11:05 PM)33S schreef:(05-02-2016 10:53 PM)don quichotte schreef:(05-02-2016 10:38 PM)33S schreef:(05-02-2016 10:17 PM)don quichotte schreef:(23-11-2015 10:54 PM)don quichotte schreef:(23-11-2015 09:03 PM)Rik_ schreef: Ik dronk afgelopen weekend Le Rive 2010. Citaat:In vind ze jong ook lekker, maar geloof ook wel in het verouderingspotentieel (net zoals bij Fiano en Verdicchio). Wel 33S, als je deze wijnen kunt appreciëren op hogere leeftijd is dat je zeker gegund. Met Fiano heb ik wel ervaring ( heb daar een 10 tal domeinen van liggen) maar de meesten gaan bij mij in het glas voor dat ze vijf jaar in de kelder liggen. Tussen de Verdicchio's heb ik de Verdicchio di Matelica "Mirum" La Monacesca 2011 nog een paar liggen. Deze laatste heeft voldoende materie versus zijn aciditeit om nog een paar jaar te evolueren maar vijf jaar meer zou ik die zeker niet geven. RE: Suavia, Soave - don quichotte - 28-02-2016 11:59 PM Deze avond als aperitief in het glas Bianco Veronese"Massifitti" 2013. Uitstekend als aperitief ervaren en paste ook zeer goed bij het visgerecht van schrei op een bedje van gestoofde groentjes (nog knapperig) vooraf overgoten met witte wijn, licht gekruid waaronder saffraan naast selderpuree. Een wijn zelfs met nog meer kracht dan de " Monte Carbonare" Hoe ik op mijne ouwe dag nog verzorgd wordt. Deed me denken aan einde vorig jaar overleden Zjef Vanuytsel met zijn song "Zal je dan nog voor mij zorgen" https://www.youtube.com/watch?v=48EaWmyrO6g RE: Suavia, Soave - 33S - 01-03-2016 03:01 PM (28-02-2016 11:59 PM)don quichotte schreef: Deze avond als aperitief in het glas Bianco Veronese"Massifitti" 2013. Mooi (zowel de wijn als de muziek ) Dit weekend Monte Carbonare 2010 gedronken. Vertoonde na 6 jaar nog niet de minste ouderdomsverschijnselen, verbeterde zelfs nog op dag 2 en was toen het lekkerst op keldertemperatuur. Samen met de Massifitti een vaste waarde in mijn kelder. RE: Suavia, Soave - 33S - 15-06-2017 11:12 PM De gewone Soave Classico 2015 gedronken en voor een instapwijn is dit toch wel echt heel mooi. Ging zelfs bij prei met tomaat en een stukje kalkoenfilet. RE: Suavia, Soave - Olivier - 27-04-2018 05:11 PM Massifitti 2015 100% trebbiano di soave (=verdicchio!). Zeer frisse en minerale neus, met ook rijpe peer en iets dat mijnaan amandel doet denken. De aanzet is voller dan je zou verwachten. De wijn is krachtig en geeft een rond mondgevoel. Toch zijn er ook veel zuren, die door deze stevige jongen snijden als een mes door boter. Het fruit zit hier meer op de gekonfijte citroen dan de peer. De afdronk draagt ver, 6-7 seconden. Deze wijn is als een hengst die truukjes moet doen in de paardenschool van Wenen, maar eigenlijk het liefst van al in de weide wil gaan rennen achter een mooie merrie. Of zo iets.... RE: Suavia, Soave - don quichotte - 27-04-2018 08:56 PM (27-04-2018 05:11 PM)Olivier schreef: Massifitti 2015 Een wijn die ik ook kan appreciëren. Toch verkies ik van dit gelijknamig domein de Monte Carbonare.(wel 100% Garganega) Heeft volgens mij iets meer finesse. 'k Ga kortelings mijn reserves nog eens aanscherpen van de 2016 van deze Monte Carbonare. Prijskaartje: 11,50 € Bij onze vertrouwde wijnhandel: meer dan 18 €. Maar dan krijg je er wel gratis een mooi adviserend verhaaltje bij. RE: Suavia, Soave - Olivier - 27-04-2018 08:59 PM (27-04-2018 08:56 PM)don quichotte schreef:(27-04-2018 05:11 PM)Olivier schreef: Massifitti 2015 Ik heb die ook liggen. Zal er binnenkort ook aan geloven RE: Suavia, Soave - 33S - 27-04-2018 10:24 PM Heb ook nog veel van dit domein liggen, als mijn administratie klopt nog telkens 1 fles van: Soave Classico 2015 Massifitti 2013 en 2014 Soave Classico Monte Carbonare 2010, 2011, 2012, 2013 Soave Classico Le Rive 2013 Enkel die laatste dronk ik nog nooit. Bedankt voor deze reminder, want ga deze zomer wel wat flessen hiervan kraken RE: Suavia, Soave - Olivier - 28-04-2018 08:43 AM Citaat:Bedankt voor deze reminder, want ga deze zomer wel wat flessen hiervan kraken Ben benieuwd hoe die Monte Carbonare veroudert. RE: Suavia, Soave - don quichotte - 28-04-2018 01:25 PM (28-04-2018 08:43 AM)Olivier schreef:Citaat:Bedankt voor deze reminder, want ga deze zomer wel wat flessen hiervan kraken Mijn voorkeur gaat van deze jong te drinken. Volgens inventaris heb ik nog nog 1 flesje van 2013 De rest allemaal van 2014 en 2015. Heeft misschien met deze Monte Carbonare niets te maken. Gisteren had ik de 2012 Mirum van La Monacesca in het glas. Vroeger adviseerde men mij dat dat deze wijn kon verouderen wat ik als naïeve wijnamateur als absolute waarheid slikte. Mijn ervaring nu met deze Verdicchio Di Matelica 2012 is dat deze een pak van zijn fraîcheur en knapperigheid heeft verloren. Ook vond ik dat deze wijn vlak is geworden in zijn smaakpatroon. Bij de 2011 die ik nog een paar jaar geleden dronk ( febr. 2016) had ik die ervaring niet. RE: Suavia, Soave - 33S - 28-04-2018 08:27 PM (28-04-2018 08:43 AM)Olivier schreef:Citaat:Bedankt voor deze reminder, want ga deze zomer wel wat flessen hiervan kraken Die veroudert heel mooi. Zelf al ervaren met de 2009 die ik niet zo heel lang geleden dronk. Ooit op de proeverij van Van Eccelpoel gesproken met iemand van het domein en die zeiden mij ook dat deze wijn mooi oudert en zeker 8 jaar haalt. Ook de Massifitti kan lang liggen. Vorig jaar nog 2012 gedronken, leek nog heel jong. RE: Suavia, Soave - Olivier - 28-04-2018 08:56 PM Thanks Don en 33S! RE: Suavia, Soave - Fre - 28-04-2018 09:22 PM (28-04-2018 01:25 PM)don quichotte schreef:Don, ik schonk die Mirum 2012 nog in oktober van vorig jaar. Ik had niet direct het idee dat deze downhill aan 't gaan was. Integendeel. Misschien een mindere fles?(28-04-2018 08:43 AM)Olivier schreef:Citaat:Bedankt voor deze reminder, want ga deze zomer wel wat flessen hiervan kraken RE: Suavia, Soave - don quichotte - 28-04-2018 10:40 PM (28-04-2018 09:22 PM)Fre schreef:(28-04-2018 01:25 PM)don quichotte schreef:Don, ik schonk die Mirum 2012 nog in oktober van vorig jaar. Ik had niet direct het idee dat deze downhill aan 't gaan was. Integendeel. Misschien een mindere fles?(28-04-2018 08:43 AM)Olivier schreef:Citaat:Bedankt voor deze reminder, want ga deze zomer wel wat flessen hiervan kraken Citaat:Misschien een mindere fles? 't zou kunnen Fre. Even afgedaald naar de onderaarse gewelven en daar liggen er nog 2 van de jaargang 2012. Misschien eens laten proeven in een blinde degustatie naast een jongere jaargang. RE: Suavia, Soave - 33S - 29-04-2018 10:43 PM (28-04-2018 08:27 PM)33S schreef:(28-04-2018 08:43 AM)Olivier schreef:Citaat:Bedankt voor deze reminder, want ga deze zomer wel wat flessen hiervan kraken Vandaag de 2010 opengedaan, en ik moet toegeven dat deze - hoewel nog drinkbaar - zeker niet meer op z'n hoogtepunt is. Ik dronk deze in 2016 en toen haalde hij met gemak dag 2, maar deze fles was duidelijk al verder geëvolueerd. Mijn vrouw vond 'm best nog goed, maar die herinnert zich natuurlijk de fles van 2 jaar terug niet meer. Ik had al een vermoeden toen ik de fles opende en de kurk bijna helemaal doordrongen was. Jammer maar helaas! RE: Suavia, Soave - Olivier - 30-04-2018 10:00 AM (29-04-2018 10:43 PM)33S schreef:(28-04-2018 08:27 PM)33S schreef:(28-04-2018 08:43 AM)Olivier schreef:Citaat:Bedankt voor deze reminder, want ga deze zomer wel wat flessen hiervan kraken Interesting. Evolueert dit dan naar honingtoetsen? Of verliest hij gewoon zijn fraicheur? RE: Suavia, Soave - 33S - 30-04-2018 10:50 AM (30-04-2018 10:00 AM)Olivier schreef:(29-04-2018 10:43 PM)33S schreef:(28-04-2018 08:27 PM)33S schreef:(28-04-2018 08:43 AM)Olivier schreef:Citaat:Bedankt voor deze reminder, want ga deze zomer wel wat flessen hiervan kraken Lichte oxidatie die bij mij toch wat storend was. Kan ook flesvariatie zijn natuurlijk. Ik dronk dezelfde wijn 2 jaar geleden en hij was toen het best op dag 2, dan zou je normaal toch mogen verwachten dat deze 2 jaar later nog niet half versleten is. RE: Suavia, Soave - Olivier - 30-04-2018 11:28 AM Citaat:Lichte oxidatie die bij mij toch wat storend was. Kan ook flesvariatie zijn natuurlijk. Ik dronk dezelfde wijn 2 jaar geleden en hij was toen het best op dag 2, dan zou je normaal toch mogen verwachten dat deze 2 jaar later nog niet half versleten is. Inderdaad. En die flesvariatie is hier ook al eerder vermeld, geloof ik. RE: Suavia, Soave - don quichotte - 01-05-2018 09:12 PM Deze avond de Monte Carbonare 2015 als aperitief in het glas. Wat betreft bewaring zegt mijn oncontroleerbaar instinct: jong drinken. RE: Suavia, Soave - wvd - 02-05-2018 12:41 PM (01-05-2018 09:12 PM)don quichotte schreef: Deze avond de Monte Carbonare 2015 als aperitief in het glas. Mee eens, als 't goed is, drinken maar, er zijn al genoeg wijnen waar je moet op wachten. Anderzijds, ik dronk gisteren een verbluffende Fiano van 2013. Die was van in 't begin al een mooie wijn, maar nu breder, meer open "genereus", maar vooral met een heerlijke mineraliteit op de afdronk die de eerste jaren wat begraven leek onder het exotische fruit. Gezien de vulkanische ondergrond zou dat bij Monte Carbonare ook zo kunnen evolueren, maar ik heb die nog nooit "belegen" geproefd. RE: Suavia, Soave - Olivier - 05-05-2018 11:09 AM (01-05-2018 09:12 PM)don quichotte schreef: Deze avond de Monte Carbonare 2015 als aperitief in het glas. Gisteren de 2016 van de Monte Carbonare aan een proefondervindelijk onderzoek onderworpen (wat een zin). Eerste conclusie : een wijn die je niet te koud mag drinken, want dit is absoluut geen eenvoudige terrasjes-Soave. De wijn mag echt wel een beetje opwarmen vooraleer hij zijn exotisch fruit prijs geeft. Tweede vaststelling, wat een materie, de wijn is heel geconcentreerd, en voelt voor mij bijna dik aan qua viscositeit, zonder daarmee iets negatief te bedoelen. Tertio : rijp, exotisch fruit gaat tesamen met goede zuren, de twee houden mekaar perfect in evenwicht. Eindconclusie : jong drinken! Nee serieus, ik zie geen reden om hem nu niet te drinken, maar inderdaad, met deze materie zal hij wel een tijdje weg kunnen. De vraag is of hij er beter door wordt? Edit : bijna vergeten, would buy again or not? Wel, hangt af van hoe ik de gewone Soave Classico vind. Maar dat is geen juist antwoord zeker? RE: Suavia, Soave - don quichotte - 05-05-2018 12:02 PM (05-05-2018 11:09 AM)Olivier schreef:(01-05-2018 09:12 PM)don quichotte schreef: Deze avond de Monte Carbonare 2015 als aperitief in het glas. De 2015 Monte Carbonare 's en voorgaanden kregen bij mij de code NTK. Deze wijn krijgt bij mij binnenkort wellicht de code EG en zeker als ik de 2016 nu nog voor minder dan 12€ kocht. ( Bij Superiore.de is deze 2016 aan 11.50€ wel niet meer voorradig) RE: Suavia, Soave - vinejo - 05-05-2018 06:19 PM (05-05-2018 11:09 AM)Olivier schreef:(01-05-2018 09:12 PM)don quichotte schreef: Deze avond de Monte Carbonare 2015 als aperitief in het glas. Mooie wijn hoor! Verrassende zuurtjes houden hem bijzonder fris en smakelijk. Zo n wijn die bij elk glas lekkerder wordt. RE: Suavia, Soave - 33S - 07-05-2018 12:47 PM Facebook-post van Suavia vandaag (voor degenen die een mondje italiaans kunnen) : Il Soave è un gran vino da invecchiamento, lo sappiamo. Ma se ancora aveste bisogno di una qualche prova vi aspettiamo lunedì 14 maggio al Ristorante Al Gambero (Soave - VR) per la degustazione Soave Seven. Più di 20 cantine della zona presenteranno i loro Soave di almeno 7 anni fa in comparazione con le annate correnti. Degustazione da non perdere. Ci saremo anche noi! Helaas ben ik niet in Italië dan, anders had ik ongetwijfeld verslag kunnen uitbrengen over het bewaarpotentieel van Garganega RE: Suavia, Soave - Olivier - 07-05-2018 02:05 PM (07-05-2018 12:47 PM)33S schreef: Facebook-post van Suavia vandaag (voor degenen die een mondje italiaans kunnen) : Allez 33S, nu had ik wel verwacht dat je zou gaan Voor diegenen die geen Italiaans verstaan : er vindt een tasting plaats met meer dan 20 domeinen die Soaves gaan laten degusteren van meer dan 7 jaar oud. Had ik ook wel eens willen meemaken! RE: Suavia, Soave - Olivier - 13-05-2018 08:42 PM Vandaag heeft de Soave Classico 2016 er moeten aan geloven (100% garganega). De neus is fris met een vleugje mineraliteit, wat perzik en wat citroen. In de mond soepel, volop op zijn fruit. Ik had iets meer zuurtjes verwacht. Niet dat dit een lompe wijn is hoor, integendeel. Toch had ik net iets meer verwacht. Ook hier valt echter weer op dat de wijn aan rijkheid wint als hij niet aan frigotemperatuur gedronken wordt. Heb er nu drie gedronken van dit huis en ik vind dit beste lekkere wijnen, maar ik ga er nu ook niet speciaal naar achter op zoek, als ik eerlijk ben. RE: Suavia, Soave - 33S - 13-05-2018 10:05 PM Hier vandaag opnieuw een fles van de Monte Carbonare 2010. En nu zat er heel wat meer leven in dan bij de vorige fles. Wel al evolutie natuurlijk, maar heel mooi! RE: Suavia, Soave - 33S - 31-07-2018 10:01 AM Massifitti 2013 gedronken. Niet slecht, maar ook niet top. Hierboven al aangehaald door anderen en mezelf dat er wel eens flesvariatie is. Van de 6 flessen Massifitti die ik dronk waren er 3 top en 3 goed zonder meer. Ook bij de Monte Carbonare heb ik het gevoel dat er vaak verschil zit op de flessen. RE: Suavia, Soave - 33S - 24-04-2019 11:23 AM (31-07-2018 10:01 AM)33S schreef: Ook bij de Monte Carbonare heb ik het gevoel dat er vaak verschil zit op de flessen. Recent weer een 2014 gedronken die er al wat over was en toch wat frisheid ontbrak. Misschien niet de beste jaargang, al was er geen gebrek aan rijpheid en materie. Sommige waren top, ook na ettelijke jaren, andere maar zus en zo. Heb nog maar een fles over van dit domein, 2013 'Le Rive'. RE: Suavia, Soave - wvd - 24-04-2019 12:56 PM (24-04-2019 11:23 AM)33S schreef:(31-07-2018 10:01 AM)33S schreef: Ook bij de Monte Carbonare heb ik het gevoel dat er vaak verschil zit op de flessen. Flesverschil is normaal bij natuurlijke kurk, maar verschil in omstandigheden maakt soms nog een groter verschil. Met wat wordt de fles afgesloten / waar heb je ze gekocht? RE: Suavia, Soave - 33S - 24-04-2019 01:41 PM (24-04-2019 12:56 PM)wvd schreef:(24-04-2019 11:23 AM)33S schreef:(31-07-2018 10:01 AM)33S schreef: Ook bij de Monte Carbonare heb ik het gevoel dat er vaak verschil zit op de flessen. Gewone kurk als ik me goed herinner. Ik dacht eerst bij xtrawine, maar na checken blijkt het (voor deze fles en de meeste Monte Carbonare) Superiore te zijn. Het zou dus aan de bewaring daar kunnen liggen, langs de andere kant, zo lang hebben die flessen daar nu ook niet gelegen hoor (deze 2014 werd gekocht in april 2016). Bij de Massifitti (wel vooral xtrawine) was er volgens mij geen probleem met bewaarcondities, daar was het eerder dat bepaalde flessen echt heel goed waren en andere eerder gewoon, wat minder expressief zonder daarom foutief te zijn. RE: Suavia, Soave - wvd - 24-04-2019 05:36 PM (24-04-2019 01:41 PM)33S schreef:(24-04-2019 12:56 PM)wvd schreef:(24-04-2019 11:23 AM)33S schreef:(31-07-2018 10:01 AM)33S schreef: Ook bij de Monte Carbonare heb ik het gevoel dat er vaak verschil zit op de flessen. Afgezien van de omstandigheden en stemming van de proever (belangrijker dan je zou denken...!), blijkt toch vooral kurk de factor die het meest toedraagt aan de variatie tussen flessen. Ik zag onlangs ergens (hier?) een foto van een open kist met dure Leflaive's. Je zag gewoon aan de flessen welke goed (bleek) waren en welke last hadden van premox (oranje). Zelf ben ik dan ook blij als ik een Diam zie zitten. Een korte periode van eventueel minder goede opslag (?) was wellicht voor al je flessen Monte Carbonare dezelfde, dus dat zal wel geen oorzaak zijn. Trouwens, dat wordt fel overdreven. De meeste wijnen zijn sterker dan algemeen aangenomen en verdragen wel niet te lange periodes van wat te warme opslag. Te koud is trouwens, zeker voor rode wijn, ook te vermijden. Het waarom ben ik nog niet achter, maar op een of andere manier proef je het als een rode wijn (bijna) bevroren geweest is. RE: Suavia, Soave - vinejo - 24-04-2019 05:53 PM (24-04-2019 05:36 PM)wvd schreef:(24-04-2019 01:41 PM)33S schreef:(24-04-2019 12:56 PM)wvd schreef:(24-04-2019 11:23 AM)33S schreef:(31-07-2018 10:01 AM)33S schreef: Ook bij de Monte Carbonare heb ik het gevoel dat er vaak verschil zit op de flessen. ...omdat het wijnsteenzuur zich heeft afgezet mss? RE: Suavia, Soave - wvd - 25-04-2019 10:53 AM (24-04-2019 05:53 PM)vinejo schreef:(24-04-2019 05:36 PM)wvd schreef:(24-04-2019 01:41 PM)33S schreef:(24-04-2019 12:56 PM)wvd schreef:(24-04-2019 11:23 AM)33S schreef:(31-07-2018 10:01 AM)33S schreef: Ook bij de Monte Carbonare heb ik het gevoel dat er vaak verschil zit op de flessen. Wie weet. Volgens de literatuur zou dat geen invloed hebben op de kwaliteit aangezien wijnsteenzuur zich sowieso kan afzetten, maar ik twijfel daar toch aan. Ik heb al wel ondervonden dat, als je een fles gedurende langere tijd te koel bewaart, onder 6°C of minder, je toch een verschil kan proeven. De wijn proeft minder harmonisch, "uiteenvallend". Ik heb dan eigenlijk liever een wat sneller geëvolueerde wijn die iets te warm opgeslagen werd, geen gestoofde wijn die jaren in een garage laan 30°C lag uiteraard. Maar dat zal ook wel weer een persoonlijke kwestie zijn zeker? RE: Suavia, Soave - 33S - 15-07-2019 10:19 AM (23-11-2015 09:03 PM)Rik_ schreef: Ik dronk afgelopen weekend Le Rive 2010. Op vakantie in Bretagne de 2013 'Le Rive' gedronken. Een 'vendemmia tardiva' en ook niet meteen te vergelijken met de andere wijnen uit het gamma. Zeer rijke en complexe wijn, maar zoals hierboven door Rik aangegeven ook mineraliteit en een frisse citrustoets. 30% ligt 15 maanden op eiken vaten, 70% in staal. Hierdoor is de houtinvloed eerder beperkt en in mijn ogen perfect gedoseerd, want garganega heeft in principe geen hout nodig. Bij dit soort wijnen vaak al genoeg na een glas, maar door die frisse toets kon ik er maar niet genoeg van krijgen. Heerlijk glas wijn. RE: Suavia, Soave - Corto - 13-09-2022 09:38 AM Monte Carbonare 2019. Boeiende, aromatische wijn die op dag 2 veel beter voor de dag kwam. Complex, maar toch voldoende frisheid. Een geslaagde wijn. |