Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gerijpte Riesling en Bordeaux van overal
30-09-2012, 11:27 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 30-09-2012 om 12:14 PM door doc.)
Bericht: #1
Gerijpte Riesling en Bordeaux van overal
Eergisterenavond te gast geweest bij de populist samen met don quichotte, Venne, Vinejo en Vincent.
Thema van de avond was gerijpte riesling. Een zeer diverse druif die zich dan ook in verschillende gedaantes toonde, gaande van friszoet over beendroog tot groot zoet. Naderhand kwamen er nog enkele rode wijnen op tafel die van andere druiven werden gemaakt. Wink
1. Schloss Saarfels Riesling kabinett halbtrocken 1988 (Saar) : Popcorn, lijm-aroma, styreen, oosterse schotel, citrus, vluchtig in de mond, zeer lichte stijl, mooie rondeur met fijne zuren. Klaarblijklijk bevat deze wijn slechts 8,5% alcohol. Zeer leuke wijn met een verbazend hoge leeftijd en die nog lang niet op zijn einde is. Top begin 87+
2. A. Wischlen Riesling Mirberg 1994 (Elzas) : honing, sherry-aroma, carameltoets in de mond, zuren snijden erdoor, velpon. Wederom een riesling van reeds volwassen leeftijd die zijn leeftijd niet verraadde. 88
3. Weingut Am Stein Riesling GG Innere Leiste 2004 (Franken) : Deze werd naast de vorige geproefd en vertoonde een iets ronder karakter. Voorts kwamen we hierin aroma’s tegen van suikerbrood, geel fruit, leuke kruidigheid, nootjes en ananas. Duidelijk een wijn die nog niet op zijn top zat en nog veel potentieel tentoonspreidde. Geduld is belangrijk. 89
4. Vincent Stoeffler Riesling GC Kirchberg de Bar 2004 (Elzas) : Champignon/aards, kandijsuiker, nootjes, appelsienzeste, petrolé, lichte groenigheid. Zeer complexe wijn. 91+
5. Josmeyer Riesling Les Perrets 2001 (Elzas) : Stofferig, pompelmoes, evenwichtig, cassis + blauw fruit, fijne lange zuren. 89+
6. Weinbach Riesling Cuvee St-Catherine 1994 (Elzas) : Abrikoos, velpon, sauternes-like in geur. Zeer mooi geouderde Elzasser met nog een duidelijk potentieel. 90
7. Josmeyer Riesling Le Kotabe 2002 (Elzas) : Natte steen, wit fruit, fijne lange zuren (deze lijken wel typisch voor Josmeyer op leeftijd). 89
8. Gaia Assyrtiko wild ferment 2011 (Griekenland) : Gerookt, vuursteen, creozoot, animaal. 90
9. Bert Simon weingut Herrenberg riesling Auslese 1995 (Saar) : Kruidig, honingkoek, gedroogde abrikozen, lychee, in de mond mooie zuren ondanks de zoetheid. De neus en de mond staan vrij ver uit elkaar qua belevenis. 92
10. Chanson Pere et Fils Savigny-Dominode 1988 (Savigny) : Gerookte ham, paardestal, geëvolueerd rood fruit, pikant, uiterst licht tanninerooster. Deze wijn werd zowat overal in Frankrijk gesitueerd . Zeer mooi geouderde bourgogne naar mijn gevoel. Mooie diepgang 90+
11. Branaire-Ducru 1996 (St-Julien) : Chocolade, animaal, bananenschil, rood fruit, nog lichte tanninestructuur. Op een mooi punt in zijn leven aangekomen. 91
12. Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2003 (Zuid-Afrika) : Zwart fruit, zoethout, peper, mooie zuren, bramen, gedroogde pruimen. Deze wijn was een zeer groot raadsel voor elkeen behalve voor Venne. 92
13. San Patrignano Montepirolo 2004 (Emilia-Romagna) : Explosief rood fruit, tannins, chocolade. Na de Zuidafrikaan van Venne kon onze gastheer niet achterblijven en werd uit de klimaatkast nog een mooie trouvaille getoverd. Bordeaux-blend uit Italië, nog wat jong maar al zeer genietbaar. 90
Het werd een korte maar niettemin zeer gezellige avond. Bedankt mr. De Populist voor de toffe avond en tot gauw.
applaus

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
30-09-2012, 11:34 AM
Bericht: #2
RE: Gerijpte Rieling en Bordeaux van overal
Waw, moet leuk geweest zijn. Mooi samengevat Carl !

Buvez du vin et vivez joyeux !
30-09-2012, 12:05 PM
Bericht: #3
RE: Gerijpte Rieling en Bordeaux van overal
(30-09-2012 11:27 AM)carl schreef:  Eergisterenavond te gast geweest bij de populist samen met don quichotte, Venne, Vinejo en Vincent.
Thema van de avond was gerijpte riesling. Een zeer diverse druif die zich dan ook in verschillende gedaantes toonde, gaande van friszoet over beendroog tot groot zoet. Naderhand kwamen er nog enkele rode wijnen op tafel die van andere druiven werden gemaakt. Wink
1. Schloss Saarfels Riesling kabinett halbtrocken 1988 (Saar) : Popcorn, lijm-aroma, styreen, oosterse schotel, citrus, vluchtig in de mond, zeer lichte stijl, mooie rondeur met fijne zuren. Klaarblijklijk bevat deze wijn slechts 8,5% alcohol. Zeer leuke wijn met een verbazend hoge leeftijd en die nog lang niet op zijn einde is. Top begin 87+
2. A. Wischlen Riesling Mirberg 1994 (Elzas) : honing, sherry-aroma, carameltoets in de mond, zuren snijden erdoor, velpon. Wederom een riesling van reeds volwassen leeftijd die zijn leeftijd niet verraadde. 88
3. Weingut Am Stein Riesling GG Innere Leiste 2004 (Franken) : Deze werd naast de vorige geproefd en vertoonde een iets ronder karakter. Voorts kwamen we hierin aroma’s tegen van suikerbrood, geel fruit, leuke kruidigheid, nootjes en ananas. Duidelijk een wijn die nog niet op zijn top zat en nog veel potentieel tentoonspreidde. Geduld is belangrijk. 89
4. Vincent Stoeffler Riesling GC Kirchberg de Bar 2004 (Elzas) : Champignon/aards, kandijsuiker, nootjes, appelsienzeste, petrolé, lichte groenigheid. Zeer complexe wijn. 91+
5. Josmeyer Riesling Les Perrets 2001 (Elzas) : Stofferig, pompelmoes, evenwichtig, cassis + blauw fruit, fijne lange zuren. 89+
6. Weinbach Riesling Cuvee St-Catherine 1994 (Elzas) : Abrikoos, velpon, sauternes-like in geur. Zeer mooi geouderde Elzasser met nog een duidelijk potentieel. 90
7. Josmeyer Riesling Le Kotabe 2002 (Elzas) : Natte steen, wit fruit, fijne lange zuren (deze lijken wel typisch voor Josmeyer op leeftijd). 89
8. Gaia Assyrtiko wild ferment 2011 (Griekenland) : Gerookt, vuursteen, creozoot, animaal. 90
9. Bert Simon weingut Herrenberg riesling Auslese 1995 (Saar) : Kruidig, honingkoek, gedroogde abrikozen, lychee, in de mond mooie zuren ondanks de zoetheid. De neus en de mond staan vrij ver uit elkaar qua belevenis. 92
10. Chanson Pere et Fils Savigny-Dominode 1988 (Savigny) : Gerookte ham, paardestal, geëvolueerd rood fruit, pikant, uiterst licht tanninerooster. Deze wijn werd zowat overal in Frankrijk gesitueerd . Zeer mooi geouderde bourgogne naar mijn gevoel. Mooie diepgang 90+
11. Branaire-Ducru 1996 (St-Julien) : Chocolade, animaal, bananenschil, rood fruit, nog lichte tanninestructuur. Op een mooi punt in zijn leven aangekomen. 91
12. Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2003 (Zuid-Afrika) : Zwart fruit, zoethout, peper, mooie zuren, bramen, gedroogde pruimen. Deze wijn was een zeer groot raadsel voor elkeen behalve voor Venne. 92
13. San Patrignano Montepirolo 2004 (Emilia-Romagna) : Explosief rood fruit, tannins, chocolade. Na de Zuidafrikaan van Venne kon onze gastheer niet achterblijven en werd uit de klimaatkast nog een mooie trouvaille getoverd. Bordeaux-blend uit Italië, nog wat jong maar al zeer genietbaar. 90
Het werd een korte maar niettemin zeer gezellige avond. Bedankt mr. De Populist voor de toffe avond en tot gauw.
applaus

Bedankt voor dit mooie verslag, Carl, de wijnen zijn echt mooi beschreven en ben over t algemeen zeer akkoord met je scores ook.

Riesling is dé druif in wit, met een ongelooflijke houdbaarheidsdatum - ons populistje weet ze wel uit te kiezen ;-)
Ben echter even blij dat ik hem van de kwaliteit '(én tegelijkertijd de levensduur) van een goede rode Bourgogne heb kunnen overtuigen ) Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
30-09-2012, 07:04 PM
Bericht: #4
RE: Gerijpte Riesling en Bordeaux van overal
[quote='carl' pid='30147' dateline='1348997242']
Eergisterenavond te gast geweest bij de populist samen met don quichotte, Venne, Vinejo en Vincent.
Thema van de avond was gerijpte riesling. Een zeer diverse druif die zich dan ook in verschillende gedaantes toonde, gaande van friszoet over beendroog tot groot zoet. Naderhand kwamen er nog enkele rode wijnen op tafel die van andere druiven werden gemaakt. Wink

2. A. Wischlen Riesling Mirberg 1994 (Elzas) : honing, sherry-aroma, carameltoets in de mond, zuren snijden erdoor, velpon. Wederom een riesling van reeds volwassen leeftijd die zijn leeftijd niet verraadde. 88
4. Vincent Stoeffler Riesling GC Kirchberg de Bar 2004 (Elzas) : Champignon/aards, kandijsuiker, nootjes, appelsienzeste, petrolé, lichte groenigheid. Zeer complexe wijn. 91+

6. Weinbach Riesling Cuvee St-Catherine 1994 (Elzas) : Abrikoos, velpon, sauternes-like in geur. Zeer mooi geouderde Elzasser met nog een duidelijk potentieel. 90

Bedankt Carl, voor je mooie beschrijvingen. Mijn notities zijn afkomstig van herproeven dag erop. Meest spectaculaire veranderingen in de wijnen: Stoeffler valt plat, niet meer interessantSad, terwijl de avond zelf fantastisch. De Wischlen daarentegen een stuk zuiverder als vrijdag, nog steeds strakke zuren en beetje velpon, karaktervol (wat Jo op het moment al beweerde). Dag erna haalde ik de twee om deze reden door elkaar. Ik schat de Weinbach een stuk hoger in, da's natuurlijk persoonlijk: 95/100 (blijkbaar gaf Parker dat ook aan de 1994). Voor mij echt niveau-verschil met de Josmeyers, ook the day after. Proefnotities hangen natuurlijk ook samen met de plaats van de wijn in de reeks en de omstandigheden etc. Je 90+ scores zijn een goeie afspiegeling van de kwaliteit van de wijnen van die avond. Tot een volgende proeverij, hopelijk binnenkortapplaus
01-10-2012, 09:13 PM
Bericht: #5
RE: Gerijpte Riesling en Bordeaux van overal
Nog eens bevestiging gekregen van de machtigheid van riesling en de strekkende houdbaarheid!
Idd hopelijk snel tot binnenkort , spoedig, weldra en tot binnen afzienbare tijd

Wine is sunlight , held together by water !
01-10-2012, 11:42 PM
Bericht: #6
RE: Gerijpte Riesling en Bordeaux van overal
(30-09-2012 07:04 PM)de populist schreef:  ...................................... Ik schat de Weinbach een stuk hoger in, da's natuurlijk persoonlijk: 95/100 (blijkbaar gaf Parker dat ook aan de 1994). Voor mij echt niveau-verschil met de Josmeyers, ook the day after.
.............

"Ja dat voelen wij; ja dat voelen wij aan ons hartje; aan ons hartje......" applaus

En zeggen dat ik van dat domein al meer dan een flesje heb gekraakt.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)


Ga naar locatie: