Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine de la Romanée-Conti
02-04-2011, 10:55 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-04-2011 om 01:18 PM door vincent.)
Bericht: #1
Domaine de la Romanée-Conti
Dagboek van een legende...

Toeval en nood deden mij vorige week telefoneren naar Aubert de Villaine om een bezoekje te regelen aan het domein. Van een deugd
maakte ik dan maar een blijvend genot. Een DRC wijn ligt niet onmiddellijk in het berijk, althans toch niet per kist zoals hij ze verkoopt,
maar een marc de bourgogne was dit wel.

Het Franse woord marc duidt het distillaat aan dat als hoofdingrediënt heeft wat na de persing van de druiven overblijft.
Hier wordt wijn van gemaakt die weer wordt gedistilleerd tot een bijzonder sterk (45-50 procent) digestief.
Verschillende Franse wijnstreken kennen hun eigen Marc: Marc d'Alsace, Marc de Bourgogne, Marc de Champagne.
Het overeenkomstige Italiaanse product grappa kan uit heet Italië komen, maar hier gaat men niet over tot een doorgezette rijping op houten vaten.
Dat is bij Marc de Bourgogne wel het geval, hoe langer hij het vat ziet, hoe beter.
Marc de bourgogne van DRC, of Romanée Conti, ligt standaard 18 jaar op vat. Kan je je het inbeelden, 18 jaar in vaten
van mytische wijnen zoals La Tâche, Romanée Conti, Richebourg, en zo verder. Zo is een Marc uit 1988 pas gebotteld in 2006.


En ja, na dagen wachten (het was in feite nog vrij snel), en heel wat de oren van mijn wederhelft erover af te zagen, kwam deze ochtend een pakket toe
met daarin wat ik verwacht een heel lekker vocht. Maar genoeg geleuterd, misschien over te de degustatienota... of niet, ik aanschouwde de fles en wou ze eerst
een dag bewonderen.

Voorzichtig haal ik het wassen capsule van de fles, ja wassen capsule, want blijkbaar gebruikt men hier was en geen metaallegering of plastiek.
Dit is dan ook het enigste franje aan de fles. Ja, want dit is zo lekker dat het hier om de Marc gaat. Geen kristallen decanter nodig zoals bij
high-end cognacs, simpelheid, gewoon een bourgognefles met een label.

Traag haalde ik de was ervan af en ontkurkte ik haar milimeter voor milimeter. In een klein wit wijn glaasje, dat goed sluit goot ik een scheutje.


KLEUR:
Het gerijpte donkerige amberkleurige kwam in mijn glas, een geëvolueerde yquem van de jaren 20 zou men zeggen.


NEUS:
1e neus:
noten, kruiden, een zekere friste (al kan ik niet toewijzen wat), gerookt spek, geconfijt, dik van consistentie, heel complex

2e neus (na walsen):
al het vorige, met daarbovenop abrikozen, geconfijte peren, passievrucht, jaja... het fruit komt naar boven.

Complexe krachtige neus kortom. It smell's like paradise...


MOND:
dik, kruidig, walnoten, zacht, romig en boterig, peren, appels,...


NADRONK:
krachtige nadronk, maar zo fluweelzacht,eik dat overgaat in gerst, rijstwater, gevolgd door gemarineerde bessen en geconfijt fruit. 60+ seconden


In het algemeen, ik dronk reeds een van de beste cognacs Hennessy Paradis, en deze marc is in vergelijk 10-tallen tot wel 100 keer beter. Krachtiger,
meer diepgang, en qua complexiteit is hij ook nog meer. Nochtans Hennessy Paradis kreeg bij mij al een 95 punten.


Denken dat hiervan slechts 600 flessen per jaargang worden gemaakt (en dan enkel in de topjaren). En ik heb er eentje... hmmmm... vele zoete dromen zullen
nog volgen. Veronica Lake in het glas !!!!

Vandaar, dit is voor het eerst, maar ik geef dit 100 op 100, ik was zo in de wolken, dat ik niet anders kan. Het is alsof ik mijn eerste mouton (wat mijn eerste 1gcc was die ik proefde)
herbeleef. Machtig, prachtig, orgastisch, het is een orgie in de mond, je krijgt van alles wat wils en toch zo zacht zonder aan kracht in te boeten.
HeartHeartHeart

hmmmm.... mijn avond kan niet stuk, en hij beloofd nog beter te worden Cool
03-04-2011, 01:10 AM
Bericht: #2
RE: 1988 gebotteld in 2006 - Domaine de la Romanée-Conti - Marc de Bourgogne
Passioneel verslag, Vince, leuk om te lezen, en een ode aan de Marc, mooi ! Wat is de link Villaine - Marc DRC ? A&P Villaine maken trouwens schitterende wijnen ...

Buvez du vin et vivez joyeux !
03-04-2011, 01:18 AM
Bericht: #3
RE: 1988 gebotteld in 2006 - Domaine de la Romanée-Conti - Marc de Bourgogne
Aubert de villaine heeft inderdaad prachtige wijnen onder a et p de villaine, maar is tevens een van de eigenaars van DRC. En als ik mij niet vergis de grootste van de 2 eigenaars. Van bouzeron naar romanee conti, hij maakt overal wijn op biologische wijze.
18-02-2018, 12:46 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-02-2018 om 12:47 AM door fleer.)
Bericht: #4
RE: Domaine de la Romanée-Conti - Marc de Bourgogne - 1988 gebotteld in 2006
Deze Romanée Conti is naar de vaantjes!


Bijlagen Afbeeldingen
   

In blind, we trust Cool
18-02-2018, 08:50 AM
Bericht: #5
RE: Domaine de la Romanée-Conti
(18-02-2018 12:46 AM)fleer schreef:  Deze Romanée Conti is naar de vaantjes!

Een Romanée ijslollie! Slurp

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-02-2018, 10:56 AM
Bericht: #6
RE: Domaine de la Romanée-Conti
(18-02-2018 08:50 AM)vinejo schreef:  
(18-02-2018 12:46 AM)fleer schreef:  Deze Romanée Conti is naar de vaantjes!

Een Romanée ijslollie! Slurp

Klimaatverandering Wink

In blind, we trust Cool
18-02-2018, 02:05 PM
Bericht: #7
RE: Domaine de la Romanée-Conti - Marc de Bourgogne - 1988 gebotteld in 2006
(18-02-2018 12:46 AM)fleer schreef:  Deze Romanée Conti is naar de vaantjes!

Zelfs als de fles niet gebroken was, zou deze toch wel deftige schade ondervonden hebben. Weinige liefhebbers weten dat, maar te lang blootstellen aan te lage temperaturen is schadelijker voor rode wijn dan aan hoge temperaturen. Enfin, hangt van die hoge temp af uiteraard, je moet ze ook niet pasteuriseren aan 30°C, maar een hete zomer en 23°¢ in de kelder: geen paniek. Wel als ze in de winter 3 maand aan 6°C staan te rillen. Dat heeft een duidelijke invloed op de tannines die merkbaar verharden. Je moet de prof maar eens doen en een rode wijn gedurende langere tijd in je (te koude) koelkast steken en ze dan proeven naast de referentiefles uit de kelder. Openbaring hoor, enfin, als het iniriëel al een tanninerijke wijn was, een Médoc is ideaal voor dit experiment.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
14-07-2018, 09:00 PM
Bericht: #8
Romanee Conti voor 1 euro...
...een euro per liter dan nog...
(Let op de laatste zin in de tekst uit 1916 Big Grin )

Les Annales politiques et littéraires
16 juli 1916
gallica.bnf.fr/ark:/...


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
14-07-2018, 10:48 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 14-07-2018 om 10:50 PM door don quichotte.)
Bericht: #9
RE: Romanee Conti voor 1 euro...
(14-07-2018 09:00 PM)vinejo schreef:  ...een euro per liter dan nog...
(Let op de laatste zin in de tekst uit 1916 Big Grin )

Les Annales politiques et littéraires
16 juli 1916
gallica.bnf.fr/ark:/...

Jo, hoe kom je aan één euro per liter?
Heeft men in dit document niet te doen met de oude Franse frank van voor 1960.
In 1915 was de conversie ongeveer 5.3 ff voor 1dollar

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
14-07-2018, 11:42 PM
Bericht: #10
RE: Romanee Conti voor 1 euro...
(14-07-2018 10:48 PM)don quichotte schreef:  
(14-07-2018 09:00 PM)vinejo schreef:  ...een euro per liter dan nog...
(Let op de laatste zin in de tekst uit 1916 Big Grin )

Les Annales politiques et littéraires
16 juli 1916
gallica.bnf.fr/ark:/...

Jo, hoe kom je aan één euro per liter?
Heeft men in dit document niet te doen met de oude Franse frank van voor 1960.
In 1915 was de conversie ongeveer 5.3 ff voor 1dollar

Ja beetje vlug gepost precies Rolleyes
Enfin, t blijft gelijk, t was toen ook al onbetaalbaar dus...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: