Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
25-07-2012, 10:17 AM
Bericht: #1
Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
Mas Foulaquier. Domein uit de AOC Pic Saint-Loup. Zo goed als volledig bio (-dynamisch). Itt tot veel domeinen in de buurt legt men de nadruk meer op fraicheur en finesse dan op power en (over)rijp fruit. Discreet hout, mooie zuurtjes, … een verademing tussen de vele super-cuvées gerijpt in 100% nieuw hout die je hier vaak vindt (wat op tijd en stond ook eens kan smaken natuurlijk Smile). De zuiverheid van het fruit is idd hetgene wat opvalt bij drinken van de wijnen van dit domein.

L’Oiseau Blanc 2011, AOC Languedoc
Enige witte van het domein. Mengeling van Rolle, Bourboulenc, Grenache Blanc en Clairette. Discrete, frisse neus. Beetje citrus. Evenwichtig in de mond. Peer. Mooie zuren die nooit te veel op de voorgrond treden. Zowel in neus en mond krijg ik een zilte indruk (kan er geen ander woord op plakken). Opnieuw zeer discreet met veel fraicheur, wat een prestatie op zich is voor een witte wijn uit deze streek. Niettemin, beetje flets volgens sommige aanwezigen. Lekker. Niet meer, niet minder.

Le Rosé 2011, AOC Pic Saint-Loup
Rosé van het domein. Grenache en Carignan. Opnieuw discrete neus maar mist de fraicheur van de witte wijn. Appelsien. Ook in de mond ontbreekt er iets. Zuren zitten wel weer ok. Beetje rode vruchtjes. Missch gewoon niet my cup of tea (weinig ervaring met (goede) rosé).

Violetta, Vin de Table
Merendeel Syrah met beetje Grenache en Carignan. Van een wijngaard die recent werd aangekocht (van een wijnboer die z’n druiven voorheen aan de cooperatieve leverde). Is in conversie naar bio. Zoals de eigenaar zei: ‘de druivelaars zijn bezig met wakker worden na jaren slaap’. Noordelijkere helling (website vermeld een zuidelijke helling?) met eerder zanderige bodem. Fijne, frisse neus met zeer zuivere zwarte besjes (scherp als een mes, denk aan goeie Beaujolais). Peper en alcohol, citrus. In de mond opnieuw een enorme fraicheur. Alcohol komt er op ‘t einde beetje door. Ideale easy-drinker die iets frisser mag gedronken worden. Superwijntje!

L’Orphée 2010, AOC Pic Saint-Loup
Syrah en Grenache in gelijke delen. 20 maanden in betonnen cuves. Zuidelijke helling met de typische Pic Saint-Loup argilo-calcaire (klei-kalksteen) bodem. Vrij veel alcohol in de neus. Beetje zwart fruit, bloemetjes. Opnieuw alcohol die er (te veel?) doorkomt in de mond. Peper. Strenge wijn. Missch beetje te jong gedronken. Te drinken bij eten lijkt me.

Le Rollier 2009, AOC Pic Saint-Loup
Grotendeels Grenache met klein beetje Syrah. 24 maanden in betonnen cuves. Argilo-calcaire bodem (opnieuw zuidelijk georiënteerd). Viooltjes komen uit het glas gesprongen. Frisser en fruitiger dan L’Orphée, minder streng. Zwart fruit. Appelsien. Beetje garrigue kruiden. Beduidend zachter in de mond dan L’Orphée. Lekker.


Andere cuvées volgen.
25-07-2012, 12:17 PM
Bericht: #2
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
Benieuwd naar de andere rode cuvées!
We dronken 5 j terug de Calades, ene keer zeer goed, andere keer heel wat minder.

http://wijnliefhebber.skynetblogs.be/arc...lades.html

en later:

Mas Foulaquier “Les Calades” 2003 15 € (60% grenache – 40% syrah) – Gemiddelde score : 61% = foutief ( ? )
Deze wijn werd reeds eerder op Punt andere wijn (zie link hierboven) besproken.Hij gooit regelmatig hoge ogen in de Hachette en in de Revue du Vin de France vond je hem nog bij de beste 1.000 wijnen. Groot was mijn verrassing. De wijn uit deze fles had voor mij eerder iets weg van een opdringerige Airwick met dennen- en muntgeur en een overdreven spumante-gevoel in de mond. Nagisting ? In elk geval vocht voor heel wat discussie…
- Exotische geur, mooi, lekker, heel apart, niet 100% evenwichtig, lichtjes troebel (SC – 67%)
- Geure van munt, den, exotisch fruit in de mond, kruidig, light bodied (G – 66%)
- Oudere wijn (sic), zoetig, kruidnagel, fruitig (LL – 73%)
- Weinig zuren, drop, zoetig (V – 77%)
- Geur van exotisch fruit (B – 45%)
- Zoetere smaak, zoethout, bittere afdronk, rubber gevoel in de mond, foutje ? (P – 39%)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-08-2012, 09:49 AM
Bericht: #3
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
Les Tonillières 2011, AOC Pic Saint-Loup
Zowel deze als de Gran T komen van een perceel met argilo-calcaire bodem waar de verschillende kalklaagjes heel dun boven op elkaar liggen. Noordelijkere orientatie. Syrah en Carignan in gelijke delen. 9 maanden in betonnen cuves. Rode vruchtjes in de neus. Iets citrus-achtig (vind ek precies terug in elke cuvée van dit domein). In de mond mooi in evenwicht. Meer body dan L’Orphée en Le Rollier. Opnieuw mooie zuren. Peper in de afdronk. Zeer zuiver. Toppie.

Les Calades 2006, AOC Pic Saint-Loup
Mengeling Syrah en Grenache (merendeel Syrah). Deels in betonnen cuves, deels in vaten van 3-10 jaar en deels in grote foeders opgevoed. Zuidelijke helling. Donkere wijn. Na openen opnieuw de citrus-achtige toets. Eens je in je hoofd steekt dat deze geur valt te omschrijven als pattex, is het moeilijk om jezelf ervan te overtuigen dat deze geur niet chemisch is (doet wel zo aan). Levendige neus met zwart fruit en kruiden. Beetje geconfituriseerd. In de mond een nogal zoete aanzet. Mooie lengte met op het einde toch een beetje de hitte die er door komt. Dronk em op het domein ook en daar was ’t me niet opgevallen dat dit zo’n zware wijn was (damn (of godzijdank voor?) die relativiteit van het beoordelen van wijn hé!!!). Hoedanook top, maar door de fantastische Crozes Hermitage die we ervoor dronken werd duidelijk dat ie toch een beetje fraicheur miste.
21-08-2012, 12:50 PM
Bericht: #4
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
Thanks, Claret!
Bij die Calades heb je blijkbaar dezelfde bedenkingen als de onze enkele jaren terug... Misschien is die "opdringerige Airwick met dennen- en muntgeur" die Gerten erin terugvond wel die citrustoets die jij herkent?
En een Crozes kan zo mooi zijn hé, weet je nog dewelke het was?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-08-2012, 01:23 PM
Bericht: #5
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
(21-08-2012 12:50 PM)vinejo schreef:  Bij die Calades heb je blijkbaar dezelfde bedenkingen als de onze enkele jaren terug... Misschien is die "opdringerige Airwick met dennen- en muntgeur" die Gerten erin terugvond wel die citrustoets die jij herkent?

Kon me idd perfect vinden in de beschrijvingen hierboven. Echt een moeilijk te plaatsen aroma... Heel scherp en was in meer of mindere mate aanwezig in elke rode cuvée (vinificatie?). Ook het zoete komt meermaals terug. Dronken de Calades naast de Lavabre 2006. Zelfde dorp, zelfde druivensamenstelling, zelfde jaar en toch niets van dit alles. De Calades missch ietsje zuiverder, maar voor mij was de Lavabre de betere van de 2.

(21-08-2012 12:50 PM)vinejo schreef:  En een Crozes kan zo mooi zijn hé, weet je nog dewelke het was?

Was Graillot 2009 meegebracht door Franzo. Heb je zelf al eens besproken hier denk ek. Schitterende wijn. Perfect in evenwicht. Zoals gezegd, de beperkingen van de Calades (ookal was deze ook top) werden pijnlijk duidelijk gemaakt door deze wijn.
21-08-2012, 01:32 PM
Bericht: #6
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
(21-08-2012 01:23 PM)claret schreef:  Was Graillot 2009 meegebracht door Franzo. Heb je zelf al eens besproken hier denk ek. Schitterende wijn. Perfect in evenwicht. Zoals gezegd, de beperkingen van de Calades (ookal was deze ook top) werden pijnlijk duidelijk gemaakt door deze wijn.

WTF !! watte !! Graillot jong, de beste Crozes die er is !! Goe bezig! Wink Pas op, zalig in zijn jeugd, maar sluit zich daarna onverbiddelijk voor een paar jaar (onlangs de 2007 geproefd, fermé à double tour)..

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-08-2012, 02:32 PM
Bericht: #7
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
(21-08-2012 01:32 PM)vinejo schreef:  WTF !! watte !! Graillot jong, de beste Crozes die er is !!

Ja, twas een mooie avond... Smile
21-08-2012, 07:53 PM
Bericht: #8
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
(21-08-2012 01:32 PM)vinejo schreef:  
(21-08-2012 01:23 PM)claret schreef:  Was Graillot 2009 meegebracht door Franzo. Heb je zelf al eens besproken hier denk ek. Schitterende wijn. Perfect in evenwicht. Zoals gezegd, de beperkingen van de Calades (ookal was deze ook top) werden pijnlijk duidelijk gemaakt door deze wijn.

WTF !! watte !! Graillot jong, de beste Crozes die er is !! Goe bezig! Wink Pas op, zalig in zijn jeugd, maar sluit zich daarna onverbiddelijk voor een paar jaar (onlangs de 2007 geproefd, fermé à double tour)..

Vorig jaar bij Mos de 90 geproefd, hemels, de moeite van goeie jaren lang te laten liggen !

Buvez du vin et vivez joyeux !
21-08-2012, 08:29 PM
Bericht: #9
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
(21-08-2012 12:50 PM)vinejo schreef:  Thanks, Claret!
Bij die Calades heb je blijkbaar dezelfde bedenkingen als de onze enkele jaren terug... Misschien is die "opdringerige Airwick met dennen- en muntgeur" die Gerten erin terugvond wel die citrustoets die jij herkent?
En een Crozes kan zo mooi zijn hé, weet je nog dewelke het was?


Nochtans is Mas Foulaquier een mooi domein, ik bezocht het een paar jaar terug naast een aantal andere domein in de Pit St Loup.

Ik dacht dat de dennen-pattex-airwick ervaring mss door het biodynamisch karakter van de wijn komt, absoluut onder 14° te bewaren, wat in mijn garage niet haalbaar is.

Eén van de weinige franse wijnen die je kan kopen bij Matthys in Brugge (mss nu niet meer).

Gerten
22-10-2012, 10:15 AM
Bericht: #10
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
Petit Duc 2010, AOC Pic Saint-Loup
100% Grenache. 24 maanden élevage in foeders. Uurje op voorhand in karaf. Hupsakee, daar is de pattex opnieuw (echter minder uitgesproken als in de Calades). Fijn rood fruit. Zeer rond en vol in de mond met opnieuw dat mooie fruit. Alcohol in de staart en gistige nasmaak. Lekker, maar had er meer van verwacht…
23-01-2016, 12:53 PM
Bericht: #11
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
De cuvee La Mésange Huppée van Mas F kan je nu aan 16 euro kopen bij Klassewijnen. Eerst wat spumante die na een tijdje verdwijnt. Veel fraicheur en mineraliteit en op de achtergrond jeneverbes, laurier en garrigue. Aardige en soepele wijn 88.5.
19-02-2017, 01:17 PM
Bericht: #12
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
Les Calades 2012. Mooie neus met rijp zwart fruit, viooltjes en dat chemisch toetsje dat het geheel een bizar soort fraicheur geeft (menthol). De mond is redelijk fris/precies en bevestigt de neus. Alles mooi op z'n plaats. Kruidig, peper id afdronk. Mist missch een beetje materie maar dit is in lijn met het koelere/mindere jaar id streek. Geen probleem aangezien het gebrek aan fraicheur en vrij doorgedreven extractie me stoorden bij andere jaargangen van deze cuvee.
19-02-2017, 08:11 PM
Bericht: #13
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
(19-02-2017 01:17 PM)claret schreef:  Les Calades 2012. Mooie neus met rijp zwart fruit, viooltjes en dat chemisch toetsje dat het geheel een bizar soort fraicheur geeft (menthol). De mond is redelijk fris/precies en bevestigt de neus. Alles mooi op z'n plaats. Kruidig, peper id afdronk. Mist missch een beetje materie maar dit is in lijn met het koelere/mindere jaar id streek. Geen probleem aangezien het gebrek aan fraicheur en vrij doorgedreven extractie me stoorden bij andere jaargangen van deze cuvee.

Misschien wat Australisch-achtig (eucalyptus)?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
19-02-2017, 10:54 PM
Bericht: #14
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
Tgoh, had nooit een aussie gevoel mr begrijp wat je bedoelt. Is eerder het aroma dat me ooit in Syntra is uitgelegd als volatile zuren (en dan specifieker ethyl acetaat). Zou in theorie een default zijn. Ik vind dit in beperkte mate echter wel mooi in sommige wijnen (d'Aiguilhe heeft dit bvb ook steeds).
20-02-2017, 07:59 AM
Bericht: #15
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
(19-02-2017 10:54 PM)claret schreef:  Tgoh, had nooit een aussie gevoel mr begrijp wat je bedoelt. Is eerder het aroma dat me ooit in Syntra is uitgelegd als volatile zuren (en dan specifieker ethyl acetaat). Zou in theorie een default zijn. Ik vind dit in beperkte mate echter wel mooi in sommige wijnen (d'Aiguilhe heeft dit bvb ook steeds).

Aha, je bent dus sommelier-conseil...? nice! thumbsup

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-02-2017, 07:39 PM
Bericht: #16
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
(20-02-2017 07:59 AM)vinejo schreef:  
(19-02-2017 10:54 PM)claret schreef:  Tgoh, had nooit een aussie gevoel mr begrijp wat je bedoelt. Is eerder het aroma dat me ooit in Syntra is uitgelegd als volatile zuren (en dan specifieker ethyl acetaat). Zou in theorie een default zijn. Ik vind dit in beperkte mate echter wel mooi in sommige wijnen (d'Aiguilhe heeft dit bvb ook steeds).

Aha, je bent dus sommelier-conseil...? nice! thumbsup

Was da geen vereiste om hier te mogen posten? ;-)
20-02-2017, 09:40 PM
Bericht: #17
RE: Mas Foulaquier, AOC Pic Saint-Loup
(20-02-2017 07:39 PM)claret schreef:  
(20-02-2017 07:59 AM)vinejo schreef:  
(19-02-2017 10:54 PM)claret schreef:  Tgoh, had nooit een aussie gevoel mr begrijp wat je bedoelt. Is eerder het aroma dat me ooit in Syntra is uitgelegd als volatile zuren (en dan specifieker ethyl acetaat). Zou in theorie een default zijn. Ik vind dit in beperkte mate echter wel mooi in sommige wijnen (d'Aiguilhe heeft dit bvb ook steeds).

Aha, je bent dus sommelier-conseil...? nice! thumbsup

Was da geen vereiste om hier te mogen posten? ;-)

Er zijn hier een pak lezers-only die dat precies ook denken... ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: