Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
10-09-2012, 10:22 AM
Bericht: #1
Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Eerst voorstelling van domein en wijn (uitleg geleend van de Belgische verdeler ;-) )

Dit 14de-eeuwse familiedomein in de heuvels ten zuidoosten van Pisa wordt gerund door Ginevra Venerosi Pesciolini en spitst zich voornamelijk toe op de productie van krachtige rode wijnen. Ghizzano is een klein dorpje in de heuvels in het noordwesten van Toscane, halfweg tussen Florence en Pisa. We bevinden ons in de productiezone Colline Pisane, een heuvelachtig gebied ten zuidoosten van Pisa. Het landschap is zacht en beminnelijk, het klimaat mild en wordt getemperd door de zeebries die de streek beschermt tegen extreme temperaturen, maar ook tegen vorst tijdens de lentemaanden. De adellijke familie Venerosi streek tegen het einde van de 14de eeuw neer in Ghizzano. Al vanaf het prille begin vormden wijn en olijven het kloppende hart van de verschillende landbouwbedrijven die het domein rijk was. Eeuwen lang getuigde de productie op het domein van een diepe eerbied voor traditie. De afgelopen vijftien jaar hebben ze enorme inspanningen geleverd om traditie en innovatie en technologie hand in hand te laten gaan. Vandaag produceren ze een beperkte hoeveelheid kwaliteitswijn die het karakter van het gebied moet vertalen.

De Bordelese blend heet ‘nambrot’ terwijl de blend met sangiovese luistert naar de naam ‘Veneroso’. Wie fruit zoekt, vindt zijn gading in ‘Il Ghizzano’, een niet-houtgerijpte sangiovese met 20% merlot.

Goed, de Nambrot 2005 dus (ik heb ook de Veneroso, maar die bespreken we op een andere keer). Nambrot is 70% merlot, 20% CS en 10% Petit Verdot, 18 maanden in barriques.

Dit is echt een klassewijn. Diepe rode kleur. Zwart fruit, minerale indruk (glad ijs deze impressie!), wat hout en koffie en kruiden; zeer mooie zuren die de wijn fris houden. Alles mooi in mekaar verweven.

Geeft de indruk van complexer en dieper te zijn dan de Guidalberto, maar komt wat intellectueler en introverter over. Omwille van de uitbundigheid prefereerde iedereen de Guidalberto.

Deze toch ook een mooie 91, maar verschillend in karakter. Was perfect op dronk, maar misschien nog niet echt gepiekt, waardoor het verschil wordt verklaard.

PS Hier heb ik nog wat van over, en dit wordt vanavond nogmaals onderzocht :-). Impressies volgen.

Vinogan(s)

Zatte groeten uit de zetel...
10-09-2012, 11:18 AM
Bericht: #2
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Heb vorige week de 2006 hiervan gekocht (en de basiscuvée il Chizzano) maar is nog niet geleverd ... looks promising.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
10-09-2012, 11:36 AM
Bericht: #3
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
@ Koen: waar vind jij nog de 06? Die heb ik nog niet en heb ook wel interesse.

Tnx,

Zatte groeten uit de zetel...
10-09-2012, 12:05 PM
Bericht: #4
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Uitverkoop bij http://www.vitatoscana.be/index.php?id=16

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
10-09-2012, 12:22 PM
Bericht: #5
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Bedankt!

Zatte groeten uit de zetel...
11-09-2012, 10:32 AM
Bericht: #6
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Gisteren dag 3 na opening laatste glas gedronken.

Nog steeds zeer goed. Smaak zelfs nog wat "dieper" gegaan (meer zwart fruit). Wel lichte impressie van alcohol in de afdronk (14,5%).

Vinogan(s)

Zatte groeten uit de zetel...
22-10-2012, 02:00 PM
Bericht: #7
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Vorige week donderdag de Veneroso 2006 gedronken (blend van 70% sangiovese en 30% cabernet).

Donkerrode kleur, zwarte en rode bessen en vanille en hout in de neus. In de mond uiteindelijk hetzelfde, mooi verweven. Hoewel in het begin (fles geopend en eraan begonnen) wijn wat gesloten, en daarna een kleine fase met hoge zuurte kende. Daarna zoals beschreven.

Zeer goed en kwaliteitsvol gemaakt; dipe en lange afdronk. Het enige puntje van kritiek vind ik is dat deze wijn voor mij te weinig opwindend is; hij is enkel degelijk maar mist wat emotie. Moeilijk om te zeggen wat er anders aan moet gedaan worden wel.

Maar als je het vergelijkt met de Perlato del Bosco van Tua Rita die ik in het verleden dronk (vergelijkbare assemblage en 10 maand minder barrique) is deze laatste veel levendiger en dus aantrekkelijker voor mij (misschien iets te lang in de barrique?).

Vinogan(s)

Zatte groeten uit de zetel...
02-12-2012, 03:04 PM
Bericht: #8
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Ik heb de Nambrot 2007 liggen. Iemand enig idee wanneer die best ontkurkt mogen worden? Komen de aanstaande feestdagen een jaartje te vroeg?
03-12-2012, 11:23 AM
Bericht: #9
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Ik wacht nog wat met de Veneroso's 2007 die ik heb liggen, maar Antonio Galloni zegt volgens de website van Licata wel het volgende over de Nambrot:

The 2007 Nambrot emerges from the glass with a sensual display of dark cherries, smoke, herbs and new leather. The density of the fruit completely covers the tannins, leading to a plush, generous finish. Hints of mocha and chocolate inform the compelling finish. I suppose a touch of freshness is missing vis-a-vis the Sangiovese-based Veneroso, but that just makes the Nambrot all the more approachable now. | Antonio Galloni [31-10-2010]

Dus misschien toch al maar eentje proberen?

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
03-12-2012, 11:42 AM
Bericht: #10
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Moeilijk te zeggen. De '05 was zoals gezegd hierboven op dronk, maar nog niet piek enkele maanden geleden.

Dit zal waarschijnlijk ook het geval zijn voor de '07. Hangt er van af hoe je je wijn drinkt; misschien voldoende lucht geven op voorhand. Ik wacht persoonlijk tot '15 voor de '07, maar dat is niet omdat ik denk dat hij nog niet op dronk is (andere wijnen krijgen voorrang + heb ook nog de '06). 't Zal zeker geen kindermoord zijn om nu een fles te proberen volgens mij.

Persoonlijk ga ik trouwens eerst de Veneroso '07 proberen voor de Nambrot '07, wat Galloni ook mag zeggen :-)

Vinogan(s)

Zatte groeten uit de zetel...
27-10-2013, 03:25 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-10-2013 om 03:27 PM door Innesto.)
Bericht: #11
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Nambrot 2006

70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10 % Petit Verdot

In één woord een topwijn... "biodynamische" klasse in het glas. Men maakte mij ooit wijs dat dit een "zware" wijn is die jaren flesrijping zou nodig hebben. Deze jaargang 2006 bewees na een tweetal uren karaf het tegendeel.

Mooie intense rode kleur in het glas, complexe neus met donker fruit, koffie, kruidig en mineralig... zeer mooi, eerder gedistingeerd dan overdreven uitbundig. In de mond zijdezacht, kracht gekoppeld aan finesse. Fijn fruit, koffie, donkere chocolade, iets animaals dat er haast onopvallend doorzweeft en mooie zuren die zonder op te vallen alles heel fris houden, goed geïntegreerde tannines en een zeer mooie en lange zachte afdronk met hinten van koffie en chocolade.

Zeer mooie en evenwichtige wijn die enkele tafelgasten eerder aan een goed gerijpte Bordeaux deed denken dan aan een Toscaan.
Deze Nambrot 2006 veegde de Promis 2009 van Ca' Marcanda van tafel en zal dit volgens mij ook doen met menig Bordeaux in deze prijsklasse.

Het prijskaartje is natuurlijk wel navenant: 33,50 euro in de Kölner Weinkeller, 38,50 euro bij Licata voor jaargang 2008.
27-10-2013, 03:31 PM
Bericht: #12
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
wil ik ook eens proeven Smile

wel verrassend dat de 2006 jaargang al zo snel op dronk is, ik vind 2006 ook in Toscane een echt bewaarjaar : niet door de super kwaliteit maar heeft precies gewoon meer tijd nodig om op dronk te komen, ik drink nu al 2007 (behalve Brunello) maar mijn 2006 probeer ik nog wat te laten liggen

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
28-10-2013, 09:02 AM
Bericht: #13
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
(27-10-2013 03:25 PM)Innesto schreef:  Nambrot 2006

70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10 % Petit Verdot

In één woord een topwijn... "biodynamische" klasse in het glas. Men maakte mij ooit wijs dat dit een "zware" wijn is die jaren flesrijping zou nodig hebben. Deze jaargang 2006 bewees na een tweetal uren karaf het tegendeel.

Mooie intense rode kleur in het glas, complexe neus met donker fruit, koffie, kruidig en mineralig... zeer mooi, eerder gedistingeerd dan overdreven uitbundig. In de mond zijdezacht, kracht gekoppeld aan finesse. Fijn fruit, koffie, donkere chocolade, iets animaals dat er haast onopvallend doorzweeft en mooie zuren die zonder op te vallen alles heel fris houden, goed geïntegreerde tannines en een zeer mooie en lange zachte afdronk met hinten van koffie en chocolade.

Zeer mooie en evenwichtige wijn die enkele tafelgasten eerder aan een goed gerijpte Bordeaux deed denken dan aan een Toscaan.
Deze Nambrot 2006 veegde de Promis 2009 van Ca' Marcanda van tafel en zal dit volgens mij ook doen met menig Bordeaux in deze prijsklasse.

Het prijskaartje is natuurlijk wel navenant: 33,50 euro in de Kölner Weinkeller, 38,50 euro bij Licata voor jaargang 2008.

Ik heb een fleske Veneroso 2009 liggen van Ghizzano. Maar daar kan ik best nog een tijdje mee wachten, zeker ?
28-10-2013, 11:22 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-10-2013 om 11:43 AM door Vinogan(s).)
Bericht: #14
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
(27-10-2013 03:25 PM)Innesto schreef:  Nambrot 2006

eerder gedistingeerd dan overdreven uitbundig. [/i]

Dàt herken ik. Had ik ook bij de 2005 vorig jaar. Was toen de reden dat de Guidalberto '05 op dat moment een klein streepje voor had.
(28-10-2013 09:02 AM)Dave schreef:  Ik heb een fleske Veneroso 2009 liggen van Ghizzano. Maar daar kan ik best nog een tijdje mee wachten, zeker ?

Ik zou persoonlijk met de Veneroso '09 nog 1-2 jaar wachten. Maar denk wel dat die al goed drinkbaar is hoor.

Ikzelf begin nu aan de Veneroso '07, om je een idee te geven.

Zatte groeten uit de zetel...
28-10-2013, 01:02 PM
Bericht: #15
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
(28-10-2013 11:22 AM)Vinogan(s) schreef:  
(27-10-2013 03:25 PM)Innesto schreef:  Nambrot 2006

eerder gedistingeerd dan overdreven uitbundig. [/i]

Dàt herken ik. Had ik ook bij de 2005 vorig jaar. Was toen de reden dat de Guidalberto '05 op dat moment een klein streepje voor had.
(28-10-2013 09:02 AM)Dave schreef:  Ik heb een fleske Veneroso 2009 liggen van Ghizzano. Maar daar kan ik best nog een tijdje mee wachten, zeker ?

Ik zou persoonlijk met de Veneroso '09 nog 1-2 jaar wachten. Maar denk wel dat die al goed drinkbaar is hoor.

Ikzelf begin nu aan de Veneroso '07, om je een idee te geven.

thank you voor de info !
28-10-2013, 01:22 PM
Bericht: #16
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
(27-10-2013 03:31 PM)Kris G schreef:  wil ik ook eens proeven Smile

dat kan geregeld worden Slurp

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
28-10-2013, 01:53 PM
Bericht: #17
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
(28-10-2013 01:22 PM)koen schreef:  
(27-10-2013 03:31 PM)Kris G schreef:  wil ik ook eens proeven Smile

dat kan geregeld worden Slurp

cheers respect

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
25-09-2014, 09:52 AM
Bericht: #18
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
(22-10-2012 02:00 PM)Vinogan(s) schreef:  Vorige week donderdag de Veneroso 2006 gedronken (blend van 70% sangiovese en 30% cabernet).

Donkerrode kleur, zwarte en rode bessen en vanille en hout in de neus. In de mond uiteindelijk hetzelfde, mooi verweven. Hoewel in het begin (fles geopend en eraan begonnen) wijn wat gesloten, en daarna een kleine fase met hoge zuurte kende. Daarna zoals beschreven.

Zeer goed en kwaliteitsvol gemaakt; dipe en lange afdronk. Het enige puntje van kritiek vind ik is dat deze wijn voor mij te weinig opwindend is; hij is enkel degelijk maar mist wat emotie. Moeilijk om te zeggen wat er anders aan moet gedaan worden wel.

Maar als je het vergelijkt met de Perlato del Bosco van Tua Rita die ik in het verleden dronk (vergelijkbare assemblage en 10 maand minder barrique) is deze laatste veel levendiger en dus aantrekkelijker voor mij (misschien iets te lang in de barrique?).

Vinogan(s)

Dronk paar weken terug de 2007 en kan me volledig vinden in wat je zegt over de levendigheid en de emotie in deze wijn. Ik vind dat de wijn op dit moment nog iets te veel wordt gedomineerd door de houtopvoeding, wat een beetje zonde is.

Ik ga mijn volgende fles daarom nog een aantal jaren laten liggen. Hoewel nu al te drinken, had ik toch de indruk dat mijn laatste glas veruit het beste was.

Ik zou nu 89 punten scoren, maar zou me niet verbazen dat dit binnen 3-5 jaar een paar punten meer is.

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
10-11-2014, 12:48 PM
Bericht: #19
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
Gisteren de veneroso 2007 gedronken. Niet gekaraffeerd en gedronken over een tijdsspanne van 10 uur.

In lijn met de post hierboven, maar moet wel zeggen dat de dominantie van het hout er na een aantal uur wel goed uit gaat.

Dan heb je wel een mooie evenwichtige wijn. De cabernet domineert de blend wel, waardoor er weinig typiciteit (van de sangiovese) is. Blijft wat levendigheid missen, maar goed gemaakt.

Vinogan(s)

Zatte groeten uit de zetel...
10-11-2014, 09:10 PM
Bericht: #20
RE: Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGT Toscana
2006 in het glas, het wordt idd wel direct duidelijk dat dit een klassewijn is met veel materie, nu nog iets te veel hout, maar ik ben zeer benieuwd wat dit morgen gaat geven

het leven is te kort om slechte wijn te drinken


Ga naar locatie: