Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De heerlijke wijnen uit de Beaujolais
14-07-2013, 10:10 PM
Bericht: #4
RE: De heerlijke wijnen uit de Beaujolais
(14-07-2013 10:07 PM)de populist schreef:  
(14-07-2013 09:58 PM)vinejo schreef:  
(14-07-2013 08:26 PM)de populist schreef:  Eindelijk kan ik het presenteren, mijn nieuw wijnartikel getiteld "De heerlijke wijnen uit de Beaujolais". Ik werp een vrij persoonlijke blik op Beaujolais, een boeiende, ondergewaardeerde en veelal onbegrepen wijnstreek. De recente geschiedenis van de streek komt aan bod, de Beaujolais Nouveau, de cru's, de opkomst van de natuurlijke wijn, de al dan niet controversiële vinificatietechnieken, interessante wijndomeinen en uiteraard de kwaliteit van de Beaujolaiswijn. Veel plezier met het lezen en feedback is altijd welkom. Er zit trouwens een passage in die ik nog niet zolang geleden op het forum postte, over natuurlijke wijn. http://www.winetasting.be/nl/Info/WineTales/?#35197

Heb nog maar de laatste 2 paragrafen gelezen en al 2 zaken waarmee ik niet akkoord ga Wink
1/ Beaujolais is wél heel mooi na meer dan 5 jaar
2/ Goede Beaujolais lijkt na rijping wel degelijk op een goede pinot noir.
Rest van het boeiende artikel lees ik morgen op mijn gemak. Smile
Dat betwist ik niet.

Dan ga k u toch efkens quoten:

Ik vind het onbegrijpelijk dat Beaujolaiswijnbouwers ermee uitpakken dat Gamay na verloop van keldertijd gaat gelijken op gerijpte Pinot Noir. Men jubelt "ça pinote" en zwaait met bojo’s uit de jaren ’70 en ‘80. Ik heb de omgekeerde reflex. Niets kan mij in een reeks fruitarme, zure en schrale Pinot Noirs blijer maken dan een wijn die aan Gamay doet denken. Minderwaardigheid en vergelijkingsdrang zitten er bij vele bojowijnbouwers in. Als hun flessen konden spreken, zou je dit te horen krijgen: "Wacht maar, als ik ouder ben, word ik net als mijn fantastische grote broer Pinot Noir!" Stel je voor dat een wijnbouwer uit Saint-Émilion zijn Merlot probeert te verkopen door te beweren dat hij bij rijping meer en meer op Cabernet Sauvignon zal lijken.

Misschien wordt het Pinot Noir-argument alleen uit commerciële overwegingen bovengehaald maar bij mij heeft dit het tegenovergesteld effect. Ik wil dat mijn Gamay zo lang mogelijk Gamay blijft. Cru-wijnen uit de Beaujolais evolueren trouwens veel sneller dan Pinot Noirs en tonen na een vijftal jaar rijpen soms al tertiaire noten van humus, champignon en gedroogd fruit. Persoonlijk wil ik mijn bojo’s niet langer dan drie tot vijf jaar bewaren om te vermijden dat het vrolijke fruit verloren gaat in gedroogde vijgen en rozijnen. Dan hoeft die Beaujolais voor mij niet meer. Dan is de liefde wat mij betreft over.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Berichten in deze discussie
RE: De heerlijke wijnen uit de Beaujolais - vinejo - 14-07-2013 10:10 PM

Ga naar locatie: