Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 2 stemmen - gemiddelde waardering is 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Afsluitende BYOB wijnles
27-03-2015, 01:15 PM
Bericht: #1
Afsluitende BYOB wijnles
Naar jaarlijkse traditie wordt de wijncursus afgesloten met een bring your own bottle. Het werd een gevarieerde en leerrijke tasting! De wijnen die op de proeftafel kwamen kregen we allen blind. En dan begint de zoektocht naar de druif(ven) en streek!

1. Santory Japan Premium 2012 Riesling Forte
Deze helder witte wijn (nog nooit gezien) doet erg fris aan de neus. Mooie citrus toetsen, een klein beetje agrum ook. Ook in de mond erg fris en mooie zuurtjes. Deze wijn doet zich blind zeker niet voor als een Riesling , wel een mooi Pinot Blanc of Sylvaner Smile
86

2. Backsberg Pinotage 2013 - Simonsberg Zuid-Afrika
Chocolade, cacao, inotiol, kersjes ook. Een erg frisse en mooie pinotage. 87

3. Jean Fournier Clos du Roy 2009 - Marsannay
Direct na openen geschonken en gedronken. Typische rode vruchten, bosgrond, herfstbladeren. Zalige pinot neus. In de mond doet de wijn erg fruitig aan (rode besjes, aardbei). Tegen dat de wijn open kwam, was m'n glas bijna leeg. Jammer. 89+

4. Spätburgunder - Ruwer Duitsland
Damn, naam niet genoteerd (I'm sorry! Marc of Vinejo kunnen jullie aanvullen?) maar deze wijn werd naast de Marsannay gedronken. Qua neus erg gelijkaardig, maar deze Duitser uit de Ruwer had toch merkelijk meer restsuikers dan de Pinot Noir uit Bourgogne. Iets waar ik als PN liefhebber niet echt op zoek naar ben. 84

5. Malgra Marvenga 2003 - DOCG Barolo
Voor mij de beste wijn van de avond! Werd 4u op voorhand gekarafeerd (iets wat we bij sommige andere wijnen beter ook hadden gedaan :-(
De donker bruine rand en baksteenrood kleur verraden al dat deze wijn enige leeftijd heeft. In de neus: boschampignons, tabak, sigaren ook een zeker kruidigheid. Qua mondgevoel doet de wijn terug erg 'pinot noir' aan. Fluweel en zacht mondgevoel, doordat alles erg mooi in elkaar is versmolten. Erg mooie zuurtjes ook. Een wijn perfect op dronk. 92

6. Cantina Vignaioli - 2003 - DOCG Barolo
Deze wijn werd naast de vorige geschonken: qua kwaliteit moest deze het afleggen tegen de vorige, maar niet in die mate dat ie werd weggeblazen. Deze wijn was al iets verder geëvolueerd (meer tertiaire toetsen) en had ook iets medicinaals in de neus. In de mond nog best aangenaam. Verbazingwekkend voor een wijn die blijkbaar een 10-tal jaar geleden in den Aldi werd aangekocht. Zo zie je maar. 87-88

7. Wolf Blass - Black Label 1999 - Langhorne Creek Zuid-Australië
Nooit gedacht toen we deze wijn in het glas kregen dat deze al 16 jaar oud was. De wijn ziet er nog pikzwart uit! Leer & zwart fruit brengt ons bij de Cabernet (53%), kruidigheid bij de Syrah (47%), het zoethout verwijst naar de voorliefde voor Wolfke om hout te gebruiken, eucalyptus naar het land, al had ik dat laatste niet direct door Smile 90

8. Rivetto Nemes - 2010 - DOC Barbera D'alba
Chocolade, kersjes & zwart fruit. Tabak ook. Een zachte en erg lange afdronk. Mooie wijn! 89

9. San Luciano D'Ovidio - 2007 - IGT Toscania
Erg mooie neus: vrij kruidig, bosgrond en rood & zwart fruit leidde sommigen naar de pinot noir. Wijn weeral niet gekarafeerd (shame on me) wat zich laat gelden in de smaak: deze wijn is best lekker maar heeft meer is z'n mars. Dat bewees ie al in vorige tastings. 89+

10. Eremo San Quirico - 2009 - DOC Campi Taurasini uit Campania
Wat een zalig etiket, daar kunnen die fransozen nog iets van leren! Wijn afkomstig van stokken van meer dan 200 jaar.
Donkere kleur met paarse rand. Wat een speciale neus heeft deze wijn: drop, zoethout, cassis, sigaren. Ik vond ook iets floraals in de wijn die ik niet onmiddellijk kan omschrijven: rozeblaadjes of zo?
Een rond en sappig mondgevoel. Iets zoetig ook. Gemaakt van 100% Aglianico. 86

11. Chateau D'Aiguilhe 2007 - Côte de Castillon
Best aangename neus van rood & zwart fruit, koffie, leder. Deze wijn heeft ook een botertoets. Nu al best aangenaam in 't glas, heeft met jaar te maken denk ik: 88-89

12. Hugonis Tenuto Rapitala - 2010 - Sicilia IGT
Blend van CS & Nero D'avolo. Intense neus met rijp zwart fruit. Tabak, een cedertoets ook. Aromatische maar zachte wijn waar zoet & zuur in evenwicht zijn.
(ik had geen punten genoteerd bij deze)
27-03-2015, 02:27 PM
Bericht: #2
RE: Afsluitende BYOB wijnles
was die San Luciano een recente aankoop? Shiraz was ook niet super onder de indruk, was een recente aankoop

deze wijn zou toch echt vlot 90 moeten scoren

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
27-03-2015, 03:18 PM
Bericht: #3
RE: Afsluitende BYOB wijnles
50% is Italiaans ... toeval of.. ?
Of zorgde de lessenreeks voor een Italië-aanbidding ? :-)

Wine is sunlight , held together by water !
27-03-2015, 03:45 PM
Bericht: #4
RE: Afsluitende BYOB wijnles
(27-03-2015 02:27 PM)Kris G schreef:  was die San Luciano een recente aankoop? Shiraz was ook niet super onder de indruk, was een recente aankoop

deze wijn zou toch echt vlot 90 moeten scoren

Ter aanvulling karaf gegeven ?
Op de laatste ebriosi had deze toch enige uren karaf gehad en dit was noodzakelijk .

Ziet er wel een leuke degustatie uit Smile
27-03-2015, 03:50 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-03-2015 om 03:56 PM door Fre.)
Bericht: #5
RE: Afsluitende BYOB wijnles
(27-03-2015 03:45 PM)gertjeuh schreef:  
(27-03-2015 02:27 PM)Kris G schreef:  was die San Luciano een recente aankoop? Shiraz was ook niet super onder de indruk, was een recente aankoop

deze wijn zou toch echt vlot 90 moeten scoren

Ter aanvulling karaf gegeven ?
Op de laatste ebriosi had deze toch enige uren karaf gehad en dit was noodzakelijk .

Ziet er wel een leuke degustatie uit Smile

Te weinig lucht is m'n enige verklaring. Geen karaf, enkel de fles een uurtje voor 't schenken opgedaan. Da's gewoon te weinig vrees k.

@ KRis G: het gaat hier om dezelfde vintage van dezelfde verdeler (Colruyt klassewijnen)
(27-03-2015 03:18 PM)Venne schreef:  50% is Italiaans ... toeval of.. ?
Of zorgde de lessenreeks voor een Italië-aanbidding ? :-)

Beide denk k, Venne. We hadden vooraf niets afgesproken. Maar 't klopt dat Italië in de lessenreeks 'niet-Franse wijnen' voor de meesten onder ons als meest interessant werd beschouwd. Ikzelf wil me er de komende jaren zeker nog in verdiepen: super divers, zowel qua klimaat, streek, druiven,...
27-03-2015, 04:26 PM
Bericht: #6
RE: Afsluitende BYOB wijnles
Leuke setting.

Ga ik ook voorstellen op onze les Smile
27-03-2015, 06:41 PM
Bericht: #7
RE: Afsluitende BYOB wijnles
Bedankt Fré voor dit mooie verslag, ik kan je tasting notes én punten alleen maar bijtreden. Blij dat ik die San Luciano eindelijk eens gedronken heb, was benieuwd na de kleine hype hier... Heel mooie wijn, ik vond m in de neus zelfs Bourgognesk, straf!
En over Bourgogne gesproken, thank you voor de fles(jes) Fournier, eindelijk geproefd nu en meteen meer dan goedgekeurd!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
27-03-2015, 08:52 PM
Bericht: #8
RE: Afsluitende BYOB wijnles
Schitterend verslag van een keigoede proever!
Ik deel graag mijn proefnotities.
(27-03-2015 01:15 PM)Fre schreef:  Naar jaarlijkse traditie wordt de wijncursus afgesloten met een bring your own bottle. Het werd een gevarieerde en leerrijke tasting! De wijnen die op de proeftafel kwamen kregen we allen blind. En dan begint de zoektocht naar de druif(ven) en streek!

1. Santory Japan Premium 2012 Riesling Forte
Deze helder witte wijn (nog nooit gezien) doet erg fris aan de neus. Mooie citrus toetsen, een klein beetje agrum ook. Ook in de mond erg fris en mooie zuurtjes. Deze wijn doet zich blind zeker niet voor als een Riesling , wel een mooi Pinot Blanc of Sylvaner Smile
86
Extreem bleek, waterig, met misschien een lichtgroene tint. Citrus, bloemekes, wit fruit. In de mond spitse citruszuurtjes, lichtvoetig met toch wat materie. 86

2. Backsberg Pinotage 2013 - Simonsberg Zuid-Afrika
Chocolade, cacao, inotiol, kersjes ook. Een erg frisse en mooie pinotage. 87
Intens kersenrood. Zwart en rood fruit, chocolaté, lichte animaliteit, fruitgedreven. Zacht in de aanzet, met fruit en zuurstructuur. Zachte tannines. Verbazend voor een Pinotage. 88

3. Jean Fournier Clos du Roy 2009 - Marsannay
Direct na openen geschonken en gedronken. Typische rode vruchten, bosgrond, herfstbladeren. Zalige pinot neus. In de mond doet de wijn erg fruitig aan (rode besjes, aardbei). Tegen dat de wijn open kwam, was m'n glas bijna leeg. Jammer. 89+
Gebalde neus met fris rood fruit, evolueert in het glas naar meer aardsheid, bosgrond. Veel fraicheur in deze wijn, met een mooie lengte en fijne tannines. Mooie wijn. 90

4. Spätburgunder - Ruwer Duitsland
Damn, naam niet genoteerd (I'm sorry! Marc of Vinejo kunnen jullie aanvullen? Wgt Karlsmühle Peter Geiben 2011 Lorenzhöfer Spätburgunder) maar deze wijn werd naast de Marsannay gedronken. Qua neus erg gelijkaardig, maar deze Duitser uit de Ruwer had toch merkelijk meer restsuikers dan de Pinot Noir uit Bourgogne. Iets waar ik als PN liefhebber niet echt op zoek naar ben. 84
Meer gebrand en getoast hout boven het fruit, licht en evenwichtig in de mond, met een tikje restzoet. Herkenbaar Duits, door eliminatie op Moezel uitgekomen. Het mag al eens meezitten Wink 86

5. Malgra Marvenga 2003 - DOCG Barolo
Voor mij de beste wijn van de avond! Werd 4u op voorhand gekarafeerd (iets wat we bij sommige andere wijnen beter ook hadden gedaan :-(
De donker bruine rand en baksteenrood kleur verraden al dat deze wijn enige leeftijd heeft. In de neus: boschampignons, tabak, sigaren ook een zeker kruidigheid. Qua mondgevoel doet de wijn terug erg 'pinot noir' aan. Fluweel en zacht mondgevoel, doordat alles erg mooi in elkaar is versmolten. Erg mooie zuurtjes ook. Een wijn perfect op dronk. 92
Oranjebruin doorschijnend. Gedroogd fruit, tabak, bos. Evenwichtig, op dronk, erg zacht, met zuren en zoet gebalanceerd. Lange afronk, nog reserve. Schitterend. 91

6. Cantina Vignaioli - 2003 - DOCG Barolo
Deze wijn werd naast de vorige geschonken: qua kwaliteit moest deze het afleggen tegen de vorige, maar niet in die mate dat ie werd weggeblazen. Deze wijn was al iets verder geëvolueerd (meer tertiaire toetsen) en had ook iets medicinaals in de neus. In de mond nog best aangenaam. Verbazingwekkend voor een wijn die blijkbaar een 10-tal jaar geleden in den Aldi werd aangekocht. Zo zie je maar. 87-88
Bruiner dan de vorige, weer bostoetsen, amandel, later komt toch nog wat fruit opzetten. Aangenaam in mond, beetje marsepein, mooie fraicheur, en lengte. Licht droogtrekkende finale. 88

7. Wolf Blass - Black Label 1999 - Langhorne Creek Zuid-Australië
Nooit gedacht toen we deze wijn in het glas kregen dat deze al 16 jaar oud was. De wijn ziet er nog pikzwart uit! Leer & zwart fruit brengt ons bij de Cabernet (53%), kruidigheid bij de Syrah (47%), het zoethout verwijst naar de voorliefde voor Wolfke om hout te gebruiken, eucalyptus naar het land, al had ik dat laatste niet direct door Smile 90
Inktzwart, geconcentreerde kleur. Zwart fruit, tabak, leder, peper, en eucalyptus. Hout stoort niet. Ondanks de zoete aanzet een mooie fraicheur door de aanwezige zuren. Grote wijn. Gelukkig fris geschonken. 92

8. Rivetto Nemes - 2010 - DOC Barbera D'alba
Chocolade, kersjes & zwart fruit. Tabak ook. Een zachte en erg lange afdronk. Mooie wijn! 89
Donker pruimenrood. Veel fruit, iets lactisch, boeiend. Ik zat direct in Italië. Mooie wijn in aanzet, met veel fruit, wel wat alcohol. Veel materie. 89+

9. San Luciano D'Ovidio - 2007 - IGT Toscania
Erg mooie neus: vrij kruidig, bosgrond en rood & zwart fruit leidde sommigen naar de pinot noir. Wijn weeral niet gekarafeerd (shame on me) wat zich laat gelden in de smaak: deze wijn is best lekker maar heeft meer is z'n mars. Dat bewees ie al in vorige tastings. 89+
Donker kersenrood. Kruidig, fruit, wat hout? Mooi, fris en complex in de mond. Afdronk toch wat droog. 88+

10. Eremo San Quirico - 2009 - DOC Campi Taurasini uit Campania
Wat een zalig etiket, daar kunnen die fransozen nog iets van leren! Wijn afkomstig van stokken van meer dan 200 jaar.
Donkere kleur met paarse rand. Wat een speciale neus heeft deze wijn: drop, zoethout, cassis, sigaren. Ik vond ook iets floraals in de wijn die ik niet onmiddellijk kan omschrijven: rozeblaadjes of zo?
Een rond en sappig mondgevoel. Iets zoetig ook. Gemaakt van 100% Aglianico. 86
Donker en paars. Jong. Rood en zwart fruit, roosjes, kers, zoethout. In de mond fruitbommetje, lichte zoetigheid, kaneel. Veel alcohol. Afdronk met merkbare tannines. 86

11. Chateau D'Aiguilhe 2007 - Côte de Castillon
Best aangename neus van rood & zwart fruit, koffie, leder. Deze wijn heeft ook een botertoets. Nu al best aangenaam in 't glas, heeft met jaar te maken denk ik: 88-89
Geconcentreerde kleur met wat dunnere rand. Kruidig, leder, potlood, blauwe bes, vanille. Sappig met zuurtjes, maar een beetje hoekig. Afdronk is mooi, droog met voldoende lengte. 87

12. Hugonis Tenuto Rapitala - 2010 - Sicilia IGT
Blend van CS & Nero D'avolo. Intense neus met rijp zwart fruit. Tabak, een cedertoets ook. Aromatische maar zachte wijn waar zoet & zuur in evenwicht zijn.
(ik had geen punten genoteerd bij deze)
Donkere kleur. Complexiteit in de neus, met rijp fruit, hout en vanille. Wijn met een krachtige maar mooie structuur. 88+
Leuk om te zien dat onze scores zo gelijklopend zijn, Fre.
Was een interessante en plezante avond.
27-03-2015, 09:11 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-03-2015 om 09:16 PM door Kris G.)
Bericht: #9
RE: Afsluitende BYOB wijnles
"droge afdronk" bij de San Luciano watte zeker dat die fles 100% OK was? Wink

interessant om de Wolf Blass nog eens te zien passeren, de mijne zijn op Sad

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
28-03-2015, 12:48 PM
Bericht: #10
RE: Afsluitende BYOB wijnles
@Fré , Italië is voor mij ook nog redelijk onbekend gebied... ik durf er niet aan beginnen of er liggen al weer snel een paar honderd flessen meer in de kelder :-)
Deze week bij KK nog een fabuleuze Syrah gedronken uit Sicilië... ik zat id noordelijke rhône. Het was de Lusira (=Syrah) 2010 van Baglio del Christo di Campobello.

Wine is sunlight , held together by water !


Ga naar locatie: