schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat)
|
18-02-2013, 07:09 PM
![]() |
|||
|
|||
RE: schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat)
(18-02-2013 11:04 AM)de populist schreef: Dit type schuimwijnen, dit drink ik te weinig. Het is historisch de eerste manier om schuimwijn te maken, het gebeurde aanvankelijk toevallig. De wijn was nog niet helemaal uitgegist, werd op fles getrokken en gistte daar verder. Eén gisting dus in plaats van twee, zoals bij champagne, maar met een onderbreking van de gisting (bv door koele temperatuur). In het geval van champagne, crémant of cava wordt eerst een witte (of rosé) wijn gemaakt (eerste gisting op vat), gebotteld met een beetje suiker en gist en de fles wordt afgesloten (tweede gisting op fles). Wat was het alcoholgehalte van die schuimwijn? Want deze praktijk wordt naar ik meen vooral toegepast in meer zuidelijke streken, waar de druiven sowieso meer suikers hebben? ![]() Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
|
Berichten in deze discussie |
schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat) - de populist - 18-02-2013, 11:04 AM
RE: schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat) - koen - 18-02-2013, 11:08 AM
RE: schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat) - vinejo - 18-02-2013 07:09 PM
RE: schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat) - de populist - 18-02-2013, 08:09 PM
RE: schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat) - jazzper - 18-02-2013, 07:36 PM
RE: schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat) - jazzper - 19-02-2013, 10:25 AM
RE: schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat) - Venne - 21-02-2013, 09:30 PM
RE: schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat) - de populist - 21-02-2013, 09:47 PM
RE: schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat) - Venne - 21-02-2013, 11:58 PM
RE: schuimwijn volgens de ancestrale of rurale-methode (petnat) - Rick - 23-02-2013, 11:17 AM
|