Domaine de Fontsainte Corbières Boutenac
|
28-08-2011, 05:04 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Domaine de Fontsainte Corbières Boutenac
Domaine de Fontsainte
Lees alles wat je wil weten over dit domein (oa de lofbetuigingen van kermit Lynch) in vier heerlijke verhalen geschreven door PvdW: http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...nte-1.html Wij dronken de Clos du centurion 2005 . Een stuivende neus met peper, licht animaal * leder, grafiet, koffie en eucalyptus. Een zeer uitgesproken smaak, krachtig maar geraffineerd. Een lap grond met wijnstokken in Corbières in goede handen kan fantastische resultaten geven. *geur van verse aambei Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
28-08-2011, 05:24 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Domaine de Fontsainte Corbières Boutenac | |||
07-08-2014, 11:47 AM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
Domaine de Fontsainte, Corbières-Boutenac
Boutenac heeft zich in 2005 als AOC uit de Corbières melting pot kunnen hijsen met een eigen appellatie en wordt er nu als "grand cru" terroir aanzien. Redelijk wat grote huizen ook in deze AOC. Dat zal wel geholpen hebben om een eigen AOC te krijgen, neem ik aan...
Domaine de Fontsainte is één van die huizen die hoog aangeschreven wordt door Jancis Robinson en door Kermit Lynch verkocht wordt in de US. Nochtans geen imposant domein, eerder bescheiden en wat verborgen, en een wat stoffige proefruimte. Ze hebben een bescheiden gamma, één rosé en drie rode. De rosé niet geproefd, ook niet aangeboden gekregen. Wat trouwens een constante was in de streek. Als je niet expliciet om rosé vroeg, boden ze hem zelfs niet aan... Bizar. De rode dan : Domaine de Fonsainte (denk dat we hier al in 2013 zitten want niet houtgelagerd) : rond, fruitig, zwart fruit, iets karamelligs dat ik overigens wel vaker teruggevonden heb in Corbières (naar het schijnt de grenache). Niet complex, redelijk straight forward drinkplezier. La Demoiselle : grenache, carignan en mourvèdre, houtgelagerd maar gebruikt hout van hun topwijn (clos du centurion). Nogal gestoofd fruit, wat kruidig, weinig zuren. Hout komt er nog redelijk door. Te rond en wollig naar mijn gevoel. Clos du Centurion : zelfde druiven, maar dus nieuw hout. Eigenlijk zelfde indruk als vorige wijn, maar houttoets nog dominanter. Ook niet mijn ding dus. Alle rode wijnen worden hier met macération carbonique gemaakt, en heb vastgesteld dat nogal wat van de huizen in de streek dat doen (Ollieux Romanis bvb ook voor de topwijnen). Bij Fontsainte vond ik dat eigenlijk niet zo geslaagd. De wijnen komen heel rond, fruitig en gestoofd over, met een houtlaag die erop gelegd lijkt. Weinig spanning in de wijnen, weinig tannines ook die voor wat beet kunnen zorgen en een totaal gebrek aan zuurtjes voor wat levendigheid. Kan me wel inbeelden dat dit in de US werkt, maar ten huize Olivier niet... Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
07-08-2014, 02:09 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Domaine de Fontsainte, Corbières-Boutenac
Die caramel had ik ook al meermaals in grenache wijnen, bvb bij Charvin.
trouwens voor de toffe verslagjes! Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
08-08-2014, 10:12 AM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Domaine de Fontsainte Corbières Boutenac
Thanks om samen te voegen, had niet gezien dat er al een topic was. Toch wel jammer dat ik die rose niet geproefd heb als ik het verslag van pvdw lees...
Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
04-11-2014, 11:17 PM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Domaine de Fontsainte Corbières Boutenac
Had nog één flesje van de Demoiselle 2012 liggen en heb dat vanavond opengetrokken. In grote lijnen dezelfde bevindingen : gestoofd, tot op het zoete af (ik dacht op een bepaald moment aan zinfandel). Het hout is wel meer geïntegreerd, en de wijn heeft een mooie concentratie. De kruidigheid komt nu heel erg naar voren. Maar toch mijn ding niet...
Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
|