Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wijnnieuws
25-10-2013, 08:50 AM
Bericht: #1
Wijnnieuws
Gepibliceerd door het WIC

Door: René van Heusden

Chili – Zware schade door nachtvorst
De zware nachtvorst van eind september heeft voor grote schade gezorgd in tal van Chileense wijngebieden in het centrale deel van het land. De vorst was de ergste sinds 80 jaar en heeft vooral vroeg uitlopende witte druivenrassen getroffen. De voor witte wijnen zo belangrijke Valle de Casablanca lijkt de grootste klappen te hebben gekregen, met als zwaarst getroffen ras de chardonnay. Mogelijk zal de opbrengst daarvan 40% lager uitvallen dan normaal. De schade bij de blauwe rassen lijkt minder dramatisch, hoewel pinot noir behoorlijk te lijden had, terwijl die bij de cabernet sauvignon, de belangrijkste druif van Chili, wel eens groter zou kunnen zijn dan aanvankelijk gedacht. Ook wanneer in november de stokken een tweede kans krijgen om alsnog uit te lopen, dan nog zullen de gevolgen voelbaar blijven. Als gevolg daarvan zijn de druivenprijzen voor de oogst 2014 inmiddels al sterk gestegen.

Frankrijk – Problematische oogst 2013
Terwijl in landen als Italië, Spanje en Portugal de nodige tevredenheid heerst over de late, maar over het algemeen kwalitatief en kwantitatief geslaagde oogst, lijkt Frankrijk in de hoek te zitten waar dit jaar de zwaarste klappen zijn gevallen.

Zelfs de grootste optimisten in Frankrijk zullen 2013 niet in de boeken vermelden als een mooi jaar. De opbrengst is erg klein, de kwaliteit wisselend en op zijn best voldoende. Vrijwel het hele land kreeg te maken met een miserabel voorjaar, waardoor de opbrengst op voorhand al beperkt werd. Een tweede probleem werd gevormd door de vele zware hagelbuien. Een paar weken stralend zomerweer leken enig soelaas te gaan bieden, maar de achterstand in vegetatie en rijping werd bij lange na niet goedgemaakt. 2013 is eigenlijk in heel Europa een jaar van een late pluk. Zo laat dat regen in tal van gebieden spelbreker werd. Druiven konden maar net aan rijp worden, terwijl rotting voor grote problemen zorgde. Producenten hebben het hele jaar door alle aandacht aan hun wijngaard moeten besteden en zijn verplicht geweest bij de oogst een strenge selectie door te voeren.

Vanuit commercieel oogpunt is dit slecht nieuws na het qua opbrengst eveneens mager uitgevallen 2012. De meest recente, naar beneden aangepaste ramingen gaan uit van nog maar ongeveer 43 miljoen hectoliter, slechts ietsje meer dan de 41,4 miljoen van 2012. Beide getallen zijn historische laag.

In Bordeaux liep de vegetatie een achterstand van twee weken op, wat resulteerde in een gevaarlijk late oogst. De pluk van merlot, eerder in het jaar slachtoffer van coulure, ging in de laatste week van september van start, terwijl het eigenlijk de bedoeling was geweest de druiven tot begin oktober te laten rijpen. Hoge alcoholpercentages zijn er dit jaar dus niet bij. Ook de cabernet sauvignon is eerder geplukt dan gepland, eveneens om rotting voor te zijn. De vraag is alleen wel hoe dit voor de tannines gaat uitpakken. De opbrengst in 2013 ligt 20% onder die van 2012 en is de kleinste sinds 1991.

Ook in de Bourgogne zal men 2013 liever snel vergeten, zowel vanwege de coulure bij de chardonnay en de hagel als vanwege de rotting tijdens de pluk. Dat laatste was onder meer in Chablis het geval. In sommige gevallen betekent een en ander de helft minder opbrengst dan normaal.

Voor de Beaujolais impliceert een late oogst als die van 2013 dat er maar weinig tijd is voor het klaarstomen van de Primeur. Alle primeurwijnen, waar vandaan dan ook, hebben in 2013 met deze complicerende haastfactor te maken. De Beaujolais kreeg in de wijngaard ook te maken met millerandage.

Gedwongen door de ongunstige weersomstandigheden heeft het Conseil Interprofessionnel des Vins de Champagne het toegestane rendement voor 2013 bepaald op 10.500 kilo per hectare, waarvan 500 bestemd als reserve. (Het plafond voor de individuele reserve is vastgelegd op 3.100 kilo.) In 2012 bedroeg het toegestane rendement nog 12.000 + 500 kilo per hectare, maar dat zit er dit jaar, met zijn late pluk niet in. Met name de opbrengst van chardonnay in de Côte des Blancs is ver achtergebleven bij het normale volume. Na vroege oogsten in 2011 en 2012 was de pluk ditmaal op een meer ‘klassiek’ tijdstip, zij het zonder klassieke (vintage)kwaliteit.

In de Languedoc en de zuidelijke Rhône was de grenache slachtoffer van coulure, waardoor de opbrengst structureel aan de lage kant bleef. Ook aan de Loire was het raak met coulure en hagel.

Frankrijk – Sancerre twijfelt over AOC
De voorgenomen sluiting van diverse regionale INAO-kantoren stuit, op tal van plaatsen in Frankrijk, op verzet. Tien van de bestaande 25 kantoren zouden in het kader van een bezuinigingsmaatregel moeten verdwijnen. Zo ook dat in Sancerre. De producenten binnen die appellation zijn daarover niet geamuseerd en overwegen om bij wijze van protest uit het appellationsysteem te stappen. Het alternatief zou een soort merk kunnen worden. De juridische aspecten daarvan worden inmiddels onderzocht. Of men ook daadwerkelijk de radicale daad bij het woord zal voegen, valt nog te bezien, gelet op het nog altijd grote prestige dat aan een AOC verbonden is. De producenten in Sancerre hebben wel een punt, want als de plannen van het INAO doorgaan, zou dat betekenen dat ze te maken gaan krijgen met het kantoor in Tours, op ruim 200 kilometer afstand van hun appellation.

Nieuw-Zeeland – Stijgende grond- en druivenprijzen
Het gaat na een wat mindere periode weer crescendo met de Nieuw-Zeelandse wijnbouw. De druivenprijs heeft zijn hoogste stand bereikt sinds het record in 2008. Die was ingezakt van 2161 NZ dollar per ton in 2008 tot maar 1293 in 2010. Vorig jaar was er al een licht herstel tot 1315 dollar. In 2013 komt daar gemiddeld zo’n 400 dollar bovenop, mede door de hoge kwaliteit.

Ook de grondprijzen trekken weer aan. In de ‘Gouden Driehoek’ van Marlborough liggen die nu tussen 150.000 en 170.000 NZ dollar per hectare. Weliswaar is dat nog maar de helft van wat er voor de financiële crisis voor betaald werd, maar wel weer een stap omhoog na het dieptepunt van 130.000 NZ dollar.

In Hawke's Bay is de prijs voor grond in de zone Gimblett Gravels met 200.000 dollar per hectare terug op het niveau van 2008. Geschikte terroirs voor grote rode wijnen zijn in Nieuw-Zeeland namelijk vrij zeldzaam.

Oostenrijk – Kleine oogst 2013
Evenals in Frankrijk hadden ook producenten in Oostenrijk grote problemen met het weer. Een opeenvolging van slechte vruchtzetting in het voorjaar, hagel en droogte hebben geleid tot een kleinere oogst dan normaal. Het effect van de coulure heeft zich vooral laten voelen bij de zo belangrijke grüner veltliner.

VS – Uitstekende oogst 2013 in Calfifornië
Californië heeft in 2013 voor het tweede opeenvolgende jaar een oogst van de hoogste kwaliteit gerealiseerd. De verklaring: nagenoeg ideale omstandigheden tijdens het groeiseizoen en de oogst. Kleur, geur en smaak van de wijnen zijn zonder uitzondering intens. De pluk begon iets vroeger dan normaal, met als belangrijke kwaliteitsfactor koele nachten die voor behoud van zuren en aroma’s zorgden. Ook het volume was meer dan bevredigend.

VS – Oogst 2013 in Oregon geplaagd door regen
Anders dan Californië kreeg Oregon dit jaar te maken met zware regenval in de tweede helft van september. In de belangrijke Willamette Valley viel in deze maand viermaal zo veel regen als normaal. Voor de gevoelige pinot noir, Oregons paradepaardje, is dat slecht nieuws. In 2011 ging het ook al eens mis door slecht weer. Toen moest men 60% verlies in opbrengst incasseren.

VS – Oogst 2013 in Washington in het teken van warmte
Opgewekter nieuws dan weer uit Washington State. Die staat had in 2013 de op een na warmste zomer aller tijden en als gevolg hiervan was er een vroege pluk. Het fruit was door de kleine omvang van de druiven geconcentreerd. De smaak van de wijnen wordt zodoende gekenmerkt door een hoge intensiteit.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-10-2013, 09:06 AM
Bericht: #2
RE: Wijnnieuws
Interessant, thank you!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
25-10-2013, 12:56 PM
Bericht: #3
RE: Wijnnieuws
Interessante lectuur inderdaad. Ik sta toch te kijken van het nieuws uit Sancerre ! Hier nog een aansluitend artikel wat betreft oogst 2013.

http://www.mybettanedesseauve.fr/vendang...51-9333117

Buvez du vin et vivez joyeux !


Ga naar locatie: