Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 2 stemmen - gemiddelde waardering is 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Saint Pierre Saint Julien
04-07-2022, 08:51 PM
Bericht: #91
RE: Saint Pierre Saint Julien
(04-07-2022 08:42 PM)wvd schreef:  
(04-07-2022 06:38 PM)vinejo schreef:  
(04-07-2022 06:28 PM)wvd schreef:  Gisteren nog maar eens een Saint-Pierre 2004 want eigenaardig genoeg veel "goesting voor een rijpe Bordeaux.
En ervoor in de stemming zijn helpt: zeer mooie, genuanceerde echte Bordeaux en hoewel nog merkbaar een beetje tannine, is deze voor mij nu perfect op dronk en ouder moet dat niet worden. Wat nu gezongen met alle resterende flessen....Confused


PS @ Jo: alweer barok...Big Grin

Gij barokkenmaker! kusknipoog

Big Grin

Ik ben tegenwoordig helaas de enige hier die nog plezier heeft van dit soort wijnen en er ligt nog veel. Nu, Saint-Pierre was toen al vrij goed bezig en is nu echt top de laatste jaren, zoals de meeste Saint-Julien 's trouwens. Ik ken er amper nog die ontgoochelen en dat is toch straf op zich.

Gij zult snel verast..eh, verrast worden…Cool

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-10-2022, 10:23 AM
Bericht: #92
RE: Saint Pierre Saint Julien
Deze week de 2016 in het glas. Eerst met Coravin geproefd naast de Greer en ja.....
Wel geheel ander soort wijn, ondanks het hoge Cabernet gehalte van Saint-Pierre, voor zover ik weet het hoogste in Saint-Julien en zelfs in bijna de ganse Médoc. Dan gisteren de fles open, groot glas (en geen Greer ernaast...) is dit toch wel een heel, heel mooie wijn? Het is lang geleden dat ik nog een Bordeaux van dit niveau in het glas had. En tot mijn aangename verrassing vond ik hem al goed te drinken ook. Jong qua aroma's natuurlijk, maar daar heb ik niks tegen, maar al volrond in de mond. Er zijn tannines, maar die zijn heel fijn voor zo'n jonge Médoc. Wat een verschil in "tannin-management" is dat toch de laatste jaren als ik dat vergelijk met de soms onoverkomelijke tannines van voor 2015. Dat opent perspectieven...Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
01-09-2023, 01:28 PM
Bericht: #93
RE: Saint Pierre Saint Julien
Er zijn nog zekerheden in Bordeaux. Zekerheid 1: blijf met je fikken van 2013 (in rood).
In een vlaag van zinsverbijstering kocht ik een paar jaar terug een tweetal flessen St Pierre 2013. Ik vermoed verblind door de prijs, zowat een derde van een fles uit een normaal/goed jaar. De huidige prijs van +- €60 is me dan ook iets te duur.

Volgens William Kelley zou het fiasco van de (rode) Bordeaux-wijnen uit 2013 niet meer kunnen voorvallen vandaag. Betere landbouwmethodes en vinificatietechnieken enzo. Ik vermoed dat hij het dan ook wel over de betere domeinen heeft, cru bourgeois en hoger. Soit, dit terzijde.

Maar dus, gisteren had ik St Pierre 2013 in mijn glas...

In het glas ziet het eruit als Bordeaux. In de neus rook het Bordolees, mits weinig fruit en vooral aroma's van tabak, sigarenkist, cederhout en veel gebrande aroma's. Het fruit wordt compleet overweldigd door de houtopvoeding.
In de mond dun, bijna geen fruit en veel aciditeit die zowat meteen overgaat in een astringentie die alle aroma's tenietdoet en blijft hangen in de mond. Dégueulasse. aaarggl

Ik had hierna zelfs geen zin meer in Bordeaux en trok een Bojo open. Aaaaaaah, fruit!

De rest, zo'n 90% van de fles, staat in de frigo. Voor de wetenschap ga ik straks nog eens proeven. Er zijn alvast geen verwachtingen.
01-09-2023, 02:20 PM
Bericht: #94
RE: Saint Pierre Saint Julien
(01-09-2023 01:28 PM)redacteur schreef:  Er zijn nog zekerheden in Bordeaux. Zekerheid 1: blijf met je fikken van 2013 (in rood).
In een vlaag van zinsverbijstering kocht ik een paar jaar terug een tweetal flessen St Pierre 2013. Ik vermoed verblind door de prijs, zowat een derde van een fles uit een normaal/goed jaar. De huidige prijs van +- €60 is me dan ook iets te duur.

Volgens William Kelley zou het fiasco van de (rode) Bordeaux-wijnen uit 2013 niet meer kunnen voorvallen vandaag. Betere landbouwmethodes en vinificatietechnieken enzo. Ik vermoed dat hij het dan ook wel over de betere domeinen heeft, cru bourgeois en hoger. Soit, dit terzijde.

Maar dus, gisteren had ik St Pierre 2013 in mijn glas...

In het glas ziet het eruit als Bordeaux. In de neus rook het Bordolees, mits weinig fruit en vooral aroma's van tabak, sigarenkist, cederhout en veel gebrande aroma's. Het fruit wordt compleet overweldigd door de houtopvoeding.
In de mond dun, bijna geen fruit en veel aciditeit die zowat meteen overgaat in een astringentie die alle aroma's tenietdoet en blijft hangen in de mond. Dégueulasse. aaarggl

Ik had hierna zelfs geen zin meer in Bordeaux en trok een Bojo open. Aaaaaaah, fruit!

De rest, zo'n 90% van de fles, staat in de frigo. Voor de wetenschap ga ik straks nog eens proeven. Er zijn alvast geen verwachtingen.

Haha, zalige TN Big Grin
Wel benieuwd of er niet alsnog verbetering komt, met Bordeaux (enfin, met wijn in het algemeen) weet je nooit…

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
01-09-2023, 04:57 PM
Bericht: #95
RE: Saint Pierre Saint Julien
(01-09-2023 02:20 PM)vinejo schreef:  
(01-09-2023 01:28 PM)redacteur schreef:  Er zijn nog zekerheden in Bordeaux. Zekerheid 1: blijf met je fikken van 2013 (in rood).
In een vlaag van zinsverbijstering kocht ik een paar jaar terug een tweetal flessen St Pierre 2013. Ik vermoed verblind door de prijs, zowat een derde van een fles uit een normaal/goed jaar. De huidige prijs van +- €60 is me dan ook iets te duur.

Volgens William Kelley zou het fiasco van de (rode) Bordeaux-wijnen uit 2013 niet meer kunnen voorvallen vandaag. Betere landbouwmethodes en vinificatietechnieken enzo. Ik vermoed dat hij het dan ook wel over de betere domeinen heeft, cru bourgeois en hoger. Soit, dit terzijde.

Maar dus, gisteren had ik St Pierre 2013 in mijn glas...

In het glas ziet het eruit als Bordeaux. In de neus rook het Bordolees, mits weinig fruit en vooral aroma's van tabak, sigarenkist, cederhout en veel gebrande aroma's. Het fruit wordt compleet overweldigd door de houtopvoeding.
In de mond dun, bijna geen fruit en veel aciditeit die zowat meteen overgaat in een astringentie die alle aroma's tenietdoet en blijft hangen in de mond. Dégueulasse. aaarggl

Ik had hierna zelfs geen zin meer in Bordeaux en trok een Bojo open. Aaaaaaah, fruit!

De rest, zo'n 90% van de fles, staat in de frigo. Voor de wetenschap ga ik straks nog eens proeven. Er zijn alvast geen verwachtingen.

Haha, zalige TN Big Grin
Wel benieuwd of er niet alsnog verbetering komt, met Bordeaux (enfin, met wijn in het algemeen) weet je nooit…

Ik heb totaal geen ervaring met Bx 2013. Mijn raadsman voor Bordeaux zei indertijd gewoon: "afblijven, niets drinkbaars geproefd". Totaal verregend jaar. Doet me denken aan 1972. Maar daar heb ik ooit een best lekker, licht maar heel rijp wijntje van gedronken dat ook zowat gratis aangeboden werd, Du Glana, niet echt de grootste naam in Saint-Julien. Nu nog niet, maar wel goede wijn intussen.
Ik vind dat heel erg voor St. Pierre want ik weet dat ze daar, echt waar, hun stinkende best doen om een zo goed mogelijk product te maken en dat is er, zeker sinds 2015, heel goed aan te merken en aan Gloria ook.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
01-09-2023, 05:56 PM
Bericht: #96
RE: Saint Pierre Saint Julien
(01-09-2023 04:57 PM)wvd schreef:  Ik heb totaal geen ervaring met Bx 2013. Mijn raadsman voor Bordeaux zei indertijd gewoon: "afblijven, niets drinkbaars geproefd". Totaal verregend jaar. Doet me denken aan 1972. Maar daar heb ik ooit een best lekker, licht maar heel rijp wijntje van gedronken dat ook zowat gratis aangeboden werd, Du Glana, niet echt de grootste naam in Saint-Julien. Nu nog niet, maar wel goede wijn intussen.
Ik vind dat heel erg voor St. Pierre want ik weet dat ze daar, echt waar, hun stinkende best doen om een zo goed mogelijk product te maken en dat is er, zeker sinds 2015, heel goed aan te merken en aan Gloria ook.

Afblijven is inderdaad prima advies!

Ik dronk Fiefs de Lagrange, Sociando en nu deze St-Pierre. Fiefs en Sociando waren drinkbaar, op het niveau van een correcte Bordeaux van een tiental euro.

Dit is St-Pierre op dag 2:
   
01-09-2023, 07:35 PM
Bericht: #97
RE: Saint Pierre Saint Julien
Verdomd jammer ... hier ook wat verblind geweest door de aantrekkelijke prijzen en de belofte jong te kunnen drinken ...

Niet veel meer liggen ...

Canon
La Fleur Petrus
Pavie
Pavie Macquin
Pape Clement Rouge
Pape Clement Blanc

Van elk nog 1, max 2 flessen. Vond 13 wel goed in wit voor BDX.

Mathijs

When in doubt ... drink Pomerol !
31-12-2023, 12:52 PM
Bericht: #98
RE: Saint Pierre Saint Julien
Gisteren, na de erg mooie Berliquet (HIER) dan een Saint-Pierre 2004. En ja, die ging er los over! Zeker de mooiste Bordeaux van het jaar, ik had hem dus best in mijn lijstje kunnen zetten. Bijna 20 jaar oud en dat blijkt nuttig te zijn bij Bordeaux (oude stijl?). Deze was zeer, zeer mooi, vleug nobel hout, donker fruit maar fris, mooi mondvolume, maar nu (eindelijk!) wat ik vette tannines noem, dat mollige mondgevoel en goede afdronk. Blij dat ik nog 4 flessen heb, ik vond hem vorig jaar al mooi, deze vond ik echt nog een stuk beter. Of ligt het aan mijn nieuwe Riedel Veloce....? Wink
   

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
31-12-2023, 05:14 PM
Bericht: #99
RE: Saint Pierre Saint Julien
De 2004 zijn nu zowat op hun hoogtepunt denk ik.
31-12-2023, 05:39 PM
Bericht: #100
RE: Saint Pierre Saint Julien
(31-12-2023 05:14 PM)Fre schreef:  De 2004 zijn nu zowat op hun hoogtepunt denk ik.

Dat begint toch, maar herinner je je nog Montrose en Pontet-Canet? Die konden m.i. toen nog wel wat hebben. Montrose zelf nog liggen en daar blijf ik toch nog even af.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Ga naar locatie: