wijnliefhebbers
Firriato, Sicilia - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Italië (/forum-13.html)
+--- Forum: Zuid-Italië (/forum-18.html)
+--- Discussie: Firriato, Sicilia (/thread-3154.html)


Firriato, Sicilia - vinejo - 24-01-2014 09:32 AM

Woensdag de Chiaramonte 2011 gedronken, wat een heerlijke wijn! Gemaakt van 100% Nero d Avola. Een gelaagd aroma van specerijen en fruit, een verkwikkend mondgevoel met munt en chocoladetoetsen, een mooie afdronk met zoethout...
Aan 10 euro bij Matthijs een koopje voor mij.


RE: Firriato, Sicilia - Vinogan(s) - 28-01-2014 03:47 PM

Firriato is voor mij één van de tophuizen in Sicilië. Ondekt vorige zomer. Dronk de Harmonium 08 (100% Nero d'Avola) en Ribeca 08 (sinds die jaargang 100 lokale perricone-druif). Beiden zeer goed en met voldoende aciditeit om de frisheid te bewaren, hoewel het alcoholpercentage rond de 15% bedraagt.


RE: Firriato, Sicilia - stijnvn - 28-01-2014 05:21 PM

De Etna Rosso van dit wijnhuis is ook een aanrader (11€ ong.)
Deze wijn komt uit het oosten van Sicilië vlakbij de etna, en gemaakt van nerello mascalese en nerello cappuccio.
Donkerpurpere kleur, donker fruit, specerijen. Een kruidige wijn met aardse toetsen. Top voor mij.


RE: Firriato, Sicilia - 33S - 28-01-2014 05:49 PM

Ik dronk ooit die Etna Rosso 2011 en die viel mij persoonlijk wat tegen in vergelijking met de Etna Rosso's van Terre Nere en Tenuta di Fessina. Waarschijnlijk werd het eindoordeel wel wat beïnvloed door de verwachtingen. Was verre van een slechte wijn natuurlijk.


RE: Firriato, Sicilia - Smaakatleet - 10-02-2014 06:24 PM

(28-01-2014 05:49 PM)33S schreef:  Ik dronk ooit die Etna Rosso 2011 en die viel mij persoonlijk wat tegen in vergelijking met de Etna Rosso's van Terre Nere en Tenuta di Fessina. Waarschijnlijk werd het eindoordeel wel wat beïnvloed door de verwachtingen. Was verre van een slechte wijn natuurlijk.

Zelf heb ik er nog geen andere gedronken Etna Rosso's .
Een tijdje terug deze geproefd op een degustatie en ik was er enthousiast over.
Met als resultaat dat ik vlug een flesje meenam naar huis .
Dit weekend ze gekraakt en op 3 dagen uitgedronken .
Mijn verwachtingen lagen te hoog , de herinnering was mooier dan de tweede ervaring ...
Al de tweede keer dat ik dit meemaak met een wijn die ik voorheen proefde op een degustatie.
Wat me wel duidelijk is dat beide wijnen waarin ik "teleurgesteld" was bij het opnieuw drinken .
Dat ik deze telkens op het einde van de degustatie had geproefd en al relatief wat alcohol binnen heb tegen die tijd.
Mss int vervolg niet alles doorslikken , want krijg het gevoel dat "den drank" mijn kritisch aspect versoepelt Wink . Kom da tegen Big Grin .

Maar goe de wijn was nie slecht op zen beste weliswaar vandaag... ( na 3 dagen )
het fruitige gedeelte ging vooral naar kersjes toe en zat echt wel goe in zuurtjes , wat kruidigheid ook de afdronk was ok .
Maar niet de hoogvlieger die ik meende het zou zijn ...


RE: Firriato, Sicilia - koen - 10-02-2014 06:35 PM

(28-01-2014 03:47 PM)Vinogan(s) schreef:  Firriato is voor mij één van de tophuizen in Sicilië. Ondekt vorige zomer. Dronk de Harmonium 08 (100% Nero d'Avola) en Ribeca 08 (sinds die jaargang 100 lokale perricone-druif). Beiden zeer goed en met voldoende aciditeit om de frisheid te bewaren, hoewel het alcoholpercentage rond de 15% bedraagt.

Heb hier nog de Harmonium 07 liggen, maar heb geen flauw idee wanneer ik die moet opentrekken .... nu dus?


RE: Firriato, Sicilia - vinejo - 10-02-2014 07:11 PM

(10-02-2014 06:24 PM)gertjeuh schreef:  
(28-01-2014 05:49 PM)33S schreef:  Ik dronk ooit die Etna Rosso 2011 en die viel mij persoonlijk wat tegen in vergelijking met de Etna Rosso's van Terre Nere en Tenuta di Fessina. Waarschijnlijk werd het eindoordeel wel wat beïnvloed door de verwachtingen. Was verre van een slechte wijn natuurlijk.
Dat ik deze telkens op het einde van de degustatie had geproefd en al relatief wat alcohol binnen heb tegen die tijd.
Mss int vervolg niet alles doorslikken , want krijg het gevoel dat "den drank" mijn kritisch aspect versoepelt Wink . Kom da tegen Big Grin .

thumbsup Ik denk dat ik vanaf nu de minst goede wijn op het einde van een degustatie ga steken ;-)


RE: Firriato, Sicilia - Olivier - 10-02-2014 07:26 PM

Citaat:Mss int vervolg niet alles doorslikken

Op degustaties heb ik toch ook geleerd om te spuwen. Anders geraak je, letterlijk, niet ver ...


RE: Firriato, Sicilia - Smaakatleet - 10-02-2014 09:21 PM

(10-02-2014 07:11 PM)vinejo schreef:  
(10-02-2014 06:24 PM)gertjeuh schreef:  
(28-01-2014 05:49 PM)33S schreef:  Ik dronk ooit die Etna Rosso 2011 en die viel mij persoonlijk wat tegen in vergelijking met de Etna Rosso's van Terre Nere en Tenuta di Fessina. Waarschijnlijk werd het eindoordeel wel wat beïnvloed door de verwachtingen. Was verre van een slechte wijn natuurlijk.
Dat ik deze telkens op het einde van de degustatie had geproefd en al relatief wat alcohol binnen heb tegen die tijd.
Mss int vervolg niet alles doorslikken , want krijg het gevoel dat "den drank" mijn kritisch aspect versoepelt Wink . Kom da tegen Big Grin .

thumbsup Ik denk dat ik vanaf nu de minst goede wijn op het einde van een degustatie ga steken ;-)

Hihi dit lijkt me een uitstekend idee , zeker als ik zo blijf "proeven" Big Grin
(10-02-2014 07:26 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Mss int vervolg niet alles doorslikken

Op degustaties heb ik toch ook geleerd om te spuwen. Anders geraak je, letterlijk, niet ver ...


Ik zeg ja en mijn verstand ook Olivier.
Maar mijn hart en droge keel vinden het doodzonde Big Grin.

Ach het eeuwige conflict tussen mijn gezonde hart en mijn irrationele geest Wink .


RE: Firriato, Sicilia - Vinogan(s) - 11-02-2014 09:54 AM

(10-02-2014 06:35 PM)koen schreef:  
(28-01-2014 03:47 PM)Vinogan(s) schreef:  Firriato is voor mij één van de tophuizen in Sicilië. Ondekt vorige zomer. Dronk de Harmonium 08 (100% Nero d'Avola) en Ribeca 08 (sinds die jaargang 100 lokale perricone-druif). Beiden zeer goed en met voldoende aciditeit om de frisheid te bewaren, hoewel het alcoholpercentage rond de 15% bedraagt.

Heb hier nog de Harmonium 07 liggen, maar heb geen flauw idee wanneer ik die moet opentrekken .... nu dus?

Volgens mij wel.


RE: Firriato, Sicilia - jazzper - 12-02-2014 04:56 PM

vorig jaar nog het domein bezocht... zeer leuke wijn maar er zijn er betere op sicilie


RE: Firriato, Sicilia - Vinogan(s) - 12-02-2014 06:11 PM

(12-02-2014 04:56 PM)jazzper schreef:  vorig jaar nog het domein bezocht... zeer leuke wijn maar er zijn er betere op sicilie

Enkele tips?


RE: Firriato, Sicilia - Benz - 18-02-2014 09:32 PM

Heb van dit huis de Santagostino Rosso Baglio Soria 2010 liggen, maar ga deze toch nog eventjes laten liggenWink


RE: Firriato, Sicilia - Benz - 12-11-2014 09:27 PM

Vanavond van dit huis de Santagostino Baglio Soria 2010 in het glas. Deze wijn is gemaakt van 50% Nero D'Avola en 50% Syrah druiven. Fles 2 tal uurtjes op voorhand geopend. Robijnrode kleur, de neus vooral rood fruit en wat lichte kruiden. In de mond een vrij zachte iets wat zoete wijn met wat kruiden en vanille en fluweelzachte tannines. Afdronk ok. 88 cheers


RE: Firriato, Sicilia - Monique - 18-12-2014 11:51 PM

Vanavond de Harmonium 2007 open getrokken.
Deed het fantastisch bij de haas (op karkas gebraden en de botten vervolgens een uur lang laten trekken voor een heerlijke jus.)
Mooie neus, goed op dronk, maar kan m.i. ook nog even mee. Krachtige wijn (15%), mooi donker en rood fruit (heeft zelfs iets zoetigs), ook wat kruidigheid en een hele lange afdronk.
Ik moet dit niet iedere dag drinken, maar bij een mooi stukje wild gaat dit fantastisch.
Indertijd gekocht bij Specital La Vinotheque in Luik, maar volgens mij bestaat die zaak niet meer. De Chiaramonte heb ik later nog bij Ronaldi in Duitsland gekocht (6,75=koopje!), maar die voert hem helaas niet meer.


RE: Firriato, Sicilia - Olivier - 25-04-2015 09:33 PM

Le Sabbie dell'Etna Rosso 2012

direct na openen al een prachtig neusje met hopen rood fruit, lichtjes confituré. Na tijdje open meer complexiteit, met wat fumé, as, ceder, wat floraal, en redelijk kruidig ook. In de mond ook weer zeer fruitig en kruidig, de zuren geven mooie fraicheur maar zijn niet scherp of agressief. Tannines zijn duidelijk aanwezig. Mooie afdronk ook met het hout dat hier terug komt! Mag gerust iets koeler geschonken. Aan nog geen 10€ is dit zéér mooi... De vergelijking met bourgogne dringt zich toch op. Deze wijn heeft iets rijper fruit en is wat kruidiger, maar heeft voor de rest toch veel gemeen met een mooie, fijne bourgogne. Behalve de prijs... I like!


RE: Firriato, Sicilia - vinejo - 26-04-2015 01:57 AM

(25-04-2015 09:33 PM)Olivier schreef:  Le Sabbie dell'Etna Rosso 2012

direct na openen al een prachtig neusje met hopen rood fruit, lichtjes confituré. Na tijdje open meer complexiteit, met wat fumé, as, ceder, wat floraal, en redelijk kruidig ook. In de mond ook weer zeer fruitig en kruidig, de zuren geven mooie fraicheur maar zijn niet scherp of agressief. Tannines zijn duidelijk aanwezig. Mooie afdronk ook met het hout dat hier terug komt! Mag gerust iets koeler geschonken. Aan nog geen 10€ is dit zéér mooi... De vergelijking met bourgogne dringt zich toch op. Deze wijn heeft iets rijper fruit en is wat kruidiger, maar heeft voor de rest toch veel gemeen met een mooie, fijne bourgogne. Behalve de prijs... I like!

Welke druif Olivier?


RE: Firriato, Sicilia - Vinogan(s) - 26-04-2015 08:45 AM

Zou nerello mascalese moeten zijn


RE: Firriato, Sicilia - Olivier - 26-04-2015 08:03 PM

(26-04-2015 08:45 AM)Vinogan(s) schreef:  Zou nerello mascalese moeten zijn

Klopt. Er zit ook nerello cappuccio in, maar er staat niet op in welke verhoudingen. Doorgaans zit die laatste er maar voor een vijftal percent in want voornamelijk toegevoegd voor de kleur.


RE: Firriato, Sicilia - FRANCISPICCART - 26-04-2015 08:23 PM

(26-04-2015 08:03 PM)Olivier schreef:  
(26-04-2015 08:45 AM)Vinogan(s) schreef:  Zou nerello mascalese moeten zijn

Klopt. Er zit ook nerello cappuccio in, maar er staat niet op in welke verhoudingen. Doorgaans zit die laatste er maar voor een vijftal percent in want voornamelijk toegevoegd voor de kleur.

Volledig akkoord! Ik ken toevallig de "Etna Rosso" van Tenuta della Terre Nere, nog zo een goed domein. Inderdaad een verhouding van 95% nerello mascalese en 5% nerello cappuccio.
En ook akkoord met de stelling dat je hier veel Bourgogneliefhebbers mee om de tuin kunt leiden. Toch fantastisch voor dergelijke Zuidelijke wijnen.


RE: Firriato, Sicilia - Olivier - 26-04-2015 08:46 PM

(26-04-2015 08:23 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(26-04-2015 08:03 PM)Olivier schreef:  
(26-04-2015 08:45 AM)Vinogan(s) schreef:  Zou nerello mascalese moeten zijn

Klopt. Er zit ook nerello cappuccio in, maar er staat niet op in welke verhoudingen. Doorgaans zit die laatste er maar voor een vijftal percent in want voornamelijk toegevoegd voor de kleur.

Volledig akkoord! Ik ken toevallig de "Etna Rosso" van Tenuta della Terre Nere, nog zo een goed domein. Inderdaad een verhouding van 95% nerello mascalese en 5% nerello cappuccio.
En ook akkoord met de stelling dat je hier veel Bourgogneliefhebbers mee om de tuin kunt leiden. Toch fantastisch voor dergelijke Zuidelijke wijnen.

Ik heb die Terre Nere ook liggen. Die zal er binnenkort ook wel eens aangaan. Heel erg benieuwd!


RE: Firriato, Sicilia - Vinogan(s) - 27-04-2015 10:34 AM

Volgens het web 20% cappucio.

"Wine Grapes" Authors Jancis, Julia, and José mention that a local grower says Cabernet is to Merlot as Nerello Mascalese is to Nerello Cappuccio, implying that Cappuccio is a bit plumper and softer while Mascalese rocks the guts and tannins to keep a wine upright.

http://drinks.seriouseats.com/2013/05/calabretta-etna-rosso-great-wine-under-25-italian-wine-nerello-mascalese-weird-wine-grapes.html


RE: Firriato, Sicilia - Olivier - 27-04-2015 07:41 PM

(27-04-2015 10:34 AM)Vinogan(s) schreef:  Volgens het web 20% cappucio.

"Wine Grapes" Authors Jancis, Julia, and José mention that a local grower says Cabernet is to Merlot as Nerello Mascalese is to Nerello Cappuccio, implying that Cappuccio is a bit plumper and softer while Mascalese rocks the guts and tannins to keep a wine upright.

http://drinks.seriouseats.com/2013/05/calabretta-etna-rosso-great-wine-under-25-italian-wine-nerello-mascalese-weird-wine-grapes.html

cheerio cheers


RE: Firriato, Sicilia - El Nicho - 03-05-2015 07:26 PM

Etna Rosso 2011
Etna
Nerello Mascalese (80%) / Nerello Cappucio (20%)
14% alcohol

Gekocht bij Semprevino, Mechelen (11,70 Euro)

Pop & Pour : had ie duidelijk geen zin in, dus de karaf in voor een 3+uur en ondertussen een Acustic geopend (zie andere, kleine TN)

Heel mooie, expressieve neus, jong rood fruit, kruidig ... heel kruidig,
gember, kruidnagel, citroengras, aziatische specerijen, ijzervijlsel.

Qua smaak volgt ie de neus niet echt : hier donker fruit, bramen, citrus (bloedappelsienen), wat boter, noten, hout ietsje aggressief in het midden, tannines plakken nog lichtjes, mooie zuurtjes ... zeker in de afdronk.

Er zit veel potentieel in deze wijn maar met deze fles kwam het er niet ten volle uit, de stukjes vormden geen mooi geheel.
Jammer want een eerder gedronken fles (eind 2013) kon me zéér bekoren ... moeilijke fase zeker ?

Had op papiertje ook geschreven dat Nerello zo een typische, herkenbare druif is ... een wat stevigere & kruidigere versie van Pinot. Is altijd leuk te lezen dat voorgangers dat hier ook schrijven, ben ik dus volmondig mee eens.

Score : 86


RE: Firriato, Sicilia - Monique - 07-11-2015 10:58 AM

Santagostina Baglio Soria 2011

De afgelopen dagen deze wijn gedronken. Gebruikte druiven zijn Nero d'Avola en Syrah. Met 14,5% een behoorlijk stevige wijn. Maar ook lekker sappig, vol, veel zoet rood fruit, redelijke afdronk. Doet het goed bij stevige gerechten. De Chiaramonte en Harmonium (100% Nero d'Avola) bevallen mij echter toch beter. Heb die (en een paar andere) nu besteld bij Vinoscout (eerste bestelling hier, dus afwachten hoe het gaat) in Duitsland.


RE: Firriato, Sicilia - Vinogan(s) - 07-11-2015 11:49 AM

(07-11-2015 10:58 AM)Monique schreef:  Santagostina Baglio Soria 2011

De afgelopen dagen deze wijn gedronken. Gebruikte druiven zijn Nero d'Avola en Syrah. Met 14,5% een behoorlijk stevige wijn. Maar ook lekker sappig, vol, veel zoet rood fruit, redelijke afdronk. Doet het goed bij stevige gerechten. De Chiaramonte en Harmonium (100% Nero d'Avola) bevallen mij echter toch beter. Heb die (en een paar andere) nu besteld bij Vinoscout (eerste bestelling hier, dus afwachten hoe het gaat) in Duitsland.

Ik ben fan, zowel van de Santagostina als de Harmonium (en ook de Ribeca)


RE: Firriato, Sicilia - Dc - 04-12-2015 11:29 AM

Santagostina Baglio Soria 2012

Nog redelijk jong, kan nog wel wat hebben.
Eraan begonnen na 1 uur open te staan. Pas na 2 uur opening kwam hij open en op het einde van de avond pas echt op zijn plooi.

Warme, volle wijn. Sappig, rood fruit en licht kruidig. Kan het zoete dat Monique aanhaalt wel terug vinden.
Lekker


RE: Firriato, Sicilia - Monique - 02-08-2016 01:50 PM

Ribeca 2007

Afgelopen weekend de Ribeca 2007 gedronken. Stond in mijn lijst bij de "moet op" categorie, maar deze kan nog zeker een paar jaartjes mee. Heerlijke volle, ronde fruitige wijn, maar liefst 14,5%. Ik vond hem nog heel fris, zeker niet op zijn eind, deed het goed bij de Côte à L'os op de bbq.


RE: Firriato, Sicilia - 33S - 24-02-2017 11:11 PM

(25-04-2015 09:33 PM)Olivier schreef:  Le Sabbie dell'Etna Rosso 2012

direct na openen al een prachtig neusje met hopen rood fruit, lichtjes confituré. Na tijdje open meer complexiteit, met wat fumé, as, ceder, wat floraal, en redelijk kruidig ook. In de mond ook weer zeer fruitig en kruidig, de zuren geven mooie fraicheur maar zijn niet scherp of agressief. Tannines zijn duidelijk aanwezig. Mooie afdronk ook met het hout dat hier terug komt! Mag gerust iets koeler geschonken. Aan nog geen 10€ is dit zéér mooi... De vergelijking met bourgogne dringt zich toch op. Deze wijn heeft iets rijper fruit en is wat kruidiger, maar heeft voor de rest toch veel gemeen met een mooie, fijne bourgogne. Behalve de prijs... I like!

De 2014 in het glas, en deze bevalt mij beter dan de Etna Rosso 2011 destijds. En als we dan toch vergelijken: naar mijn bescheiden mening ook beter dan de hier al bejubelde Etna Rosso van Nicosia.

TN hierboven is herkenbaar. Geen top Etna Rosso, maar een lekker en boeiend glas wijn voor 10 euro. Wat meer Nerello Capuccio dan in de meeste Etna wijnen, maar dit bevordert zeker het drinkplezier. Ik val in herhaling, maar jaargang 2014 is echt top in Sicilië.


RE: Firriato, Sicilia - vinejo - 25-02-2017 12:04 AM

(24-02-2017 11:11 PM)33S schreef:  
(25-04-2015 09:33 PM)Olivier schreef:  Le Sabbie dell'Etna Rosso 2012

direct na openen al een prachtig neusje met hopen rood fruit, lichtjes confituré. Na tijdje open meer complexiteit, met wat fumé, as, ceder, wat floraal, en redelijk kruidig ook. In de mond ook weer zeer fruitig en kruidig, de zuren geven mooie fraicheur maar zijn niet scherp of agressief. Tannines zijn duidelijk aanwezig. Mooie afdronk ook met het hout dat hier terug komt! Mag gerust iets koeler geschonken. Aan nog geen 10€ is dit zéér mooi... De vergelijking met bourgogne dringt zich toch op. Deze wijn heeft iets rijper fruit en is wat kruidiger, maar heeft voor de rest toch veel gemeen met een mooie, fijne bourgogne. Behalve de prijs... I like!

De 2014 in het glas, en deze bevalt mij beter dan de Etna Rosso 2011 destijds. En als we dan toch vergelijken: naar mijn bescheiden mening ook beter dan de hier al bejubelde Etna Rosso van Nicosia.

TN hierboven is herkenbaar. Geen top Etna Rosso, maar een lekker en boeiend glas wijn voor 10 euro. Wat meer Nerello Capuccio dan in de meeste Etna wijnen, maar dit bevordert zeker het drinkplezier. Ik val in herhaling, maar jaargang 2014 is echt top in Sicilië.

Veel dank voor je...999ste post 33S! applaus


RE: Firriato, Sicilia - Dc - 21-04-2017 08:58 AM

Harmonium 2009

Geëvolueerde neus, fruit nog aanwezig.
Zuren nog steeds merkbaar aanwezig. Ik denk, als ik de wijn ruik en proef, ook dat deze niet zullen weg gaan.
Deze wijn is waar hij nu moet zijn, ik zie geen reden om dit nog te laten liggen.

90p


RE: Firriato, Sicilia - Monique - 28-05-2017 09:45 PM

Camelot 2006

Deze was een beetje in het vergeethoekje geraakt, dus vanavond bij het lam met Provençaalse groentjes open getrokken. Rechtstreeks uit de kelder en daarna koel weggezet. Met maar liefst 15 % alcohol leek mij dit toch beter met dit weer.
De kurk was half gesatureerd, de wijn heeft nog een vrij massieve "bordeauxrode" kleur met slechts iets vervaging aan de rand. Had even nodig om zich volledig te ontplooien, maar ontpopte zich na een half uurtje als een heerlijke vrij zachte wijn met nog redelijk wat bessig fruit. Het hout is volledig geïntegreerd, zachte tannines, niet heel complex maar wel mooi rond. Ik zou hier nooit 15 % uit gehaald hebben. Redelijke afdronk ook. Gewoon een erg lekkere wijn, rest nog één glaasje voor morgen..


RE: Firriato, Sicilia - Smaakatleet - 17-06-2017 10:36 AM

LE SABBIE DELL'ETNA Bianco 2014


Blend van Catarratto en Carricante .
Volgens het etiket zijn het ancient Bushvines .

De kleur is geel met wat groen .

Het parfum is niet overweldigend .
Eerder delicaat eentje die je wat doet werken .

Anijs , lychee , witte chocolade zijn hier in terug te vinden .

De mond is guller .
Alles komt aan beurt van de neus maar nog een klein tikje vanille komt erbij .
Het fruit is zoet/rijp en de wijn smaakt vol .
Daarna komt er wat gesteente en citrus zeste piepen .
Knap bittertje opt einde en zuren die alles mooi spannend houden .
Afdronk boven gemiddelde .

Lekker , met dit weer wel opletten dat je de wijn goed koel kan houden !


RE: Firriato, Sicilia - Dc - 02-10-2017 08:14 AM

(21-04-2017 08:58 AM)Dc schreef:  Harmonium 2009

Geëvolueerde neus, fruit nog aanwezig.
Zuren nog steeds merkbaar aanwezig. Ik denk, als ik de wijn ruik en proef, ook dat deze niet zullen weg gaan.
Deze wijn is waar hij nu moet zijn, ik zie geen reden om dit nog te laten liggen.

90p

Laatste fles gisteren.
Zeer mooi. Zuren minder aanwezig, maar helemaal op zijn plooi.
90-91


RE: Firriato, Sicilia - Corto - 11-12-2019 09:59 AM

Etna Rosso Le Sabbie Dell'Etna 2016
Elegante en boeiende wijn. Veel drinkplezier voor 10 euro.
(De Etna Rosso van Terre Nere is nog een trapje hoger maar kost ook de helft meer.)

Dit wijnhuis wil ik wel beter leren kennen. Mijn nieuwsgierigheid naar de andere wijnen in hun gamma is gewekt.


RE: Firriato, Sicilia - 33S - 08-05-2020 12:03 PM

Le Sabbie Dell'Etna 2017

Dit blijft een leuke wijn aan een heel schappelijke prijs.


RE: Firriato, Sicilia - 33S - 23-02-2021 12:21 PM

(08-05-2020 12:03 PM)33S schreef:  Le Sabbie Dell'Etna 2017

Dit blijft een leuke wijn aan een heel schappelijke prijs.

Ditmaal de 2018. Zondag geopend maar opzij gezet. Nogal gesloten en dacht zelfs even dat het om een foutieve fles ging. Paar uur later was het al beter maar vooral gisteren op dag 2 kwam deze wijn heel charmant voor de dag. De toevoeging van Nerello Cappuccio verhoogt in mijn ogen toch altijd de toegankelijkheid en drinkbaarheid van rode Etna wijnen.


RE: Firriato, Sicilia - wvd - 23-02-2021 12:40 PM

(23-02-2021 12:21 PM)33S schreef:  
(08-05-2020 12:03 PM)33S schreef:  Le Sabbie Dell'Etna 2017

Dit blijft een leuke wijn aan een heel schappelijke prijs.

Ditmaal de 2018. Zondag geopend maar opzij gezet. Nogal gesloten en dacht zelfs even dat het om een foutieve fles ging. Paar uur later was het al beter maar vooral gisteren op dag 2 kwam deze wijn heel charmant voor de dag. De toevoeging van Nerello Cappuccio verhoogt in mijn ogen toch altijd de toegankelijkheid en drinkbaarheid van rode Etna wijnen.

Heb jij al een pure Nerello Cappuccio geproefd? Ik ben dat nog nooit tegengekomen en ben er wel benieuw naar. De Cappuccio zou eerder meer kleur en tannine bijbrengen.


RE: Firriato, Sicilia - 33S - 23-02-2021 03:23 PM

(23-02-2021 12:40 PM)wvd schreef:  
(23-02-2021 12:21 PM)33S schreef:  
(08-05-2020 12:03 PM)33S schreef:  Le Sabbie Dell'Etna 2017

Dit blijft een leuke wijn aan een heel schappelijke prijs.

Ditmaal de 2018. Zondag geopend maar opzij gezet. Nogal gesloten en dacht zelfs even dat het om een foutieve fles ging. Paar uur later was het al beter maar vooral gisteren op dag 2 kwam deze wijn heel charmant voor de dag. De toevoeging van Nerello Cappuccio verhoogt in mijn ogen toch altijd de toegankelijkheid en drinkbaarheid van rode Etna wijnen.

Heb jij al een pure Nerello Cappuccio geproefd? Ik ben dat nog nooit tegengekomen en ben er wel benieuw naar. De Cappuccio zou eerder meer kleur en tannine bijbrengen.

Het is al een paar jaar geleden, maar heb ervaring met de Laeneo 2013, 2014 en 2015 van Tenuta Fessina. Altijd graag gedronken die wijn, toen nog te vinden onder de 15 euro.

In 2018 dronk ik de Nerello Cappuccio 2015 van Benanti en daarover schreef ik op dit forum het volgende:

Nog jong en heel fruitig, maar zo sappig en levendig dat je er blij van wordt. Niet de structuur van de Nerello Mascalese, maar ik hou er wel van. Zo eentje waar je misschien niet mee zou trouwen, maar waar je wel nog vaak aan terug denkt

Blijkbaar had ik 2 flessen, maar ik denk dat die tweede ook al gesneuveld moet zijn. Zat toen al tegen de 20 euro.

Niet eenvoudig te vinden, maar misschien gaat mijn voorkeur toch uit naar een blend met pakweg 20% Nerello Cappuccio. Denk niet dat die extra tannine bijbrengt, maar inderdaad wel kleur en maakt de wijn wat minder streng en wat meer aromatisch.


RE: Firriato, Sicilia - Corto - 27-07-2022 07:41 AM

Etna Rosso Le Sabbie Dell'Etna 2019
Smakelijke wijn die zich vlot laat wegdrinken. Misschien een beetje aan de lichte kant maar voor ongeveer 10 euro is dit een toppertje.