Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oude Geuze
31-05-2013, 03:12 PM
Bericht: #21
RE: Oude Geuze
(31-05-2013 02:59 PM)shiraz schreef:  Voor liefhebbers van speciale bieren en de brasseriekeuken --> http://www.heerenvanliedekercke.be . Uitgeroepen tot het beste bierrestaurant van de wereld (http://www.ratebeer). Persoonlijk vind ik dat je meer moet gaan voor de bieren dan voor de keuken.

Akkoord

Opgelet! Het beheer behoudt zich het recht voor om elk bericht te censureren.

Attention! La gestion se réserve le droit de censurer chaque message.

Warning! Management reserves the right to Heart any message.
31-05-2013, 05:36 PM
Bericht: #22
RE: Oude Geuze
(31-05-2013 02:59 PM)shiraz schreef:  Voor liefhebbers van speciale bieren en de brasseriekeuken --> http://www.heerenvanliedekercke.be . Uitgeroepen tot het beste bierrestaurant van de wereld (http://www.ratebeer). Persoonlijk vind ik dat je meer moet gaan voor de bieren dan voor de keuken.

Als je je graag blauw betaald voor een speciaal bier moet je zeker bij de 'Heeren' gaan.
En ja wat is de quote van Ratebier nog waard, ik heb me er al meermaals aan geërgerd. Sad
15-06-2013, 09:45 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-06-2013 om 09:45 PM door 33S.)
Bericht: #23
RE: Oude Geuze
Tweede en laatste fles van de Mono Blend VAT 44 van Boon. Niet kunnen wachten om dit te laten rijpen, maar nu al fantastisch. 8,5°, dus geen doordrinker, maar de houtopvoeding(in een vat van meer dan 100 jaar oud geeft deze serieus wat complexiteit. Wel niet goedkoop (meer dan 5 euro voor 37,5cl, maar z'n geld toch waard m.i.).

Net de Mariage Parfait 2003 koud gezet om er een wedstrijdje van te maken.

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
16-06-2013, 01:27 AM
Bericht: #24
RE: Oude Geuze
(15-06-2013 09:45 PM)33S schreef:  Tweede en laatste fles van de Mono Blend VAT 44 van Boon.

Net de Mariage Parfait 2003 koud gezet om er een wedstrijdje van te maken.

Te zat om de uitslag nog te posten? Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
16-06-2013, 08:27 PM
Bericht: #25
RE: Oude Geuze
Inderdaad Wink

Ik moet ook toegeven dat de Mariage Parfait uiteindelijk gewonnen is, nog meer complexiteit (appelsienschil).

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
18-06-2013, 10:31 PM
Bericht: #26
RE: Oude Geuze
Vandaag een 75 cl-fles Oude Geuze van Oud Beersel uit de kelder getrokken. Flesje is ondertussen al 2 jaar oud (maart 2011) en de hoogste zuren zijn al wat verdwenen. Romigheid en versmoltenheid zijn in de plaats gekomen maar de zuren steken ook nog hier en daar de kop op wat voor een lekker evenwicht zorgt. 88+

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
18-06-2013, 11:16 PM
Bericht: #27
RE: Oude Geuze
(18-06-2013 10:31 PM)carl schreef:  Vandaag een 75 cl-fles Oude Geuze van Oud Beersel uit de kelder getrokken. Flesje is ondertussen al 2 jaar oud (maart 2011) en de hoogste zuren zijn al wat verdwenen. Romigheid en versmoltenheid zijn in de plaats gekomen maar de zuren steken ook nog hier en daar de kop op wat voor een lekker evenwicht zorgt. 88+

Hier vandaag een "Kriek" van Oud Beersel...cheers
19-06-2013, 11:22 AM
Bericht: #28
RE: Oude Geuze
(15-06-2013 09:45 PM)33S schreef:  Tweede en laatste fles van de Mono Blend VAT 44 van Boon. Niet kunnen wachten om dit te laten rijpen, maar nu al fantastisch. 8,5°, dus geen doordrinker, maar de houtopvoeding(in een vat van meer dan 100 jaar oud geeft deze serieus wat complexiteit. Wel niet goedkoop (meer dan 5 euro voor 37,5cl, maar z'n geld toch waard m.i.).

Net de Mariage Parfait 2003 koud gezet om er een wedstrijdje van te maken.

Is moeilijk te vergelijken ne Mariage Parfait van 2003 met de Vat 44 alhoewel deze laatste reeds in 2008 werd gebrouwen en in 2010 gebotteld. De Vat 44 is zeer lekker wanneer je hem enkele uren op voorhand in de koelkast zet, je kan deze dan gerust als aperitief schenken. Het is een zeer zachte sprankelende geuze, die gerust naast de beste Champagne kan staan en is nog veel goedkoper ook.
Ik heb alvast mijn voorraadje opgeslagen tijdens de toer de geuze met 3 dozen van 12 flesjes. De houdbaarheidsdatum is immers 31-08-2030.
Over het algemeen zijn de geuzes van BOON zeer zachte geuzes.
19-06-2013, 12:00 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-06-2013 om 12:02 PM door 33S.)
Bericht: #29
RE: Oude Geuze
Ik heb maar 2 kleine flesjes gekocht bij de lokale bierhandelaar, heb ik wel spijt van want zal nu wel uitverkocht zijn. Was inderdaad een moeilijke vergelijking omwille van het verschil in evolutie. De MP 2003 is de oudste Geuze die ik ooit dronk, was een fantastische ervaring die naar meer doet verlangen.

Die bierhandel (Willems in Grobbendonk) heeft trouwens een fantastisch assortiment. Zowat alle Oude Geuzes (bv. ook Tilquin en Moriau, die laatste is een van m'n favorieten, ook een zachte geuze), vaak ook speciale blends (of verschillende cuvées van Cantillon). Vorige keer waren er zelfs Duitsers speciaal tot daar gekomen om een hele voorraad in te slaan.

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
19-06-2013, 12:31 PM
Bericht: #30
RE: Oude Geuze
(19-06-2013 12:00 PM)33S schreef:  Ik heb maar 2 kleine flesjes gekocht bij de lokale bierhandelaar, heb ik wel spijt van want zal nu wel uitverkocht zijn. Was inderdaad een moeilijke vergelijking omwille van het verschil in evolutie. De MP 2003 is de oudste Geuze die ik ooit dronk, was een fantastische ervaring die naar meer doet verlangen.

Die bierhandel (Willems in Grobbendonk) heeft trouwens een fantastisch assortiment. Zowat alle Oude Geuzes (bv. ook Tilquin en Moriau, die laatste is een van m'n favorieten, ook een zachte geuze), vaak ook speciale blends (of verschillende cuvées van Cantillon). Vorige keer waren er zelfs Duitsers speciaal tot daar gekomen om een hele voorraad in te slaan.

Ik ga ook geregeld naar Willems om mijn voorraad aan te vullen. Is bovendien een van de goedkoopste. Soms ook bij de Bierschuur in Groot-Bijgaarden, deze hebben ook een schitterend assortiment.
Vergeet ook niet de Girardin oude geuze (zwart etiket) een van de goedkoopste geuzes, maar zeer lekker en de 3 Fonteinen.
Persoonlijk vind ik de Bio Cantillon Oude Geuze zeer lekker.
De Vat 44 is nog te koop bij webshop etregourmet aan 7,37 euro zie ik (nog 13 voorradig!!!) Ikzelf heb bij deze webshop al verschillende malen bieren besteld en was telkens zeer correct geleverd na enkele dagen en zeer goed verpakt.
http://www.bieresgourmet.be/catalog/inde...a59313389a
20-06-2013, 02:16 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-06-2013 om 02:20 PM door Corto.)
Bericht: #31
RE: Oude Geuze
(19-06-2013 12:31 PM)JT schreef:  De Vat 44 is nog te koop bij webshop etregourmet aan 7,37 euro zie ik (nog 13 voorradig!!!)

Zelf vind ik bieren zoals de VAT 44 of Armand's 4 veel te duur als ik ze vergelijk met de standaard Oude Geuze Boon, de Boon Mariage Parfait of de standaard Drie Fonteinen. Maar blijkbaar is er een markt voor omdat bepaalde liefhebbers sowieso met alle plezier grof geld betalen voor "gelimiteerde en speciale" oplages.
Zolang de brouwers nog steeds hun normale - sowieso ook al schitterende - Geuzes blijven maken aan een betaalbare prijs, stoort het me niet echt. En als iemands volledige gamma te duur wordt, koop ik wel Geuzes van een andere producent. Keuze genoeg wat schitterende Geuzes betreft: Boon, 3 Fonteinen, Hanssens, Girardin, Oud Beersel, Cantillon, De Cam, ...
20-06-2013, 02:48 PM
Bericht: #32
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 02:16 PM)Corto schreef:  
(19-06-2013 12:31 PM)JT schreef:  De Vat 44 is nog te koop bij webshop etregourmet aan 7,37 euro zie ik (nog 13 voorradig!!!)

Zelf vind ik bieren zoals de VAT 44 of Armand's 4 veel te duur als ik ze vergelijk met de standaard Oude Geuze Boon, de Boon Mariage Parfait of de standaard Drie Fonteinen. Maar blijkbaar is er een markt voor omdat bepaalde liefhebbers sowieso met alle plezier grof geld betalen voor "gelimiteerde en speciale" oplages.
Zolang de brouwers nog steeds hun normale - sowieso ook al schitterende - Geuzes blijven maken aan een betaalbare prijs, stoort het me niet echt. En als iemands volledige gamma te duur wordt, koop ik wel Geuzes van een andere producent. Keuze genoeg wat schitterende Geuzes betreft: Boon, 3 Fonteinen, Hanssens, Girardin, Oud Beersel, Cantillon, De Cam, ...

Op de webshop zijn ze natuurlijk duurder dan bij de brouwerij of in de gespecialiseerde bierhandel. Wat betreft de Armand's Lente, Zomer, Herfst en Winter zijn zeer duur, daar heb je wel gelijk in. Maar deze werden wel gebrouwen uit financiele noodzaak om de heropstart van brouwerij 3 Fonteinen te financieren, nadat nagenoeg alle bouwsels verloren gingen door een defecte termostaat! En het duurt dan vele jaren om de lambiek te laten rijpen voor er opnieuw geuze kan gemaakt worden, bijgevolg jaren nagenoeg geen inkomsten!
Wanneer je bedenkt dat er 5 jaren voorafgaan vooraleer het eerste flesje VAT 44 van BOON kon verkocht worden is 5 euro helemaal niet duur, zelfs belachelijk goedkoop! Weet je dat er verschillende geuzestekers amper het hoofd boven water kunnen houden, en sommigen nog een bijberoep doen om te overleven. Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
20-06-2013, 03:42 PM
Bericht: #33
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.
20-06-2013, 03:51 PM
Bericht: #34
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 03:42 PM)Corto schreef:  
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.

Maar die kosten wel pákken meer dan 5 euro natuurlijk... Terwijl het genot niet per sé hoger ligt vermoed ik. t Is een kwestie van cultuur blijkbaar, wijn mag peperduur zijn maar als een flesje bier 5 euro kost schreeuwt men moord en brand ( cfr de WestVleteren discussie ooit op dit forum)
Anderzijds, om de beste kwaliteitswijnen te maken zijn er idd ook wel heel wat jaren nodig in de meeste gevallen. Om nog maar te zwijgen over wijn van oude stokken-rekenen we dat ook mee? ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-06-2013, 04:03 PM
Bericht: #35
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 03:51 PM)vinejo schreef:  
(20-06-2013 03:42 PM)Corto schreef:  
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.

Maar die kosten wel pákken meer dan 5 euro natuurlijk... Terwijl het genot niet per sé hoger ligt vermoed ik. t Is een kwestie van cultuur blijkbaar, wijn mag peperduur zijn maar als een flesje bier 5 euro kost schreeuwt men moord en brand ( cfr de WestVleteren discussie ooit op dit forum)
Anderzijds, om de beste kwaliteitswijnen te maken zijn er idd ook wel heel wat jaren nodig in de meeste gevallen. Om nog maar te zwijgen over wijn van oude stokken-rekenen we dat ook mee? ;-)

Vinejo is me juist voor, kwaliteitswijnen is natuurlijk een ander paar mouwen. En Ports en Madeira's zijn dan weer versterkte wijnen. Is totaal niet te vergelijken he Corto. Corto gaat hier wel over de prijs ten opzichte van het jarenlange brouw en rijpingsproces!
20-06-2013, 04:17 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-06-2013 om 04:35 PM door Corto.)
Bericht: #36
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 03:51 PM)vinejo schreef:  
(20-06-2013 03:42 PM)Corto schreef:  
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.

Maar die kosten wel pákken meer dan 5 euro natuurlijk... Terwijl het genot niet per sé hoger ligt vermoed ik. t Is een kwestie van cultuur blijkbaar, wijn mag peperduur zijn maar als een flesje bier 5 euro kost schreeuwt men moord en brand ( cfr de WestVleteren discussie ooit op dit forum)
Anderzijds, om de beste kwaliteitswijnen te maken zijn er idd ook wel heel wat jaren nodig in de meeste gevallen. Om nog maar te zwijgen over wijn van oude stokken-rekenen we dat ook mee? ;-)
Ik heb de indruk dat bier ondergewaardeerd wordt omdat het zo "goedkoop" is vergeleken met andere alcoholische dranken. We mogen ons echter gelukkig prijzen dat we over tal van verrukkelijke én betaalbare bieren beschikken (Rodenbach bv.). Ik heb er niets op tegen dat mensen extra veel betalen voor "spécialekes "(zelf koop ik ook af en toe wat bieren van bv. de Struise Brouwers of Alvinne, Rodenbach Vintage, Cuvée van de keizer, ...) . Als ik echter vergelijkbare alternatieven kan vinden voor een fractie van de prijs, kies ik wel deze voor courante consumptie.

Ik denk dat niet alleen met betrekking tot bepaalde bierprijzen moord en brand wordt geschreeuwd. Ik heb verleden jaar nog een flesje Romanée-Conti zien liggen in de Galéries Lafayette aan 31.000 (inderdaad: 3 nullen) euro. Ook van bepaalde whisky's zoals Brora en Port Ellen, weet ik dat de kans klein is dat ik er ooit een flesje van in huis haal.
En elk jaar weer lees ik "moord en brand artikelen" omtrent de prijzen van de nieuwe Bordeaux jaargang.
Ach, ik denk sowieso dat het geld dat men bepaalde zaken waard acht zeer subjectief is.

(20-06-2013 04:03 PM)JT schreef:  kwaliteitswijnen is natuurlijk een ander paar mouwen. En Ports en Madeira's zijn dan weer versterkte wijnen. Is totaal niet te vergelijken he Corto.
Tja, je schreef "Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is. ", maar gaf geen criteria waaraan deze moest voldoen. Rolleyes
20-06-2013, 07:13 PM
Bericht: #37
RE: Oude Geuze
(20-06-2013 04:17 PM)Corto schreef:  We mogen ons echter gelukkig prijzen dat we over tal van verrukkelijke én betaalbare bieren beschikken

Soo right punk

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
08-11-2013, 01:25 PM
Bericht: #38
RE: Oude Geuze
Een spiegeleike, wat boerehesp mee in de pan en dan een Geuze Moriau erbij. Kan weinig tegenop!

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
09-11-2013, 02:11 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-11-2013 om 02:11 AM door doc.)
Bericht: #39
RE: Oude Geuze
(08-11-2013 01:25 PM)33S schreef:  Een spiegeleike, wat boerehesp mee in de pan en dan een Geuze Moriau erbij. Kan weinig tegenop!

Verdomme, ik smaak het tot hier man ! 't Doet me denken aan garnalen met Rodenbach aan de kust met zicht op een koppel duinen Smile

Buvez du vin et vivez joyeux !
09-11-2013, 03:03 AM
Bericht: #40
RE: Oude Geuze
(09-11-2013 02:11 AM)doc schreef:  
(08-11-2013 01:25 PM)33S schreef:  Een spiegeleike, wat boerehesp mee in de pan en dan een Geuze Moriau erbij. Kan weinig tegenop!

Verdomme, ik smaak het tot hier man ! 't Doet me denken aan garnalen met Rodenbach aan de kust met zicht op een koppel duinen Smile

Elke regio zijn streekgerechten en -bieren, hé.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City


Ga naar locatie: