Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Loiredevolle degustatie
29-03-2015, 09:20 PM
Bericht: #1
Loiredevolle degustatie
   
Begin juli gaan we met Waltzing Tannine op Loire-reis.
Om dit te plannen hadden we bij mij thuis een pré-Loire-proeverij.
Ik plak hier even de info die ik uitprintte over de wijnen die ik schonk, hier en daar zet ik er wel wat comments of en score bij.


Wijn 1: Isabel et P. Clement Domaine Chatenoy Menetou Salon 2013 (Afinewine, 13.30 €)

Pierre Clément vergist de geoogste witte druiven per grondsoort apart. Dat gebeurt heel langzaam in roestvrijstalen tanks waarbij de temperatuur nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. Pas na deze eerste fermentatie assembleert hij de jonge wijnen van kalkrijke kleibodem, om die vervolgens nog enkele maanden op hun lie te laten rusten. Deze werkwijze resulteert in kostelijke witte wijn die in april van het volgende wijnjaar wordt gebotteld
100% Sauvignon. Average age: 20 to 40 years
SITUATION : Limestone-clay (Kimmeridgian marls) soils. Exposure to the South-SW
VINIFICATION :The grapes are received via gravity, sorted, then the whole-berries are pneumatically pressed. Cold stabilisation, indigenous yeasts to ensure a spontaneous fermentation in thermo-regulated inox tanks, maturation on the fine lees, then bottled from spring onwards.
Schitterend, fijn, sprankelende zuurtjes.

Wijn 2: Domaine Mabillot, Reuilly 2014 (8,5 € op domein)

In tegenstelling tot andere wijngebieden in de Loire-streek, worden hier de roséwijnen gemaakt van de pinot gris druif en niet zoals gebruikelijk van de pinot noir. Het resultaat is een frisse, verfijnde rosé, bleek van kleur, milddroog van smaak, met fruit (perzik,framboos) en voldoende kracht om een hele maaltijd te begeleiden. Cépage : pinot gris Sol : coteaux argilo-calcaires, coquillages fossilisés, ère kimméridgien
Age moyen des vignes : 20 ans
Tri, éraflage Macération : pré-fermentaire à froid Fermentation : en cuve inox thermo-régulée
Pigeage / remontage : doux Pressurage : direct, pneumatique basse pression
Fermentation : malolactique Elevage : sur lies fines en cuve, 8
Zeer licht kleur, typische streekwijn, lijkt in de neus op Bandol, zou perfect zijn op een terras, mollig maar fris in de mond, knap!

Wijn 3: Domaine du Tremblay Quincy, Sucellus 2012 (19,5 € Wijnhandel "Toscane": 14 €- domein)
Voor Franklin dé wijn van de dag. Inderdaad zeer mooie, complexe (houtgelagerde) wijn- kan mee met vele Pessacs.

Werd geselecteerd uit oude wijnstokken van het landgoed, 40-60 jaar oud. De wijn vergist en mocht een jaar rijpen in nieuwe eiken vaten gemaakt van de bossen van Berry.

Wijn 4: Domaine Tatin, Reuilly rouge Cuvée du Pé 2013 (12 € op domein)

Alexis Miniau, sur une photo de 1922 cultivait encore la vigne à la Commanderie, terroir de graves argileuses rouges /orangées. vendange manuelle Une macération sous gaz carbonique, à 10°C, est faite avant la fermentation La fermentation s’opère entre 20et 29°C. Remontages journaliers.Une macération d’une semaine suivra la fin de fermentation
Elevage de 9 mois en barrique (5 vins)
Lichte PN, rood fruit, wat putje, zeer elegant, mooie zuurtjes, perfect bij de waterzooi.


2/ Bourgeuil-Chinon- Saumur Champigny

Wijn 5: Charles Joguet Cuvée Terroir 2008 Chinon (11,75 € Boutelegier)
De instapwijn van dit tophuis. Grape destemming without crushing, 5 days of skin maceration at cool temperatures, a rapid start to fermentation, at maximum temperature of 25°C for 10 days make this a highly aromatic wine which also benefits from the tannic support of the press wines.

Wijn 6: Bernard Baudry, les Granges 2011 Chinon (9,60 € Portovino)
Volledig ontsteeld wekingsperiode 15 dagen 7 maand verouderd op cuve (beton)

Wijn 7 : Domaine Couly-Dutheil, Clos de l Echo 2011, Chinon (17,99 € Colruyt Klassewijnen)
Après un égrappage et un tri intégral de la vendange, la fermentation des moûts démarre spontanément grâce aux levures indigènes. La cuvaison dure environ 30 jours sous contrôle constant des températures de vinification. Ce procédé favorise l’expression fruité du cabernet franc. La mise en bouteille a lieu à l’automne suivant.

Wijn 8: Yannick Amirault Le Grand Clos 2010, Bourgeuil (15,99 € Colruyt Klassewijnen)
Het domein telt 19 ha waarvan 13 ha in Bourgeuil en 6 ha in St. Nicolas de Bourgeuil. Erg versnipperde ligging over beide communes.
Yannick nam het domein over van z'n grootvader op amper 22 jarige leeftijd.
Sinds 2009 biologische wijnbouw. 100% CF van 50 jaar oude stokken op 3 ha. Fermentatie op houten vaten en opvoeding op demi-muids gedurende 19 mdn.

Wijn 9: Domaine de la Butte (Jackie Blot) Les Hauts de La Butte 2007, Bourgeuil (VineDevos 16 €)

100 % Cabernet Franc van gemiddeld 10 jaar op een klei-kalk bovenlaag en kalkrots als onderbodem, rendement 35 hl/ha, transport in kleine bakken. Ontrist, vergisting in vooral houten kuipen en een deel in betonnen, dagelijkse pigeage tijdensgisting (gedurende 10 dagen) en remontage, cuvaison van één maand. Malo-lactische gisting in houten kuipen. Rijping: een deel in houten kuipen en een deel in nieuwe barriques, van één en twee jaar. Wordt gebotteld in september. Kan langer dan 10 jaar bewaren.

Wijn 10 Domaine de la Butte (Jackie Blot) Les Hauts de La Butte 2003, Bourgeuil (Vine Devos 16€)

Wijn 11: Quintessence de Targé, Saumur Champigny 2004 (Jopovino, 18,35 €- nu 21 € op site domein)
Goutez sans attendre cette cuvée vieilles vignes remarquable !
Vendangée entièrement à la main à la date la plus tardive possible, ses tanins sont fins et sucrés. Un élevage en barriques neuves en fait un vin puissant et subtil. Il a été élaboré sur les conseils de Pierre Seillan, expert du Cabernet Franc (nu wijnmaker in California-Domain Verité, krijgt geregeld 100/100 van RP)

Wijn 12 Clos Rougeard, Le Clos 2007 Bourgeuil (Boutelegier, 37 €)
Op Clos Rougeard maakt men ongetwijfeld de grootste rode Loire-wijn. Deze wijnen kunnen zich moeiteloos meten met de grote rode wijnen uit de Bourgogne. Helaas is de productie uiterst gering en de vraag naar deze wijn groot, waardoor ze bijna onvindbaar zijn.
De wijnen van Clos Rougeard behoren tot het allerbeste wat de Loire, Frankrijk, misschien zelfs de wereld te bieden heeft op wijnvlak, tenminste, als u houdt van strakke, subtiele wijnen, mooi getypeerd voor hun regio en druif, met een immens bewaarpotentiee
Ils vinifient et élèvent sous terre leurs cabernets francs et chenins, en moyenne de 18 à 30 mois en barrique (en partie issue du château Latour, à Pauillac), dans une mystérieuse cave troglodytique à température naturelle constante (12 °C) ; c’est l’une des clés du style épuré et de l’incroyable longévité de leurs vins

Wijn 13 Chateau Pierre Bise Coteaux du Layon Beauilleu 1995 (20 €- ---13 voor 50 cl bij wijnzolder)
Chateau Pierre-Bise is gelegen in het hart van de appellation Coteaux du Layon, net iets ten zuid-westen van Anger De wijngaarden van Claude Papin liggen op een bodem van vulkanisch gesteente, plaatselijk bekend als Pierre-Bise. Het terroir en de optimale bewerking daarvan, staan bij hem centraal. Deze aanpak laat zich vertalen in een assortiment unieke wijnen met hoge zuren en elegante zoetheid. Dat maakt deze wijnen springlevend, ook naar vele jaren rijping. Internationale wijnkenners rekenen deze wijnmaker tot de absolute top van de Loire regio.
Perfect bij...nagerechtjes met blauwgeaderde kazen...!!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
29-03-2015, 09:48 PM
Bericht: #2
RE: Loiredevolle degustatie
(29-03-2015 09:20 PM)vinejo schreef:  Begin juli gaan we met Waltzing Tannine op Loire-reis.
Om dit te plannen hadden we bij mij thuis een pré-Loire-proeverij.
Ik plak hier even de info die ik uitprintte over de wijnen die ik schonk, hier en daar zet ik er wel wat comments of en score bij.


Wijn 1: Isabel et P. Clement Domaine Chatenoy Menetou Salon 2013 (Afinewine, 13.30 €)

Pierre Clément vergist de geoogste witte druiven per grondsoort apart. Dat gebeurt heel langzaam in roestvrijstalen tanks waarbij de temperatuur nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. Pas na deze eerste fermentatie assembleert hij de jonge wijnen van kalkrijke kleibodem, om die vervolgens nog enkele maanden op hun lie te laten rusten. Deze werkwijze resulteert in kostelijke witte wijn die in april van het volgende wijnjaar wordt gebotteld
100% Sauvignon. Average age: 20 to 40 years
SITUATION : Limestone-clay (Kimmeridgian marls) soils. Exposure to the South-SW
VINIFICATION :The grapes are received via gravity, sorted, then the whole-berries are pneumatically pressed. Cold stabilisation, indigenous yeasts to ensure a spontaneous fermentation in thermo-regulated inox tanks, maturation on the fine lees, then bottled from spring onwards.
Schitterend, fijn, sprankelende zuurtjes.

Wijn 2: Domaine Mabillot, Reuilly 2014 (8,5 € op domein)

In tegenstelling tot andere wijngebieden in de Loire-streek, worden hier de roséwijnen gemaakt van de pinot gris druif en niet zoals gebruikelijk van de pinot noir. Het resultaat is een frisse, verfijnde rosé, bleek van kleur, milddroog van smaak, met fruit (perzik,framboos) en voldoende kracht om een hele maaltijd te begeleiden. Cépage : pinot gris Sol : coteaux argilo-calcaires, coquillages fossilisés, ère kimméridgien
Age moyen des vignes : 20 ans
Tri, éraflage Macération : pré-fermentaire à froid Fermentation : en cuve inox thermo-régulée
Pigeage / remontage : doux Pressurage : direct, pneumatique basse pression
Fermentation : malolactique Elevage : sur lies fines en cuve, 8
Zeer licht kleur, typische streekwijn, lijkt in de neus op Bandol, zou perfect zijn op een terras, mollig maar fris in de mond, knap!

Wijn 3: Domaine du Tremblay Quincy, Sucellus 2012 (19,5 € Wijnhandel "Toscane": 14 €- domein)
Voor Franklin dé wijn van de dag. Inderdaad zeer mooie, complexe (houtgelagerde) wijn- kan mee met vele Pessacs.

Werd geselecteerd uit oude wijnstokken van het landgoed, 40-60 jaar oud. De wijn vergist en mocht een jaar rijpen in nieuwe eiken vaten gemaakt van de bossen van Berry.

Wijn 4: Domaine Tatin, Reuilly rouge Cuvée du Pé 2013 (12 € op domein)

Alexis Miniau, sur une photo de 1922 cultivait encore la vigne à la Commanderie, terroir de graves argileuses rouges /orangées. vendange manuelle Une macération sous gaz carbonique, à 10°C, est faite avant la fermentation La fermentation s’opère entre 20et 29°C. Remontages journaliers.Une macération d’une semaine suivra la fin de fermentation
Elevage de 9 mois en barrique (5 vins)
Lichte PN, rood fruit, wat putje, zeer elegant, mooie zuurtjes, perfect bij de waterzooi.


2/ Bourgeuil-Chinon- Saumur Champigny

Wijn 5: Charles Joguet Cuvée Terroir 2008 Chinon (11,75 € Boutelegier)
De instapwijn van dit tophuis. Grape destemming without crushing, 5 days of skin maceration at cool temperatures, a rapid start to fermentation, at maximum temperature of 25°C for 10 days make this a highly aromatic wine which also benefits from the tannic support of the press wines.

Wijn 6: Bernard Baudry, les Granges 2011 Chinon (9,60 € Portovino)
Volledig ontsteeld wekingsperiode 15 dagen 7 maand verouderd op cuve (beton)

Wijn 7 : Domaine Couly-Dutheil, Clos de l Echo 2011, Chinon (17,99 € Colruyt Klassewijnen)
Après un égrappage et un tri intégral de la vendange, la fermentation des moûts démarre spontanément grâce aux levures indigènes. La cuvaison dure environ 30 jours sous contrôle constant des températures de vinification. Ce procédé favorise l’expression fruité du cabernet franc. La mise en bouteille a lieu à l’automne suivant.

Wijn 8: Yannick Amirault Le Grand Clos 2010, Bourgeuil (15,99 € Colruyt Klassewijnen)
Het domein telt 19 ha waarvan 13 ha in Bourgeuil en 6 ha in St. Nicolas de Bourgeuil. Erg versnipperde ligging over beide communes.
Yannick nam het domein over van z'n grootvader op amper 22 jarige leeftijd.
Sinds 2009 biologische wijnbouw. 100% CF van 50 jaar oude stokken op 3 ha. Fermentatie op houten vaten en opvoeding op demi-muids gedurende 19 mdn.

Wijn 9: Domaine de la Butte (Jackie Blot) Les Hauts de La Butte 2007, Bourgeuil (VineDevos 16 €)

100 % Cabernet Franc van gemiddeld 10 jaar op een klei-kalk bovenlaag en kalkrots als onderbodem, rendement 35 hl/ha, transport in kleine bakken. Ontrist, vergisting in vooral houten kuipen en een deel in betonnen, dagelijkse pigeage tijdensgisting (gedurende 10 dagen) en remontage, cuvaison van één maand. Malo-lactische gisting in houten kuipen. Rijping: een deel in houten kuipen en een deel in nieuwe barriques, van één en twee jaar. Wordt gebotteld in september. Kan langer dan 10 jaar bewaren.

Wijn 10 Domaine de la Butte (Jackie Blot) Les Hauts de La Butte 2003, Bourgeuil (Vine Devos 16€)

Wijn 11: Quintessence de Targé, Saumur Champigny 2004 (Jopovino, 18,35 €- nu 21 € op site domein)
Goutez sans attendre cette cuvée vieilles vignes remarquable !
Vendangée entièrement à la main à la date la plus tardive possible, ses tanins sont fins et sucrés. Un élevage en barriques neuves en fait un vin puissant et subtil. Il a été élaboré sur les conseils de Pierre Seillan, expert du Cabernet Franc (nu wijnmaker in California-Domain Verité, krijgt geregeld 100/100 van RP)

Wijn 12 Clos Rougeard, Le Clos 2007 Bourgeuil (Boutelegier, 37 €)
Op Clos Rougeard maakt men ongetwijfeld de grootste rode Loire-wijn. Deze wijnen kunnen zich moeiteloos meten met de grote rode wijnen uit de Bourgogne. Helaas is de productie uiterst gering en de vraag naar deze wijn groot, waardoor ze bijna onvindbaar zijn.
De wijnen van Clos Rougeard behoren tot het allerbeste wat de Loire, Frankrijk, misschien zelfs de wereld te bieden heeft op wijnvlak, tenminste, als u houdt van strakke, subtiele wijnen, mooi getypeerd voor hun regio en druif, met een immens bewaarpotentiee
Ils vinifient et élèvent sous terre leurs cabernets francs et chenins, en moyenne de 18 à 30 mois en barrique (en partie issue du château Latour, à Pauillac), dans une mystérieuse cave troglodytique à température naturelle constante (12 °C) ; c’est l’une des clés du style épuré et de l’incroyable longévité de leurs vins

Wijn 13 Chateau Pierre Bise Coteaux du Layon Beauilleu 1995 (20 €- ---13 voor 50 cl bij wijnzolder)
Chateau Pierre-Bise is gelegen in het hart van de appellation Coteaux du Layon, net iets ten zuid-westen van Anger De wijngaarden van Claude Papin liggen op een bodem van vulkanisch gesteente, plaatselijk bekend als Pierre-Bise. Het terroir en de optimale bewerking daarvan, staan bij hem centraal. Deze aanpak laat zich vertalen in een assortiment unieke wijnen met hoge zuren en elegante zoetheid. Dat maakt deze wijnen springlevend, ook naar vele jaren rijping. Internationale wijnkenners rekenen deze wijnmaker tot de absolute top van de Loire regio.
Perfect bij...nagerechtjes met blauwgeaderde kazen...!!

Interessante degustatie !

Hoe was de Grand Clos van Amirault ? Niet (veel) te jong ? Heb ik ook liggen, vandaar de vraag.
29-03-2015, 10:55 PM
Bericht: #3
RE: Loiredevolle degustatie
Ja ik moet er nog wat comments bijschrijven- maar t zal nie veel zijn ;-)
De Grand Clos vond ik schitterend, de meest Bordeaux-like van alle wijnen, leek in de neus wel een Pomerol. Veel meer gesloten wel dan de Clos de l Echo die we ernaast dronken. Voor mij mooi vandaag maar vermoedelijk op zijn best rond 2020 of zo...

ps: bij de laatste wijn maakte Vee dit redelijk fantastische nagerechtje

(Zie bijlage)


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
30-03-2015, 11:25 AM
Bericht: #4
RE: Loiredevolle degustatie
Schoon bordje en schone degustatie! Gerten heeft daar precies wel een vast plekske :-)
De rougeard al op dronk?

Wine is sunlight , held together by water !
30-03-2015, 12:08 PM
Bericht: #5
RE: Loiredevolle degustatie
(30-03-2015 11:25 AM)Venne schreef:  Schoon bordje en schone degustatie! Gerten heeft daar precies wel een vast plekske :-)
De rougeard al op dronk?

De Clos Rougeard was subliem van bij het openen en blies gewoon iedereen en alles van tafel door zijn fraicheur en elegantie, leek wel een Bourgogne... 95

De Targé Quintessens was ook top nochtans, zeer mooi evenwicht en lengte - 93

De twee wijnen van Jackie Blot presteerden ook naar verwachting, met een voorkeur voor de 2003 (die jonger leek dan de 2007).

Ons goesting naar dat Loire-uitstapje is alleen maar vergroot... ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
30-03-2015, 03:41 PM
Bericht: #6
RE: Loiredevolle degustatie
alles weggeblazen... hier een tijdje geleden ook de 2005 Rougeard op tafel gehad... het werd stil.... :-)

Wine is sunlight , held together by water !
30-03-2015, 07:44 PM
Bericht: #7
RE: Loiredevolle degustatie
(30-03-2015 03:41 PM)Venne schreef:  alles weggeblazen... hier een tijdje geleden ook de 2005 Rougeard op tafel gehad... het werd stil.... :-)

Dat was idd een wijn die ik me nu nog altijd voor de geest kan halen. Een wijn met fruit, finesse en diepte maar vooral een opvallende fraicheur.Zonder twijfel topwijn, niet alleen uit de Loire maar tout court. Nogmaals bedankt om dat te willen delen met ons, Venne.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
30-03-2015, 07:51 PM
Bericht: #8
RE: Loiredevolle degustatie
Daar dient wijn voor hé :-)
Nog geen 07 gedronken maar daar ga ik binnenkort toch eens aan beginnen.

Wine is sunlight , held together by water !


Ga naar locatie: