Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wijnmusketiers
26-11-2013, 03:27 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-11-2013 om 05:50 PM door koen.)
Bericht: #1
Wijnmusketiers
Wanneer een paar wijnfreaks/foodies en hun vrouwtjes samen komen:

Amuses (witloofsoepje, butternutzalfje en ....)

1. Le Vigne di Zamo, Friulano 2009;
geel fruit, venkel, amandel, aards. Zacht en breed, mineraal, lange afdronk 89

2. Pieropan Soave Calvarino 2007;
Natte steen, amandel, geel fruit, frisse zuurtjes, perfecte balans, lange zalige afdronk 92

Duo van rode biet met gerookte forel

3. Le Soula blanc 2005;
Marsepein, geconfijt, aards, zeste. Ook hier een prachtige balans, rijp fruit, klein zoetje met zalige zuurtjes; Perfect match met de rode biet. 93

4. Grosset, Watervale riesling 2005;
Enorme petrole neus (pas op met de kaarsen) die het fruit wegdrukt, mineraal, breed en lang in de mond. Too much petrole en power for me 86

Duo van knolselder met bospaddestoelen en fazant

5. Livio Felluga, Terre Alte '07;
Pas de 2006 gedronken en dit is alweer top.
Kruisbes, citrus, asperge, hintje buxus. Mond volgt perfect, verfrissend en een plezier voor de papillen 92 Perfecte begeleider van het gerechtje

6. Nigel, Riesling Reserve 2002, Kremstal;
Exotisch, botrytis, gekarameliseerde ananas, gecompoteerde appels. Mooie mondvulling, blijft lang en overal hangen 90

Everzwijntje

7. Domenico Clerico, Barolo Ciabot Mentin Ginestra '00 (magnum);
Geen spoor van veroudering. zwart fruit, floraal, vlees. Rijk, diepgang, fris, materie, breed en complex. Wauw
Na een tijdje komt er nog munt opzetten, chocola. Tannines komen ook opzetten, rijp en fijn. Deze heeft nog heel wat potentieel 94+

8. La Grange des Pères 1998, l'Herault;
40% Syrah, 40% Mourvèdre, 20% CS
Al een 6-tal uren eerder geopend en de kurk er terug op. Machtige neus die een hele tijd blijft evolueren. Bosbes, munt, grafiet, americain, floraal. Rijpe aanzet, zalige zuurtjes, complex en gelaagd. Enorme diepte. This is great en heeft nog heel wat jaren voor de boeg.
We gingen van Rousillon naar noordelijke Rhone, Bourgogne en terug 95

9. Remirez de Ganuza Trasnocho '04;
Power in het glas; chocola, bounty, karamel, het fruit zit een beetje op de achtergrond. Enorme materie, genoeg fraicheur, karamel in de afdronk. Het geheel is nog niet versmolten en is waarschijnlijk iets te geconcentreerd 90+

Kaas

Left-overs van wit

Appeltjes

10. Clos Ht Peyraguey Sauternes 1995.
Hier heb ik geen TN meer ... mooie afsluiter 89

Dit mag elk WE op het programma komen, thanks guys

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
26-11-2013, 06:30 PM
Bericht: #2
RE: Wijnmusketiers
(26-11-2013 03:27 PM)koen schreef:  Wanneer een paar wijnfreaks/foodies en hun vrouwtjes samen komen:

Amuses (witloofsoepje, butternutzalfje en ....)

1. Le Vigne di Zamo, Friulano 2009;
geel fruit, venkel, amandel, aards. Zacht en breed, mineraal, lange afdronk 89

2. Pieropan Soave Calvarino 2007;
Natte steen, amandel, geel fruit, frisse zuurtjes, perfecte balans, lange zalige afdronk 92

Duo van rode biet met gerookte forel

3. Le Soula blanc 2005;
Marsepein, geconfijt, aards, zeste. Ook hier een prachtige balans, rijp fruit, klein zoetje met zalige zuurtjes; Perfect match met de rode biet. 93

4. Grosset, Watervale riesling 2005;
Enorme petrole neus (pas op met de kaarsen) die het fruit wegdrukt, mineraal, breed en lang in de mond. Too much petrole en power for me 86

Duo van knolselder met bospaddestoelen en fazant

5. Livio Felluga, Terre Alte '07;
Pas de 2006 gedronken en dit is alweer top.
Kruisbes, citrus, asperge, hintje buxus. Mond volgt perfect, verfrissend en een plezier voor de papillen 92 Perfecte begeleider van het gerechtje

6. Nigel, Riesling Reserve 2002, Kremstal;
Exotisch, botrytis, gekarameliseerde ananas, gecompoteerde appels. Mooie mondvulling, blijft lang en overal hangen 90

Everzwijntje

7. Domenico Clerico, Barolo Ciabot Mentin Ginestra '00 (magnum);
Geen spoor van veroudering. zwart fruit, floraal, vlees. Rijk, diepgang, fris, materie, breed en complex. Wauw
Na een tijdje komt er nog munt opzetten, chocola. Tannines komen ook opzetten, rijp en fijn. Deze heeft nog heel wat potentieel 94+

8. La Grange des Pères 1998, l'Herault;
40% Syrah, 40% Mourvèdre, 20% CS
Al een 6-tal uren eerder geopend en de kurk er terug op. Machtige neus die een hele tijd blijft evolueren. Bosbes, munt, grafiet, americain, floraal. Rijpe aanzet, zalige zuurtjes, complex en gelaagd. Enorme diepte. This is great en heeft nog heel wat jaren voor de boeg.
We gingen van Rousillon naar noordelijke Rhone, Bourgogne en terug 95

9. Remirez de Ganuza Trasnocho '04;
Power in het glas; chocola, bounty, karamel, het fruit zit een beetje op de achtergrond. Enorme materie, genoeg fraicheur, karamel in de afdronk. Het geheel is nog niet versmolten en is waarschijnlijk iets te geconcentreerd 90+

Kaas

Left-overs van wit

Appeltjes

10. Clos Ht Peyraguey Sauternes 1995.
Hier heb ik geen TN meer ... mooie afsluiter 89

Dit mag elk WE op het programma komen, thanks guys

Wow, prachtig lijstje (zowel de gerechten als de wijnen)
Clerico, man man... Dé top in Barolo, moet fantastisch geweest zijn
En een Grange des Peres op dronk evenzeer...

Was die Ciabot op voorhand geopend of deels gekarafeerd?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
26-11-2013, 07:43 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 26-11-2013 om 08:10 PM door koen.)
Bericht: #3
RE: Wijnmusketiers
Neen enkel de trasnocho werd gekarafeerd en buiten de grange des peres werd alles pop and pour geserveerd.

Dit was al de tweede geheime samenkomst van de wijnmusketiers, van eerste heb ik geen TNs en het debuut was een beetje te enthousiast. Het lijstje van een mooie zomeravond en oosterscheldekreeft à gogo Big Grin
Chassagne-Montrachet, Pierre Colin, 1er cru Les Embrazées 2008
Chassagne-Montrachet, Bernard Morey & Fils, 1er cru Les chenevottes 2007
Chassagne-Montrachet, F & L Pillot, 1er cru Grandes Ruchottes, 2009
Chassagne-Montrachet, Marc Colin, 1er cru Les Caillerets, 2009
Gaja, Ca'Marcanda, Vistamare 2010
Corton-Charlemagne, Domaine Rollin & Fils, 2005 x 2 Smile
Feudi di San Gregorio, Taurasi Piano di Montevergine 2001
Gaja, Barolo Sperss 1993
La Rioja Alta, Rioja Gran Reserva 904 1995
Yquem 1997

Beste witte de corton en dan de eerste 2, rood allemaal heel lekker maar niks echt top (90-92), yquem young but delicious

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
26-11-2013, 07:54 PM
Bericht: #4
RE: Wijnmusketiers
(26-11-2013 03:27 PM)koen schreef:  ............
Dit mag elk WE op het programma komen, thanks guys

Kan ik geloven.
Ik begon er zo bij te likkebaarden.Wink

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
26-11-2013, 08:17 PM
Bericht: #5
RE: Wijnmusketiers
Laurent V heeft toch weer iedereen geklopt... En dan nog van geen topjaar :-)
koen, goede bewaring gehad?

Wine is sunlight , held together by water !
26-11-2013, 08:22 PM
Bericht: #6
RE: Wijnmusketiers
Grapjas Wink ... 1998 wordt dus beschouwd als één van zijn beste ... . 3 jaar in mijn kelder en 3 jaar in die van ne grange des peres fan ... De rest, your guess as good as mine

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
26-11-2013, 08:46 PM
Bericht: #7
RE: Wijnmusketiers
How how, 2001 blijft zijn topjaar, daarna de 2005 , 2004 en 2008. En ik denk . de 2010 (nu nog te jong om te oordelen) zijne nieuwe topper gaat worden!
Ik heb nog ne 95 of 96..... Ook nie slecht.... Maar eerst de 97

Wine is sunlight , held together by water !
26-11-2013, 11:42 PM
Bericht: #8
RE: Wijnmusketiers
(26-11-2013 08:46 PM)Venne schreef:  How how, 2001 blijft zijn topjaar, daarna de 2005 , 2004 en 2008. En ik denk . de 2010 (nu nog te jong om te oordelen) zijne nieuwe topper gaat worden!
Ik heb nog ne 95 of 96..... Ook nie slecht.... Maar eerst de 97

Ik herinner me er een die we ooit bij jou dronken, Venne, weet jij nog welke jaargang?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
27-11-2013, 01:35 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-11-2013 om 01:52 AM door koen.)
Bericht: #9
RE: Wijnmusketiers
(26-11-2013 08:46 PM)Venne schreef:  How how, 2001 blijft zijn topjaar, daarna de 2005 , 2004 en 2008. En ik denk . de 2010 (nu nog te jong om te oordelen) zijne nieuwe topper gaat worden!
Ik heb nog ne 95 of 96..... Ook nie slecht.... Maar eerst de 97

En van waar komt deze rangschikking, lpv? Op de verslagen van andere verticals kwam ik dikwijls de 98 tegen en als je op idealwine kijkt zit de 98 bij de duurste jaargangen

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
27-11-2013, 04:44 PM
Bericht: #10
RE: Wijnmusketiers
(26-11-2013 07:43 PM)koen schreef:  Neen enkel de trasnocho werd gekarafeerd en buiten de grange des peres werd alles pop and pour geserveerd.

Dit was al de tweede geheime samenkomst van de wijnmusketiers, van eerste heb ik geen TNs en het debuut was een beetje te enthousiast. Het lijstje van een mooie zomeravond en oosterscheldekreeft à gogo Big Grin
Chassagne-Montrachet, Pierre Colin, 1er cru Les Embrazées 2008
Chassagne-Montrachet, Bernard Morey & Fils, 1er cru Les chenevottes 2007
Chassagne-Montrachet, F & L Pillot, 1er cru Grandes Ruchottes, 2009
Chassagne-Montrachet, Marc Colin, 1er cru Les Caillerets, 2009
Gaja, Ca'Marcanda, Vistamare 2010
Corton-Charlemagne, Domaine Rollin & Fils, 2005 x 2 Smile
Feudi di San Gregorio, Taurasi Piano di Montevergine 2001
Gaja, Barolo Sperss 1993
La Rioja Alta, Rioja Gran Reserva 904 1995
Yquem 1997

Beste witte de corton en dan de eerste 2, rood allemaal heel lekker maar niks echt top (90-92), yquem young but delicious

Ben wel benieuwd hoe de verhoudingen liggen tussen de volgende,

Feudi di San Gregorio, Taurasi Piano di Montevergine 2001
Gaja, Barolo Sperss 1993
La Rioja Alta, Rioja Gran Reserva 904 1995

Grts

In blind, we trust Cool
27-11-2013, 06:33 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-11-2013 om 06:33 PM door koen.)
Bericht: #11
RE: Wijnmusketiers
Montevergine miste wat fraicheur of was net over zijn top, kwam vrij gestoofd en tertiair over.

Sperss had lang nodig om open te komen en was pas de dag na 't diner volledig opengebloeid. Het jaar zal hier wel meespelen (een kleiner jaar). Dit is wat ik de medetasters op dag twee heb laten weten
"een stukske meer open en complex: floraal, rood fruit, zure kers, enorm veel leer. Aanzet en middenpallet waren mooi (mist een beetje aan concentratie), evenwichtig, fijn elegant, in de afdronk kwam er wat onrijpheid/vegetaal door, toch knap voor een klein jaar"

De 904 was voor mij net een tikkeltje beter dan de 2 andere, maar dat was dan weer een goed jaar Cool

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
27-11-2013, 09:23 PM
Bericht: #12
RE: Wijnmusketiers
De Taurasi Piano en de Rioja 904 genieten mijn voorkeur, spijtig dat de Montevergine over zijn top was, ze waren zijn elkaar waard denk ik, al is de verfijning van de 904 wel groots voor een Spanjaard...
Als je ooit de kans moest krijgen voor La Rioja Alta, Rioja Gran Reserva 904 2001, niet lagen liggen, deze is ook top.

Thanks Koen, mooi verslag Wink

In blind, we trust Cool
27-11-2013, 11:20 PM
Bericht: #13
RE: Wijnmusketiers
Grappig heb net de 904 2001 op 't oog .... cheers

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
28-11-2013, 05:29 PM
Bericht: #14
RE: Wijnmusketiers
@Koen , beetje samenraapsel van overal en ook eigen ondervinding :-) maar de 98 heb ik nog niet geproefd, tzal daaraan liggen dan :-)
@vinejo , waarschijnlijk de 95 en 96 als t de oude waren , jong denk ik 04 en 05 .

Lekker spul!!

Wine is sunlight , held together by water !
28-11-2013, 05:42 PM
Bericht: #15
RE: Wijnmusketiers
proeven die 98 en als de 2001 of andere jaargangen nog een klasse hoger zijn, weet ik wat me te doen staat Slurp Big Grin

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
31-03-2014, 10:33 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-03-2014 om 10:39 AM door koen.)
Bericht: #16
RE: Wijnmusketiers

.pdf  menu wijnmusketiers 29-03-2014.pdf (Grootte: 205.46 KB / Aantal keer gedownload: 51)

3de editie van de wijnmusketiers en deze keer was het de beurt aan mijn vrouwtje en mezelf om de musketiers te ontvangen. 't Was een toppertje zowel op wijn als spijs-gebied. Vooral rood was fenomenaal, een triootje van absoluut topniveau gedronken ... hemels bij het lam. TNs volgen later

   

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
31-03-2014, 11:52 AM
Bericht: #17
RE: Wijnmusketiers
(31-03-2014 10:33 AM)koen schreef:  3de editie van de wijnmusketiers en deze keer was het de beurt aan mijn vrouwtje en mezelf om de musketiers te ontvangen. 't Was een toppertje zowel op wijn als spijs-gebied. Vooral rood was fenomenaal, een triootje van absoluut topniveau gedronken ... hemels bij het lam. TNs volgen later

Net de bijlage geopend, schoon gemaakt Smile
Benieuwd naar de TNs !

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
31-03-2014, 11:57 AM
Bericht: #18
RE: Wijnmusketiers
(31-03-2014 10:33 AM)koen schreef:  3de editie van de wijnmusketiers en deze keer was het de beurt aan mijn vrouwtje en mezelf om de musketiers te ontvangen. 't Was een toppertje zowel op wijn als spijs-gebied. Vooral rood was fenomenaal, een triootje van absoluut topniveau gedronken ... hemels bij het lam. TNs volgen later

Wow, moet een topavondje geweest zijn!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
31-03-2014, 02:53 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-03-2014 om 03:05 PM door koen.)
Bericht: #19
RE: Wijnmusketiers
(31-03-2014 11:52 AM)vinejo schreef:  
(31-03-2014 10:33 AM)koen schreef:  3de editie van de wijnmusketiers en deze keer was het de beurt aan mijn vrouwtje en mezelf om de musketiers te ontvangen. 't Was een toppertje zowel op wijn als spijs-gebied. Vooral rood was fenomenaal, een triootje van absoluut topniveau gedronken ... hemels bij het lam. TNs volgen later

Net de bijlage geopend, schoon gemaakt Smile
Benieuwd naar de TNs !

en vooraleer er een opmerking komt over de spelling van avocado, ik zat met 5 juristen rond de tafel ... zoals één van hun zei, "ik kon niet weerstaan aan de drang naar een zekere vorm van kannibalisme" Big Grin

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
01-04-2014, 07:47 PM
Bericht: #20
RE: Wijnmusketiers
(31-03-2014 02:53 PM)koen schreef:  
(31-03-2014 11:52 AM)vinejo schreef:  
(31-03-2014 10:33 AM)koen schreef:  3de editie van de wijnmusketiers en deze keer was het de beurt aan mijn vrouwtje en mezelf om de musketiers te ontvangen. 't Was een toppertje zowel op wijn als spijs-gebied. Vooral rood was fenomenaal, een triootje van absoluut topniveau gedronken ... hemels bij het lam. TNs volgen later

Net de bijlage geopend, schoon gemaakt Smile
Benieuwd naar de TNs !

en vooraleer er een opmerking komt over de spelling van avocado, ik zat met 5 juristen rond de tafel ... zoals één van hun zei, "ik kon niet weerstaan aan de drang naar een zekere vorm van kannibalisme" Big Grin

Ik zal dan geen opmerking maken over de spelling van avocado maar wens er toch op te wijzen dat het niet "zoals één van hun zei" is maar wel "zoals één van hen zei" Wink #JustIsJust Hoe was de Burklin-Wolf eigenlijk?

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
02-04-2014, 10:12 AM
Bericht: #21
RE: Wijnmusketiers
(31-03-2014 10:33 AM)koen schreef:  TNs volgen later
Ik kijk er al naar uit. Vooral naar deze van de Quinta do Noval – Silval 2001. Ik heb zelf nog de 1997 liggen en misschien is het nu de moment om deze te openen.
02-04-2014, 10:52 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 02-04-2014 om 11:14 AM door koen.)
Bericht: #22
RE: Wijnmusketiers
Boulard – Les Murgiers (vendage 2007): Typische bio champagne, rijpe appeltjes, gist biscuit, zeer zacht, gastronomisch. Mist voor mij wat frisheid en spanning 86

Fallet Prevostat – extra brut: frisse appeltjes, brioche, citrus, hazelnootjes, zeer aangename bubbel, citrus fraicheur en in de afdronk amandel bittertjes. Is meer mijn ding 89-90

Guffens - Tri des Hauts des Vignes 2010, Pouilly Fuissé. The king of chordonnay Smile open neus met lichte karamel toets, geel fuit, citrus, mineraal. Zeer sappig in de mond, uitgebalanceerd, fris, machtig. Hier proef je dat het van een top-terroir en top wine-maker komt. 92

Kistler – Hudson Vineyard 2005, Carneros. Kistler wordt beschouwd als een top chardonnay domein uit de States, dat zeer precies werkt. Klassieke bourgogne neus, boter, babelut, toast, geel fruit. Diepe complexe neus.Fruitige aanzet, vettig, breed, zeer evenwichtig en een enorme afdronk. Top-wine maker 90

Burklin Wolf – Pechstein Fass63 1999, Pfalz. Een specialleke Fass 63 betekent dat de wijn ik geloof een jaar langer op vat zit vergeleken met de normale Pechstein. Fass 63 wordt niet elk jaar gemaakt en niet altijd van dezelfde percelen, een beetje naar goeddunken van de wine-maker. Deze fles werd door een vooraanstaand Duits wijnjournalist omschreven als één van de 2 beste Rieslings die het domein sinds 50 jaar gemaakt heeft. Wij allen zeer benieuwd.
Een diepe ajuinschilkleur, de neus was zeer verrassend …. zoals Roeland zei eentje Hors categorie en hij had het moeilijk om een TN te schrijven. Je kon de wijn niet echt in een vakje steken en blind zou ik nooit aan een Riesling gedacht hebben. De beste omschrijving voor mij is een dijk van een sauterne-neus (gedroogde abrikoosjes, mandarijn, amandel en als ie wat langer openstaat komt er wat exotisch fruit en lichte mineraliteit bij) maar in de mond been-droog, puur, zeer frisse en sappige zuurtjes, enorme lengte. Op dag 1 geen punten gegeven. Op dag twee beviel hij me het beste 91, maar voor mij persoonlijk zeker niet de beste Riesling die ik ooit gedronken heb.

Château Simone 2006, Palette. Lichte petrolé, mineraal amandel ... was hier druk in de weer met andere dingen en niet veel verder geschreven 91

Casanova di Neri – Cerretalto 2000, Brunello di Montalcino. Een flesje dat ik met het vrouwtje en Filip met eega op een Toscaanse heuvel in 2009 heb gedronken (zelfde jaartal) en voor mijn vrouwtje haar beste wijnervaring. Heb lang zitten zoeken achter deze fles (tenminste voor een aanvaardbare prijs, in Montalcino betaalden we 95€), maar uiteindelijk is het me toch gelukt ...
Al van bij de neus wist ik dat het goed zou komen, waanzinnig, diep, vlezig, zwart fruit, braam, leder, ijzer, bloed. Hier blijf je dingen in ontdekken. In de mond nog heel wat fruit, mooie materie, perfecte balans met mooie zuurtjes en fijne tannines die op het einde losbarsten (prachtig met het lamsvlees). Zeer lange afdronk. Grandioos 96

Casa Ferreirinha – Barca Velha 2004, Douro. Eentje die 2de zit had, op de topflessentasting dronken we de 1982. Beschouwd als de absolute top uit Portugal. Zwart donker fruit, lichte kruidigheid, finesse en intens. In de mond een heel knappe balans tussen fruit, fraicheu en vulling. Ik verwachtte me aan een blockbuster maar niets is minder waar. Veel materie ja maar heel elegant. De tannines zijn mooi, misschien nog een beetje geweldig maar dat komt met enkel jaartjes wel helemaal in orde en is voor mij persoonlijk een troef bij rood vlees. Verdict: grootste onderscheiding 94-95.
Op dag twee zat er precies nog meer fruit in.

Paolo Scavino - Rocche dell'Annunziata 2003, Barolo Riserva. De beste neus van het drietal. Rood en zwart fruit, violettekes, leder, vlees, truffel, aards. Perfect evenwicht in de mond, zuurkes, zeer breed middenpallet en een enorme afdronk met punch. Tannines mooi verweven maar toch present (op dag twee waren ze iets harder). Roeland zei dat dit in principe een minder jaar is. Jawadde wat moet dit in een topjaar geven. 96

Brédif – Vouvray 1988 demi-sec. Ietske te licht wat nootjes, honing, gedroogd fruit maar allemaal heel subtiel. Roeland vond er ook iets metaligs in terug 84

Quinta do Noval – Silval 2001, vintage Porto. Pruimkes, donker zwart fruit, chocolade. Mooie concentratie zonder te overheersend te worden. Poeplekker bij de moelleux maar tegen die tijd was iedereen meer dan verzadidgd

Whisky is er niet meer gedronken na de koffie ..... Big Grin en de Musar 1998 en de Cabassaou 1997 die als reserve flesjes klaarstonden liggen weer mooi in de kelder te rusten. Alleen maar happy faces die huiswaarts keerden ... daar doe je het voor.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
02-04-2014, 11:04 AM
Bericht: #23
RE: Wijnmusketiers
(02-04-2014 10:52 AM)koen schreef:  Guffens - Tri des Hauts des Vignes 2010, Pouilly Fuissé. The king of chordonnay :-) open neus met lichte karamel toets, geel fuit, citrus, mineraal. Zeer sappig in de mond, uitgebalanceerd, fris, machtig. Hier proef je dat het van een top-terroir en top wine-maker komt. 92


Casa Ferreirinha – Barca Velha 2004, Douro. Eentje die 2de zit had, op de topflessentasting dronken we de 1982. Beschouwd als de absolute top uit Portugal. Zwart donker fruit, lichte kruidigheid, finesse en intens. In de mond een heel knappe balans tussen fruit, fraicheu en vulling. Ik verwachtte me aan een blockbuster maar niets is minder waar. Veel materie ja maar heel elegant. De tannines zijn mooi, misschien nog een beetje geweldig maar dat komt met enkel jaartjes wel helemaal in orde en is voor mij persoonlijk een troef bij rood vlees. Verdict: grootste onderscheiding 94-95.
Op dag twee zat er precies nog meer fruit in.

Die Guffens dronk ik recent ook en vond ik ook top.

Zelf nog geen Barca Velha gedronken maar wel al veel van het huis (Casa Ferreirinha) en die fraicheur en elegantie is echt wel de huisstijl. Zeker in de Douro is dat niet evident want daar kan je zeer makkelijk blokbusters (lees: confituurwijnen) maken. En zeker ook een kenmerk van het huis: ze bewaren zééér goed. Recent deelgenomen aan een vertikale tasting van hun instapper Esteva (kostprijs nu 9 Euro, we dronken 1987, 1997, 2000, 2009, 2012) en hun middenmotor Vinha Grande (kostprijs nu 17 Euro, we dronken 1990, 1995, 1997, 2006, 2010). Wel geen enkele was "kapot", integendeel het was mindblowing om te proeven hoe lekker die wijnen nog waren !

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
02-04-2014, 11:09 AM
Bericht: #24
RE: Wijnmusketiers
Ben ook fan van Ferreirinha (allé Filip eigenlijk en ik profiteer mee Big Grin ), al verschillende fleskes van gedronken en stuk voor stuk toppertjes.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
02-04-2014, 11:09 AM
Bericht: #25
RE: Wijnmusketiers
Nog een extra 'musketier' van doen? Smile
03-04-2014, 09:07 PM
Bericht: #26
RE: Wijnmusketiers
Mooie TN's !
Krijg er wel wat dorst van zo Smile
04-11-2014, 05:33 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-11-2014 om 06:47 PM door koen.)
Bericht: #27
RE: Wijnmusketiers
We hebben er een nieuwe editie opzitten dit keer was Roeland de gastheer .... lekker eten en drinken en goed gezelschap, kan toch zo plezant zijn.

Champagne Lahete Frères, Les Empreintes extra-brut 50%PN en 50% chardonnay.
Toffe starter van Filip, zeer aromatisch, citrus, brioche. Fris met mooie zuurtjes. 88-89

Feudi di San Gregorio, Falangina serrocielo 2012, Campania
Fruitig, breed, zuurtjes wat rondeur ... stijl die met niks in Frankrijk te vergelijken valt. Zeer evenwichtig. 89

Georg Breuer, Nonnenberg 2007, Rheingau
Mineraal, citroenzeste, fruit. Zeer vieve en sappige zuurtjes, geconfijte citroen, schitterende fraicheur en blijft enorm gaan 92

Pieropan, Calvarino 2007, Soave
Boter, nootjes, licht oxidatief toetsje, appeltje. Heel breed mist precisie, slechtere fles of op de terugweg? 86-87

Le Soula 2005, Côtes Catalanes
Nootjes, marsepein, venkel, rokerig. Veel fraicheur, knappe balans, strakker dan vorig jaar, mondvullend, wauw .... 92-93

Diesel Farm, Rosso di Nero 2004, Breganze
Een cult-PN uit het noorden van Italië ... we waren allen benieuwd. Wild, aards, natte bosgrond. Mond vrij gewoon, duurt een tijdje voor ie openkomt, eindigt met een bittertje. Mist duidelijk diepgang en lengte 86

Paolo Scavino, Bric del Fiasc 1996, Barolo
Hele diepe neus ....... genieten; Intens, vlees, rook op de achtergrond violetjes. In de mond fluweel, breed en diep. Perfect evenwicht love it 94+

Peyre Rose, Clos de Cistes 2004, Languedoc
Kaaskorst, fumée, gerijpt vlees, donker fruit, mineraal. Nog serieus wat potentieel 92++

Montevetrano 2000, Campania
Intense Bordeaux-neus, cassis, rokerig, bacon, vlees. Heel sappig, diep, lang, toppie 93+

Allegrini, Amarone 1999
Diep zwart fruit, velvet, evenwicht 91

Markus Molitor, Bernkasteler Badstube Auslese* 2005, Saar
Mineraal, citroen, wit fruit, licht zoetje aciditeit 87

Auguste Pirou, Vin de Paille 2005, Jura
Karamel, power, niet volledig in balans 83

Agricola Spacchetti, Sagrantino passito colle ciocco 2008, Montefalco
Rozijntjes, vijgen, chocoloade bittertje 90+

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
04-11-2014, 09:02 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-11-2014 om 09:02 PM door carl.)
Bericht: #28
RE: Wijnmusketiers
Die Molitor Auslese scoorde bij mij ook 87 zondag. Kan niet helemaal overtuigen. Je moet weten dat Molitor met verschillende kwaliteitsniveaus werkt in zijn Pradikat-wijnen die gaan tot ***. Deze is dus correct maar mist diepgang. Ik heb hiervan nog 1 flesje liggen maar of dit nog echt veel beter gaat worden weet ik niet.
Kocht deze trouwens ooit aan 4 € (3,6 met 10 % extra korting) in de Carrefour Smile Aan die prijs is dit natuurlijk wel subliem

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
04-11-2014, 09:46 PM
Bericht: #29
RE: Wijnmusketiers
3, 6 € watte Ik zou er ook wel een hoop van gekocht hebben. Nice zelfde score Wink

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
04-11-2014, 10:51 PM
Bericht: #30
RE: Wijnmusketiers
(04-11-2014 05:33 PM)koen schreef:  Peyre Rose, Clos de Cistes 2004, Languedoc
Kaaskorst, fumée, gerijpt vlees, donker fruit, mineraal. Nog serieus wat potentieel 92++

Was em nog te jong ? Karaf gehad?


Ga naar locatie: