wijnliefhebbers
Bordeaux 2018 - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Bordeaux (/forum-9.html)
+--- Discussie: Bordeaux 2018 (/thread-5889.html)


Bordeaux 2018 - Jordaens - 27-05-2018 01:59 PM

We kunnen dit hoofdstuk al beginnen, nu in Bourg, Blaye en een stuk van de Haut-Médoc de floraison vernietigd is door een korte, maar hevige hagelbui. En voor wie al eens een borrel drinkt: Cognac ook.


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 27-05-2018 02:02 PM

(27-05-2018 01:59 PM)Jordaens schreef:  We kunnen dit hoofdstuk al beginnen, nu in Bourg, Blaye en een stuk van de Haut-Médoc de floraison vernietigd is door een korte, maar hevige hagelbui. En voor wie al eens een borrel drinkt: Cognac ook.

Oei, de prijzen van Bourg en Blaye gaan wellicht de pan uit rijzen...


RE: Bordeaux 2018 - don quichotte - 27-05-2018 03:17 PM

Op de VRT:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/27/hagelbollen-beschadigen-wijnranken-in-bordeaux-streek--wijnboere/

Iemand kent die wijnboerin en/of wijnboer in het interview?


RE: Bordeaux 2018 - Mathijs81 - 27-05-2018 03:49 PM

(27-05-2018 03:17 PM)don quichotte schreef:  Op de VRT:
Iemand kent die wijnboerin en/of wijnboer in het interview?

Marie-Claude Robert = ?
Cyril Giresse = Chateau Gravettes Samonsac ( Cotes de Bourg )

Ook de buren van de Nederlandse wijngoeroe Ilja Gort zijn niet gespaard gebleven.

[attachment=3377]

Mathijs


RE: Bordeaux 2018 - Tienne - 28-05-2018 08:41 AM

Bij Bon Baron is men gestart met een soort oprolbare netten om de stokken te beschermen.
Te zien op de FB-pagina van Jeanette van der Steen (24/5).


RE: Bordeaux 2018 - Jerver - 28-05-2018 02:09 PM

(28-05-2018 08:41 AM)Tienne schreef:  Bij Bon Baron is men gestart met een soort oprolbare netten om de stokken te beschermen.
Te zien op de FB-pagina van Jeanette van der Steen (24/5).

Ik vraag mij al langer af waarom dergelijke maatregelen niet meer genomen worden. Uiteraard is er een kostenaspect, maar ik durf te denken dat er wel een aantal domeinen zijn die reeds getroffen werden & dit kunnen betalen en toch zie je dit (bijna) nergens in Europa, terwijl men in bv Mendoza meer gebruik maakt van dergelijke zaken. Vreemd, kimaatverandering gaat immers niet over opwarming, maar meer extremen. Misschien zien we dit in de toekomst meer.

Een vol-automatisch uitrollende folie die beschermt tegen hagel, vorst en extreme hitte. Iemand een 3D printer?


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 28-05-2018 04:54 PM

(28-05-2018 02:09 PM)Jerver schreef:  Ik vraag mij al langer af waarom dergelijke maatregelen niet meer genomen worden.

Antwoord is heel eenvoudig: mag niet van de AOP reglementering. Terroir weet u wel en je mag er geen invloed op uitoefenen. Hagel hoort dus bij terroir, vorst niet.. logisch toch?
Er is in 2016 op o.a. de Corton heuvel wel met een project gestart met een soort open klappende netten, niet boven maar langs de struik en daar is speciaal aan een aantal domeinen toelating voor gegeven. Nadeel naast het feit dat het (nog) niet mag is de kostprijs. En dan bedoel ik niet enkel de kost van de netten en de automatische sturing, maar ook de (veel) hogere kost van het werk in de wijngaard want blijkbaar hangen die netten ferm in de weg en duurt alles dus langer. Gevolg: als daar geen beter systeem voor gevonden wordt zal het ook weer enkel in de beste wijngaarden toegepast worden. Maar dit is nieuw en wie weet wat komt er nog uit de bus in de volgende jaren.


RE: Bordeaux 2018 - Jerver - 28-05-2018 07:09 PM

(28-05-2018 04:54 PM)wvd schreef:  
(28-05-2018 02:09 PM)Jerver schreef:  Ik vraag mij al langer af waarom dergelijke maatregelen niet meer genomen worden.

Antwoord is heel eenvoudig: mag niet van de AOP reglementering. Terroir weet u wel en je mag er geen invloed op uitoefenen. Hagel hoort dus bij terroir, vorst niet.. logisch toch?
Er is in 2016 op o.a. de Corton heuvel wel met een project gestart met een soort open klappende netten, niet boven maar langs de struik en daar is speciaal aan een aantal domeinen toelating voor gegeven. Nadeel naast het feit dat het (nog) niet mag is de kostprijs. En dan bedoel ik niet enkel de kost van de netten en de automatische sturing, maar ook de (veel) hogere kost van het werk in de wijngaard want blijkbaar hangen die netten ferm in de weg en duurt alles dus langer. Gevolg: als daar geen beter systeem voor gevonden wordt zal het ook weer enkel in de beste wijngaarden toegepast worden. Maar dit is nieuw en wie weet wat komt er nog uit de bus in de volgende jaren.

Ik volg wat je zegt maar het ligt in handen van de groten. Gaat DRC 1 fles minder verkopen als ze als vin de france of spuitwater op de markt komen? En wil de appelatie dergelijke domeinen verliezen? Het gaat immers niet om technieken die de kwaliteit negatief beïnvloeden. De supertuscans hadden ook hun plaats niet in de DOC reglementering. Ik ben wellicht te naïef.

Daarnaast zal er binnen bestaande reglementering overal meer flexibiliteit aan de dag moeten gelegd worden om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering.

Het lijkt mij wel vreemd dat een geen betere systemen zouden bestaan mbt de netten


RE: Bordeaux 2018 - don quichotte - 28-05-2018 09:49 PM

(28-05-2018 07:09 PM)Jerver schreef:  
(28-05-2018 04:54 PM)wvd schreef:  
(28-05-2018 02:09 PM)Jerver schreef:  Ik vraag mij al langer af waarom dergelijke maatregelen niet meer genomen worden.

Antwoord is heel eenvoudig: mag niet van de AOP reglementering. Terroir weet u wel en je mag er geen invloed op uitoefenen. Hagel hoort dus bij terroir, vorst niet.. logisch toch?
Er is in 2016 op o.a. de Corton heuvel wel met een project gestart met een soort open klappende netten, niet boven maar langs de struik en daar is speciaal aan een aantal domeinen toelating voor gegeven. Nadeel naast het feit dat het (nog) niet mag is de kostprijs. En dan bedoel ik niet enkel de kost van de netten en de automatische sturing, maar ook de (veel) hogere kost van het werk in de wijngaard want blijkbaar hangen die netten ferm in de weg en duurt alles dus langer. Gevolg: als daar geen beter systeem voor gevonden wordt zal het ook weer enkel in de beste wijngaarden toegepast worden. Maar dit is nieuw en wie weet wat komt er nog uit de bus in de volgende jaren.

Ik volg wat je zegt maar het ligt in handen van de groten. Gaat DRC 1 fles minder verkopen als ze als vin de france of spuitwater op de markt komen? En wil de appelatie dergelijke domeinen verliezen? Het gaat immers niet om technieken die de kwaliteit negatief beïnvloeden. De supertuscans hadden ook hun plaats niet in de DOC reglementering. Ik ben wellicht te naïef.

Daarnaast zal er binnen bestaande reglementering overal meer flexibiliteit aan de dag moeten gelegd worden om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering.

Het lijkt mij wel vreemd dat een geen betere systemen zouden bestaan mbt de netten

Jerver, ik las een paar van je reacties.
Je moest hier meer van dat soort uitdagende vragen stellen.
thumbsup


RE: Bordeaux 2018 - Biff - 29-05-2018 10:08 AM

https://www.demorgen.be/buitenland/17-000-hectare-aan-wijngaarden-in-bordeaux-en-cognac-beschadigd-door-hagel-b6aee875/


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 29-05-2018 10:19 AM

(28-05-2018 07:09 PM)Jerver schreef:  
(28-05-2018 04:54 PM)wvd schreef:  
(28-05-2018 02:09 PM)Jerver schreef:  Ik vraag mij al langer af waarom dergelijke maatregelen niet meer genomen worden.

Antwoord is heel eenvoudig: mag niet van de AOP reglementering. Terroir weet u wel en je mag er geen invloed op uitoefenen. Hagel hoort dus bij terroir, vorst niet.. logisch toch?
Er is in 2016 op o.a. de Corton heuvel wel met een project gestart met een soort open klappende netten, niet boven maar langs de struik en daar is speciaal aan een aantal domeinen toelating voor gegeven. Nadeel naast het feit dat het (nog) niet mag is de kostprijs. En dan bedoel ik niet enkel de kost van de netten en de automatische sturing, maar ook de (veel) hogere kost van het werk in de wijngaard want blijkbaar hangen die netten ferm in de weg en duurt alles dus langer. Gevolg: als daar geen beter systeem voor gevonden wordt zal het ook weer enkel in de beste wijngaarden toegepast worden. Maar dit is nieuw en wie weet wat komt er nog uit de bus in de volgende jaren.

Ik volg wat je zegt maar het ligt in handen van de groten. Gaat DRC 1 fles minder verkopen als ze als vin de france of spuitwater op de markt komen? En wil de appelatie dergelijke domeinen verliezen? Het gaat immers niet om technieken die de kwaliteit negatief beïnvloeden. De supertuscans hadden ook hun plaats niet in de DOC reglementering. Ik ben wellicht te naïef.

Daarnaast zal er binnen bestaande reglementering overal meer flexibiliteit aan de dag moeten gelegd worden om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering.

Het lijkt mij wel vreemd dat een geen betere systemen zouden bestaan mbt de netten

Dat zou je inderdaad verwachten, maar vergeet niet, de reputatie van Bourgogne is verankerd aan wijngaardnamen en op een fles "Vin de France" mag geen wijngaard of AOP naam staan. Dus DRC zou geen La Tache, Romanée-Conti of zelfs Vosne Romanée op het label mogen zetten en de kans dat ze dan dezelfde prijzen halen is nihil.
Dat zou totaal anders zijn in Bordeaux denk ik. Als Ducru-Beaucaillou ergens op zijn label ipv Saint-Julien, Vin de France zet, wie weet merkt iemand het op. DucrBeaucaillou is namelijk een merknaam en niet wijngaard of appellatie gebonden.
Het feit dat er nu een proefproject is met (verticale) netten is vind ik toch al bemoedigend.


RE: Bordeaux 2018 - Olivier - 05-06-2018 03:44 PM

Bij Domaine Cauhapé beginnen ze nu ook te experimenteren met hagelnetten. Foto's op hun facebook-pagina :

https://fr-fr.facebook.com/Domaine.Cauhape/


RE: Bordeaux 2018 - Jerver - 08-10-2018 10:43 AM

Net terug uit Bordeaux, rechteroever. De domeinen die geen hagel over zich geen krijgen en meeldauw goed wisten te bestrijden (zeer zware druk in het voorjaar) zouden een exceptioneel jaar kunnen oogsten. Voorbeelden gezien in Fronsac, Pomerol & Saint-Emilion, waar men spreekt over uitzonderlijke quantité/qualité, beter dan 2016.
"precies of er was een wijnbouwer die aan de knoppen van het weer aan het draaien is"

Perfect weer om te oogsten ook, niet onbelangrijk.

Sidenoe: Chateau Palmer wist de meeldauw blijkbaar niet te vermijden, 75% verlies.


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 08-10-2018 03:56 PM

(08-10-2018 10:43 AM)Jerver schreef:  Net terug uit Bordeaux, rechteroever. De domeinen die geen hagel over zich geen krijgen en meeldauw goed wisten te bestrijden (zeer zware druk in het voorjaar) zouden een exceptioneel jaar kunnen oogsten. Voorbeelden gezien in Fronsac, Pomerol & Saint-Emilion, waar men spreekt over uitzonderlijke quantité/qualité, beter dan 2016.
"precies of er was een wijnbouwer die aan de knoppen van het weer aan het draaien is"

Perfect weer om te oogsten ook, niet onbelangrijk.

Sidenoe: Chateau Palmer wist de meeldauw blijkbaar niet te vermijden, 75% verlies.

Biodynamie...


RE: Bordeaux 2018 - fleer - 06-11-2018 06:22 PM

Bordeaux 2018 will be remembered as an exceptional year, with no shortage of outstanding wines from this extraordinary vintage. The weather too has been exceptional, with a glorious summer extending long into the September and early October harvest, but the vintage had begun with a bizarrely challenging first half of the growing season. It has ended up, not for the first time, as a year of mixed fortunes.

I’ll try to explain the impact of the weather on yields and quality using – as ever in these vintage reports – a few graphs and statistics.

A dozen highlights of the out-of-the-ordinary 2018 vintage

A wet winter, followed by a seriously soggy spring.
The threat of mildew, from spring onwards, was the strongest for decades.
Hailstorms in May and July caused damage in some unlucky areas.
The flowering in May and June was largely successful.
A glorious summer, preceded by just enough rain in late June and early July.
To have three complete months of sunny, dry weather from early July thorough to early October is rare.
Optimal harvest conditions, stress free, with no risk of rot.
A vintage of great potential, with outstanding reds and some very good whites.
Balance will be key as alcohol levels are generally quite high.
The fourth very good to excellent vintage in a row for 75% of the leading châteaux.
Plentiful yields for most growers but low for those hit by mildew or hail.
Overall Bordeaux volumes, at a guess, are close to the 10-year average.

Stylistically, it seems – again, for those estates for which everything went well – that we’ve got something close to 2015 and 2016 on the Right Bank, and a blend of 2016 and 2010, plus a dash of 2009, on the Left. Overall, it’s a bit like ‘2016 plus plus’ – 2016 with knobs on – not that everyone will want the ‘plus plus’ part. It’s early days and I could certainly be wrong about this. 2016, like 2018, also saw a long summer drought, though it wasn’t as hot throughout the summer and we had a fresher harvest period that year

https://www.liv-ex.com/2018/10/bordeaux-2018-harvest-weather-report/


RE: Bordeaux 2018 - Olivier - 26-02-2019 08:22 PM

Jane Anson over 2018 :

https://www.decanter.com/en-primeur/bordeaux/bordeaux-2018-vintage-expect-409342-409342/#vCkHumAglYc4fbic.99

Citaat:I heard of one Cabernet Franc coming in at 16.5%abv

watte


RE: Bordeaux 2018 - Olivier - 28-02-2019 10:57 PM

(26-02-2019 08:22 PM)Olivier schreef:  Jane Anson over 2018 :

https://www.decanter.com/en-primeur/bordeaux/bordeaux-2018-vintage-expect-409342-409342/#vCkHumAglYc4fbic.99

Citaat:I heard of one Cabernet Franc coming in at 16.5%abv

watte

Deel 2 : https://www.decanter.com/en-primeur/bordeaux/bordeaux-2018-vintage-part-two-409804/?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_campaign=Premium&fbclid=IwAR1fhmCNMKUIRin8wwqzsoyfseYwg6EJ9Wn4sw-yC0QjdbvaJS1AFMSpI0M


RE: Bordeaux 2018 - fleer - 25-03-2019 05:10 PM

Bordeaux 2018 - Ripe and already delicious for barrel samples. And just Bordeaux Superior. Shows balance and ripeness. Interesting....

Bron, James Suckling

Wordt dit een 2009?


RE: Bordeaux 2018 - Mathijs81 - 11-04-2019 10:02 PM

Het startschot is gegeven ... Topwijnen lanceert de eerste primeurs ... het gaat beginnen applaus


RE: Bordeaux 2018 - redacteur - 11-04-2019 10:27 PM

https://www.liv-ex.com/2019/04/james-suckling-releases-bordeaux-2018-en-primeur-scores/

Volgens mij zal het niet lang meer duren voordat Suckling een 105-puntenschaal zal hanteren...


RE: Bordeaux 2018 - Mathijs81 - 11-04-2019 11:30 PM

(11-04-2019 10:27 PM)redacteur schreef:  https://www.liv-ex.com/2019/04/james-suckling-releases-bordeaux-2018-en-primeur-scores/

Volgens mij zal het niet lang meer duren voordat Suckling een 105-puntenschaal zal hanteren...

Tja, als ik die lijst bekijk, dan denk ik enkel Domaine de Chevalier en Rauzan Segla nog betaalbaar.
Vermoed dat ik het dit jaar enkel ga houden bij mijn traditionele Tertre Roteboeuf en niet veel meer.

Nu ja ... eerst prijzen en dan beslissen.

Mathijs


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 12-04-2019 05:05 PM

De scores van JMQ liggen toch wel iets lager dan 2016, met net iets minder perfecte scores.


RE: Bordeaux 2018 - vinejo - 12-04-2019 10:17 PM

(12-04-2019 05:05 PM)wvd schreef:  De scores van JMQ liggen toch wel iets lager dan 2016, met net iets minder perfecte scores.

En ik lees toch hier en daar dat 2018 veel minder homogeen zal zijn in kwaliteit dan 2016. De grote wijnen zullen wel écht groot zijn.


RE: Bordeaux 2018 - Jordaens - 13-04-2019 10:10 AM

Iedere keer als er iemand dat schrijft komt er een euro bij de flesprijs...


RE: Bordeaux 2018 - Olivier - 13-04-2019 02:23 PM

(13-04-2019 10:10 AM)Jordaens schreef:  Iedere keer als er iemand dat schrijft komt er een euro bij de flesprijs...

Jo bedoelde klein, ècht klein!


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 13-04-2019 04:42 PM

Eerste prijs binnen: Bellefont-Belcier (Saintemilion)
2016: 28,2
2017: 28,8
2018: 30


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 16-04-2019 11:54 AM

Voor wie het interesseert:
Angélus: 252
Carillon d'Angélus: 78

Dit zijn uiteraard prijzen EXW


RE: Bordeaux 2018 - Mathijs81 - 16-04-2019 07:30 PM

(16-04-2019 11:54 AM)wvd schreef:  Voor wie het interesseert:
Angélus: 252
Carillon d'Angélus: 78

Dit zijn uiteraard prijzen EXW

Scherpe prijzen ... Topwijnen biedt volgende aan ( excl. btw )

- Angelus = 295,00 Euro
- Carillon = 91,00 Euro

Mathijs


RE: Bordeaux 2018 - fleer - 17-04-2019 12:12 AM

(16-04-2019 07:30 PM)Mathijs81 schreef:  
(16-04-2019 11:54 AM)wvd schreef:  Voor wie het interesseert:
Angélus: 252
Carillon d'Angélus: 78

Dit zijn uiteraard prijzen EXW

Scherpe prijzen ... Topwijnen biedt volgende aan ( excl. btw )

- Angelus = 295,00 Euro
- Carillon = 91,00 Euro

Mathijs

Charly heeft exact dezelfde prijzen als Topwijnen!

Grtz


RE: Bordeaux 2018 - vinejo - 17-04-2019 08:59 AM

Prijzen van Werner zijn wellicht handelaarsprijs?

Ik vernam ook dat de Chateaux die in bio werken het heel moeilijk hebben gehad in 2018. Zo zou Pontet Canet slechts 30% van de normale opbrengst hebben geoogst. En de wijn viel dan blijkbaar nog lichtjes tegen ook (1 bron).


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 17-04-2019 11:23 AM

(17-04-2019 08:59 AM)vinejo schreef:  Prijzen van Werner zijn wellicht handelaarsprijs?

Ik vernam ook dat de Chateaux die in bio werken het heel moeilijk hebben gehad in 2018. Zo zou Pontet Canet slechts 30% van de normale opbrengst hebben geoogst. En de wijn viel dan blijkbaar nog lichtjes tegen ook (1 bron).

Tuurlijk, dit zijn EWX prijzen. Voor wie niet bekend is met incoterms, EXW betekent Ex Works ttz. op te halen bij de producent, alle kosten bij de koper. Hier komt dus transport, accijns, ecotaks, btw en (soms) ook nog een (klein) beetje winst bij. Een eenvoudige berekening toont dat hier echt niet veel aan verdiend wordt door de handelaar en Angélus is dan wellicht nog 1 van de betere deals.

Vandaag kreeg ik nog een grappig aanbod binnen: Ch. Reynon 2018 aan € 7,20 EXW
De aangeraden retail prijs werd meegedeeld: € 8,40 (ex btw).
Nu, kosten voor een volle pallet vanuit Bordeaux is ongeveer € 1,20/fles.
DIEVEN, die Belgische wijnhandelaars! nono


RE: Bordeaux 2018 - Mathijs81 - 17-04-2019 07:46 PM

(17-04-2019 08:59 AM)vinejo schreef:  Prijzen van Werner zijn wellicht handelaarsprijs?

That makes more sense thank you


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 30-04-2019 11:05 AM

Nog enkele prijzen:
Branaire: 38,4 (net onder 2016)
Langoa: 36
Sociando-Mallet: 24
Faugères: 29,40 (nogal ambitieus...)

Momenteel beste koop: Lanessan, Clos Manou, Laroque, Clos Floridène

Opgelet: een collega die naar de primeurs ging was allesbehalve onder de indruk en zal maar een klein aantal wijnen aanbieden dit jaar. Reden: te warm, te zoet, teveel alcohol en nogal wat wijnen met onzuivere toetsen (sporen van rot).


RE: Bordeaux 2018 - fleer - 30-04-2019 12:42 PM

(30-04-2019 11:05 AM)wvd schreef:  Nog enkele prijzen:
Branaire: 38,4 (net onder 2016)
Langoa: 36
Sociando-Mallet: 24
Faugères: 29,40 (nogal ambitieus...)

Momenteel beste koop: Lanessan, Clos Manou, Laroque, Clos Floridène

Opgelet: een collega die naar de primeurs ging was allesbehalve onder de indruk en zal maar een klein aantal wijnen aanbieden dit jaar. Reden: te warm, te zoet, teveel alcohol en nogal wat wijnen met onzuivere toetsen (sporen van rot).

Les Grands Chênes past ook perfect in het rijtje Lanessan, Clos Floridène ... Capbern is de laatste jaren opgeschoven naar een duurdere prijsklasse ...


RE: Bordeaux 2018 - Mathijs81 - 16-05-2019 05:49 PM

Voila, ik heb wat ik wou voor 2018 ... één kistje (6) Tertre Roteboeuf - aanvulling op mijn verticale Big Grin.


RE: Bordeaux 2018 - Jean - 17-05-2019 01:46 PM

Beetje duur toch, allemaal...

Enkele weken geleden verscheen er in de Standard (voor abonnees) een artikel met als onderwerp "Bordeaux 2018, goed jaar maar wie wil ze nog?" (of zoiets). Mijn vader heeft een abonnement op De Standaard maar heeft het artikel nooit gevonden. Heeft iemand dat artikel toevallig? Ben wel benieuwd wat er in stond...


RE: Bordeaux 2018 - Jerver - 17-05-2019 02:58 PM

Artikel De Standaard:

Bordeaux lanceerde deze week zijn jongste jaargang voor pers en handelaars. En stevent - na 2015 en 2016 - alweer af op een topjaar. Maar handelaars, vooral in Europa, zijn voorzichtiger geworden in hun aankopen.

U herinnert het zich ongetwijfeld: Europa kende vorig jaar een lange, warme, droge zomer. Met gezonde, rijpe druiven tot gevolg. En dus volle, ronde, harmonieuze wijnen. Het was te verwachten dat de stemming bij de jaarlijkse ‘primeurs’ van Bordeaux optimistisch zou zijn. Al zijn er signalen dat de aantrekkingskracht van Bordeaux op de wijnliefhebber vermindert.

Zo waarschuwt Liv-Ex - de meest betrouwbare prijsindex voor de wijnindustrie (ook wel de Dow Jones van de wijnwereld genoemd) - dat het aandeel van Bordeaux in de duurste en meest verhandelde wijnen het laatste decennium sterk is gekrompen: van 96% procent in 2010 naar 59 procent in 2018. De wijnwereld is breder en globaler geworden, en ook andere wijnen en wijnstreken hebben dezelfde status als die van Bordeaux bereikt. Er is dus meer concurrentie op de markt van rijke wijnkopers.

Daarbij komt, zo stellen analisten van Liv-ex, dat in iets meer dan de helft van de jaren sinds 2005 de uiteindelijke marktprijs van bordeauxwijnen lager lag dan de prijs in voorverkoop. Dat is een streep door de rekening van handelaars en wijnliefhebbers: zij kopen de wijn van topkastelen als hij nog op vat ligt, omdat ze ervan uitgaan dat hij in prijs zal stijgen eens hij op de markt komt. ‘Vandaar het zo belangrijk is om de lanceerprijs redelijk te houden’, zegt Justin Onclin, Belgische eigenaar van een grand cru classé in Saint-Emilion, ‘Anders riskeer je achteraf met ontgoochelde klanten te zitten.’

Met de jaargang 2018 kan dit fenomeen zich opnieuw voordoen, zeker in het licht van de Brexit: Groot-Brittannië is een van de grootste primeurkopers van bordeauxwijnen ter wereld. Maar als het pond zou zakken, zou de appetijt van Britse kopers allicht minder groot zijn.

Ten slotte maken handelaars zich zorgen over de dalende aantrekkingskracht van Bordeaux op sommeliers, zelfs in toprestaurants. Op prestigieuze wijnkaarten staan steeds minder bordeauxwijnen, wat negatief afstraalt op het imago van Bordeaux. Op veilingen valt het de laatste jaren dan weer op dat een wijnstreek als Bourgogne hogere biedprijzen laat optekenen dan Bordeaux.

‘Gelukkig zijn nieuwe markten zoals Oost-Europa en Azië opengegaan’, zegt Justin Onclin, ‘Want in Europa krimpt de markt inderdaad. En Amerika koopt meestal alleen in de topjaren.’

2018 mag dan opnieuw zo’n topjaar zijn, het is afwachten tegen welke prijzen handelaars bereid zullen zijn de wijnen aan te kopen.

Waarom bordeauxwijnen minder aantrekkelijk worden

De verminderde aantrekkingskracht van bordeauxwijnen is al een tijd aan de gang, zelfs in Frankrijk. Het toonaangevende wijnmagazine La Revue du Vin de France wijdde een volledig artikel aan dit fenomeen van ‘Bordeaux-bashing’.

- Bordeaux heeft een duur imago. Weliswaar wordt dat door een klein kransje van topkastelen veroorzaakt, maar net dat kransje staat voortdurend in de mediabelangstelling.

- Topkastelen zijn in handen gekomen van grote financiële en industriële groepen, wat de afstand tussen de wijnmaker en de wijnliefhebber vergroot.

- De wijnstijl van Bordeaux sluit niet langer aan bij een nieuwe tijd en generatie. Een groeiende groep wijndrinkers verlangt naar zonnige, fruitige wijnen met minder houtinvloed, en naar wijnen die meteen gedronken kunnen worden.

- Wijn is minder formeel geworden, weg van het sérieux dat in Bordeaux nog altijd heerst.

- Wijnliefhebbers en sommeliers hebben bij Bordeaux een ‘déjà bu’-gevoel, ze zijn vandaag op zoek naar nieuwe ontdekkingen en verrassingen.

- De culinaire context is veranderd: exotische ingrediënten en pittige smaken uit de hele wereld gaan minder goed samen met de gestructureerde wijnen uit Bordeaux.

- Bordeauxwijnen zijn gestandaardiseerd. Het lijkt wel of er een bordeauxrecept bestaat waardoor de wijnen van de verschillende kastelen op elkaar gaan lijken.

- Ten slotte is er het ecologische aspect. Terwijl natuurlijke wijnen opgang maken, en steeds meer wijnbouwers minstens op biologische wijnbouw overschakelen, blijft men in Bordeaux opvallend stil over dit onderwerp.


Bruno Vanspauwen


RE: Bordeaux 2018 - redacteur - 17-05-2019 03:10 PM

(17-05-2019 02:58 PM)Jerver schreef:  ‘Vandaar het zo belangrijk is om de lanceerprijs redelijk te houden’, zegt Justin Onclin, Belgische eigenaar van een grand cru classé in Saint-Emilion, ‘Anders riskeer je achteraf met ontgoochelde klanten te zitten.’

Bwa, Delhaize lost dat wel op... Wink


RE: Bordeaux 2018 - Mathijs81 - 17-05-2019 08:01 PM

(17-05-2019 02:58 PM)Jerver schreef:  - Topkastelen zijn in handen gekomen van grote financiële en industriële groepen, wat de afstand tussen de wijnmaker en de wijnliefhebber vergroot.

Akkoord - wijntoerisme is grote business geworden ... treintje op, treintje af, proeven, spuwen, slikken, kopen en treintje op.
Online inschrijven, een rotatie rad aan de ingang, exit through the giftshop, kunst in kelders, ik heb het allemaal gezien.
Niet alleen in Bordeaux, maar ook in andere regio's binnen Frankrijk ... en dan staat Champagne heel sterk op kop IMO !

En het is juist daarom dat ik binnen Bordeaux jaarlijks kies voor een domein kies als Tertre Roteboeuf.
Een domein waar de eigenaar / wijnmaker een kleine groep geïnteresseerden een paar uur kan laten genieten.
Proeven, nog eens proeven, filosoferen en dan los spuwen op de vloer in de wijnkelder ... hoe heerlijk kan het worden.
Dit is en blijft tot op heden één van de meeste geweldige bezoeken die ik in Bordeaux kon maken ...

Maar goed ... de flessen zijn niet goedkoop en er is steeds meer vraag dan aanbod ... de markt weet dan wel raad met prijszetting - maar ik wil ze gewoon hebben.

Mathijs


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 18-05-2019 11:24 AM

(17-05-2019 08:01 PM)Mathijs81 schreef:  
(17-05-2019 02:58 PM)Jerver schreef:  - Topkastelen zijn in handen gekomen van grote financiële en industriële groepen, wat de afstand tussen de wijnmaker en de wijnliefhebber vergroot.
... en dan los spuwen op de vloer in de wijnkelder ...

Mag je tegenwoordig op de grond spuwen bij Mitjaville..?


RE: Bordeaux 2018 - Mathijs81 - 18-05-2019 12:35 PM

(18-05-2019 11:24 AM)wvd schreef:  Mag je tegenwoordig op de grond spuwen bij Mitjaville..?

Hij gaf alvast het goede voorbeeld Big Grin. MrCoone is mijn getuige hierbij, samen met twee Australische wijnliefhebbers !


RE: Bordeaux 2018 - vinejo - 20-05-2019 02:48 PM

Tips van EricB, notoir Bordeauxkenner:

Très Bien +

Château Haut-Selves (Graves - 55 % Merlot, 45 % Cabernet-Sauvignon) : superbe tension, fine acidité traçante, matière soyeuse, fruit pur et intense. Je vais m'intéresser à ce domaine dont les vins sont peut onéreux(13-15 €).

Château de Malleret (Haut-Médoc - 60 % Cabernet-Sauvignon, 36 % Merlot, 4 % Petit Verdot) : nez fin et complexe. Bouche à la fois ample et tendue, avec une matière sensuelle, charmeuse. Grande fraîcheur.

Château Canon-Pécresse ( Canon-Fronsac - 85 % Merlot, 15 % Cabernet-Franc) : voilà un autre domaine auquel il va falloir que je m'intéresse, car tout me séduit : nez frais et subtil. Bouche ronde, fraîche, élégante, à la fois classe et précise. Finale nette, au fruit intense, sans dureté. Il faut dire que les vignes sont sur le plateau calcaire de Fronsac, proche géologiquement du plateau de Saint-Emilion.

Château des Fougères (Graves - 45 % Merlot, 55 % Cabernet-Sauvignon) : c'est la matière riche, saline, intense, au superbe toucher velouté qui m'a fait kiffer. Ca envoie du lourd, sans jamais agresser. Hyper recommandable.

Château Paveil de Luze (Margaux - 80 % Cabernet-Sauvignon, 20 % Merlot) : là aussi, du minéral/salin, mais sous une forme plus élégante, soyeuse. Margalienne, quoi. La finale est aussi très saline (on lèche la pierre de sel).


Très bien

Château Tour de Capet ( Saint-Émilion - 80 % Merlot, 20 % Cabernet-Franc) : bouche fine, aérienne, élancée. Finale très gourmande.

Château Capet-Guillier (Saint-Émilion - 85% Merlot, 15 % Cabernet-Franc) : très belle bouche alliant fraîcheur et maturité, avec une texture sensuelle et gourmande.

Château Louis (Saint-Émilion - 90% Merlot, 10 % Cabernet-Franc) : bouche ample, douce et harmonieuse.

Château Maison Blanche (Médoc - 20 % Cabernet-Sauvignon, 78 % Merlot, 2 % Petit Verdot) : nez très fin, sympa. Bouche fine et veloutée, alliant classe et gourmandise.

Château Hanteillan (Haut-Médoc - 45 % Cabernet-Sauvignon, 50 % Merlot, 5 % Petit Verdot) : vin fin, élancé, avec une matière sensuelle. Fin mâchue et gourmande.

Château La Tour de Ségur (Lussac Saint-Emilion - 92 % Merlot, 8 % Cabernet-Franc) : joli nez. Bouche fraîche, harmonieuse, avec une grande tension. Extra, ai-je noté.

Château Vrai-Canon Bouché (Canon Fronsac - 60 % Merlot, 40 % Cabernet-Franc) : matière veloutée et fraîche, belle tension, grande harmonie générale. Vraiment très bon !


RE: Bordeaux 2018 - Jean - 21-05-2019 01:17 PM

Dank voor het delen van het artikel van De Standaard.

Altijd interessante lectuur.

Ik ben in feite wel benieuwd hoe de evolutie zal zijn over enkele jaren op de wijnfestivals. Het zwaartepunt ligt dan altijd bij Bordeauxwijnen. Hopelijk gaan ze zich meer beginnen fixeren op andere streken (Languedoc, Rhone) en, waarom niet, andere landen (Italië, Spanje, etc.)...


RE: Bordeaux 2018 - Mr Coone - 21-05-2019 04:08 PM

(18-05-2019 12:35 PM)Mathijs81 schreef:  
(18-05-2019 11:24 AM)wvd schreef:  Mag je tegenwoordig op de grond spuwen bij Mitjaville..?

Hij gaf alvast het goede voorbeeld Big Grin. MrCoone is mijn getuige hierbij, samen met twee Australische wijnliefhebbers !

Kan ik beamen.
We hebben met ons drieën op de grond zitten spuwen gelijk zot. Smile


RE: Bordeaux 2018 - rlin - 11-09-2019 09:28 PM

(20-05-2019 02:48 PM)vinejo schreef:  Tips van EricB, notoir Bordeauxkenner:
Très Bien +
Château Haut-Selves (Graves - 55 % Merlot, 45 % Cabernet-Sauvignon) : superbe tension, fine acidité traçante, matière soyeuse, fruit pur et intense. Je vais m'intéresser à ce domaine dont les vins sont peut onéreux(13-15 €).

Château de Malleret (Haut-Médoc - 60 % Cabernet-Sauvignon, 36 % Merlot, 4 % Petit Verdot) : nez fin et complexe. Bouche à la fois ample et tendue, avec une matière sensuelle, charmeuse. Grande fraîcheur.

Château Canon-Pécresse ( Canon-Fronsac - 85 % Merlot, 15 % Cabernet-Franc) : voilà un autre domaine auquel il va falloir que je m'intéresse, car tout me séduit : nez frais et subtil. Bouche ronde, fraîche, élégante, à la fois classe et précise. Finale nette, au fruit intense, sans dureté. Il faut dire que les vignes sont sur le plateau calcaire de Fronsac, proche géologiquement du plateau de Saint-Emilion.

Château des Fougères (Graves - 45 % Merlot, 55 % Cabernet-Sauvignon) : c'est la matière riche, saline, intense, au superbe toucher velouté qui m'a fait kiffer. Ca envoie du lourd, sans jamais agresser. Hyper recommandable.

Château Paveil de Luze (Margaux - 80 % Cabernet-Sauvignon, 20 % Merlot) : là aussi, du minéral/salin, mais sous une forme plus élégante, soyeuse. Margalienne, quoi. La finale est aussi très saline (on lèche la pierre de sel).

Très bien
Château Tour de Capet ( Saint-Émilion - 80 % Merlot, 20 % Cabernet-Franc) : bouche fine, aérienne, élancée. Finale très gourmande.

Château Capet-Guillier (Saint-Émilion - 85% Merlot, 15 % Cabernet-Franc) : très belle bouche alliant fraîcheur et maturité, avec une texture sensuelle et gourmande.

Château Louis (Saint-Émilion - 90% Merlot, 10 % Cabernet-Franc) : bouche ample, douce et harmonieuse.

Château Maison Blanche (Médoc - 20 % Cabernet-Sauvignon, 78 % Merlot, 2 % Petit Verdot) : nez très fin, sympa. Bouche fine et veloutée, alliant classe et gourmandise.

Château Hanteillan (Haut-Médoc - 45 % Cabernet-Sauvignon, 50 % Merlot, 5 % Petit Verdot) : vin fin, élancé, avec une matière sensuelle. Fin mâchue et gourmande.

Château La Tour de Ségur (Lussac Saint-Emilion - 92 % Merlot, 8 % Cabernet-Franc) : joli nez. Bouche fraîche, harmonieuse, avec une grande tension. Extra, ai-je noté.

Château Vrai-Canon Bouché (Canon Fronsac - 60 % Merlot, 40 % Cabernet-Franc) : matière veloutée et fraîche, belle tension, grande harmonie générale. Vraiment très bon !
Hele mooie selectie. Wat opvalt is dat in de 1ste groep het buiten Canon-Pécresse het steeds betrekking heeft tot wijngoederen met een belangrijk aandeel cabernet.

De 2de groep is meer merlot gericht en meer rechter oever.

in ieder geval is het een goede tip.


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 12-09-2019 10:31 AM

(21-05-2019 04:08 PM)Mr Coone schreef:  
(18-05-2019 12:35 PM)Mathijs81 schreef:  
(18-05-2019 11:24 AM)wvd schreef:  Mag je tegenwoordig op de grond spuwen bij Mitjaville..?

Hij gaf alvast het goede voorbeeld Big Grin. MrCoone is mijn getuige hierbij, samen met twee Australische wijnliefhebbers !

Kan ik beamen.
We hebben met ons drieën op de grond zitten spuwen gelijk zot. Smile

En dat was met Françoiswatte? Dan heeft hij zijn standaard ferm laten zakken sinds de jaren 90. Toen ging er een emmertje mee.


RE: Bordeaux 2018 - Jef - 24-06-2020 04:43 PM

Wat is een betaalbare 2018 die tot 20 jaar kan ouderen?


RE: Bordeaux 2018 - soiando - 24-06-2020 06:18 PM

(24-06-2020 04:43 PM)Jef schreef:  Wat is een betaalbare 2018 die tot 20 jaar kan ouderen?

Volgens Topwijnen.be : Chateau Cap Léon Veyrin, Listrac


RE: Bordeaux 2018 - vinejo - 24-06-2020 07:10 PM

(24-06-2020 06:18 PM)soiando schreef:  
(24-06-2020 04:43 PM)Jef schreef:  Wat is een betaalbare 2018 die tot 20 jaar kan ouderen?

Volgens Topwijnen.be : Chateau Cap Léon Veyrin, Listrac

Inderdaad.
Maar in de prijscategorie erboven, pakweg tussen 15 en 20 euro, kunnen ze volgens mij allemáal 20 jaar ouderen.
Kleinkind in 2018, Jef? Wink


RE: Bordeaux 2018 - BartS - 24-06-2020 08:33 PM

(24-06-2020 06:18 PM)soiando schreef:  
(24-06-2020 04:43 PM)Jef schreef:  Wat is een betaalbare 2018 die tot 20 jaar kan ouderen?

Volgens Topwijnen.be : Chateau Cap Léon Veyrin, Listrac

Dat is hier de Bordeaux to go indien niet kenners over de vloer komen. Knap glas voor dat geld. Dronk onlangs nog de 2009 en 2010. Kunnen nog wel tijdje mee


RE: Bordeaux 2018 - Jef - 25-06-2020 10:13 AM

Nee,Jo.
Voor het kleinkind van een vriend.
Bij ons zal het nog even duren.


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 25-06-2020 10:45 AM

(24-06-2020 04:43 PM)Jef schreef:  Wat is een betaalbare 2018 die tot 20 jaar kan ouderen?

Trois Terres, Croix Violettes, PurPôt,...Le Claux, Le Poste, en wellicht een pak Piëmontezen en Toscanen Cool


RE: Bordeaux 2018 - vinejo - 17-03-2021 11:14 PM

Deze avond drie Bordeaux 2018 geproefd.

Eerste indruk:
Wat een jaar!!!!!
Heerlijke wijnen, met alcohol tussen 14 en 15 maar op geen enkel moment storend of opvallend. Mooie structuur, rijpe tannines, veel materie, veel sap, zeker genoeg fraicheur.

Chateau de Carlmagnus 2018: Beste jaargang die ik hier ooit van dronk, 100% merlot maar ondanks het zoete fruit een mooie structuur en frisheid.

Chateau Cantenac 2018: overachiever, dat is al langer gekend, zeer toegankelijk, eerder rood fruit, amandel, vlot en fluwelig, zachte tannines.

Chateau Beaumont 2018: Tabak, zwart fruit, gestructureerd, ruggengraat met veel sap, koeler, lang, licht bittertje in de afdronk. Knáp, knap, knapperdeknap!

Zoek normaal gezien de koelere, minder rijpe jaren in Bordeaux maar 2018 toont zich hier heel heel sterk.


RE: Bordeaux 2018 - dakur - 18-03-2021 09:46 AM

(17-03-2021 11:14 PM)vinejo schreef:  Deze avond drie Bordeaux 2018 geproefd.

Eerste indruk:
Wat een jaar!!!!!
Heerlijke wijnen, met alcohol tussen 14 en 15 maar op geen enkel moment storend of opvallend. Mooie structuur, rijpe tannines, veel materie, veel sap, zeker genoeg fraicheur.

Chateau de Carlmagnus 2018: Beste jaargang die ik hier ooit van dronk, 100% merlot maar ondanks het zoete fruit een mooie structuur en frisheid.

Chateau Cantenac 2018: overachiever, dat is al langer gekend, zeer toegankelijk, eerder rood fruit, amandel, vlot en fluwelig, zachte tannines.

Chateau Beaumont 2018: Tabak, zwart fruit, gestructureerd, ruggengraat met veel sap, koeler, lang, licht bittertje in de afdronk. Knáp, knap, knapperdeknap!

Zoek normaal gezien de koelere, minder rijpe jaren in Bordeaux maar 2018 toont zich hier heel heel sterk.

Maandag werden Les Gravières (St-Emilion) en Sénéjac geleverd. Afblijven wordt moeilijk... Wink


RE: Bordeaux 2018 - vinejo - 18-03-2021 10:44 AM

(18-03-2021 09:46 AM)dakur schreef:  
(17-03-2021 11:14 PM)vinejo schreef:  Deze avond drie Bordeaux 2018 geproefd.

Eerste indruk:
Wat een jaar!!!!!
Heerlijke wijnen, met alcohol tussen 14 en 15 maar op geen enkel moment storend of opvallend. Mooie structuur, rijpe tannines, veel materie, veel sap, zeker genoeg fraicheur.

Chateau de Carlmagnus 2018: Beste jaargang die ik hier ooit van dronk, 100% merlot maar ondanks het zoete fruit een mooie structuur en frisheid.

Chateau Cantenac 2018: overachiever, dat is al langer gekend, zeer toegankelijk, eerder rood fruit, amandel, vlot en fluwelig, zachte tannines.

Chateau Beaumont 2018: Tabak, zwart fruit, gestructureerd, ruggengraat met veel sap, koeler, lang, licht bittertje in de afdronk. Knáp, knap, knapperdeknap!

Zoek normaal gezien de koelere, minder rijpe jaren in Bordeaux maar 2018 toont zich hier heel heel sterk.

Maandag werden Les Gravières (St-Emilion) en Sénéjac geleverd. Afblijven wordt moeilijk... Wink

Ik denk dat het nu t moment is als je ze jong wil proeven. Beter gaan ze de volgende 5 jaar niet worden. Daarna weer wel natuurlijk, maar op een andere manier.


RE: Bordeaux 2018 - soiando - 18-03-2021 01:12 PM

(18-03-2021 10:44 AM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 09:46 AM)dakur schreef:  
(17-03-2021 11:14 PM)vinejo schreef:  Deze avond drie Bordeaux 2018 geproefd.

Eerste indruk:
Wat een jaar!!!!!
Heerlijke wijnen, met alcohol tussen 14 en 15 maar op geen enkel moment storend of opvallend. Mooie structuur, rijpe tannines, veel materie, veel sap, zeker genoeg fraicheur.

Chateau de Carlmagnus 2018: Beste jaargang die ik hier ooit van dronk, 100% merlot maar ondanks het zoete fruit een mooie structuur en frisheid.

Chateau Cantenac 2018: overachiever, dat is al langer gekend, zeer toegankelijk, eerder rood fruit, amandel, vlot en fluwelig, zachte tannines.

Chateau Beaumont 2018: Tabak, zwart fruit, gestructureerd, ruggengraat met veel sap, koeler, lang, licht bittertje in de afdronk. Knáp, knap, knapperdeknap!

Zoek normaal gezien de koelere, minder rijpe jaren in Bordeaux maar 2018 toont zich hier heel heel sterk.

Maandag werden Les Gravières (St-Emilion) en Sénéjac geleverd. Afblijven wordt moeilijk... Wink

Ik denk dat het nu t moment is als je ze jong wil proeven. Beter gaan ze de volgende 5 jaar niet worden. Daarna weer wel natuurlijk, maar op een andere manier.

De wijnen zijn dus wel degelijk mooi in balans. Dank Jo om dit voor ons te verifiërenapplaus


RE: Bordeaux 2018 - vinejo - 18-03-2021 01:24 PM

(18-03-2021 01:12 PM)soiando schreef:  
(18-03-2021 10:44 AM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 09:46 AM)dakur schreef:  
(17-03-2021 11:14 PM)vinejo schreef:  Deze avond drie Bordeaux 2018 geproefd.

Eerste indruk:
Wat een jaar!!!!!
Heerlijke wijnen, met alcohol tussen 14 en 15 maar op geen enkel moment storend of opvallend. Mooie structuur, rijpe tannines, veel materie, veel sap, zeker genoeg fraicheur.

Chateau de Carlmagnus 2018: Beste jaargang die ik hier ooit van dronk, 100% merlot maar ondanks het zoete fruit een mooie structuur en frisheid.

Chateau Cantenac 2018: overachiever, dat is al langer gekend, zeer toegankelijk, eerder rood fruit, amandel, vlot en fluwelig, zachte tannines.

Chateau Beaumont 2018: Tabak, zwart fruit, gestructureerd, ruggengraat met veel sap, koeler, lang, licht bittertje in de afdronk. Knáp, knap, knapperdeknap!

Zoek normaal gezien de koelere, minder rijpe jaren in Bordeaux maar 2018 toont zich hier heel heel sterk.

Maandag werden Les Gravières (St-Emilion) en Sénéjac geleverd. Afblijven wordt moeilijk... Wink

Ik denk dat het nu t moment is als je ze jong wil proeven. Beter gaan ze de volgende 5 jaar niet worden. Daarna weer wel natuurlijk, maar op een andere manier.

De wijnen zijn dus wel degelijk mooi in balans. Dank Jo om dit voor ons te verifiërenapplaus

Gaarne gedaan Wink
Wie t zelf wil verifiëren, t was uit halve flesjes die nog allemaal te koop zijn bij Klassewijnen. Met de volumekorting en verkoop per stuk is t t moment ;-)


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 18-03-2021 06:46 PM

(18-03-2021 01:24 PM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 01:12 PM)soiando schreef:  
(18-03-2021 10:44 AM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 09:46 AM)dakur schreef:  
(17-03-2021 11:14 PM)vinejo schreef:  Deze avond drie Bordeaux 2018 geproefd.

Eerste indruk:
Wat een jaar!!!!!
Heerlijke wijnen, met alcohol tussen 14 en 15 maar op geen enkel moment storend of opvallend. Mooie structuur, rijpe tannines, veel materie, veel sap, zeker genoeg fraicheur.

Chateau de Carlmagnus 2018: Beste jaargang die ik hier ooit van dronk, 100% merlot maar ondanks het zoete fruit een mooie structuur en frisheid.

Chateau Cantenac 2018: overachiever, dat is al langer gekend, zeer toegankelijk, eerder rood fruit, amandel, vlot en fluwelig, zachte tannines.

Chateau Beaumont 2018: Tabak, zwart fruit, gestructureerd, ruggengraat met veel sap, koeler, lang, licht bittertje in de afdronk. Knáp, knap, knapperdeknap!

Zoek normaal gezien de koelere, minder rijpe jaren in Bordeaux maar 2018 toont zich hier heel heel sterk.

Maandag werden Les Gravières (St-Emilion) en Sénéjac geleverd. Afblijven wordt moeilijk... Wink

Ik denk dat het nu t moment is als je ze jong wil proeven. Beter gaan ze de volgende 5 jaar niet worden. Daarna weer wel natuurlijk, maar op een andere manier.

De wijnen zijn dus wel degelijk mooi in balans. Dank Jo om dit voor ons te verifiërenapplaus

Gaarne gedaan Wink
Wie t zelf wil verifiëren, t was uit halve flesjes die nog allemaal te koop zijn bij Klassewijnen. Met de volumekorting en verkoop per stuk is t t moment ;-)

Ik heb indertijd La Lauzette en Cantenac (zelfde eigenaar) 2005 als particulier geïmporteerd. Beide wijnen vind ik in feite nog te jong, of liever, nog teveel tannine.


RE: Bordeaux 2018 - vinejo - 18-03-2021 06:54 PM

(18-03-2021 06:46 PM)wvd schreef:  
(18-03-2021 01:24 PM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 01:12 PM)soiando schreef:  
(18-03-2021 10:44 AM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 09:46 AM)dakur schreef:  
(17-03-2021 11:14 PM)vinejo schreef:  Deze avond drie Bordeaux 2018 geproefd.

Eerste indruk:
Wat een jaar!!!!!
Heerlijke wijnen, met alcohol tussen 14 en 15 maar op geen enkel moment storend of opvallend. Mooie structuur, rijpe tannines, veel materie, veel sap, zeker genoeg fraicheur.

Chateau de Carlmagnus 2018: Beste jaargang die ik hier ooit van dronk, 100% merlot maar ondanks het zoete fruit een mooie structuur en frisheid.

Chateau Cantenac 2018: overachiever, dat is al langer gekend, zeer toegankelijk, eerder rood fruit, amandel, vlot en fluwelig, zachte tannines.

Chateau Beaumont 2018: Tabak, zwart fruit, gestructureerd, ruggengraat met veel sap, koeler, lang, licht bittertje in de afdronk. Knáp, knap, knapperdeknap!

Zoek normaal gezien de koelere, minder rijpe jaren in Bordeaux maar 2018 toont zich hier heel heel sterk.

Maandag werden Les Gravières (St-Emilion) en Sénéjac geleverd. Afblijven wordt moeilijk... Wink

Ik denk dat het nu t moment is als je ze jong wil proeven. Beter gaan ze de volgende 5 jaar niet worden. Daarna weer wel natuurlijk, maar op een andere manier.

De wijnen zijn dus wel degelijk mooi in balans. Dank Jo om dit voor ons te verifiërenapplaus

Gaarne gedaan Wink
Wie t zelf wil verifiëren, t was uit halve flesjes die nog allemaal te koop zijn bij Klassewijnen. Met de volumekorting en verkoop per stuk is t t moment ;-)

Ik heb indertijd La Lauzette en Cantenac (zelfde eigenaar) 2005 als particulier geïmporteerd. Beide wijnen vind ik in feite nog te jong, of liever, nog teveel tannine.

Hum...wat heeft dit te maken met Bordeaux 2018?


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 18-03-2021 09:20 PM

(18-03-2021 06:54 PM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 06:46 PM)wvd schreef:  
(18-03-2021 01:24 PM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 01:12 PM)soiando schreef:  
(18-03-2021 10:44 AM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 09:46 AM)dakur schreef:  
(17-03-2021 11:14 PM)vinejo schreef:  Deze avond drie Bordeaux 2018 geproefd.

Eerste indruk:
Wat een jaar!!!!!
Heerlijke wijnen, met alcohol tussen 14 en 15 maar op geen enkel moment storend of opvallend. Mooie structuur, rijpe tannines, veel materie, veel sap, zeker genoeg fraicheur.

Chateau de Carlmagnus 2018: Beste jaargang die ik hier ooit van dronk, 100% merlot maar ondanks het zoete fruit een mooie structuur en frisheid.

Chateau Cantenac 2018: overachiever, dat is al langer gekend, zeer toegankelijk, eerder rood fruit, amandel, vlot en fluwelig, zachte tannines.

Chateau Beaumont 2018: Tabak, zwart fruit, gestructureerd, ruggengraat met veel sap, koeler, lang, licht bittertje in de afdronk. Knáp, knap, knapperdeknap!

Zoek normaal gezien de koelere, minder rijpe jaren in Bordeaux maar 2018 toont zich hier heel heel sterk.

Maandag werden Les Gravières (St-Emilion) en Sénéjac geleverd. Afblijven wordt moeilijk... Wink

Ik denk dat het nu t moment is als je ze jong wil proeven. Beter gaan ze de volgende 5 jaar niet worden. Daarna weer wel natuurlijk, maar op een andere manier.

De wijnen zijn dus wel degelijk mooi in balans. Dank Jo om dit voor ons te verifiërenapplaus

Gaarne gedaan Wink
Wie t zelf wil verifiëren, t was uit halve flesjes die nog allemaal te koop zijn bij Klassewijnen. Met de volumekorting en verkoop per stuk is t t moment ;-)

Ik heb indertijd La Lauzette en Cantenac (zelfde eigenaar) 2005 als particulier geïmporteerd. Beide wijnen vind ik in feite nog te jong, of liever, nog teveel tannine.

Hum...wat heeft dit te maken met Bordeaux 2018?

Vergis ik me nu of had je het toch over Cantenac? Vind je het dan niet relevant om iets over het oudere jaar te vernemen? Sorry dan, doe de de post dan maar weg als het stoort.Confused


RE: Bordeaux 2018 - vinejo - 18-03-2021 09:38 PM

(18-03-2021 09:20 PM)wvd schreef:  
(18-03-2021 06:54 PM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 06:46 PM)wvd schreef:  
(18-03-2021 01:24 PM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 01:12 PM)soiando schreef:  
(18-03-2021 10:44 AM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 09:46 AM)dakur schreef:  
(17-03-2021 11:14 PM)vinejo schreef:  Deze avond drie Bordeaux 2018 geproefd.

Eerste indruk:
Wat een jaar!!!!!
Heerlijke wijnen, met alcohol tussen 14 en 15 maar op geen enkel moment storend of opvallend. Mooie structuur, rijpe tannines, veel materie, veel sap, zeker genoeg fraicheur.

Chateau de Carlmagnus 2018: Beste jaargang die ik hier ooit van dronk, 100% merlot maar ondanks het zoete fruit een mooie structuur en frisheid.

Chateau Cantenac 2018: overachiever, dat is al langer gekend, zeer toegankelijk, eerder rood fruit, amandel, vlot en fluwelig, zachte tannines.

Chateau Beaumont 2018: Tabak, zwart fruit, gestructureerd, ruggengraat met veel sap, koeler, lang, licht bittertje in de afdronk. Knáp, knap, knapperdeknap!

Zoek normaal gezien de koelere, minder rijpe jaren in Bordeaux maar 2018 toont zich hier heel heel sterk.

Maandag werden Les Gravières (St-Emilion) en Sénéjac geleverd. Afblijven wordt moeilijk... Wink

Ik denk dat het nu t moment is als je ze jong wil proeven. Beter gaan ze de volgende 5 jaar niet worden. Daarna weer wel natuurlijk, maar op een andere manier.

De wijnen zijn dus wel degelijk mooi in balans. Dank Jo om dit voor ons te verifiërenapplaus

Gaarne gedaan Wink
Wie t zelf wil verifiëren, t was uit halve flesjes die nog allemaal te koop zijn bij Klassewijnen. Met de volumekorting en verkoop per stuk is t t moment ;-)

Ik heb indertijd La Lauzette en Cantenac (zelfde eigenaar) 2005 als particulier geïmporteerd. Beide wijnen vind ik in feite nog te jong, of liever, nog teveel tannine.

Hum...wat heeft dit te maken met Bordeaux 2018?

Vergis ik me nu of had je het toch over Cantenac? Vind je het dan niet relevant om iets over het oudere jaar te vernemen? Sorry dan, doe de de post dan maar weg als het stoort.Confused

Ah, te snel gelezen, had Cantenac niet zien staan. Enfin, 2018 zal zeker niet de stugge tannines van 2005 vertonen ( die waren er al in hun jeugd)

Zonet trouwens de restjes opgedronken en alle drie de wijnen zijn niks van hun kwaliteiten verloren, de goede comments van gisteren worden alleen maar bevestigd.

T gaat zelfs zover dat ik op Topwijnen begon te zoeken naar halfjes 2018 om te proeven...Rolleyes


RE: Bordeaux 2018 - Baldrick - 18-03-2021 11:18 PM

Bij het maken van m'n eindwerk 'jaargangen in rode Bordeaux' kwam ik ongeveer tot de conclusie dat Bordeaux de laatste jaren sterker scoort en in het algemeen minder ups en downs kent.
Dit heeft volgens mij dan twee redenen. Ten eerste heb je door het warme klimaat een volledige rijping van de Cabernet(s), anderzijds gaan de technieken er enkel maar op vooruit waardoor een minder jaar veel beter kan opgevangen worden. Dan is er ook nog het gegeven dat de doorsnee consument ook geen tien jaar meer wil wachten tot een fles op dronk is, dit is duidelijk ook iets waar de producent rekening mee houdt.
2018 was in het algemeen al een topjaar dus, bovenstaande in acht genomen, is het ook logisch dat die wijnen nu al poeplekker zijn. Dat ze misschien in een gesloten fase gaan om nadien in een 'vlinder met tertiaire aroma's' te veranderen kan inderdaad ook wel zijn.

Een groter probleem voor de wijnbouwer momenteel is, zoals ook al op dit forum aangegeven, de alcoholpercentages. Die zullen niet meer dalen, maar de oogst in Bordeaux valt ook vroeger en vroeger en momenteel zijn ze ook al aan het experimenteren met iets traagrijpendere rassen.

De klassieke Bordeaux komt niet meer zo heel vaak voor, misschien dat 2014 hier momenteel wel voorlopig het laatste jaar in was. Maar verder zijn het gouden tijden voor de doorsnee Bordeaux liefhebber. Er zijn verschillende grote jaren geweest het laatste decennia, en de prijzen voor de subtop zijn relatief stabiel gebleven.
De grote vraag is natuurlijk, wat brengt de toekomst, gaan de nieuwe technieken de stijgende temperaturen kunnen blijven bijbenen? We komen er binnen een jaar of vijf nog eens op terug Wink


RE: Bordeaux 2018 - Olivier - 19-03-2021 11:01 AM

Citaat:Er zijn verschillende grote jaren geweest het laatste decennia, en de prijzen voor de subtop zijn relatief stabiel gebleven.

dat dacht ik ook, maar toen ik deze week door de catalogus van Klassewijnen bladerde, zag ik toch redelijk wat Bordeaux die echt met sprongen verduurd zijn.


RE: Bordeaux 2018 - jr02 - 19-03-2021 11:11 AM

(19-03-2021 11:01 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Er zijn verschillende grote jaren geweest het laatste decennia, en de prijzen voor de subtop zijn relatief stabiel gebleven.

dat dacht ik ook, maar toen ik deze week door de catalogus van Klassewijnen bladerde, zag ik toch redelijk wat Bordeaux die echt met sprongen verduurd zijn.

De toppers, ik neem dan aan dat dit de 1° Cru's zijn? = the sky is the limitwatte
Onder subtoppers begrijp ik dan de Ducru's, Cos d'Estournel, Figeac, Lynch Bages.... deze scheren toch ook al heel hoge toppen.
Wat enigszins stabiel 'lijkt' zijn bv La tour Martillac, Chasse spleen, Sociando... maar hier zie je toch ook al een stijging de laatste jaren.banghead

Aanbod Brdx lijkt mij jaar na jaar toch ook te minderen bij Colruyt.


RE: Bordeaux 2018 - Biff - 19-03-2021 12:51 PM

(19-03-2021 11:01 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Er zijn verschillende grote jaren geweest het laatste decennia, en de prijzen voor de subtop zijn relatief stabiel gebleven.

dat dacht ik ook, maar toen ik deze week door de catalogus van Klassewijnen bladerde, zag ik toch redelijk wat Bordeaux die echt met sprongen verduurd zijn.
Leuke insteek, want ik doorbladerde hem ook en dacht net hetzelfde...
Van de 33 'topwijnen', door Colruyt zelf bekroond met een hartje zijn er 9 (!) onder de €12.
Dit is bij velen hier op het werk echt wel de bovengrens.
Chateaux die 6 á 7 jaar terug nog rond die prijs zaten tikken nu allemaal de €20 aanSad
Ik heb een beetje het gevoel dat het veld €8/€12 zich verplaatst heeft richting €15/€20 en ik heb geen zicht op nieuwe chateaux die terug in de andere prijsklasse zttn.
Ik kreeg enkele weken terug de vraag van iemand op het werk om een aantal Bordeauxwijntjes op te schrijven aan prijzen rond de €7 max €10 en eerlijk gezegd heb ik geen idee meer Huh


RE: Bordeaux 2018 - dakur - 19-03-2021 01:00 PM

(19-03-2021 12:51 PM)Biff schreef:  
(19-03-2021 11:01 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Er zijn verschillende grote jaren geweest het laatste decennia, en de prijzen voor de subtop zijn relatief stabiel gebleven.

dat dacht ik ook, maar toen ik deze week door de catalogus van Klassewijnen bladerde, zag ik toch redelijk wat Bordeaux die echt met sprongen verduurd zijn.
Leuke insteek, want ik doorbladerde hem ook en dacht net hetzelfde...
Van de 33 'topwijnen', door Colruyt zelf bekroond met een hartje zijn er 9 (!) onder de €12.
Dit is bij velen hier op het werk echt wel de bovengrens.
Chateaux die 6 á 7 jaar terug nog rond die prijs zaten tikken nu allemaal de €20 aanSad
Ik heb een beetje het gevoel dat het veld €8/€12 zich verplaatst heeft richting €15/€20 en ik heb geen zicht op nieuwe chateaux die terug in de andere prijsklasse zttn.
Ik kreeg enkele weken terug de vraag van iemand op het werk om een aantal Bordeauxwijntjes op te schrijven aan prijzen rond de €7 max €10 en eerlijk gezegd heb ik geen idee meer Huh

Les Grands Maréchaux uit een goed jaar ( en we hebben geen andere meer Wink ) vind ik zeer genietbaar en nog onder de €10. Maar akkoord, het wordt moeilijk onder de €10.


RE: Bordeaux 2018 - Olivier - 19-03-2021 01:10 PM

(19-03-2021 12:51 PM)Biff schreef:  
(19-03-2021 11:01 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Er zijn verschillende grote jaren geweest het laatste decennia, en de prijzen voor de subtop zijn relatief stabiel gebleven.

dat dacht ik ook, maar toen ik deze week door de catalogus van Klassewijnen bladerde, zag ik toch redelijk wat Bordeaux die echt met sprongen verduurd zijn.
Leuke insteek, want ik doorbladerde hem ook en dacht net hetzelfde...
Van de 33 'topwijnen', door Colruyt zelf bekroond met een hartje zijn er 9 (!) onder de €12.
Dit is bij velen hier op het werk echt wel de bovengrens.
Chateaux die 6 á 7 jaar terug nog rond die prijs zaten tikken nu allemaal de €20 aanSad
Ik heb een beetje het gevoel dat het veld €8/€12 zich verplaatst heeft richting €15/€20 en ik heb geen zicht op nieuwe chateaux die terug in de andere prijsklasse zttn.
Ik kreeg enkele weken terug de vraag van iemand op het werk om een aantal Bordeauxwijntjes op te schrijven aan prijzen rond de €7 max €10 en eerlijk gezegd heb ik geen idee meer Huh

een uitschieter was Capbern : de 2010 heeft een hele tijd op Corawine aan 14€ gestaand. En de recentste jaargang op klassewijnen nu 25€, als ik me niet vergis.


RE: Bordeaux 2018 - Biff - 19-03-2021 02:21 PM

(19-03-2021 01:00 PM)dakur schreef:  
(19-03-2021 12:51 PM)Biff schreef:  
(19-03-2021 11:01 AM)Olivier schreef:  
Citaat:Er zijn verschillende grote jaren geweest het laatste decennia, en de prijzen voor de subtop zijn relatief stabiel gebleven.

dat dacht ik ook, maar toen ik deze week door de catalogus van Klassewijnen bladerde, zag ik toch redelijk wat Bordeaux die echt met sprongen verduurd zijn.
Leuke insteek, want ik doorbladerde hem ook en dacht net hetzelfde...
Van de 33 'topwijnen', door Colruyt zelf bekroond met een hartje zijn er 9 (!) onder de €12.
Dit is bij velen hier op het werk echt wel de bovengrens.
Chateaux die 6 á 7 jaar terug nog rond die prijs zaten tikken nu allemaal de €20 aanSad
Ik heb een beetje het gevoel dat het veld €8/€12 zich verplaatst heeft richting €15/€20 en ik heb geen zicht op nieuwe chateaux die terug in de andere prijsklasse zttn.
Ik kreeg enkele weken terug de vraag van iemand op het werk om een aantal Bordeauxwijntjes op te schrijven aan prijzen rond de €7 max €10 en eerlijk gezegd heb ik geen idee meer Huh

Les Grands Maréchaux uit een goed jaar ( en we hebben geen andere meer Wink ) vind ik zeer genietbaar en nog onder de €10. Maar akkoord, het wordt moeilijk onder de €10.
Voor veel mensen is die €10 al veel voor een fles wijn, ik voel me hier op het werk soms ongemakkelijk als ik zeg dat ik €30 heb betaald. Maar das wel 1200bef hé Big Grin
Over het feit dat ze +€50 oproken in een week zwijgen ze fijntjes Wink


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 19-03-2021 03:27 PM

(19-03-2021 02:21 PM)Biff schreef:  Voor veel mensen is die €10 al veel voor een fles wijn, ik voel me hier op het werk soms ongemakkelijk als ik zeg dat ik €30 heb betaald. Maar das wel 1200bef hé Big Grin
Over het feit dat ze +€50 oproken in een week zwijgen ze fijntjes Wink

Of om de 4 jaar een nieuwe BMW kopen.... daar kan je ook al aardig wat moois voor drinken.


RE: Bordeaux 2018 - jr02 - 20-03-2021 09:45 AM

(18-03-2021 09:38 PM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 09:20 PM)wvd schreef:  
(18-03-2021 06:54 PM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 06:46 PM)wvd schreef:  
(18-03-2021 01:24 PM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 01:12 PM)soiando schreef:  
(18-03-2021 10:44 AM)vinejo schreef:  
(18-03-2021 09:46 AM)dakur schreef:  
(17-03-2021 11:14 PM)vinejo schreef:  Deze avond drie Bordeaux 2018 geproefd.

Eerste indruk:
Wat een jaar!!!!!
Heerlijke wijnen, met alcohol tussen 14 en 15 maar op geen enkel moment storend of opvallend. Mooie structuur, rijpe tannines, veel materie, veel sap, zeker genoeg fraicheur.

Chateau de Carlmagnus 2018: Beste jaargang die ik hier ooit van dronk, 100% merlot maar ondanks het zoete fruit een mooie structuur en frisheid.

Chateau Cantenac 2018: overachiever, dat is al langer gekend, zeer toegankelijk, eerder rood fruit, amandel, vlot en fluwelig, zachte tannines.

Chateau Beaumont 2018: Tabak, zwart fruit, gestructureerd, ruggengraat met veel sap, koeler, lang, licht bittertje in de afdronk. Knáp, knap, knapperdeknap!

Zoek normaal gezien de koelere, minder rijpe jaren in Bordeaux maar 2018 toont zich hier heel heel sterk.

Maandag werden Les Gravières (St-Emilion) en Sénéjac geleverd. Afblijven wordt moeilijk... Wink

Ik denk dat het nu t moment is als je ze jong wil proeven. Beter gaan ze de volgende 5 jaar niet worden. Daarna weer wel natuurlijk, maar op een andere manier.

De wijnen zijn dus wel degelijk mooi in balans. Dank Jo om dit voor ons te verifiërenapplaus

Gaarne gedaan Wink
Wie t zelf wil verifiëren, t was uit halve flesjes die nog allemaal te koop zijn bij Klassewijnen. Met de volumekorting en verkoop per stuk is t t moment ;-)

Ik heb indertijd La Lauzette en Cantenac (zelfde eigenaar) 2005 als particulier geïmporteerd. Beide wijnen vind ik in feite nog te jong, of liever, nog teveel tannine.

Hum...wat heeft dit te maken met Bordeaux 2018?

Vergis ik me nu of had je het toch over Cantenac? Vind je het dan niet relevant om iets over het oudere jaar te vernemen? Sorry dan, doe de de post dan maar weg als het stoort.Confused

Ah, te snel gelezen, had Cantenac niet zien staan. Enfin, 2018 zal zeker niet de stugge tannines van 2005 vertonen ( die waren er al in hun jeugd)

Zonet trouwens de restjes opgedronken en alle drie de wijnen zijn niks van hun kwaliteiten verloren, de goede comments van gisteren worden alleen maar bevestigd.

T gaat zelfs zover dat ik op Topwijnen begon te zoeken naar halfjes 2018 om te proeven...Rolleyes

Om de Covid persvoorstelling door te spoelen en bijgevolge genoodzaakt om mijn wijnen niet te delen dan ook maar mijn soelaas gezocht in het 'halve werk'.
Onlangs met de free herverpakkingskost bij Colruyt een paar brdx halfjes aangeschaft. Het mooie jubileum etiket van Sociando 2018 trok al even mijn aandacht...dus ploep, pats het glas in.
Kreeg 90 pnt mee van onze vriend Robert. Ik geef er vlot een stuk of 2 bij. Wat een overweldigende neus, vol, fruit alom, natuurlijk tanninerijk...pareltje in wording nadat hij zich waarschijnlijk gaat sluiten. Deed me denken aan de 2005 in zijn jonge jaren (en deze is nu TOP)

Sigalas Rabaud 2003, halfje.
De donkerste van de 6 (0.375) die ik liggen heb. Abricoos, honing...wat plakkerig en mist wat frisheid. Maar blijf natuurlijk aan de Delhaize prijs een toppertje. kusknipoog


RE: Bordeaux 2018 - Baldrick - 22-03-2021 10:30 AM

Bedankt voor je TN's, heb ze toevallig ook allebei liggen. Zou het forum daar voor iets tussenzittenCool.

Wat betreft m'n ''subtoppers zijn niet gestegen in prijs uitspraak. Ik werd daar inderdaad misschien net iets te enthousiast, dat overkomt me soms. Het toont misschien aan hoe je op de duur wat last begint te krijgen van tunnelvisie. Ik herinner me nog dat ik een zevental jaar geleden 2 flessen had gekocht van 10 euro. M'n duurste wijn tot dan toe, en de verwachtingen waren immens. Nu is 10 euro bijna de startprijs... Rolleyes


RE: Bordeaux 2018 - Sur la Table - 22-03-2021 12:51 PM

(22-03-2021 10:30 AM)Baldrick schreef:  Bedankt voor je TN's, heb ze toevallig ook allebei liggen. Zou het forum daar voor iets tussenzittenCool.

Wat betreft m'n ''subtoppers zijn niet gestegen in prijs uitspraak. Ik werd daar inderdaad misschien net iets te enthousiast, dat overkomt me soms. Het toont misschien aan hoe je op de duur wat last begint te krijgen van tunnelvisie. Ik herinner me nog dat ik een zevental jaar geleden 2 flessen had gekocht van 10 euro. M'n duurste wijn tot dan toe, en de verwachtingen waren immens. Nu is 10 euro bijna de startprijs... Rolleyes

Alles is duurder geworden helaas dus de prijs van een fles wat je wijn kunt noemen ook. Waar ik eerst zei onder € 6,50 vind je geen knappe wijn is dat nu opgeschoven naar € 7,50 ongeveer. Natuurlijk vind je wel eens wat onder de 8 hier of daar wat nog wat drinkplezier verschaft maar niet vaak. Stuntaanbiedingen daargelaten, iedereen moet wel eens ergens vanaf. Dus € 10,- is geen gek bedrag, zeker als je wat meer bekend en verwend bent op wijngebied ; )


RE: Bordeaux 2018 - wvd - 22-03-2021 05:45 PM

(22-03-2021 12:51 PM)Sur la Table schreef:  
(22-03-2021 10:30 AM)Baldrick schreef:  Bedankt voor je TN's, heb ze toevallig ook allebei liggen. Zou het forum daar voor iets tussenzittenCool.

Wat betreft m'n ''subtoppers zijn niet gestegen in prijs uitspraak. Ik werd daar inderdaad misschien net iets te enthousiast, dat overkomt me soms. Het toont misschien aan hoe je op de duur wat last begint te krijgen van tunnelvisie. Ik herinner me nog dat ik een zevental jaar geleden 2 flessen had gekocht van 10 euro. M'n duurste wijn tot dan toe, en de verwachtingen waren immens. Nu is 10 euro bijna de startprijs... Rolleyes

Alles is duurder geworden helaas dus de prijs van een fles wat je wijn kunt noemen ook. Waar ik eerst zei onder € 6,50 vind je geen knappe wijn is dat nu opgeschoven naar € 7,50 ongeveer. Natuurlijk vind je wel eens wat onder de 8 hier of daar wat nog wat drinkplezier verschaft maar niet vaak. Stuntaanbiedingen daargelaten, iedereen moet wel eens ergens vanaf. Dus € 10,- is geen gek bedrag, zeker als je wat meer bekend en verwend bent op wijngebied ; )

Helemaal mee eens. Wij doen ook onze stinkende best om iets fatsoenlijks te kunnen aanbieden onder € 10. Het is wel zo dat de lat hoog ligt en zoals je zegt, we zijn wellicht wat verwend. Maar ik redeneer altijd dat als ik mijn lever onder druk zet, dat dan wel de moeite moet zijn ttz, dat orgaan heeft evenveel (of meer...) moeite met een ineen gesmeten wijn van € 5 die ik amper door mijn strot krijg, als voor een mooie Bourgogne, Barolo of Chianti.
Er staan (blijkbaar) 490 items op onze site, daarvan zitten er nog geen 10 onder die prijs, dus ja...


RE: Bordeaux 2018 - Sur la Table - 24-03-2021 11:49 AM

(22-03-2021 05:45 PM)wvd schreef:  
(22-03-2021 12:51 PM)Sur la Table schreef:  
(22-03-2021 10:30 AM)Baldrick schreef:  Bedankt voor je TN's, heb ze toevallig ook allebei liggen. Zou het forum daar voor iets tussenzittenCool.

Wat betreft m'n ''subtoppers zijn niet gestegen in prijs uitspraak. Ik werd daar inderdaad misschien net iets te enthousiast, dat overkomt me soms. Het toont misschien aan hoe je op de duur wat last begint te krijgen van tunnelvisie. Ik herinner me nog dat ik een zevental jaar geleden 2 flessen had gekocht van 10 euro. M'n duurste wijn tot dan toe, en de verwachtingen waren immens. Nu is 10 euro bijna de startprijs... Rolleyes

Alles is duurder geworden helaas dus de prijs van een fles wat je wijn kunt noemen ook. Waar ik eerst zei onder € 6,50 vind je geen knappe wijn is dat nu opgeschoven naar € 7,50 ongeveer. Natuurlijk vind je wel eens wat onder de 8 hier of daar wat nog wat drinkplezier verschaft maar niet vaak. Stuntaanbiedingen daargelaten, iedereen moet wel eens ergens vanaf. Dus € 10,- is geen gek bedrag, zeker als je wat meer bekend en verwend bent op wijngebied ; )

Helemaal mee eens. Wij doen ook onze stinkende best om iets fatsoenlijks te kunnen aanbieden onder € 10. Het is wel zo dat de lat hoog ligt en zoals je zegt, we zijn wellicht wat verwent. Maar ik redeneer altijd dat als ik mijn lever onder druk zet, dat dan wel de moeite moet zijn ttz, dat orgaan heeft evenveel (of meer...) moeite met een ineen gesmeten wijn van € 5 die ik amper door mijn strot krijg, als voor een mooie Bourgogne, Barolo of Chianti.
Er staan (blijkbaar) 490 items op onze site, daarvan zitten er nog geen 10 onder die prijs, dus ja...

Ik heb er 15 onder de € 10,- Het is wel zoeken inderdaad, en soms geduld hebben in de onderhandelingen.

Maar om het onderwerp weer op Bordeaux te brengen, daar kun je dat zeker wel vinden in zowel wit als rood. Vooral in een goed jaar als 2018 (voor rood dan, wit weet ik niet) zijn er altijd voldoende leuke wijnen te vinden. Maar het is even zoeken!