Villa Sparina, Piëmonte
|
17-02-2012, 11:26 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Villa Sparina, Piëmonte
Deze avond de voorlaatste van mijn 12 flessen Gavi di Gavi 2009 gekraakt.
Gavi-wijnen worden gemaakt van de cortese-druif en niet iedereen is daar onmiddellijk fan van omdat ze niet uitblinken in aromatische expressie (zoals een friulano, greco of falanghina wel doen). Cortese (slechts heel af en toe krijgt deze druif houtlagering op gebruikte vaten maar dan nog proef je het niet) doet eerder aan een Chablis denken. Zo ook deze Gavi di Gavi 2009: strakke neus vol kalkmineraliteit met toch zacht wit fruit erbij. De smaak is eerder ingetogen-mineraal dan wulps en vol. Denk echt aan een rijpe Chablis als ik dit drink. Goede strakke aperitiefwijn die ook lichte maaltijden aan kan. (86/100) - Licata Vini |
|||
17-02-2012, 11:47 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Villa Sparina, Piëmonte
De Martinetti die ik dronk miste voor mij wat frisse zuren. Eigen aan Gavi ? Had trouwens ook florale kenmerken maar inderdaad dat minerale kwam er in terug. Beetje vettig zelfs.
Gavi van minder gerenommeerde domeinen kan soms echt beneden alle peil zijn. Buvez du vin et vivez joyeux ! |
|||
17-02-2012, 11:55 PM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Villa Sparina, Piëmonte
Inderdaad, nagel op de kop. De cortese heeft vaak juist een tikkeltje te weinig zuren om alles strak en spannend te houden.
In tegenstelling tot de arneis, die wel dat extra zuurtje (en amandelbittertje) heeft. Maar toch lees je vaak in de literatuur (al dan niet afkomstig van prutsers) dat cortese meer zuren heeft dan de arneis, iets wat ik nooit gesnapt heb...... |
|||
21-02-2012, 12:36 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Villa Sparina, Piëmonte
Wat ik hier lees over de Cortese doet me wat aan gruner veltliner denken...
Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
21-02-2012, 11:17 PM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Villa Sparina, Piëmonte
De gemiddelde (goede) cortese is veel mineraliger en strakker dan de gemiddelde grüner veltliner Jo. Een GV zal vaak een mix zijn van wat perzik, floraals en witte peper, elementen die je normaal nooit bij een cortese zal aantreffen.
|
|||
22-02-2012, 12:10 AM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Villa Sparina, Piëmonte
Roeland. In je beschrijving van de GV kan ik me 100% vinden.
(met permissie, maar zie ik daar enige inconsistentie aangaande de cortese? Of vind je de GV totaal ruggengraatloos..? ) (17-02-2012 11:55 PM)Roeland V schreef: Inderdaad, nagel op de kop. De cortese heeft vaak juist een tikkeltje te weinig zuren om alles strak en spannend te houden. (17-02-2012 11:55 PM)Roeland V schreef: De gemiddelde (goede) cortese is veel mineraliger en strakker dan de gemiddelde grüner veltliner Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
23-06-2015, 08:56 PM
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: Villa Sparina, Piëmonte
Gavi di Gavi 2013
100% Cortese. Weliswaar weinig aromatisch, toch heeft deze wijn iets wat me hem regelmatig terug doet kopen. In de neus wat floraal, beetje amandel, citrus en perzik. Frisse zuurtjes en wat mineraliteit maken deze wijn zeer aangenaam om ook als aperitief te drinken. |
|||
12-08-2017, 10:17 PM
Bericht: #8
|
|||
|
|||
RE: Villa Sparina, Piëmonte
Gavi di Gavi 2016
Fijne neus met een mooie mineraliteit, wat witte perzik, peer. In de mond fris en rond tegelijk, het rijpe fruit wordt mooi fris gehouden door de zuurtjes, en heeft een aangenaam mondgevoel. In een winkel in Asti gekocht aan 10,90€. Leuke wijn aan deze prijs. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
|