Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chateau Monbousquet St Emilion Grand Cru
23-03-2020, 05:05 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-03-2020 om 05:05 PM door wvd.)
Bericht: #22
RE: Chateau Monbousquet St Emilion Grand Cru
(23-03-2020 04:53 PM)Vinoco schreef:  
(23-03-2020 04:33 PM)wvd schreef:  
(23-03-2020 01:24 PM)Vinoco schreef:  
(23-03-2020 11:55 AM)wvd schreef:  
(22-03-2020 01:55 PM)Vinoco schreef:  
(22-03-2020 12:29 PM)wvd schreef:  
(21-03-2020 04:35 PM)Vinoco schreef:  ..... al is typiciteit voor mij ook totaal onbelangrijk.

watte

Ik zou er inderdaad mijn geld op gezet hebben dat dit voor jou erg belangrijk is. Smile erg mooi die verschillende meningen.

Ik hou van de wijnen van Dagueneau, Van Volxem, Pavie, El Nido, Unendlich etc etc. Stuk voor stuk onherkenbaar en a-typisch voor waar ze vandaan komen. Totaal onbelangrijke emotie, voor mij telt de kwaliteit in het glas.

Uiteraard telt ook voor mij in de allereerste plaats de kwaliteit in het glas, dat spreekt. Maar ik heb ook graag dat een Chambolle naar Pinot Noir proeft en niet naar Syrah. En ik sta zeker open voor de "personal touch" die de sommige wijnbouwers in hun wijnen weten te brengen. En Van Volxem vind ik toch echt wel getypeerd Saar hoor! En vele van de wijnen waarover je post vind ik ook wel top in hun type.

hmm ben je serieus mbt Van Volxem? Wijnen uit de Saar staan bekend om hun ultieme verfijning. Ballerina's met de meest elegante zuren. Wijnen gemaakt om 50 jaar te ouderen. Egon Muller als grootste voorbeeld/benchmark en Schloss Saarstein in het kielzog (vroeger dan toch, de laatste 8 jaren hebben ze de aansluiting verloren)
Van Volxem heeft niets van dat. Ietwat lompe mollige dikke wijnen met zeer weinig zuren. De wijnen kunnen ook niet rijpen (en nee, 10 jaar oud is voor een riesling niet gerijpt maar jong). In your face rieslings (zoals van Heymann Löwenstein en Clemens Busch, ook beiden a-typisch en voor mij ook beide geweldig) Overigens heeft Roman ook bewust deze a-typische stijl gemaakt. Hij vond het belangrijker om qua stijl in de buurt te blijven van zijn leermeester Reinhard Löwenstein dan de locatie waar zijn domein zich bevindt.
Pavie wordt al jaren verguisd door zijn omgeving omdat de wijn in de kelder wordt gemaakt en niet in de wijngaard (Wordt blind steevast voor een USA wijn gezien)
Dagueneau herkent blind niemand een sauvignon blanc in omdat het hout de wijn zo rijk en vettig maakt dat je eerder naar chardonnay of chenin blanc gaat om over Unendlich nog maar te zwijgen....maar wat een wijn is dat! volgens mij nog nooit lager dan 98/100 gegeven.
Is typiciteit voor jou overigens altijd zo belangrijk? Heb je dat ook met eten? in dat geval was restaurant El Bulli of is restaurant The Fat Duck van Heston Blumenthal totaal niet jouw ding.
Dus als ze in Japan een degelijke strakke ietwat saaie auto gaan maken dan ga jij er niet in rijden.....die horen uit Duitsland te komen? Wink

Je stelt het wel erg extreem. Van Volxem heb ik al jaren niet meer geproefd, maar ik vond die toen toch wel wel typerend echt Saar Riesling, zij het inderdaad vetter dan bvb Zilliken.
Wat ik, ook jaren geleden, van Dagueneau proefde (Silex?) is m.i. idd een zeer mooie wijn en ja, zonder het grassige dat Sauvignon kan hebben, maar daar ben ik dan ook niet zo wild van. Ik hou ook wel van de Sauvignon's van Meroi en Miani en sommige Pessac-Léognan, waar je ook dat verschijnsel niet hebt. Maar dat is dan wel droge Bordeaux en soms moeilijk te onderscheiden van een Côte de Beaune, wellicht idd door de houtinvloed.
Nee, ik ben niet echt een purist, maar de terroirgebondenheid van wijnen vind ik wel bijzonder interessant als liefhebber.
Nooit in El Bulli geweest en ook nooit de ambitie gehad om veel schuimpjes en zalfjes op mijn bord te krijgen. Anderzijds ben ik wel een dikke fan van Sergio Herman die ook allerlei smaken combineert, maar (meestal) herken je daar toch nog wat je in je bord hebt.
Ik dacht net dat Japan saaie auto's maakte en dat de échte man met iets Duits, bij voorkeur BMW, moest bollen. Zelf verplaats ik me met een oud Peugeootje... Smile

Niks mis met een oud Peugeootje haha. Ik zou bijna iets willen zeggen over Echte mannen en BMW's maar laat ik het maar niet doen voordat ik op iemands tenen ga staan Wink

===> Ik snap wat je bedoelt...

Sergio is voor mij toch ook wel categorie new style "fusion" koken waarbij de puurheid van het product niet zo belangrijk is om dat goed tot zijn recht te laten komen op het bord. Wat dat betreft gaat mijn voorkeur uit naar Jonnie Boer van Librije. Op eenzame hoogte in de Benelux.

===> Ken Jonnie niet helaas, maar zowel in TJ als in Cadzand bijzonder goed getafeld. En ik weet uit bijzonder goede bron dat hij altijd topproducten aankoopt. Soms zijn er gewaagde combinaties in The Jane, Pure C is wat "klassieker", maar even goed vind ik.

Ondanks dat wij op heel veel vlakken anders aankijken tegen wijn ben ik ervan overtuigd dat er veel wijnen te vinden zijn waar we samen van uit ons dak gaan.....applaus

===> daar kan geen twijfel over bestaan! Smile

Ik zal nog een uitspraak doen waar jij haaks tegenover staat haha. Komt ie: Terroir is voor mij het meest overschatte onderdeel van wijnmaken…..Rolleyes

===> Terroir op zich is m.i. geen enkele garantie op grote wijn, maar ik volg Louis Barruol wel als hij beweert dat er geen grote wijnen zijn zonder grote terroirs. Dat is toch ook mijn ervaring.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Berichten in deze discussie
RE: Chateau Monbousquet St Emilion Grand Cru - wvd - 23-03-2020 05:05 PM

Ga naar locatie: