Clos du Caillou, Les Quartz, C9duP, 2003
|
13-01-2010, 11:59 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Clos du Caillou, Les Quartz, C9duP, 2003
Kreeg ik deze avond blind geserveerd door wijnkozijn Rogier L. bij een avondje pasta bolognaise met de melding:
"kozijn, ik weet niet of het wel past bij pasta bolognaise, maar kom, we zullen zien ... " Eerste gedachte schoot naar (Zuid)Italië: kruidig, veel zuren, veel alcohol. Blind proeven is steeds weer leerrijk zo blijkt ... Clos du Caillou, Les Quartz, Châteauneuf-du-pape, 2003, (courante handelprijs: 48 €) Deze cuvée situeert zich tussen de basiscuvée Les Safres (29 €), en de topper Réserve (76 €). Ik had van dit domein al tientallen keren de gewone Côtes-du-rhone gedronken: Bouquet des Garrigues (12,50 €). Aangezien deze jongen voor mij P/K bij de allerbeste CdR-wijnen hoort, kende ik de kwaliteit van het huis goed, maar had nog geen enkele van hun C9P gedronken. Tot nu... Mooi diepe granaatrode kleur, met begin van evolutie aan de rand. Intense neus van (gestoofd) rood fruit, (rode bes en krieken) en wat zwarte kersen. Volle stevige aanzet, gevolg door vrachtwagens vol (heel) rijp fruit. Heel sappig, vol, met stevige alcoholshot. Naast (te?) rijp fruit komt immense zuurpikuur door, hetgeen het geheel niet echt geïntegreerd doet overkomen (typisch 2003). Álles is er wel voor mooie wijn, maar geen consistent geheel. Kijk nu wel enorm uit om bv. de 2001 of 2005 hiervan te proeven. (86-87/100). |
|||
14-01-2010, 11:30 AM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Clos du Caillou, Les Quartz, C9duP, 2003
Toch weer dat jaar 2003 hé! Lastig jaar voor wijnliefhebbers!
|
|||
14-01-2010, 01:15 PM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Clos du Caillou, Les Quartz, C9duP, 2003
Barbe Rac (toch niet veel duurder) '03 van Chapoutier had nergens last van. Had wel een nacht vacuvin nodig (of wacht: twee nachten denk ik zelfs) Daar zit ook veel alcohol in, maar het fruit is zo intens dat het geen défaut kan zijn. (weliswaar op een zeer fijne manier, een beetje zoals een excellente Bourgogne) Da's zoiets waarbij je geen vragen hoeft te stellen, en je alleen maar kunt genieten.
Enfin, 2003 niet gemakkelijk, maar dat is één van die flessen die daar geen last van hebben. "There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry) |
|||
14-01-2010, 08:00 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Clos du Caillou, Les Quartz, C9duP, 2003
Wat Roeland schrijft over die zuren zou wel eens verklaard kunnen worden door het feit dat... het toegevoegde zuren waren. Ik weet dat men in 2003 in Bordeaux mocht aanzuren, en dat bleek toen ik vorig weekend een Potensac 2003 opende (ter controle na ontgoochelende chevalier). Niet lang daarna raakte ik mijn smaak kwijt (snotvalling) maar in de glazen die ik proefde vond ik de zuren écht niet normaal, alsof ze een eigen leven leidden naast de andere elementen. Vee die blind proefde sprak ook onmiddellijk over een rare wijn die precies niet klopte.
Iemand zin om eens op te zoeken of men in Chateauneuf mocht (mag) bijzuren? Want ik moet nu gaan dansen met mijn vrouw |
|||
16-01-2010, 09:43 AM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Clos du Caillou, Les Quartz, C9duP, 2003
Interessant punt, mr Vinejo!! Ik vind dat ze al deze toegevoegde stoffen zouden moeten melden op het rug-etiket!
|
|||
|