Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bernard Gripa, St Joseph
20-08-2012, 01:45 PM
Bericht: #1
Bernard Gripa, St Joseph
Dé specialist voor de witte wijnen in de streek had men ons verteld, en de verwachtingen zouden worden ingelost.
We reden de oprit op en een nogal corpulente Franse vrouw keek quasi verveeld vanuit haar stoel op t terras. "Oei, dachten we, dat wordt hier niks..."
Gelukkig riep ze er snel haar man bij, maar... ook die leek nogal stug en wenkte ons zonder veel omhaal naar zijn kelder.

Nooit afgaan op een eerste indruk, dat hebben we hier geleerd. het werd één van onze mooiste bezoeken.

Het familiale bedrijf van Bernard Gripa bestaat reeds 400 jaar, hij heeft in totaal 16 ha (van de 1100 in St Joseph) wijngaarden op Mauves en St Peray (4ha).

Gripa heeft 3,5 ha witte St Joseph staan. Hij geeft ons eerst een soort geschiedenisles waarin hij onder andere het succes van de witte wijnen verklaart. Vroeger werd er veel meer gesulfiteerd, vooral voor wit, wat destijds zorgde voor een negatieve perceptie. Komt daarbij de vervrouwelijking van de wijnconsumptie die de witte wijnconsumptie bevorderde (tja, het cliché wordt hier bevestigd, woman like a good white - althans voor de wijn Wink )

Volgt een uitleg over de geschiedenis van de St Joseph AOP, die in de jaren 80 weer uit een dal is gekropen nadat een 4000 ha werden gedregradeerd naar Vin de Pays (sommigen herplantten toen hun stokken).
Verder nog wat info over de terroir, de beste wijnen worden uiteraard gemaakt van de stokken op de hellingen, gelegen op gemiddeld 125 meter hoogte. De Rhonevallei zorgt voor een perfecte ventilatie.

Tijd voor de uitgebreide proeverij.

St Joseph wit 2001: 80% marsanne.
Zeer mooie neus, fraicheur! Goed in balans, de wijn wordt voller naarmate je hem langer in de mond hebt. Abrikoos in de afdronk. Acht jaar bewaring mogelijk volgens Gripa, iets waar we geen moment aan twijfelden. 88 (16,5 €)
Ik gaf deze wijn ter plaatse noal een conservatieve score, ondertussen dronk ik m al twee maal thuis, gewoon onweerstaanbaar. Had er maar 4 flesjes van mee, en ik ga van mijn laatste twee ook niet lang kunenn afblijven... Rolleyes

St Peray 2011: Naar ik me herinner dezelfde bedruiving, maar ongelofelijk verschillende wijn. Mineraliteit in de neus, fijn, meer tensie in de mond (logisch want meer kalk in de bodem aldus Gripa). 89 (14,5 €)
(ondertussen ook thuis geproefd, en ja... even onweerstaanbaar)

St peray 2010 Les Figuiers: Hier 60% roussanne, meer houtinvloeden ook, lekker maar ik prefereerde de vorige.

Gripa vertelde nog dat marsanne bitterder kan zijn dan roussanne, en dat ie zorgt voor meer vettigheid en structuur, meer bewaarkracht ook. De roussanne zou expressiever zijn met meer uitgesproken zuren. Wijnen van 100% roussanne zouden soms wat 'hol' zijn (hoewel dit dan door de maker wellicht elegant genoemd wordt Wink .

St Joseph Blanc, Le Berceau. Letterlijk "De Wieg" = waar de oorsprong ligt van dit soort wijnen. Een zeer zacht aroma van peperkoek en munt, boterspekjes, schitterend zacht mondgevoel (dat ik kan vergelijken met de Hermitage van Faurie! ), heel mooie afdronk. 100% marsanne maar lijkt wel wat op een klasse-viognier.
De wijnbouwer vertelt dat deze wijn na een 7-tal jaar in een oxidatieve fase komt, maar na 10-12 jaar op zijn best is. Alweer een aanwijzing dat we een wijn nooit te vroeg mogen afschrijven en dat de evolutie van goede bewaarwijnen allerminst lineair is!!

St Joseph rood 2010
Rood fruit, floraal; frisse wijn met waarlijk krokante tannines, bittertje op t einde. 87

St Joseph rood 1996 (!! ): Heel mooi geëvolueerd, champignons, bos, putje, lijkt wel een oude Bourgogne, zowel in neus als mond! Mijn kompanen waren hier niet zo wild van, ik vond m zeer mooi.

St Joseph Le Berceau rood 2010: Drop, zwart fruit. Zeer lang in de mond, evenwicht en fraicheur, zijdezacht, fijne tannine, tabak in de heerlijke afdronk, pure top. Slechts één flesje van gekocht (wegens de prijs 30 €) maar nu al spijt van.
Andere wijn dan-, maar het niveau van- de allerbeste Cornas. 92-93

Eigenaardig genoeg schonk Gripa ons op t einde zijn Vin de Table les Cerises 2011, misschien omdat ie overtuigd is van de kwaliteit van deze wijn. Gemaakt van 50% syrah en 50% cabernet. Toch kwam deze wijn wat licht over, alsof je 'De Mens' beluistert na 'The Pixies'. Met alle respect voor Frank VanderLinden natuurlijk, we zagen die mens onlangs live aan het werk, lang geleden dat ik zo van een concert heb genoten...

We dankten Bernard hartelijk, kochten onze flessen en hoopten hartstochtelijk op een verkooppunt in de buurt van het mooie Oost-Vlaanderen... Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-08-2012, 02:06 PM
Bericht: #2
RE: Bernard Gripa, St Joseph
Je doet me wijntanden, de laatste tijd nogal wat weinig inspirerende wijnen gedronken en als ik dit dan lees .............

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
20-08-2012, 06:50 PM
Bericht: #3
RE: Bernard Gripa, St Joseph
Stof genoeg om een reisje naar NRhône te plannen. Ik onthou vooral dat de oxidatieve faze een voorbijgaand gegeven kan zijn naar een evolutief topmoment. Mooi !

Verkooppunt in onze geliefkoosde buurprovincie, laat het ons hopen hè !

Buvez du vin et vivez joyeux !
03-11-2012, 01:05 PM
Bericht: #4
RE: Bernard Gripa, St Joseph
Gisteren de witte 2011 gedronken, was een dag open en alweer schitterend.
Fris, kruidig, heerlijk soepel, verfrissend en lang in de mond...
Marsanne, roussanne, ik prefereer ze boven de viognier..

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
03-11-2012, 02:38 PM
Bericht: #5
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(03-11-2012 01:05 PM)vinejo schreef:  Gisteren de witte 2011 gedronken, was een dag open en alweer schitterend.
Fris, kruidig, heerlijk soepel, verfrissend en lang in de mond...
Marsanne, roussanne, ik prefereer ze boven de viognier..

Fris, fruitig en geen plomp, vettig, alcoholisch gevoel hier. Mooi gemaakt.

Buvez du vin et vivez joyeux !
06-01-2013, 01:53 PM
Bericht: #6
RE: Bernard Gripa, St Joseph
St Péray 2011

Chardonnay uit Chablis, jawel meneer ! Mineraal, kalk, limoen, peer, lichte houttoets en een fris, mondvullend, rijk pallet. Na een tijdje kwam er dan toch wat marsepein naar boven die de marsanne deed vermoeden. Een heel mooie witte NRhône met tonnen friste ! Verrassend en misleidend !

Buvez du vin et vivez joyeux !
20-02-2014, 07:37 PM
Bericht: #7
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(20-08-2012 01:45 PM)vinejo schreef:  Dé specialist voor de witte wijnen in de streek had men ons verteld, en de verwachtingen zouden worden ingelost.
We reden de oprit op en een nogal corpulente Franse vrouw keek quasi verveeld vanuit haar stoel op t terras. "Oei, dachten we, dat wordt hier niks..."
Gelukkig riep ze er snel haar man bij, maar... ook die leek nogal stug en wenkte ons zonder veel omhaal naar zijn kelder.

Nooit afgaan op een eerste indruk, dat hebben we hier geleerd. het werd één van onze mooiste bezoeken.

Het familiale bedrijf van Bernard Gripa bestaat reeds 400 jaar, hij heeft in totaal 16 ha (van de 1100 in St Joseph) wijngaarden op Mauves en St Peray (4ha).

Gripa heeft 3,5 ha witte St Joseph staan. Hij geeft ons eerst een soort geschiedenisles waarin hij onder andere het succes van de witte wijnen verklaart. Vroeger werd er veel meer gesulfiteerd, vooral voor wit, wat destijds zorgde voor een negatieve perceptie. Komt daarbij de vervrouwelijking van de wijnconsumptie die de witte wijnconsumptie bevorderde (tja, het cliché wordt hier bevestigd, woman like a good white - althans voor de wijn Wink )

Volgt een uitleg over de geschiedenis van de St Joseph AOP, die in de jaren 80 weer uit een dal is gekropen nadat een 4000 ha werden gedregradeerd naar Vin de Pays (sommigen herplantten toen hun stokken).
Verder nog wat info over de terroir, de beste wijnen worden uiteraard gemaakt van de stokken op de hellingen, gelegen op gemiddeld 125 meter hoogte. De Rhonevallei zorgt voor een perfecte ventilatie.

Tijd voor de uitgebreide proeverij.

St Joseph wit 2001: 80% marsanne.
Zeer mooie neus, fraicheur! Goed in balans, de wijn wordt voller naarmate je hem langer in de mond hebt. Abrikoos in de afdronk. Acht jaar bewaring mogelijk volgens Gripa, iets waar we geen moment aan twijfelden. 88 (16,5 €)
Ik gaf deze wijn ter plaatse noal een conservatieve score, ondertussen dronk ik m al twee maal thuis, gewoon onweerstaanbaar. Had er maar 4 flesjes van mee, en ik ga van mijn laatste twee ook niet lang kunenn afblijven... Rolleyes

St Peray 2011: Naar ik me herinner dezelfde bedruiving, maar ongelofelijk verschillende wijn. Mineraliteit in de neus, fijn, meer tensie in de mond (logisch want meer kalk in de bodem aldus Gripa). 89 (14,5 €)
(ondertussen ook thuis geproefd, en ja... even onweerstaanbaar)

St peray 2010 Les Figuiers: Hier 60% roussanne, meer houtinvloeden ook, lekker maar ik prefereerde de vorige.

Gripa vertelde nog dat marsanne bitterder kan zijn dan roussanne, en dat ie zorgt voor meer vettigheid en structuur, meer bewaarkracht ook. De roussanne zou expressiever zijn met meer uitgesproken zuren. Wijnen van 100% roussanne zouden soms wat 'hol' zijn (hoewel dit dan door de maker wellicht elegant genoemd wordt Wink .

St Joseph Blanc, Le Berceau. Letterlijk "De Wieg" = waar de oorsprong ligt van dit soort wijnen. Een zeer zacht aroma van peperkoek en munt, boterspekjes, schitterend zacht mondgevoel (dat ik kan vergelijken met de Hermitage van Faurie! ), heel mooie afdronk. 100% marsanne maar lijkt wel wat op een klasse-viognier.
De wijnbouwer vertelt dat deze wijn na een 7-tal jaar in een oxidatieve fase komt, maar na 10-12 jaar op zijn best is. Alweer een aanwijzing dat we een wijn nooit te vroeg mogen afschrijven en dat de evolutie van goede bewaarwijnen allerminst lineair is!!

St Joseph rood 2010
Rood fruit, floraal; frisse wijn met waarlijk krokante tannines, bittertje op t einde. 87

St Joseph rood 1996 (!! ): Heel mooi geëvolueerd, champignons, bos, putje, lijkt wel een oude Bourgogne, zowel in neus als mond! Mijn kompanen waren hier niet zo wild van, ik vond m zeer mooi.

St Joseph Le Berceau rood 2010: Drop, zwart fruit. Zeer lang in de mond, evenwicht en fraicheur, zijdezacht, fijne tannine, tabak in de heerlijke afdronk, pure top. Slechts één flesje van gekocht (wegens de prijs 30 €) maar nu al spijt van.
Andere wijn dan-, maar het niveau van- de allerbeste Cornas. 92-93

Eigenaardig genoeg schonk Gripa ons op t einde zijn Vin de Table les Cerises 2011, misschien omdat ie overtuigd is van de kwaliteit van deze wijn. Gemaakt van 50% syrah en 50% cabernet. Toch kwam deze wijn wat licht over, alsof je 'De Mens' beluistert na 'The Pixies'. Met alle respect voor Frank VanderLinden natuurlijk, we zagen die mens onlangs live aan het werk, lang geleden dat ik zo van een concert heb genoten...

We dankten Bernard hartelijk, kochten onze flessen en hoopten hartstochtelijk op een verkooppunt in de buurt van het mooie Oost-Vlaanderen... Wink

Kan je de gegevens eens doorsturen? Heb je een prijslijst? Zou er in de zomer waarschijnlijk langsrijden. Die oxidatieve fase van witte N-rhones heb ik ook al ondervonden, soms al na een paar jaar verdwenen en terug op topniveau: Laat de goeie witte 15 jaar liggen?! En de rode evenzeer. La Chapelle 1980 jaar na jaar schitterend!!!!!!!!

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
20-02-2014, 11:54 PM
Bericht: #8
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(20-02-2014 07:37 PM)TheWineVet schreef:  ........................Die oxidatieve fase van witte N-rhones heb ik ook al ondervonden, soms al na een paar jaar verdwenen en terug op topniveau: Laat de goeie witte 15 jaar liggen?!

Een oxidatieve fase die verdwijnt in witte wijnen en in het bijzonder witte N-rhones .
Dat doet mijn wenkbrauwen fronsen.

Welke verklaring heb je hiervoor TheWineVet? Huh

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
21-02-2014, 11:06 AM
Bericht: #9
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(20-02-2014 11:54 PM)don quichotte schreef:  
(20-02-2014 07:37 PM)TheWineVet schreef:  ........................Die oxidatieve fase van witte N-rhones heb ik ook al ondervonden, soms al na een paar jaar verdwenen en terug op topniveau: Laat de goeie witte 15 jaar liggen?!

Een oxidatieve fase die verdwijnt in witte wijnen en in het bijzonder witte N-rhones .
Dat doet mijn wenkbrauwen fronsen.

Welke verklaring heb je hiervoor TheWineVet? Huh

Verklaring niet onmiddellijk, maar ik heb met enkele hermitages die ik had afgeschreven owv oxidatie (na 5 jaar al), nog een 5 tal jaartjes gewacht en merk tot mijn verbazing en wat ik indertijd gelezen had, dat deze wijnen kunnen "terugkomen". Gelukkig maar!!Slurp

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
21-02-2014, 11:25 AM
Bericht: #10
RE: Bernard Gripa, St Joseph
Prijslijst, adres, telefoonnummer:
http://www.wine-in-france.com/vins/gripa.html

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-02-2014, 01:12 PM
Bericht: #11
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(20-02-2014 11:54 PM)don quichotte schreef:  
(20-02-2014 07:37 PM)TheWineVet schreef:  ........................Die oxidatieve fase van witte N-rhones heb ik ook al ondervonden, soms al na een paar jaar verdwenen en terug op topniveau: Laat de goeie witte 15 jaar liggen?!

Een oxidatieve fase die verdwijnt in witte wijnen en in het bijzonder witte N-rhones .
Dat doet mijn wenkbrauwen fronsen.

Welke verklaring heb je hiervoor TheWineVet? Huh
Don,

Is niet echt oxidatie van de wijn, oudere marsanne ontwikkelt oxidatieve aroma's die soms sterker en na wat evolutie weer minder sterk naar voor komen. Ik heb ergens gelezen dat zich dat verschillende keren kan herhalen (maar vraag me niet waar Wink )

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
21-02-2014, 02:35 PM
Bericht: #12
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(21-02-2014 01:12 PM)koen schreef:  
(20-02-2014 11:54 PM)don quichotte schreef:  
(20-02-2014 07:37 PM)TheWineVet schreef:  ........................Die oxidatieve fase van witte N-rhones heb ik ook al ondervonden, soms al na een paar jaar verdwenen en terug op topniveau: Laat de goeie witte 15 jaar liggen?!

Een oxidatieve fase die verdwijnt in witte wijnen en in het bijzonder witte N-rhones .
Dat doet mijn wenkbrauwen fronsen.

Welke verklaring heb je hiervoor TheWineVet? Huh
Don,

Is niet echt oxidatie van de wijn, oudere marsanne ontwikkelt oxidatieve aroma's die soms sterker en na wat evolutie weer minder sterk naar voor komen. Ik heb ergens gelezen dat zich dat verschillende keren kan herhalen (maar vraag me niet waar Wink )

Bedankt Koen, dit is een aanvaardbare uitleg.

Wat ik wel vast stel is dat heel wat witte wijnen van het laatste decennium (en vooral in het Franse gamma Bordeaux, Languedoc, Loire ....) veel minder bestand zijn tegen de tand des tijd. Vooral witte bio en biodynamische geven het vroeger op en zijn oxidatief getint.
Uitzonderingen zijn meestal wijnen met een goede balans van aciditeit versus bestanddelen.
Wellicht dat heel wat domeinen hun sulfiet toevoeging drastisch zijn gaan beperken.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
21-02-2014, 02:47 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-02-2014 om 02:49 PM door TheWineVet.)
Bericht: #13
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(21-02-2014 01:12 PM)koen schreef:  
(20-02-2014 11:54 PM)don quichotte schreef:  
(20-02-2014 07:37 PM)TheWineVet schreef:  ........................Die oxidatieve fase van witte N-rhones heb ik ook al ondervonden, soms al na een paar jaar verdwenen en terug op topniveau: Laat de goeie witte 15 jaar liggen?!

Een oxidatieve fase die verdwijnt in witte wijnen en in het bijzonder witte N-rhones .
Dat doet mijn wenkbrauwen fronsen.

Welke verklaring heb je hiervoor TheWineVet? Huh
Don,

Is niet echt oxidatie van de wijn, oudere marsanne ontwikkelt oxidatieve aroma's die soms sterker en na wat evolutie weer minder sterk naar voor komen. Ik heb ergens gelezen dat zich dat verschillende keren kan herhalen (maar vraag me niet waar Wink )

thank you
(21-02-2014 11:25 AM)vinejo schreef:  Prijslijst, adres, telefoonnummer:
http://www.wine-in-france.com/vins/gripa.html

thank you

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
06-06-2014, 11:22 PM
Bericht: #14
RE: Bernard Gripa, St Joseph
Morgen de St-Peray 2012 proeven. Ben benieuwd.

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
07-06-2014, 09:04 AM
Bericht: #15
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(06-06-2014 11:22 PM)TheWineVet schreef:  Morgen de St-Peray 2012 proeven. Ben benieuwd.

Ik ook Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-06-2014, 09:30 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-06-2014 om 09:31 PM door TheWineVet.)
Bericht: #16
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(07-06-2014 09:04 AM)vinejo schreef:  
(06-06-2014 11:22 PM)TheWineVet schreef:  Morgen de St-Peray 2012 proeven. Ben benieuwd.

Ik ook Wink

St Peray Les Figuiers 2012: op finesse gemaakt, typische wijn, met de nodige fraîcheur. I love Noordelijke Rhonewijn!! 89

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
19-06-2016, 10:15 PM
Bericht: #17
RE: Bernard Gripa, St Joseph
St-Peray 'les pins' 2014:
fijne, mineralige wijn. Direct wel dat Marsanne-gevoel, zelfs wat viogner-achtig. Heeft wel enkele uurtjes nodig om open te komen. Knapperig en mineralig, zacht zalvend mondgevoel.

St-Joseph blanc 2014: Als de vorige, maar meer materie, zowel in neus als mond. Maar ook deze nog enkele jaren te jong.

Geduld hebben!! Hopelijk in juli een nieuwe lading 2015. De 2014'ers waren cadeautjes van Bernard, maar niet meer te koop toen. Is uitverkocht op 1-2- en 3 doet al niet meer meeSad
Benst wat rode ook meedoen Slurp

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
17-03-2017, 08:26 PM
Bericht: #18
RE: Bernard Gripa, St Joseph
St-Joseph blanc "Le berceau" 2014
Ik had na de tegenvallende, dure, Crozes van Belle iets anders nodig om door te spoelen en dacht aan een concurrent. Zelfde jaartal, beiden 100% marsanne, zelfde prijs, het vergelijken kan beginnen. Bij het eerste proevertje al een duidelijk merkbaar verschil: dit is gewoon af, lekker en al wat dies meer zij... straks meer hieroverSlurp, want net wat karaf gegeven

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
17-03-2017, 10:59 PM
Bericht: #19
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(17-03-2017 08:26 PM)TheWineVet schreef:  St-Joseph blanc "Le berceau" 2014
Ik had na de tegenvallende, dure, Crozes van Belle iets anders nodig om door te spoelen en dacht aan een concurrent. Zelfde jaartal, beiden 100% marsanne, zelfde prijs, het vergelijken kan beginnen. Bij het eerste proevertje al een duidelijk merkbaar verschil: dit is gewoon af, lekker en al wat dies meer zij... straks meer hieroverSlurp, want net wat karaf gegeven
Mooie neus van perzik, peer, bijenwas. In de mond is dit afgerond, wat bij de Crozes van Belle niet was. Fluwelig zelfs. Maar wel nog veel te jong. Zeer mooi en vooral, typisch Gripa vind ik, zeer fijn. Eigenlijk best ook mooie zuurtjes, hetgeen hem zijn fraicheur geeft en de wijn best wel op een ander niveau brengt. Mooi werk.
De Granits 2013 van Chapoutier heeft datzelfde, maar dan met meer concentratie en dezelfde finesse. Maar die kost dan ook nog meer.

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
18-03-2017, 09:22 AM
Bericht: #20
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(17-03-2017 10:59 PM)TheWineVet schreef:  
(17-03-2017 08:26 PM)TheWineVet schreef:  St-Joseph blanc "Le berceau" 2014
Ik had na de tegenvallende, dure, Crozes van Belle iets anders nodig om door te spoelen en dacht aan een concurrent. Zelfde jaartal, beiden 100% marsanne, zelfde prijs, het vergelijken kan beginnen. Bij het eerste proevertje al een duidelijk merkbaar verschil: dit is gewoon af, lekker en al wat dies meer zij... straks meer hieroverSlurp, want net wat karaf gegeven
Mooie neus van perzik, peer, bijenwas. In de mond is dit afgerond, wat bij de Crozes van Belle niet was. Fluwelig zelfs. Maar wel nog veel te jong. Zeer mooi en vooral, typisch Gripa vind ik, zeer fijn. Eigenlijk best ook mooie zuurtjes, hetgeen hem zijn fraicheur geeft en de wijn best wel op een ander niveau brengt. Mooi werk.
De Granits 2013 van Chapoutier heeft datzelfde, maar dan met meer concentratie en dezelfde finesse. Maar die kost dan ook nog meer.

Gripa maakt idd bijzonder mooie witte, ook zijn gewone St Joseph vind ik heel mooi. Heb nog een flesje rood liggen van Le Berceau, is van t beste wat je vindt in de aop...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
01-05-2017, 02:32 PM
Bericht: #21
RE: Bernard Gripa, St Joseph
Saint Joseph 2015 rood

Eerste dag: Een blok wijn. Aroma redelijk discreet (maar wel mooi), in de mond enorm veel materie met een ongelooflijk potentieel. Toch wel genieten hoor, maar eerder een beetje zoals je geniet van een mooi cadeau: De verpakking zit er nog rond maar het plezier is er al.
Tweede dag: Wordt meer N Rhone achtig, peper komt eruit, in de mond nu ook al iets toegankelijker.
Derde dag: Exuberant zwart fruit, gedompeld in fijne kruidigheid. De materie blijft indrukwekkend, kracht maar de toekomstige finesse zit er al in. Nu lichte droogtrekking.
Een dijk van een wijn, vandaag een blockbuster, morgen een delicatesse. 91+

Voor wie N Rhone 2015 liggen heeft: afblijven de volgende 7 jaar....

Met bijzondere dank aan Winevet!


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
01-05-2017, 08:08 PM
Bericht: #22
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(01-05-2017 02:32 PM)vinejo schreef:  Saint Joseph 2015 rood

Eerste dag: Een blok wijn. Aroma redelijk discreet (maar wel mooi), in de mond enorm veel materie met een ongelooflijk potentieel. Toch wel genieten hoor, maar eerder een beetje zoals je geniet van een mooi cadeau: De verpakking zit er nog rond maar het plezier is er al.
Tweede dag: Wordt meer N Rhone achtig, peper komt eruit, in de mond nu ook al iets toegankelijker.
Derde dag: Exuberant zwart fruit, gedompeld in fijne kruidigheid. De materie blijft indrukwekkend, kracht maar de toekomstige finesse zit er al in. Nu lichte droogtrekking.
Een dijk van een wijn, vandaag een blockbuster, morgen een delicatesse. 91+

Voor wie N Rhone 2015 liggen heeft: afblijven de volgende 7 jaar....

Met bijzondere dank aan Winevet!

Inderdaad indrukwekkende materie voor een St Joseph. Als er hiervan eentje open gaat binnen tien jaar wil ik wel in de buurt zijn Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
02-05-2017, 03:29 PM
Bericht: #23
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(01-05-2017 08:08 PM)Olivier schreef:  
(01-05-2017 02:32 PM)vinejo schreef:  Saint Joseph 2015 rood

Eerste dag: Een blok wijn. Aroma redelijk discreet (maar wel mooi), in de mond enorm veel materie met een ongelooflijk potentieel. Toch wel genieten hoor, maar eerder een beetje zoals je geniet van een mooi cadeau: De verpakking zit er nog rond maar het plezier is er al.
Tweede dag: Wordt meer N Rhone achtig, peper komt eruit, in de mond nu ook al iets toegankelijker.
Derde dag: Exuberant zwart fruit, gedompeld in fijne kruidigheid. De materie blijft indrukwekkend, kracht maar de toekomstige finesse zit er al in. Nu lichte droogtrekking.
Een dijk van een wijn, vandaag een blockbuster, morgen een delicatesse. 91+

Voor wie N Rhone 2015 liggen heeft: afblijven de volgende 7 jaar....

Met bijzondere dank aan Winevet!

Inderdaad indrukwekkende materie voor een St Joseph. Als er hiervan eentje open gaat binnen tien jaar wil ik wel in de buurt zijn Smile
Ik laat ze nog even liggen als dit lees. En de Berceau nog wat langer... thank you voor de TN

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
02-05-2017, 06:22 PM
Bericht: #24
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(18-03-2017 09:22 AM)vinejo schreef:  
(17-03-2017 10:59 PM)TheWineVet schreef:  
(17-03-2017 08:26 PM)TheWineVet schreef:  St-Joseph blanc "Le berceau" 2014
Ik had na de tegenvallende, dure, Crozes van Belle iets anders nodig om door te spoelen en dacht aan een concurrent. Zelfde jaartal, beiden 100% marsanne, zelfde prijs, het vergelijken kan beginnen. Bij het eerste proevertje al een duidelijk merkbaar verschil: dit is gewoon af, lekker en al wat dies meer zij... straks meer hieroverSlurp, want net wat karaf gegeven
Mooie neus van perzik, peer, bijenwas. In de mond is dit afgerond, wat bij de Crozes van Belle niet was. Fluwelig zelfs. Maar wel nog veel te jong. Zeer mooi en vooral, typisch Gripa vind ik, zeer fijn. Eigenlijk best ook mooie zuurtjes, hetgeen hem zijn fraicheur geeft en de wijn best wel op een ander niveau brengt. Mooi werk.
De Granits 2013 van Chapoutier heeft datzelfde, maar dan met meer concentratie en dezelfde finesse. Maar die kost dan ook nog meer.

Gripa maakt idd bijzonder mooie witte, ook zijn gewone St Joseph vind ik heel mooi. Heb nog een flesje rood liggen van Le Berceau, is van t beste wat je vindt in de aop...

Is Gripa feitelijk beter in wit dan rood of zijn de witte gewoon uitzonderlijk goed bij hem en de rode gewoon goed?
02-05-2017, 06:40 PM
Bericht: #25
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(02-05-2017 06:22 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(18-03-2017 09:22 AM)vinejo schreef:  
(17-03-2017 10:59 PM)TheWineVet schreef:  
(17-03-2017 08:26 PM)TheWineVet schreef:  St-Joseph blanc "Le berceau" 2014
Ik had na de tegenvallende, dure, Crozes van Belle iets anders nodig om door te spoelen en dacht aan een concurrent. Zelfde jaartal, beiden 100% marsanne, zelfde prijs, het vergelijken kan beginnen. Bij het eerste proevertje al een duidelijk merkbaar verschil: dit is gewoon af, lekker en al wat dies meer zij... straks meer hieroverSlurp, want net wat karaf gegeven
Mooie neus van perzik, peer, bijenwas. In de mond is dit afgerond, wat bij de Crozes van Belle niet was. Fluwelig zelfs. Maar wel nog veel te jong. Zeer mooi en vooral, typisch Gripa vind ik, zeer fijn. Eigenlijk best ook mooie zuurtjes, hetgeen hem zijn fraicheur geeft en de wijn best wel op een ander niveau brengt. Mooi werk.
De Granits 2013 van Chapoutier heeft datzelfde, maar dan met meer concentratie en dezelfde finesse. Maar die kost dan ook nog meer.

Gripa maakt idd bijzonder mooie witte, ook zijn gewone St Joseph vind ik heel mooi. Heb nog een flesje rood liggen van Le Berceau, is van t beste wat je vindt in de aop...

Is Gripa feitelijk beter in wit dan rood of zijn de witte gewoon uitzonderlijk goed bij hem en de rode gewoon goed?

Volgens mij was Gripa vooral bekend om zijn top witte wijnen maar evenaart hij die kwaliteit vandaag met zijn rode.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
17-03-2018, 08:35 PM
Bericht: #26
RE: Bernard Gripa, St Joseph
(01-05-2017 02:32 PM)vinejo schreef:  Saint Joseph 2015 rood

Eerste dag: Een blok wijn. Aroma redelijk discreet (maar wel mooi), in de mond enorm veel materie met een ongelooflijk potentieel. Toch wel genieten hoor, maar eerder een beetje zoals je geniet van een mooi cadeau: De verpakking zit er nog rond maar het plezier is er al.
Tweede dag: Wordt meer N Rhone achtig, peper komt eruit, in de mond nu ook al iets toegankelijker.
Derde dag: Exuberant zwart fruit, gedompeld in fijne kruidigheid. De materie blijft indrukwekkend, kracht maar de toekomstige finesse zit er al in. Nu lichte droogtrekking.
Een dijk van een wijn, vandaag een blockbuster, morgen een delicatesse. 91+

Voor wie N Rhone 2015 liggen heeft: afblijven de volgende 7 jaar....

Met bijzondere dank aan Winevet!
Aha, al een TN voor de rode 2015... Deze net uit de kelder gehaald, mijn eerste flesje hiervan. 7 jaar wachten is wat teveel, Jo. Maar ik heb een jaartje kunnen wachten en ja hoor, het loont al in vergelijking met jouw TN.
Al direct NR, maar vooral gekenmerkt door een weelderige mand zwart fruit, zacht gerookt vlees, kruidigheid. Wat een concentratie, zonder iets aan finesse te verliezen. In de mond superzacht zuur, fluweel gewoon, ellenlange afdronk, alles wat ik nodig had na een dagje verven... Benieuwd naar de Berceau, maar daar zal ik toch nog 5 jaar mee wachten... In 2016 was de rode Berceau zelfs al niet meer te krijgenAngry
En in wit NIETS meer. Gripa wordt duurder en moeilijk te verkrijgen blijkbaar...

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
22-03-2018, 05:10 PM
Bericht: #27
RE: Bernard Gripa, St Joseph
Van 't weekend toch een van mijn zeldzame witte St-Josephs geopend, een 2015: aaah, zo mooi en snel op. Super bij 't eten. En... een mooi zuurtje, hetgeen vaak ontbreekt om fris genoeg te zijn. 91
En nog goed nieuws: voor 2017 toch een beetje wit kunnen krijgen. Helaas geen Berceau en Les pins, nu al niet meer. Al 2 jaar op rij niets van dat. En van al de rest, 2017 en zijn schade kennende, ook niet veel. 't Zal voor de rappen zijnSlurp

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
13-07-2021, 08:21 PM
Bericht: #28
RE: Bernard Gripa, St Joseph
De witte 2015 was groot. 93

Zie ook in topic Triootje.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-07-2022, 10:06 AM
Bericht: #29
RE: Bernard Gripa, St Joseph
Gripa St Joseph Rouge 2016
Gedronken over 2 dagen. Op dag 1 peper a gogo. Op dag 2 een stuk bedeesder in de neus. In de mond enorme materie. Naar t einde toe zelfs licht voelbare tannines. Deze wijn is nog niet op z’n plooi maar heeft wel een zeer mooie toekomst voor zich. Nog 3-4 jaar wachten.


Ga naar locatie: