Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
06-03-2016, 12:51 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-03-2016 om 08:17 PM door carl.)
Bericht: #1
Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
Voor zijn 25jarig bestaan als wijnbouwer heeft Martin Mullen een selectie gemaakt uit zijn uitgebreide gamma gerijpte wijnen. De leeftijd van de wijnen varieerde van 10 tot 25 jaar. Vandaag 5 maart 2016 waren deze wijnen te proeven in hotel Bellevue te Traben-Trarbach. Samen met Stefaan, Bert en Marc dan ook een tripje ondernomen naar de Moezel om deze unieke proeverij mee te kunnen maken.

Gerijpte wijnen Martin Mullen

Trocken

1. Weissburgunder 2000 : stinkertje, groene kruiden, grassig, kanemelk, citrus, ietwat hoger in zuren. 87
2. Krover Paradies riesling spatlese trocken 2004 : Fruit komt meer op de voorgrond, versmolten, medicinale plakker, hooi, sinaasappel, rabarber, sappigheid, mooie lengte, opengesneden appel, bitters in de mond, met potentieel, 89
3. Krover paradies riesling spatlese trocken 2006 : open stijl, niet geheel zuiver, exotisch fruit, rokerig, rijpe ananas, onaangenaam ruw in de mond, teveel pompelmoesbitters, gemis aan focus, nok. 83
4. Krover Steffensberg riesling spatlese* trocken 2000 : kleur neigt al meer naar het goude, versmolten geur, rijp fruit, kaneel, granny smith in de mond, slankere stijl , misschien ietwat te mager, goede focus, neus interessanter dan mond. 87
5. Krover paradies riesling auslese trocken 1998 : firne op de neus, natte gazetten, onzuiver, lijm, in de mond veel citrus, apart, droogtrekkend, houtskool, groene aardbei, 86
6. Krover paradies riesling auslese trocken 1994 : houtskool, houttoets, geëvolueerde neus, brood, minder fruit, mineraal, in de mond is dit een bom, alles zit meteen op de plaats, achterop komen de citruszuren, mooie balans, 92

Halbtrocken

7. Weissburgunder spatlese 2005 : venkel, asperges, anijs, limoen, versmolten indruk, boenwas, bitters in de mond, nietszeggend. 84
8. Krover letterlay riesling auslese 1997 : blauwe bes, olieachtig, gekonfijt fruit, asperges, versmolten mondgevoel, licht alcoholisch, bitters, lange afdronk, restzoet geeft de zuren de ruimte om tot hun recht te komen. 89

Feinherb

9. Krover Naktarsch riesling 1997 : natte gazetten, champignon, tabak, aarde, niet hypercomplex, mooi zoete toets, schorseneren in de mond, fijnere stijl, noterig, lactisch, korte afdronk. 87
10. Krover paradies riesling kabinett 2000 : vlezig, dartel op de neus, finesse, kabinett uit het boekje, zoet met zuren, petrol, evenwichtig. 91
11. Riesling feinherb classic 1998 : lichte firne, onzuiver, in de mond een voller gevoel, sinaasappel, zoete overheerst nog een beetje, zoet is nog niet volledig geïntegreerd volgens stefaan, 87
12. Krover paradies spatlese * 1996 : versmolten, ananas op siroop, spekvet, vlezig, weeïg fruit, olieachtig, amandel, suave mondgevoel, goede spanning, lichte bitters die een beetje storen, kruidig, mooie lengte, overall lekker 90+
13. Riesling auslese 1991 : evolutie, vlier, blauwe bes, vernis, chocolade, goedeild van balans in de mond, intens, bescheiden wijn, 88
14. Riesling auslese 1992 : intense blauwe bes op de neus, lichtvoetig, cassis, munt, kruidig, lichte evolutie, petrol, lactisch in een leeg glas, droger smaakprofiel dan 91, geen storende bitters, 91

Restzoet

15. Kinheimer rosenberg riesling kabinett 2002 :mineraal, gebak, fruitella, zalvend, gedroogde abrikozen, guimauves, niet superzoet, 90+
16. Krover letterlay riesling spatlese 1998 : fijnkruidige neus, peperig, gerookt, stekelbes, cassis, ananas, versmolten zoetheid, citrus op de afdronk, mooie balans, ik word er evenwel niet wild van. 90
17. Krover steffensberg riesling auslese 1993 : neus zit mooi in elkaar, stinkertje, salami, napoleonbollekes, vuursteen, mond biedt goed evenwicht tussen zoet en zuur, lange afdronk. 92+
18. Krover letterlay riesling spatlese "hasje" 2003 : pure citrusschil, geparfumeerde neus, kruidig, mineraal, kalk, pruimenconfituur, rijk mondgevoel, mist misschien wat zuren, lekker evenwel, dessertwijn 89+
19. Trarbacher huhnerberg riesling spatlese 2004 : groene kruidigheid, vuursteen, brood, chemisch, mineraal, rokerig, lijkt nog niet helemaal versmolten. 86
20. Krover steffensberg riesling auslese 1999 : champignons, plantaardig, rozijnen, zuren komen je al tegemoet in de neus, abrikozenconfituur, abrikozen komen terug in de mond ,lichte plantaardigheid komt terug in de mond, lange afdronk, 90
21. Trarbacher huhnerberg riesling auslese 2003 : champignons, vuursteen, babbelutten, weinig zuren, fluwelig, lactisch, 87
22. Krover letterlay riesling auslese 2001 : kruidig, champignons, peperig, anijs, biscuit, room, in de mond merk je het potentieel maar dit is nog te jong, goede zuren, veel materie, 92+
23. Kinheimer rosenberg riesling trockenbeerenauslese 1995 : madeira, rozijnen, vijgen, gekonfijt fruit, ziltig, hoog in zuren en zoet, zuren trekken wijn licht uit evenwicht. 90

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
06-03-2016, 12:58 AM
Bericht: #2
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
(06-03-2016 12:51 AM)carl schreef:  Voor zijn 25jarig bestaan als wijnbouwer heeft Martin Mullen een selectie gemaakt uit zijn uitgebreide gamma gerijpte wijnen. De leeftijd van de wijnen varieerde van 10 tot 25 jaar. Vandaag 5 maart 2016 waren deze wijnen te proeven in hotel Bellevue te Traben-Trarbach. Samen met Stefaan, Bert en Marc dan ook een tripje ondernomen naar de Moezel om deze unieke proeverij mee te kunnen maken.

Gerijpte wijnen Martin Mullen

Trocken

1. Weissburgunder 2000 : stinkertje, groene kruiden, grassig, kanemelk, citrus, ietwat hoger in zuren. 87
2. Krover Paradies riesling spatlese trocken 2004 : Fruit komt meer op de voorgrond, versmolten, medicinale plakker, hooi, sinaasappel, rabarber, sappigheid, mooie lengte, opengesneden appel, bitters in de mond, met potentieel, 89
3. Krover paradies riesling spatlese trocken 2006 : open stijl, niet geheel zuiver, exotisch fruit, rokerig, rijpe ananas, onaangenaam ruw in de mond, teveel pompelmoesbitters, gemis aan focus, nok. 83
4. Krover Steffensberg riesling spatlese* trocken 2000 : kleur neigt al meer naar het goude, versmolten geur, rijp fruit, kaneel, granny smith in de mond, slankere stijl , misschien ietwat te mager, goede focus, neus interessanter dan mond. 87
5. Krover paradies riesling auslese trocken 1998 : firne op de neus, natte gazetten, onzuiver, lijm, in de mond veel citrus, apart, droogtrekkend, houtskool, groene aardbei, 86
6. Krover paradies riesling auslese trocken 1994 : houtskool, houttoets, geëvolueerde neus, brood, minder fruit, mineraal, in de mond is dit een bom, alles zit meteen op de plaats, achterop komen de citruszuren, mooie balans, 92

Halbtrocken

7. Weissburgunder spatlese 2005 : venkel, asperges, anijs, limoen, versmolten indruk, boenwas, bitters in de mond, nietszeggend. 84
8. Krover letterlay riesling auslese 1997 : blauwe bes, olieachtig, gekonfijt fruit, asperges, versmolten mondgevoel, licht alcoholisch, bitters, lange afdronk, restzoet geeft de zuren de ruimte om tot hun recht te komen. 89

Feinherb

9. Krover Naktarsch riesling 1997 : natte gazetten, champignon, tabak, aarde, niet hypercomplex, mooi zoete toets, schorseneren in de mond, fijnere stijl, noterig, lactisch, korte afdronk. 87
10. Krover paradies riesling kabinett 2000 : vlezig, dartel op de neus, finesse, kabinett uit het boekje, zoet met zuren, petrol, evenwichtig. 91
11. Riesling feinherb classic 1998 : lichte firne, onzuiver, in de mond een voller gevoel, sinaasappel, zoete overheerst nog een beetje, zoet is nog niet volledig geïntegreerd volgens stefaan, 87
12. Krover paradies spatlese * 1996 : versmolten, ananas op siroop, spekvet, vlezig, weeïg fruit, olieachtig, amandel, suave mondgevoel, goede spanning, lichte bitters die een beetje storen, kruidig, mooie lengte, overall lekker 90+
13. Riesling auslese 1991 : evolutie, vlier, blauwe bes, vernis, chocolade, goedeild van balans in de mond, intens, bescheiden wijn, 88
14. Riesling auslese 1992 : intense blauwe bes op de neus, lichtvoetig, cassis, munt, kruidig, lichte evolutie, petrol, lactisch in een leeg glas, droger smaakprofiel dan 91, geen storende bitters, 91

Restzoet

15. Kinheimer rosenberg riesling kabinett 2002 :mineraal, gebak, fruitella, zalvend, gedroogde abrikozen, guimauves, niet superzoet, 90+
16. Krover letterlay riesling spatlese 1998 : fijnkruidige neus, peperig, gerookt, stekelbes, cassis, ananas, versmolten zoetheid, citrus op de afdronk, mooie balans, ik word er evenwel niet wild van. 90
17. Krover steffensberg riesling auslese 1993 : neus zit mooi in elkaar, stinkertje, salami, napoleonbollekes, vuursteen, mond biedt goed evenwicht tussen zoet en zuur, lange afdronk. 92+
18. Krover letterlay riesling spatlese "hasje" 2003 : pure citrusschil, geparfumeerde neus, kruidig, mineraal, kalk, pruimenconfituur, rijk mondgevoel, mist misschien wat zuren, lekker evenwel, dessertwijn 89+
19. Trarbacher huhnerberg riesling spatlese 2004 : groene kruidigheid, vuursteen, brood, chemisch, mineraal, rokerig, lijkt nog niet helemaal versmolten. 86
20. Krover steffensberg riesling auslese 1999 : champignons, plantaardig, rozijnen, zuren komen je al tegemoet in de neus, abrikozenconfituur, abrikozen komen terug in de mond ,lichte plantaardigheid komt terug in de mond, lange afdronk, 90
21. Trarbacher huhnerberg riesling auslese 2003 : champignons, vuursteen, babbelutten, weinig zuren, fluwelig, lactisch, 87
22. Krover letterlay riesling auslese 2001 : kruidig, champignons, peperig, anijs, biscuit, room, in de mond merk je het potentieel maar dit is nog te jong, goede zuren, veel materie, 92+
23. Kinheimer rosenberg riesling trockenbeerenauslese 1995 : madeira, rozijnen, vijgen, gekonfijt fruit, ziltig, hoog in zuren en zoet, zuren trekken wijn licht uit evenwicht. 90
Mooi verslag Carl!
06-03-2016, 01:00 PM
Bericht: #3
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
Zeer interessant verslag, Carl.
Ik was er vorige week op degustatie om enkele van zijn jongere en gerijpte wijnen te proeven.
Over het algemeen een zeer mooie verzameling.
Ik vond van de geproefde wijnen de feinherbs en zoete wijnen net iets beter dan de droge.
06-03-2016, 06:15 PM
Bericht: #4
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
(06-03-2016 01:00 PM)Rik_ schreef:  Zeer interessant verslag, Carl.
Ik was er vorige week op degustatie om enkele van zijn jongere en gerijpte wijnen te proeven.
Over het algemeen een zeer mooie verzameling.
Ik vond van de geproefde wijnen de feinherbs en zoete wijnen net iets beter dan de droge.

Bedankt voor je leuke woorden, Rik.
De droge wijnen hebben het aan de Moezel altijd moeilijk om zich staande te houden in te koele jaren als 2013 en 2014. Dan hebben de rieslings met restzoet altijd een stapje voor, die krijgen door de hogere zuren net dat beetje extra spanning.
Martin is een heel gedegen wijnmaker wiens wijnen je de tijd moet geven om zich te ontplooien, ook de droge exemplaren. Het is niet voor niets dat hij sommige wijnen pas na ettelijke jaren in verkoop brengt. Het is ook een heel bescheiden man die qua reclame en zichzelf verkopen nog veel lessen kan leren maar op gebied van wijnmaken tegen de top aanleunt in de Moezel.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
07-03-2016, 10:38 PM
Bericht: #5
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
Onze laatste degustatie werd verzorgd door de zoon des huizes en die deed dat eigenlijk prima.
Hij had een vlotte babbel; misschien (nog) niet de grootste "commerçant" maar dat siert hem eigenlijk ook wel.
Opvolging verzekerd? Wink
07-03-2016, 10:47 PM
Bericht: #6
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
De zoon is ondertussen bezig aan zijn tweede jaar in Geisenheim (de Duitse wijnuniversiteit in de Rheingau) en zal vermoedelijk dus wel mee in het familiedomein komen. Net als zijn vader een eerder bescheiden heerschap!

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
08-03-2016, 01:01 AM
Bericht: #7
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
(06-03-2016 12:51 AM)carl schreef:  Voor zijn 25jarig bestaan als wijnbouwer heeft Martin Mullen een selectie gemaakt uit zijn uitgebreide gamma gerijpte wijnen. De leeftijd van de wijnen varieerde van 10 tot 25 jaar. Vandaag 5 maart 2016 waren deze wijnen te proeven in hotel Bellevue te Traben-Trarbach. Samen met Stefaan, Bert en Marc dan ook een tripje ondernomen naar de Moezel om deze unieke proeverij mee te kunnen maken.
...

Ik was blij dat ik er bij kon zijn. Het voelde als een herkansing aan, na de ongelooflijke moeilijke wijnen die Martin ons eind vorig jaar voorschotelde tijdens de 2014 presentatie. Het contrast kon niet groter zijn.
Nu begrijp ik pas de fascinatie die de populist heeft voor deze wijnmaker.
De wijnen van Müllen hebben tijd nodig. Veel tijd.

Bedankt voor de proefnotities, Carl.
08-03-2016, 02:20 PM
Bericht: #8
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
Toch wel lichtjes jaloers nu, ik had bij mijn bezoek een tweetal weken geleden een beperkter aantal gerijpte wijnen geproefd maar die toonden wel veel potentieel. De Auslese trocken 1994 is me toen echt bijgebleven, net zoals de Krover Letterlay Auslese 97. In zoet was ik persoonlijk iets minder overtuigd, ik denk dat er een aantal producenten zijn die dit beter doen in dezelfde prijscategorie, en bij sommige wijnen zoals de TBA '95 had ik de indruk dat deze te vermoeid waren en vreemd genoeg in oorsprong minder bewaarpotentieel hadden dan de trocken wijnen.

sorry btw dat ik op voorhand niets had doorgestuurd Carl, drukke weken met werk en examens!
08-03-2016, 08:28 PM
Bericht: #9
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
(08-03-2016 02:20 PM)Kupers schreef:  Toch wel lichtjes jaloers nu, ik had bij mijn bezoek een tweetal weken geleden een beperkter aantal gerijpte wijnen geproefd maar die toonden wel veel potentieel. De Auslese trocken 1994 is me toen echt bijgebleven, net zoals de Krover Letterlay Auslese 97. In zoet was ik persoonlijk iets minder overtuigd, ik denk dat er een aantal producenten zijn die dit beter doen in dezelfde prijscategorie, en bij sommige wijnen zoals de TBA '95 had ik de indruk dat deze te vermoeid waren en vreemd genoeg in oorsprong minder bewaarpotentieel hadden dan de trocken wijnen.

sorry btw dat ik op voorhand niets had doorgestuurd Carl, drukke weken met werk en examens!

TBA was ook minder mijn ding. Ik was vooral onder de indruk van de Kabinetts die ik p/k top vond voor wijnen van zulk een leeftijd (14 n 16 jaar oud) van respectievelijk 10 en 14 €.
Excuses zijn niet nodig, hoor. Je had misschien wat tips kunnen geven maar uiteindelijk proef je nog altijd best zelf om zo je persoonlijke mening te vormen.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
08-03-2016, 11:34 PM
Bericht: #10
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
(08-03-2016 08:28 PM)carl schreef:  
(08-03-2016 02:20 PM)Kupers schreef:  Toch wel lichtjes jaloers nu, ik had bij mijn bezoek een tweetal weken geleden een beperkter aantal gerijpte wijnen geproefd maar die toonden wel veel potentieel. De Auslese trocken 1994 is me toen echt bijgebleven, net zoals de Krover Letterlay Auslese 97. In zoet was ik persoonlijk iets minder overtuigd, ik denk dat er een aantal producenten zijn die dit beter doen in dezelfde prijscategorie, en bij sommige wijnen zoals de TBA '95 had ik de indruk dat deze te vermoeid waren en vreemd genoeg in oorsprong minder bewaarpotentieel hadden dan de trocken wijnen.

sorry btw dat ik op voorhand niets had doorgestuurd Carl, drukke weken met werk en examens!

TBA was ook minder mijn ding. Ik was vooral onder de indruk van de Kabinetts die ik p/k top vond voor wijnen van zulk een leeftijd (14 n 16 jaar oud) van respectievelijk 10 en 14 €.
Excuses zijn niet nodig, hoor. Je had misschien wat tips kunnen geven maar uiteindelijk proef je nog altijd best zelf om zo je persoonlijke mening te vormen.

Dat is echt wel de charme van de Mosel, alles van feinherb en kabinett, tegen belachelijke prijzen maar met ongelofelijk potentieel!
08-03-2016, 11:53 PM
Bericht: #11
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
(08-03-2016 11:34 PM)Kupers schreef:  
(08-03-2016 08:28 PM)carl schreef:  
(08-03-2016 02:20 PM)Kupers schreef:  Toch wel lichtjes jaloers nu, ik had bij mijn bezoek een tweetal weken geleden een beperkter aantal gerijpte wijnen geproefd maar die toonden wel veel potentieel. De Auslese trocken 1994 is me toen echt bijgebleven, net zoals de Krover Letterlay Auslese 97. In zoet was ik persoonlijk iets minder overtuigd, ik denk dat er een aantal producenten zijn die dit beter doen in dezelfde prijscategorie, en bij sommige wijnen zoals de TBA '95 had ik de indruk dat deze te vermoeid waren en vreemd genoeg in oorsprong minder bewaarpotentieel hadden dan de trocken wijnen.

sorry btw dat ik op voorhand niets had doorgestuurd Carl, drukke weken met werk en examens!

TBA was ook minder mijn ding. Ik was vooral onder de indruk van de Kabinetts die ik p/k top vond voor wijnen van zulk een leeftijd (14 n 16 jaar oud) van respectievelijk 10 en 14 €.
Excuses zijn niet nodig, hoor. Je had misschien wat tips kunnen geven maar uiteindelijk proef je nog altijd best zelf om zo je persoonlijke mening te vormen.

Dat is echt wel de charme van de Mosel, alles van feinherb en kabinett, tegen belachelijke prijzen maar met ongelofelijk potentieel!

Die range van stijlen (halbtrocken, feinherb, kabinett) is naar mijn aanvoelen de natuurlijke stijl van witte wijnen in de Moezel en bij uitbreiding het gehele Noordduitse
Wijngebied (Mittelrhein, delen van de Nahe). Niet dat ze er geen mooie droge of zoete zaken kunnen maken maar dat vind je elders ook wel en misschien nog wel beter.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
09-03-2016, 11:26 PM
Bericht: #12
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
Ook op de Rieslingblog een verslagje hiervan, met wat achtergrondinfo.

https://vriendenvanderiesling.wordpress....len-mosel/

Geniet er van!
09-03-2016, 11:36 PM
Bericht: #13
RE: Weingut Martin Mullen gerijpte wijnen voor 25jarig bestaan
(09-03-2016 11:26 PM)Marc schreef:  Ook op de Rieslingblog een verslagje hiervan, met wat achtergrondinfo.

https://vriendenvanderiesling.wordpress....len-mosel/

Geniet er van!

Wow, leuke extra info, Marc! applaus

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City


Ga naar locatie: