Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Il faut soigner la soif III
21-06-2013, 11:56 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-06-2013 om 12:41 AM door doc.)
Bericht: #1
Il faut soigner la soif III
Om Vincent's verjaardag te vieren werd er ten huize van een Bourgogne proeverijke opgezet. Een verslagje.

We startten met een Champagne Drappier, een goeie kick-off op een zwoele avond. De fijne zuurtjes zorgden voor een ware verfrissing aan/op/langs tafel Big Grin

1. Meursault, 1er Poruzots 2008, O. Leflaive

Licht goudgele kleurevolutie, verse boter, kamillebloemetjes, rijpe peer, ananas, puntje limoen, kalk en wat vanille, in de mond nog wat pompelmoeszeste. Een wijn die nog enkele jaren nodig heeft alvorens tot volle wasdom te komen maar ik vond hem nu al bijzonder lekker. Vincent dacht even aan een Corton-Charlemagne, niet onterecht. 92+

2. Vosne Romanée, Les Beaux Monts 2000, J. Grivot

Koffie, mokka, humus, wittte peper, ijzer., heel wat fruit. Een wijn die danst op het evenwicht tussen finesse en kracht, zijdezacht, sappig...Geef deze wijn nog 5-8 jaar voor z'n perfectie. 92+

3. Clos Vougeot 2000, Jean Grivot

Aanvankelijk zat deze wijn behoorlijk toe, maar na wat extra karaf en geduld kregen we een totaal andere wijn. Meer getoast en gebalder, zoete krieken, kruidigheid, geroosterde amandel. Heel wat tannine en zuren. Mt vond hem wat dun uitvallen qua fruit. Ik proefde hem nog eens op het einde van de avond en vond hem toen werkelijk groots, intens aromatisch, heel vol, maar zeker nog jaren te jong. Heel wat potentieel ! 93+

4. Clos de Bèze, 2000, Frédéric Magnien

Zwarte thee, varens, heel aards, intens aromatisch van bij het begin. Tannineus en opnieuw nog heel wat zuren. We noteerden opnieuw een groen puntje, hetgeen bij vorige wijnen ook naar voor kwam (2000), niet storend, zorgde zelfs voor wat extra friste. Grote wijn. 93

5. Clos de Tart 2005

Tja, daar kwam hij dan toch op tafel na wat tegenstand. Te jong om open te doen ? Onze gastheer ging niet akkoord, had goesting en ging er voor.
Er werd inotyol geroepen, mokka, hout, kokos, een mandje rijpe rode vruchtjes met zwarte bramen, kruidig. Precies een jonge, grote Pomerol na een tijdje in het glas (de inotyol was toen weg). Een wijn met veel extract, heel lange afdronk. Een Bourgogne "hors catégorie" was het besluit. Grootse wijn ! 94+

Nog 's een vette merci aan de gastheer om z'n gulle schenkcapaciteiten Wink De tartaar van rundsvlees met verse frietjes en frivool slaatje zorgden voor extra versterking ! En nee, deze keer geen trappisten achteraf Sleepy maar wel een "cantus"...

Buvez du vin et vivez joyeux !
22-06-2013, 11:59 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-06-2013 om 12:00 PM door Mt.)
Bericht: #2
RE: Il faut soigner la soif III
Hmm van die Champagne herinner ik mij niet veel meer. Ik kreeg dan ook een zeer zuinige portie. woeha

Uitsluitend grote wijnen op tafel. Weinig wijnen die à point waren. Maar alle wel te drinken en te appreciëren. Grote tegenvaller voor mij was de Clos de Vougeot. 4-5 jaar geleden nog geproefd en toen was ik onder de indruk. Nu behoorlijk schraal: weinig materie. Komt misschien wel goed maar ik betwijfel of dit ooit top zal zijn. De Meursault had een fameuze structuur en was aan de jonge kant. (heerlijke neus). De Clos de Bèze vond ik grote klasse: wat een neus! Hier geen discussie over terroir. Clos de Tart was natuurlijk infanticide van het zuiverste water. Maar de wijn was perfect gecomponeerd (evenwicht en rijp fruit en rijpe tannine). Zeer speciale wijn... . De Vosne 1er cru was de lekkerste van de avond. Klasse! (die neus, die fluwelen finesse... )

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
22-06-2013, 12:28 PM
Bericht: #3
RE: Il faut soigner la soif III
(22-06-2013 11:59 AM)Mt schreef:  Uitsluitend grote wijnen op tafel.

Inderdaad, lijkt me dat jullie rijp zijn voor dit forum
Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-06-2013, 12:55 AM
Bericht: #4
RE: Il faut soigner la soif III
Big Grin Lijkt me op het eerste gezicht geen slecht forum.

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
23-06-2013, 11:32 AM
Bericht: #5
RE: Il faut soigner la soif III
(23-06-2013 12:55 AM)Mt schreef:  Big Grin Lijkt me op het eerste gezicht geen slecht forum.

Vind ik ook. Ik bewonder vooral de zelfspot waarmee ze hun forum een naam gaven. Alsof we dit forum "Etikettendrinkers" zouden noemen. Zalig. En zoveel grappiger dan het wat muffe "wijnliefhebbers" Rolleyes

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-06-2013, 11:41 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-06-2013 om 11:53 AM door doc.)
Bericht: #6
RE: Il faut soigner la soif III
(23-06-2013 11:32 AM)vinejo schreef:  
(23-06-2013 12:55 AM)Mt schreef:  Big Grin Lijkt me op het eerste gezicht geen slecht forum.

Vind ik ook. Ik bewonder vooral de zelfspot waarmee ze hun forum een naam gaven. Alsof we dit forum "Etikettendrinkers" zouden noemen. Zalig. En zoveel grappiger dan het wat muffe "wijnliefhebbers" Rolleyes

Gisteren wat gescrolled over hun topics en ik heb ons "Frans zusterfiliaal" zelfs gebookmarked ! Goeie tip trouwens Wink

Buvez du vin et vivez joyeux !
23-06-2013, 05:40 PM
Bericht: #7
RE: Il faut soigner la soif III
Een mooi forum en schitterende titel... ze zouden er een orde van moeten maken Smile

Dag 2 van de wijntjes die er nog over waren...

De meursault bleef heerlijk complex en krachtig, weinig evolutie overnacht, nog steeds jong... maar toch heel lekker. De Vosne 1re cru evolueerde naar de tertiare toetsen van aarde, een nat bos, spek gecombineerd met zwart fruit. De Clos de Vougeot (waarvan het meest over was...heh) verdween op de 2de dag in het niets. Hij werd dunnetjes. Ook hier tertiaire toetsen maar zonder al te veel power.

Bovenal heb ik zeker genoten van jullie gezelschap en ik zou zeggen, me casa es su casa en laat er ons nog eentje op drinken...


Ga naar locatie: