Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine Pithon-Paillé
03-01-2014, 12:40 AM
Bericht: #1
Domaine Pithon-Paillé
Right, last-minute uitnodiging voor oudejaarsavond. Heel leuk, ik zal wel voor wat aangepaste wijnen zorgen, wat schaft de pot? Dit en dit en dit, ok, we hebben wel een paar flessen staan dat we kunnen meenemen en proberen te matchen.

Probleem, je hebt geen dessertwijn of iets dat ook maar een beetje met een dessert zou samengaan in huis. Stap 1, stuur de situatie zo dat jij verantwoordelijk wordt voor het dessert. De keuze valt op een zeer lekker appeltaartje. Stap 2, wijn. Hmm, dit is misschien een excuus om naar die nieuwe wijnwinkel in de buurt te gaan. Wat gaat met tarte tatin? zoet mar niet te zoet, misschien iets uit de Loire? Dat maakt de keuze al iets eenvoudiger, tot dat je in de winkel staat en ze niet meteen hebben wat je in gedachten hebt. Het zeer behulpzame meisje stelt je de enige fles Chenin Blanc voor, zonder te weten of het wel überhaupt een zoete wijn is. Thank god, in het klein staat raisins botrytisés! Je neemt dan maar het zekere voor het onzekere en neemt de fles mee.

Bij het thuiskomen nog snel snel The Winedoctor en de site van het domein gecheckt, dat ziet er alvast veelbelovend uit, maar de onzekerheid blijft klagen, totdat eindelijk het verlossende moment is aangebroken en de kurk uit de fles mag.

Donker van kleur in het glas, ai, toch niet te zoet? Maar dan de neus, frisheid, rijp licht gestoofd fruit (wijnpeertjes gemarineerd met een beetje muscat!) en heel lichte honing. In de mond prachtige combinatie van fruitigheid en frisheid maar genoeg karakter om perfect samen te gaan met het overheerlijke taartje. Domaine Pithon-Paillé, Les Quatre Vents 2010.
03-01-2014, 10:38 AM
Bericht: #2
RE: Domaine Pithon-Paillé
Smile Ik neem aan dat er binnensmonds een "oef" gemompeld is... Zeer herkenbare situatie trouwens!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
05-01-2014, 04:05 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-01-2014 om 04:05 PM door Kupers.)
Bericht: #3
RE: Domaine Pithon-Paillé
Het was echt een random samenloop van omstandigheden, mijn vriendin had al een dessert in gedachten en ik wist praktisch meteen welke wijn ik erbij wou. Nog een chance dat ik hem vond, en alles viel dan gewoon samen, het gebeurt zelden maar het is wel zeer plezant Smile.
17-06-2017, 06:31 PM
Bericht: #4
RE: Domaine Pithon-Paillé
Ik ben ofwel de enige die deze wijnen vindt, of nog erger, de enige die ze effectief te pruimen vindt Rolleyes.

Anyway, het is blijkbaar Chenin Day vandaag, wat in de VS blijkbaar toch redelijk wat pers krijgt, voornamelijk gefocust op Zuid-Afrikaanse Chenin, dus dan gaan we toch even terug naar de roots met een ouderwetse Anjou!

https://thewineanalyst.org/2017/06/17/20...ches-2013/
18-06-2017, 01:43 PM
Bericht: #5
RE: Domaine Pithon-Paillé
(17-06-2017 06:31 PM)Kupers schreef:  Ik ben ofwel de enige die deze wijnen vindt, of nog erger, de enige die ze effectief te pruimen vindt Rolleyes.
..................................

https://thewineanalyst.org/2017/06/17/20...ches-2013/

Kupers,

Ik heb de Les Quatre Vents 2010 en de Bonnes Blanches 2013 van Pithon-Paillé nog niet gedronken maar wel de Coteau Des Treilles 2013.
Een sterk geconcentreerde wijn maar miste fraîcheur en aciditeit om lang te bewaren.
En van zijn prijskaartje gesproken; een kleine 50 Euro bij 1Jour1Vin. watte
Ik heb betere ( bewaarbare) Chenins liggen aan stukken minder dan de helft van de prijs bv van La Roulerie en Frédéric Mabileau, via dezelfde leverancier 1Jour1Vin gekocht.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
18-06-2017, 10:01 PM
Bericht: #6
RE: Domaine Pithon-Paillé
Deze wijn heb ik ter plaatse gekocht voor 16 euro als ik me niet vergis, ik kan geen uitspraken doen over de Coteaux des Treilles aangezien ik die op dat moment niet heb geproefd, maar ik zou ook nooit naar de 50 euro gaan voor chenin blanc, er is zoveel meer in een redelijke price range te vinden.
10-06-2018, 03:03 PM
Bericht: #7
RE: Domaine Pithon-Paillé
Jo Pithon verkoopt het domein

http://www.larvf.com/le-nouveau-propriet...585016.asp

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
14-06-2018, 10:14 AM
Bericht: #8
RE: Domaine Pithon-Paillé
Spijtig, de laatste jaren deed Jules, de zoon, al zeer vaak de tastings op het Salon of Renaissance, maar blijkbaar voelt hij zich niet geroepen of was het niet haalbaar om een volledige overname te doen. Ben wel benieuwd of het een nieuwe trend wordt in de Loire: rijk volk van buitenaf dat stelselmatig wijngaarden/domeinen opkoopt. Gezien de kleine oogsten van de afgelopen jaren kan ik me wel voorstellen dat het water veel wijnboeren aan de lippen staat.
14-06-2018, 11:56 AM
Bericht: #9
RE: Domaine Pithon-Paillé
(14-06-2018 10:14 AM)Kupers schreef:  Spijtig, de laatste jaren deed Jules, de zoon, al zeer vaak de tastings op het Salon of Renaissance, maar blijkbaar voelt hij zich niet geroepen of was het niet haalbaar om een volledige overname te doen. Ben wel benieuwd of het een nieuwe trend wordt in de Loire: rijk volk van buitenaf dat stelselmatig wijngaarden/domeinen opkoopt. Gezien de kleine oogsten van de afgelopen jaren kan ik me wel voorstellen dat het water veel wijnboeren aan de lippen staat.

Inderdaad, en met uitzondering van Clos Rougeard is het voorlopig niet zo dat de prijzen de stijgende trend van andere streken volgen...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
14-06-2018, 03:11 PM
Bericht: #10
RE: Domaine Pithon-Paillé
Deze week nog een rode schuimwijn van Minière gedronken. Reacties waren helaas niet erg enthousiast...

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
23-05-2020, 09:02 PM
Bericht: #11
RE: Domaine Pithon-Paillé
Les Bonnes Blanches 2013

Qua kleur al redelijk donker geel, waar je van zou verwachten dat het een zoete wijn is. Ook in de neus wat patisserie, honig, appelsienzeste, opnieuw het soort neusje dat je naar een zoete wijn zou doen leiden. In de mond echter volledig droog. Mooie zuurtjes. Ook hier komt de evolutie er al redelijk door. Qua afdronk net iets te kort.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: