Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine Désiré Petit - Jura
30-01-2017, 09:29 PM
Bericht: #16
RE: Domaine Désiré Petit - Jura
(30-01-2017 09:22 PM)gertjeuh schreef:  
(30-01-2017 08:41 PM)FRANCISPICCART schreef:  Désiré Petit - Arbois-Pupillin - Cuvée Tradition 2014

70% Chardonnay en 30% Savagnin. Slechts zeer licht-oxidatief van stijl. Walnoten, licht gebrand, rijpe golden appels, ananas, honing, beetje boter. Fijne zuren die de wijn een fris karakter geven. Ik weet dat er veel mensen zijn die niet van de Jurastijl houden, maar zelfs voor hen moet dit best te pruimen zijn. Dit doet me zelfs wat aan een goeie Chardonnay uit de Bourgogne denken. Ah, die zuurtjes in de afdronk zijn zo onberispelijk. Heel mooi!

Beste Francis ,

Je hebt me officieel overtuigd ( zondér dat dit jouw intentie was uiteraard ) .
Van dit domein eens wat flessen te kopen .
Ik heb ook wel officieel dorst nu ...

thumbsup
22-02-2017, 09:54 PM
Bericht: #17
RE: Domaine Désiré Petit - Jura
(04-10-2015 08:58 PM)FRANCISPICCART schreef:  Désiré Petit - Arbois-Pupillin Chardonnay Cuvée Jules 2014

Twee weken geleden op weg naar Bandol gestopt in de Jura bij Désiré Petit in Pupillin. Had al veel goede dingen gelezen over deze wijnbouwer. Na een kleine proeverij ter plaatse op het domein was ik vlug overtuigd van de kwaliteit van de wijnen die hier geproduceerd worden.
Vanavond, na een weekje rust van het transport, de Chardonnay geopend. Dadelijk heel florale impressie na het openen. Heel fris ook met wat citrus en wat perzik. De wijn stelt heel wat complexiteit tentoon en wordt mooi ondersteund met een geraffineerd houtgebruik en een beetje mineraliteit. Voor € 8,10 op het domein is dit een koopje.

Deze avond de 2015 in het glas.

Een lichtgele kleur met groene schijn, heel helder. De neus is heel fris met een zuivere mineraliteit (hier sprak men van de geur onder een waterval, het water kletst tegen de rotsen), fruit is mooi a point (peer, steenfruit), floraal (bloemetjes uit de Alpenweide), opvallend is ook een toets geroosterde banaan. De wijn blijft levendig in de mond, sappig met fijne citruszuurtjes die de afdronk bijzonder fris houden.
Zeer goed combineerbaar met Bressekip Wink met champignontjes. Of gewoon als aperitief.
Klasse!

Trop de neutralité rend insipide.
26-03-2017, 09:53 PM
Bericht: #18
RE: Domaine Désiré Petit - Jura
(12-12-2016 09:49 PM)vinejo schreef:  
(12-12-2016 09:42 PM)Fre schreef:   Ploussard de Feule 2015

Wijn afkomstig van één van de beste wijngaarden van Pupillin, la côte de Feule met een ondergrond van klei/kalk op rode mergel, en hebben een zuid tot zuidoostelijke expositie. Het rendement voor deze wijn bedraagt 30hl/ha. De druiven worden manuele geoogst en ondergaan een maceration carbonique. Voor de productie van deze wijn worden geen sulfiet,suikers (chaptalisatie) of gistcellen toegevoegd.

In dit voor de Jura uitstekende jaar, toont deze wijn zijn volle fruitigheid: kleine bosaardbeitjes en zelfs wat opgelegde kers. In de mond een sappige maar gestructureerde wijn. Opnieuw vol op z'n fruit. Niet erg complex maar wel zeer aangenaam en vooral weer eens iets anders...

Ik kreeg deze blind in het glas en was aan het schipperen van Bourgogne naar Piemonte en de Etna...tot ik met wat hulp in de Jura uitkwam.
Wat een mooie, fijne, elegante lekkernij!
Extra benieuwd nu naar de trousseau, die ik me aanschafte op aanraden van Francis.

Vandaag eerste maal buiten gezeten in een fraai lentezonnetje met voor de eerste maal een flesje "Ploussard de Feule" 2015 van Petit. Verbaasde gezichten bij de tafelgenoten toen ze dit in het glas kregen. Vreemde kleur voor zo een jonge wijn, dakpanrood, roestbruin. Verder erg licht en weinig concentratie. De beoordelingen van de neus en de smaak waren echter zeer lovend. Inderdaad veel elegantie. Veel licht rood fruit, framboosjes, aardbeitjes, zelfs wat bloemetjes en toch ook wat sous-bois. Genoten van elke teug van deze aangename complexloze wijn. Wel fris schenken.
13-06-2017, 07:16 PM
Bericht: #19
RE: Domaine Désiré Petit - Jura
(26-09-2016 08:22 PM)FRANCISPICCART schreef:  Domaine Désiré Petit - Pinot Noir 2014 - Arbois Pupillin

Wat een heerlijke Pinot Noir uit de Jura zeg!
Enorm charmante neus van framboos en rode bessen. Daarbovenop steeds die rokerige, sous-bois toets die élevage op barriques doet verraden. Maar het hout is zo mooi geïntegreerd dat het fruit op geen enkel ogenblik het onderspit moet delven. Dit is een echte charmeur die sappig en elegant overkomt en iedere Bourgogneliefhebber doet smelten van verlangen naar meer van dit. Ik ben een Bourgogneliefhebber, maar er zijn domeinen in de Jura die verdomd goeie pinot kunnen maken.

Vandaag dezelfde 2014 in het glas. Het rokerige en sous-bois blijft in de neus. Het fruitige is geëvolueerd naar oude kriek Lambic en Gentse neusjes. Toch wel goed!
26-07-2017, 06:22 PM
Bericht: #20
RE: Domaine Désiré Petit - Jura
Savagnin 2011 - Arbois-Pupillin - Domaine Désiré Petit

Het was weer even geleden, een puur savagnin op de oxidatieve manier gemaakt. Strogele kleur. Dadelijk die geur van walnoten samen met gekonfijte en gedroogde vruchten en kruidige tonen. Verder in de mond vol, complex en prachtige zuurtjes. Een mooi alternatief voor "grote broer" Vin Jaune.


Bijlagen Miniatuurweergaven
   
27-07-2017, 12:34 AM
Bericht: #21
RE: Domaine Désiré Petit - Jura
(26-07-2017 06:22 PM)FRANCISPICCART schreef:  Savagnin 2011 - Arbois-Pupillin - Domaine Désiré Petit

Het was weer even geleden, een puur savagnin op de oxidatieve manier gemaakt. Strogele kleur. Dadelijk die geur van walnoten samen met gekonfijte en gedroogde vruchten en kruidige tonen. Verder in de mond vol, complex en prachtige zuurtjes. Een mooi alternatief voor "grote broer" Vin Jaune.

Ja, vind ik ook! Soms zelfs aangenamer (vineuzer) dan de big brother...

Trop de neutralité rend insipide.


Ga naar locatie: