Rosemount Estate, Australië
|
08-05-2013, 10:16 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Rosemount Estate, Australië
Chardonnay 2008 (diamond label)
Het is dan toch gelukt. Een chardonnay die ik goed achter de kiezen krijg. Het is dan ook absoluut geen typisch Australische chardonnay met een boomstam in de fles. Het is een "crisp" chardonnay, zoals op het label staat. Bij de uitleg staat ook dat er "judicious use" gemaakt is van eik. Subtiel gebruik dus. En dat is inderdaad het geval. Het hout geeft veel structuur aan de wijn, maar domineert niet van smaak. Mooi fruitig, wit fruit, ergens tussen peer en pink lady appels, met lekkere zuurtjes die inderdaad voor de crispiness zorgen. Alleen in de afdronk komen de houttoetsen erdoor. Geen zoete vanille maar een eerder bittere afdronk. Doet me heel erg denken aan een soave classico superiore. En dat is nu net wat me ergens stoort. Ik ben blij dat ik een chardonnay gevonden heb die ik wel lust. Maar ik heb ergens het gevoel dat dit bijna geen chardonnay meer is. Ofwel heb ik gewoon een monolithisch beeld van chardonnay dat niet strookt met de vele gezichten die een chardonnay kan hebben... Wou tenslotte nog melden dat ik redelijk onder de indruk ben van de frisheid van deze 2008. Ook al is de wijn al 5 jaar oud, hij smaakt alsof hij gisteren in de fles gegaan is. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
08-05-2013, 11:18 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Rosemount Estate, Australië
(08-05-2013 10:16 PM)Olivier schreef: Chardonnay 2008 (diamond label) In Australie mag men 15 % van een andere druif toevoegen. Misschien was dit hier het geval en zou dat je aanvoelen kunnen verklaren... Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
10-05-2013, 08:37 AM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Rosemount Estate, Australië
Gisteren verder gedronken aan de chardonnay 2008. En de "crisp" chardonnay is nu al veel minder crisp. Nog altijd wel voldoende zuren, maar het knapperige weg. En kijk eens aan, de chardonnay smaakt plotseling wel naar chardonnay. Het hout komt er nu meer door, en geeft de wijn dat vettige, boterige dat ik op dag 1 niet terug vond. Interessante evolutie, en straf dat het smaakverschil zo groot is.
Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
|