Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tips voor in de Loire
28-09-2010, 03:36 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-09-2010 om 03:39 PM door doc.)
Bericht: #31
RE: Tips voor in de Loire
Ik verwijs naar mijn tips voor Jean hier ergens boven. Kort samengevat, Baudry ,Couly ,,Logis de la Bouchardière, Dutlheil, Alliet rond Chinon, Chateau de Villeneuve , Dom des Roches Neuves (Saumur Champigny) evt Legrand. Domaine de la Chevalerie , Y.Amirault in Bourgeuil. Dit is een greep maar een mooie round-up. Have fun !
Ik vind de wijnen van François Chidaine een mooi alternatief voor de "dure "van Mellot. Ik dronk onlangs een Clos du Breuil 2005 en vond die schitterend ! Domaine Vacheron had ik al eens vermeld.

Buvez du vin et vivez joyeux !
18-01-2012, 10:44 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-01-2012 om 06:03 PM door doc.)
Bericht: #32
RE: Tips voor in de Loire
Voorlopig programma van onze (Carl, Filip R en mezelf) Loire excursie met Syntra, de bezoekjes moeten wel nog geconfirmeerd worden

Dag 1: Sancerre
Matthias Roblin
Bernard Fleuriet
Alternatief: Gerard Boulay
Dag 2: Vouvray/Montlouis
François Chidaine
Domaine Ladoucette/Marc Brédif
Alternatief: Domaines des Aubuisieres
Chinon/Bourgeuil
Domaine Amirault
Vignerons de Saint Nicolas de Bourgeuil (Gourmand)
Alternatieven: Sebastien David/ domaine de la Chevalerie/ Bernard Baudry/ Philip Alliet/Domaine Joguet
Dag 3: Saumur (Chamigny)
Domaines des Champs Fleuris
Gratien & Meyer
Alternatief: Roches Neuves, René Legrand
Savennieres/Bonnezaux/Layon/Anjou :
Chateau la Roche aux Moines (N. Joly)
Domaine de Juchepie
Alternatief: Domaine de Fesles; Domaine des Forges, Mosse
Dag 4: Cour-Cheverny
Domaine la Désoucherie
Alternatief: Domaine les Huards

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
18-01-2012, 06:04 PM
Bericht: #33
RE: Tips voor in de Loire
Villeneuve in Saumur-Champigny maar of je Chevalier te zien krijgt ? De kelders van Bouvet Ladubay te Saumur (Crémant), Eric Morgat in Savennières, Serge Laloue in Sancerre...het lijstje in Loire is onuitputtelijk en ik verlang er naar eens terug te gaan.

Buvez du vin et vivez joyeux !
05-03-2012, 11:44 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-03-2012 om 11:49 AM door koen.)
Bericht: #34
RE: Tips voor in de Loire
Mannekes, we (Carl, Filip R en mezelf) zijn terug van 4 dagen Loire, een supertoffe groep waarin hopelijk een paar nieuwe aanwinsten voor 't forum bijzaten ... veel gezien, gelachen en geproefd (zowel van hoe het moet als hoe het zeker niet moet) . Ik veronderstel dat er in de loop van week wel een paar TNs zullen verschijnen (zeker van de toppers) maar eerst een paar algemene impressies

Dag 1: Sancerre

Matthias Roblin: een mooi domein maar de vignerons waren wel geen communicatiespecialisten Wink, zeer minerale en elegante wijnen

Bernard Fleuriet : vrij standaard, een specialleke hier was de fermentatie in betonnen eien, door de circulatie zou er een betere uitwisseling met de most zijn ... niet veel van geproefd Rolleyes

Dag 2: Vouvray/Montlouis/Chinon

François Chidaine: topper, wijnmakers met visie en passie. Dit vind je ook terug in hun wijnen, puur, elegant, balans. Verschillende vatstalen geproefd. Leuk om de verschillende percelen te proeven die in 1 cuvée zitten of hetzelfde perceel in nieuwe en 5 jaar oude vaten. Aanrader

Domaine Ladoucette/Marc Brédif ook hier hebben ze een visie: geld verdienen. Dit is een grote speler. Wijnen zijn goed gemaakt maar missen diepgang. Knappe collectie van oude wijnen en indrukwekkende caves dans le tuffeau.

Saint Nicolas de Bourgeuil

Caves de Plessis: een mooi voorbeeld van mechanisatie en chemie .... Confused de caves in de tuffeau zaten ander een dikke laag alcoholminnende zwammen ... ze leken wel te leven, nog nooit gezien)

Dag 3: Saumur

Gratien & Meyer: industriele mousseux maker ... niet veel soeps als afsluiter kregen we een champagne van Gratien de cuvée Paradis brut, 10 jaar sur lattes en deze was wel topkwalitiet Tongue

Savennieres/Layon/Anjou :

Chateau la Roche aux Moines (N. Joly) ontvangst beneden alle peil, konden enkel proeven en de wijngaarden bezoeken, geen uitleg. Veel alcohol (15+) en de uiterst zuinig uitgeschonken wijnen (1/3 fles voor 12 proevers watte ) waren goed maar niet mindblowing (verre van zelfs) zal waarschijnlijk voor een stuk met de leeftijd te maken (2010). Domein zelf is schitterend prachtig gelegen en ..... Joly gebruikt wel degelijk tractors tussen de stokken ... heb een foto gemaakt van de sporen Wink

Domaine de Juchepie
Dit was de absolute uitblinker .... uitgebreide rondleiding en schitterende ontvangst .. Vlamingen uiteraard cheers
De witte Anjou Sec was schitterend en deed me onmiddellijk aan Mosse (Bonnes blanches, Rouchefer) denken maar aan een fractie van de prijs. Hun cabernet franc had geen enkele groenigheid of strakke tannines (semi-carbonique) en was een streling voor de tong. Hun moelleuxs en liqoureuxs hadden enorme diepgang met een schitterend evenwicht (perfecte zuurtjes, niks plakkerig). Laat zijn druiven voor de topcuvée Quintesssence soms tot 25° alcoholpotentieel botrytiseren. Sauternes learn from this ... chaptalisatie is een taboewoord

Dag 4: Cour-Cheverny

Domaine Luc Percher (l’epicourchois) Romorantin en Menu pineau maar slaagde er niet in me te overtuigen. Wijnen kwamen gekunsteld over en misten body and soul.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
05-03-2012, 11:50 AM
Bericht: #35
RE: Tips voor in de Loire
Bedankt voor deze informatie. Ik maak regelmatig een tussenstop in de Loire, dus dit is zeer welkom.
05-03-2012, 11:57 AM
Bericht: #36
RE: Tips voor in de Loire
Interessant en boeiend verslag Koen. Bedankt voor de tips, ik zie al uit naar het vervolg van het verhaal...respect

Buvez du vin et vivez joyeux !
05-03-2012, 01:17 PM
Bericht: #37
RE: Tips voor in de Loire
Zal wel lukken ... van de meeste vignerons gehoord dat 2011 een supermillésime zou worden ... oogst was gemiddeld 2 weken vroeger binnen.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
05-03-2012, 03:12 PM
Bericht: #38
RE: Tips voor in de Loire
Hierbij mijn verslag van onze trip naar de Loire

Sancerre

Roblin : Zwijgzame boeren met verstand van wijnmaken maar niet 100% pro-biologisch te noemen. Quote : “Het weer hier is niet van dien aard dat biodynamisch werken mogelijk is”. Voorts wel lekkere wijnen.
Wit : Sauvignon Blanc
Rood : Pinot Noir
Tasting Notes :
• Rosé 2011 : snoepjes, asperge-toets, mineraliteit, fijn, rokerig. 87
• Sancerre Origine 2011 : grassig, zoetig, wit fruit. 84
• Sancerre l’Enclos de Maimbray 2011 : citrus, mineraal, gemaaid gras rijp wit fruit, zachte afdronk. 86
• Sancerre Origine 2010 : minerale diepte, rijp fruit, grassigheid. 87
• Sancerre l’Enclos de Maimbray 2010 : rokerig, perzik, vlak in de mond. 84
• Sancerre Ammonites 2009 : lichte rooktoets, schelpdieren, evenwicht. 89
• Sancerre Ammonites 2008 : perzik, balans, mineraliteit. 87
• Sancerre Origine rood 2009 : rood fruit, hogere zuren, licht fumé, groenig in de mond. 85
• Sancerre Grande Cote de la Vallee 2009 : rozen, licht rood fruit, licht groen, mooie afdronk. 88
• Sancerre Origine rood 2010 : rood en zwart fruit, hoge zuren, licht droogtrekkend in de mond. 86
• Sancerre Grande Cote de la Vallee 2009 : geen notities meer . 87

Fleuriet : Duidelijk een wijnboer met verstand van commercie. Kwam wel vriendelijk maar ook ietwat gemaakt over. Bezat betonnen cuves in eivorm om de battonage natuurlijk op gang te houden.
Wit : Sauvignon Blanc
Rood : Pinot Noir
Tasting Notes :
• Menetou-Salon 2011 : wit fruit, lichte mineraliteit, klein bittertje. 83
• Sancerre Tradition 2010 : citrus, evenwicht, rondeur, allemansvriend. 86
• Sancerre Cote de Marloup 2010 : rokerige toets, wit fruit, lactisch. 87
• Sancerre La Baronne 2010 : licht rokerig, mandarijn. 88
• Sancerre La Baronne 2009 : boterigheid, exotisch fruit. 87
• Sancerre Rosé : geen notities. 82
• Menetou-Salon rood 2010 : stal, peper, rood fruit. 83
• Sancerre Tradition rood 2010 : gegrild vlees, rijpe vruchten, tannines. 86-87
• Sancerre Anthocyane rood 2010 : lichte groene smaak, donkere kleur, rood fruit, pruim, licht droogtrekkend. 89-90
Montlouis-Vouvray

François Chidaine : Kwaliteitsvoortrekker in Montlouis en Vouvray. Ontvangst gebeurde door Nicolas-Martin, zijn neef, dewelke een zeer professionele en heldere uitleg omtrent de werking en visie (bio-dynamisch) van het domein gaf. We hebben hier meerdere vatstalen kunnen proeven wat het geheel toch iets extra gaf. Ter plaatse was niets te koop maar in het winkeltje van het domein (La Cave Insolite) een beetje lager aan de Loire waren niet alleen de wijnen van het domein te koop maar ook wijnen van andere grote Loireproducenten en daarbuiten. A kid in a candystore …
100% Chenin Blanc
Tasting Notes :
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit nieuw vat) : appel, mineraliteit, hout, licht zoete mond, lichte sprankel, ananas. 88
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit 5-jarig vat) : appel, groene kruiden, mineraal, banaan. 89
• Les Bournais 2011 (vatstaal) : citrus, groene banaan. 87
• Clos Hubert 2011 (vatstaal) : groene banaan, mandarijn. 86
• Le Volagray 2011 (vatstaal) : exotisch fruit, appel, witte perzik, sprankelende mineraliteit. 87
• Bournais 2011 (vatstaal) : rijp fruit, mineraliteit, perzik. 88
• Clos du Breuil 2010 : mineraal, vanille. 89-90
• Bournais 2008 : gesuikerde asperge, kweepeer, evenwichtig. 90
• Choisillis 2009 : ananas, evenwicht. 90
• Argilles 2010 : kalk, fijn rijp fruit, rieslinglike. 89
• Clos Baudoin 2010 : rijkere stijl, evenwicht blijft aanwezig dankzij de zuren. 89
• Truffeaux 2008 (demi-sec) : truffel, asperge, mineraal. 88
• Clos Habert 2009 : mineraliteit . 87
• Le Bouchet 2009 : meer zoetigheid, lekker. 89
• Moeulleux 2009 : 90
• Moeulleux 2010 Vouvray : 90
• Moeulleux 2007 : 91
• Moeulleux 2005 : 92
• Spaans project Chidaine (Tempranillo – Monastrel) : rood fruit, te fris geschonken. 85

Bredif (de Ladoucette) : Grote speler in Vouvray met schitterende uitgehouwen kelders maar wat minder opwindende wijnen.
Tasting Notes :
• Brut Non dosée : peer, zeer strak, licht kramiek. 86
• Brut Pétillant : perzik, lichte pareling op de tong. 84
• Vouvray Tendre 2009 : perzik, demi-sec, vlak, selder, stal, bomma-wijn. 84
• Vouvray reserve privée 2009 : mineraal, wit fruit, droog, citrus, balans. 87
• Chinon 2010 : groene peper, licht rood fruit, vlak. 84
• Chinon reserve 2006 : kruidigheid, rood fruit, samenhang, droogtrekkend. 87
• Vouvray 1988 (demi-sec) : honing, gedroogd fruit, vegetaal, nootjes. 89
• Bredif Moeulleux 1996 Nectar : honing, nootjes, kweepeer. 89

Saint-Nicolas-de-Bourgeuil

Cave du Plessis (Saint-Nicolas-de-Bourgeuil) : Commercieler bedrijf waar de pluk volledig machinaal gebeurt en waar een deel van de oogst werd verkocht via supermarkten. Na de jonge wijnen geproefd te hebben troonde de wijnmaker ons mee naar zijn ondergrondse schatkamer waar de oude jaargangen opgeslagen lagen die duidelijk het verouderingspotentieel van de wijnen toonden maar aangezien deze wijnen naar mijn gevoel op een andere manier (handmatige pluk, biologische opvoeding, extra zorg) waren gemaakt heb ik er toch niets gekocht hoewel ik een grote fan van Cabernet Franc-wijnen ben.
100% Cabernet Franc
Tasting Notes:
• Rosé 2011 : frambozen, snoepjes, licht zoetje, evenwichtig, kruidig. 85
• Rouge 2011 (vatstaal) : rood fruit, licht kruidig, fruitige stijl, kort. 83
• Rouge VV 2011 (vatstaal) : mineralig, licht kruidig, fruit verstopt zich wat. 84
• Rouge 2010 : groene peper, licht rood fruit, valt compleet weg in de mond. 79
• Rouge VV 2010 : rondere neus, groene kruiden. 85
• Rouge cuvee Stephane 2009 : rijpe banaan, tannines, eucalyptus, munt, droogtrekkend. 85
• Rouge VV 2003 : licht groene toets, mooi verweven . 88
• Rouge VV 1996 : gerookt vlees, evenwicht, licht animaal. 90
• Rouge VV 1982 : tertiair, marsepein. 88
Saumur

Gratien-Meyer : Immense producent van schuimwijnen uit alle streken van de Loire. Momenteel eigendom van een Duitse wijngigant. 5 km uitgehouwen kelders.
Tadting Noltes :
• Saumur : groene aroma’s, rijpe appel, honing, acciditeit. 85
• Crémant de Loire : rondeur, gist, minder karakter. 84
• Cuvée Flamme : rood fruit (framboos), mineraliteit, brioche. 87
• Flamme d’Or : floraal, honing, mooie rondeur, perzik, amandel, fijne pareling. 88-89
• Champagne Cuvée Paradis (10 jaar sur Lattes) : brioche, honing, superzachte mousse, bittertje, perzik. 90-91

Coteaux-du-Layon

Juchepie (Faye) : Eddy en Milleine hebben in deze appelatie voor zoete wijnen een nieuwe standaard gezet sinds ze zich hier 10 jaar geleden permanent gevestigd hebben. Biodynamische aanpak en lage redementen. Hapjes van Milleine waren eveneens zeer lekker en puur. Volgende wijnreis boeken we haar als kok
Prktisch 100% Chenin Blanc, slechts 7 rijen Cabernet Franc
Tasting Notes :
• Le Clos 2009 (sec) 30 hl/ha : rijpe appel, mineraliteit, mandarijn, bittertje, lichte rondeur. 89-90
• Le Rubis 2010 (rood) 20hl/ha, per jaar slechts 1400 flessen gemaakt. : groene peper, klein rood fruit, rondeur in neus en mond, mineraliteit. 90+
• Les churelles 2008 (Moeulleux) 110 g restsuiker 11,5° : mineraliteit, zuiverheid, rabarber, balans, groene appel, honing ananas. 90-92
• Les Quarts 2003 (Moeulleux) 110 g restsuiker 13,5°: exotisch fruit, frisheid, bruine suiker. 88-89
• La Passion 2006 (Liquoreux) 150 g restsuiker 12° : kruidigheid, amandel, abrikozen, appelsienzeste, rijpe appel,gele pruim. 92+
• Quintessence 2005 (Liquoreux) 210 g restsuiker : mineraliteit, gele pruim, marsepein, magistraal evenwicht en lengte. 95


Savennieres

Domaine de la Roche aux Moines (Nicolas Joly) : Mythisch domein met onder andere de Coullée de Serrant in eigendom. Ontvangst was beneden alle peil. 3 bodemglaasjes proeven zonder de minste uitleg of kadering. De wijnen werden geschonken door de minst charismatische vrouw die ik ooit ben tegengekomen. Afknapper.
100% Chenin Blanc
Tasting Notes :
• Le vieux Clos 2010 : oxidatieve neus, zoete aanzet, fijne mineraliteit, rondeur op afdronk met lichte branderigheid. 89
• Roche aux Moines 2010 : minder oxidatieve neus, perzik, lichte kruidigheid, bittere chocolade. 90+
• Coulle de Serrant 2010 : rijpe geoxideerde appel, perzik, marsepein, nog niet helemaal evenwichtig, zoet en zuur staan nog naast mekaar, heel zachte afdronk, lengte.91-92

Cheverny

Luc Percher (Cour-Cheverny) : Zeer modeste man met een echte boerenmentaliteit die in respect met de natuur werkt en de biodynamische principes aanhangt maar wel machinaal oogst, volgen wie kan. Zeer duidelijke uitleg omtrent zijn visie en voorbeelden van enting en creatie van nieuwe franc de pied laten zien.
Wit : Romorantin, Menu d’Pinneau
Rood : Gamay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir,
Tasting Notes :
• Cour Cheverny 2009 wit : appel, pompelmoes (fel in de mond) fijne zurtjes, floraal, wat kort. 85
• Les Racines 2009 wit : zoete neus, mineraliteit, nog niet volledig versmolten. 87
• Cheverny 2010 : groen, citrus, duidelijk minder zuur. 85
• Cheverny rouge 2008 : herbale toets, rokerigheid, kruidigheid, groene mond. 83
• Melee 2010 (CS + G + PN): rood fruit, vlot in de mond, animaal, mooie zuurtjes. 86
• Mosaique 2009 (PN): rood fruit, tannines, onevenwicht, onrijp, drop. 84
• Monsieu 2006 (G): fruitig, lactisch, kruidig, evenwicht, drop. 88+

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
05-03-2012, 03:41 PM
Bericht: #39
RE: Tips voor in de Loire
applausapplausapplaus wauw .... ik weet dat mijn quotering voor wit soms bangelijk dicht bij die van Carl lag ... na de degustatie deden we altijd eens een cross check. Behalve bij Plessis, Gratien en Percher ... daar was Carl heel wat vriendelijker Big Grin

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
05-03-2012, 05:40 PM
Bericht: #40
RE: Tips voor in de Loire
Bedankt voor de appreciatie. De scores lagen inderdaad vaak schrikwekkend kort bij elkaar. Great minds think alike, hé Cool
Nog eens bedankt voor die fles Marginale 2009 van zaterdagavond, hé. ik heb er echt van genoten cheers

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
05-03-2012, 06:29 PM
Bericht: #41
RE: Tips voor in de Loire
Ik moet alles nog eens goed lezen maar nu al:
INDRUKWEKKEND!!!

Merci hé, mannen, gewoon fantastisch om dit allemaal te mogen lezen...!!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-03-2012, 07:23 PM
Bericht: #42
RE: Tips voor in de Loire
Alles gelezen, nog ns bedankt voor de verslagen en de tips!
Brédif, is dat dan hetzelfde als Ladoucette? Baron de L is nochtans één van de duurdere Loirewijnen dacht ik? Dronk een tijdje terug de Chinon Reserve Privée 2002 van Bredif, die was redelijk subliem toen...
*Sancerre Anthocyane, geen wonder dat ie droogtrekkend was Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-03-2012, 07:42 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-03-2012 om 07:53 PM door Filip Ragolle.)
Bericht: #43
RE: Tips voor in de Loire
De wijnen van François Chidaine zullen op 16 april te proeven zijn in Ukkel: degustatie met de Association des Jeunes Vignerons de Montlouis sur Loire:
Une date : le lundi 16 Avril 2012 de 14h à 19h
Un lieu : Royal Racing Club de Bruxelles – Avenue des Chênes, 125 – 1180 Uccle (500 mètres de la Villa Lorraine)

Zal zeker de moeite lonen !

http://www.vinsmontlouissurloire.fr/even...bruxelles/
(05-03-2012 07:23 PM)vinejo schreef:  Brédif, is dat dan hetzelfde als Ladoucette?

D'n baron heeft dit domein opgekocht:


Depuis 1893, la Maison Brédif est une des plus fameuses de Vouvray. En 1980, le Baron Patrick de Ladoucette a repris le flambeau en véritable amoureux du vin. Epris de qualité et de tradition, il a donné un nouvel essor à cette maison plusieurs fois centenaire.
Fondée en 1893 par Monsieur Brédif, la Maison Brédif est l’une des Maisons les plus connues et les plus respectées dans la région pour sa qualité mais aussi dans le monde. Le Baron Patrick de Ladoucette a repris ce Domaine en 1980.

Filip R
06-03-2012, 01:26 PM
Bericht: #44
RE: Tips voor in de Loire
@ Carl , bedankt voor je uitgebreid verslag ook, heel interessant. Ik onthou vooral Juchepie. Bij Chidaine zijn Breuil en Bournais inderdaad de ultieme toppertjes, blijkt ook uit jullie punten.

Buvez du vin et vivez joyeux !
06-03-2012, 02:44 PM
Bericht: #45
RE: Tips voor in de Loire
@ Doc : Ik onthou vooral de uitspraak van Eddy Oosterlinck (eigenaar van Juchepie) : "Druiven zijn niet bedoeld om wijn maar wel om azijn te worden. Daarom is een beetje sulfiet bij het bottelen wel nodig." Hij was wel biodynamisch maar wist toch de grens te trekken met de natuurlijke wijnen.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
29-05-2012, 08:32 PM
Bericht: #46
RE: Tips voor in de Loire
Zeer nuttige topic daar de zomervakantie na lang wikken en wegen in de Loire zal doorgaan. Luché-Pringé in het bijzonder...

Jij en ik, zei ik, we zijn een schitterende blend van twee rijpe singles. Ja, zei je, that's the spirit! Beter nog, zei ik, taste the spirit... --- Geert De Kockere
29-05-2012, 08:35 PM
Bericht: #47
RE: Tips voor in de Loire
(05-03-2012 03:12 PM)carl schreef:  Hierbij mijn verslag van onze trip naar de Loire

Sancerre

Roblin : Zwijgzame boeren met verstand van wijnmaken maar niet 100% pro-biologisch te noemen. Quote : “Het weer hier is niet van dien aard dat biodynamisch werken mogelijk is”. Voorts wel lekkere wijnen.
Wit : Sauvignon Blanc
Rood : Pinot Noir
Tasting Notes :
• Rosé 2011 : snoepjes, asperge-toets, mineraliteit, fijn, rokerig. 87
• Sancerre Origine 2011 : grassig, zoetig, wit fruit. 84
• Sancerre l’Enclos de Maimbray 2011 : citrus, mineraal, gemaaid gras rijp wit fruit, zachte afdronk. 86
• Sancerre Origine 2010 : minerale diepte, rijp fruit, grassigheid. 87
• Sancerre l’Enclos de Maimbray 2010 : rokerig, perzik, vlak in de mond. 84
• Sancerre Ammonites 2009 : lichte rooktoets, schelpdieren, evenwicht. 89
• Sancerre Ammonites 2008 : perzik, balans, mineraliteit. 87
• Sancerre Origine rood 2009 : rood fruit, hogere zuren, licht fumé, groenig in de mond. 85
• Sancerre Grande Cote de la Vallee 2009 : rozen, licht rood fruit, licht groen, mooie afdronk. 88
• Sancerre Origine rood 2010 : rood en zwart fruit, hoge zuren, licht droogtrekkend in de mond. 86
• Sancerre Grande Cote de la Vallee 2009 : geen notities meer . 87

Fleuriet : Duidelijk een wijnboer met verstand van commercie. Kwam wel vriendelijk maar ook ietwat gemaakt over. Bezat betonnen cuves in eivorm om de battonage natuurlijk op gang te houden.
Wit : Sauvignon Blanc
Rood : Pinot Noir
Tasting Notes :
• Menetou-Salon 2011 : wit fruit, lichte mineraliteit, klein bittertje. 83
• Sancerre Tradition 2010 : citrus, evenwicht, rondeur, allemansvriend. 86
• Sancerre Cote de Marloup 2010 : rokerige toets, wit fruit, lactisch. 87
• Sancerre La Baronne 2010 : licht rokerig, mandarijn. 88
• Sancerre La Baronne 2009 : boterigheid, exotisch fruit. 87
• Sancerre Rosé : geen notities. 82
• Menetou-Salon rood 2010 : stal, peper, rood fruit. 83
• Sancerre Tradition rood 2010 : gegrild vlees, rijpe vruchten, tannines. 86-87
• Sancerre Anthocyane rood 2010 : lichte groene smaak, donkere kleur, rood fruit, pruim, licht droogtrekkend. 89-90
Montlouis-Vouvray

François Chidaine : Kwaliteitsvoortrekker in Montlouis en Vouvray. Ontvangst gebeurde door Nicolas-Martin, zijn neef, dewelke een zeer professionele en heldere uitleg omtrent de werking en visie (bio-dynamisch) van het domein gaf. We hebben hier meerdere vatstalen kunnen proeven wat het geheel toch iets extra gaf. Ter plaatse was niets te koop maar in het winkeltje van het domein (La Cave Insolite) een beetje lager aan de Loire waren niet alleen de wijnen van het domein te koop maar ook wijnen van andere grote Loireproducenten en daarbuiten. A kid in a candystore …
100% Chenin Blanc
Tasting Notes :
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit nieuw vat) : appel, mineraliteit, hout, licht zoete mond, lichte sprankel, ananas. 88
• Clos du Breuil 2011 (vatstaal uit 5-jarig vat) : appel, groene kruiden, mineraal, banaan. 89
• Les Bournais 2011 (vatstaal) : citrus, groene banaan. 87
• Clos Hubert 2011 (vatstaal) : groene banaan, mandarijn. 86
• Le Volagray 2011 (vatstaal) : exotisch fruit, appel, witte perzik, sprankelende mineraliteit. 87
• Bournais 2011 (vatstaal) : rijp fruit, mineraliteit, perzik. 88
• Clos du Breuil 2010 : mineraal, vanille. 89-90
• Bournais 2008 : gesuikerde asperge, kweepeer, evenwichtig. 90
• Choisillis 2009 : ananas, evenwicht. 90
• Argilles 2010 : kalk, fijn rijp fruit, rieslinglike. 89
• Clos Baudoin 2010 : rijkere stijl, evenwicht blijft aanwezig dankzij de zuren. 89
• Truffeaux 2008 (demi-sec) : truffel, asperge, mineraal. 88
• Clos Habert 2009 : mineraliteit . 87
• Le Bouchet 2009 : meer zoetigheid, lekker. 89
• Moeulleux 2009 : 90
• Moeulleux 2010 Vouvray : 90
• Moeulleux 2007 : 91
• Moeulleux 2005 : 92
• Spaans project Chidaine (Tempranillo – Monastrel) : rood fruit, te fris geschonken. 85

Bredif (de Ladoucette) : Grote speler in Vouvray met schitterende uitgehouwen kelders maar wat minder opwindende wijnen.
Tasting Notes :
• Brut Non dosée : peer, zeer strak, licht kramiek. 86
• Brut Pétillant : perzik, lichte pareling op de tong. 84
• Vouvray Tendre 2009 : perzik, demi-sec, vlak, selder, stal, bomma-wijn. 84
• Vouvray reserve privée 2009 : mineraal, wit fruit, droog, citrus, balans. 87
• Chinon 2010 : groene peper, licht rood fruit, vlak. 84
• Chinon reserve 2006 : kruidigheid, rood fruit, samenhang, droogtrekkend. 87
• Vouvray 1988 (demi-sec) : honing, gedroogd fruit, vegetaal, nootjes. 89
• Bredif Moeulleux 1996 Nectar : honing, nootjes, kweepeer. 89

Saint-Nicolas-de-Bourgeuil

Cave du Plessis (Saint-Nicolas-de-Bourgeuil) : Commercieler bedrijf waar de pluk volledig machinaal gebeurt en waar een deel van de oogst werd verkocht via supermarkten. Na de jonge wijnen geproefd te hebben troonde de wijnmaker ons mee naar zijn ondergrondse schatkamer waar de oude jaargangen opgeslagen lagen die duidelijk het verouderingspotentieel van de wijnen toonden maar aangezien deze wijnen naar mijn gevoel op een andere manier (handmatige pluk, biologische opvoeding, extra zorg) waren gemaakt heb ik er toch niets gekocht hoewel ik een grote fan van Cabernet Franc-wijnen ben.
100% Cabernet Franc
Tasting Notes:
• Rosé 2011 : frambozen, snoepjes, licht zoetje, evenwichtig, kruidig. 85
• Rouge 2011 (vatstaal) : rood fruit, licht kruidig, fruitige stijl, kort. 83
• Rouge VV 2011 (vatstaal) : mineralig, licht kruidig, fruit verstopt zich wat. 84
• Rouge 2010 : groene peper, licht rood fruit, valt compleet weg in de mond. 79
• Rouge VV 2010 : rondere neus, groene kruiden. 85
• Rouge cuvee Stephane 2009 : rijpe banaan, tannines, eucalyptus, munt, droogtrekkend. 85
• Rouge VV 2003 : licht groene toets, mooi verweven . 88
• Rouge VV 1996 : gerookt vlees, evenwicht, licht animaal. 90
• Rouge VV 1982 : tertiair, marsepein. 88
Saumur

Gratien-Meyer : Immense producent van schuimwijnen uit alle streken van de Loire. Momenteel eigendom van een Duitse wijngigant. 5 km uitgehouwen kelders.
Tadting Noltes :
• Saumur : groene aroma’s, rijpe appel, honing, acciditeit. 85
• Crémant de Loire : rondeur, gist, minder karakter. 84
• Cuvée Flamme : rood fruit (framboos), mineraliteit, brioche. 87
• Flamme d’Or : floraal, honing, mooie rondeur, perzik, amandel, fijne pareling. 88-89
• Champagne Cuvée Paradis (10 jaar sur Lattes) : brioche, honing, superzachte mousse, bittertje, perzik. 90-91

Coteaux-du-Layon

Juchepie (Faye) : Eddy en Milleine hebben in deze appelatie voor zoete wijnen een nieuwe standaard gezet sinds ze zich hier 10 jaar geleden permanent gevestigd hebben. Biodynamische aanpak en lage redementen. Hapjes van Milleine waren eveneens zeer lekker en puur. Volgende wijnreis boeken we haar als kok
Prktisch 100% Chenin Blanc, slechts 7 rijen Cabernet Franc
Tasting Notes :
• Le Clos 2009 (sec) 30 hl/ha : rijpe appel, mineraliteit, mandarijn, bittertje, lichte rondeur. 89-90
• Le Rubis 2010 (rood) 20hl/ha, per jaar slechts 1400 flessen gemaakt. : groene peper, klein rood fruit, rondeur in neus en mond, mineraliteit. 90+
• Les churelles 2008 (Moeulleux) 110 g restsuiker 11,5° : mineraliteit, zuiverheid, rabarber, balans, groene appel, honing ananas. 90-92
• Les Quarts 2003 (Moeulleux) 110 g restsuiker 13,5°: exotisch fruit, frisheid, bruine suiker. 88-89
• La Passion 2006 (Liquoreux) 150 g restsuiker 12° : kruidigheid, amandel, abrikozen, appelsienzeste, rijpe appel,gele pruim. 92+
• Quintessence 2005 (Liquoreux) 210 g restsuiker : mineraliteit, gele pruim, marsepein, magistraal evenwicht en lengte. 95


Savennieres

Domaine de la Roche aux Moines (Nicolas Joly) : Mythisch domein met onder andere de Coullée de Serrant in eigendom. Ontvangst was beneden alle peil. 3 bodemglaasjes proeven zonder de minste uitleg of kadering. De wijnen werden geschonken door de minst charismatische vrouw die ik ooit ben tegengekomen. Afknapper.
100% Chenin Blanc
Tasting Notes :
• Le vieux Clos 2010 : oxidatieve neus, zoete aanzet, fijne mineraliteit, rondeur op afdronk met lichte branderigheid. 89
• Roche aux Moines 2010 : minder oxidatieve neus, perzik, lichte kruidigheid, bittere chocolade. 90+
• Coulle de Serrant 2010 : rijpe geoxideerde appel, perzik, marsepein, nog niet helemaal evenwichtig, zoet en zuur staan nog naast mekaar, heel zachte afdronk, lengte.91-92

Cheverny

Luc Percher (Cour-Cheverny) : Zeer modeste man met een echte boerenmentaliteit die in respect met de natuur werkt en de biodynamische principes aanhangt maar wel machinaal oogst, volgen wie kan. Zeer duidelijke uitleg omtrent zijn visie en voorbeelden van enting en creatie van nieuwe franc de pied laten zien.
Wit : Romorantin, Menu d’Pinneau
Rood : Gamay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir,
Tasting Notes :
• Cour Cheverny 2009 wit : appel, pompelmoes (fel in de mond) fijne zurtjes, floraal, wat kort. 85
• Les Racines 2009 wit : zoete neus, mineraliteit, nog niet volledig versmolten. 87
• Cheverny 2010 : groen, citrus, duidelijk minder zuur. 85
• Cheverny rouge 2008 : herbale toets, rokerigheid, kruidigheid, groene mond. 83
• Melee 2010 (CS + G + PN): rood fruit, vlot in de mond, animaal, mooie zuurtjes. 86
• Mosaique 2009 (PN): rood fruit, tannines, onevenwicht, onrijp, drop. 84
• Monsieu 2006 (G): fruitig, lactisch, kruidig, evenwicht, drop. 88+

Carl, dank voor dit verslag! Goe bezig man!

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
29-05-2012, 08:55 PM
Bericht: #48
RE: Tips voor in de Loire
(29-05-2012 08:35 PM)Matten schreef:  Carl, dank voor dit verslag! Goe bezig man!

Graag gedaan, Matten. Maar het staat er ondertussen al wel even op, hoor Wink

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
29-05-2012, 09:11 PM
Bericht: #49
RE: Tips voor in de Loire
Inderdeed, de Loire laati k - zeer onterecht - nu en dan wat links liggen Wink. Al heb ik nog een paar flesjes Boulay '05 Smile.

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
29-05-2012, 09:17 PM
Bericht: #50
RE: Tips voor in de Loire
(29-05-2012 09:11 PM)Matten schreef:  Inderdeed, de Loire laati k - zeer onterecht - nu en dan wat links liggen Wink. Al heb ik nog een paar flesjes Boulay '05 Smile.

Grand Clos van Amirault staat in afslag te koop bij Colruyt...Kun je uw stock wat mee aanvullen, ...allez dat zou al een begin kunnen zijn,...

Buvez du vin et vivez joyeux !
29-05-2012, 09:20 PM
Bericht: #51
RE: Tips voor in de Loire
Ja, maar wie sponsort er dan mijn stock Bordeaux, Italië en Bourgogne Sadwatte

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
29-05-2012, 09:28 PM
Bericht: #52
RE: Tips voor in de Loire
(29-05-2012 09:20 PM)Matten schreef:  Ja, maar wie sponsort er dan mijn stock Bordeaux, Italië en Bourgogne Sadwatte

Kiezen is zoals zo vaak verliezen. I know the feeling Confused

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
29-05-2012, 09:30 PM
Bericht: #53
RE: Tips voor in de Loire
Maar wie niet waagt, niet wint!

Jij en ik, zei ik, we zijn een schitterende blend van twee rijpe singles. Ja, zei je, that's the spirit! Beter nog, zei ik, taste the spirit... --- Geert De Kockere
29-05-2012, 09:31 PM
Bericht: #54
RE: Tips voor in de Loire
We houden wel eens een Loire-proeverij, dan breng ik wel wat Bordeaux/Bourgogne mee Big Grin

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
29-05-2012, 09:36 PM
Bericht: #55
RE: Tips voor in de Loire
(29-05-2012 09:31 PM)Matten schreef:  We houden wel eens een Loire-proeverij, dan breng ik wel wat Bordeaux/Bourgogne mee Big Grin

Got that one !Cool

Buvez du vin et vivez joyeux !
17-07-2012, 09:34 PM
Bericht: #56
RE: Tips voor in de Loire
Ik heb hier al heel wat gelezen en afgeprint voor onze vakantie binnen 2 weken. Maar misschien heeft er nog iemand wat tips voor wijnhuizen in de buurt van Luché-Pringé (max 1u rijden).
Dit is dus iets zuidelijker dan Le Mans, tussen Tours en Angers...

Jij en ik, zei ik, we zijn een schitterende blend van twee rijpe singles. Ja, zei je, that's the spirit! Beter nog, zei ik, taste the spirit... --- Geert De Kockere
17-07-2012, 11:08 PM
Bericht: #57
RE: Tips voor in de Loire
Om wat te verfijnen .. is er een appellatie die je in het bijzonder interesseert of andere voorkeuren ?

Buvez du vin et vivez joyeux !
18-07-2012, 07:09 AM
Bericht: #58
RE: Tips voor in de Loire
(17-07-2012 11:08 PM)dr_magooo schreef:  Om wat te verfijnen .. is er een appellatie die je in het bijzonder interesseert of andere voorkeuren ?

Misschien één voorkeur, die gaat uit naar rood :-) Zoveel ervaring met Loire wijnen heb ik niet echt om me daarover uit te laten.

Jij en ik, zei ik, we zijn een schitterende blend van twee rijpe singles. Ja, zei je, that's the spirit! Beter nog, zei ik, taste the spirit... --- Geert De Kockere
18-07-2012, 07:30 AM
Bericht: #59
RE: Tips voor in de Loire
De topappelaties in rood zijn natuurlijk Chinon, Bourgueil, Saint Nicolas de Bourgueil en Saumur-Champigny. Bekijk eens op de kaart of je ver van deze steden of dorpen af zit. Feit is wel dat er veel wijnboeren die voornamelijk wit maken ook geregeld een rode cuvee produceren als Vin de Pays of onder bijvoorbeeld de Tourraine-appelatie (denk maar aan Rocher des Violettes).
In de streek van Angers zullen dit eerder wijnen zijn die onder de appellation Anjou gemaakt worden.
Om dit een beetje te duiden moet je weten dat de Loire-streek bestaat uit 4 grote delen : Langs de kust en rond Nantes (wit van Melon de Bourgogne) heb je voornamelijk Muscadet-gebied, Rond Angers en tot aan Saumur (Rood van Cabernet Franc en Wit van Chenin) loopt het gebied van Anjou-Saumur met de appelaties Anjou, Saumur en Saumur-Champigny maar ook Savennieres en de zoete appelaties van bijvoorbeeld Coteaux du Layon en Quarts de Chaume. Vervolgens kom je rond Tours aan in Touraine (Cabernet franc voor rood en Chenin voor Wit) waar je de eerder genoemde Chinon en Bourgueil terugvindt als ambassadeurs van rood maar ook Vouvray en Montlouis die dan weer wit in alle mogelijke vormen (droog, demi-sec, zoet alsook schuimend) produceren. Het laatste gebied, Centre, bevindt zich een heel stuk verderop in het binnenland en daarvan zijn Sancerre en Pouilly-Fumé de bekendste vertegenwoordigers. Hier worden de witte wijnen van Sauvignon Blanc en de rode van Pinot Noir gemaakt.
Hopelijk is dit een beetje verduidelijkend.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
18-07-2012, 10:29 AM
Bericht: #60
RE: Tips voor in de Loire
Dat zou minstens een 9 op 10 zijn voor 't Syntra-examen Wink
Had trouwens bij dat examen de bespreking van Tourraine en Centre als hoofdvraag ... weggevertje.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....


Ga naar locatie: