Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sottimano (Piemonte)
20-03-2016, 04:08 PM
Bericht: #1
Sottimano (Piemonte)
Een van de voorbeelddomeinen voor moderne Barolo, kleine vaten, enkel nieuwe eik met als gevolg dat de topwijnen jaren nodig hebben om drinkbaar te zijn, zo strak en droog van de tannines.

Gelukkig maken ze ook nog iets anders dan nebbiolo en gisterenavond sneuvelde mijn laatste fles Mate 2011. 100% brachetto, een druif die normaal voor lichtrode halfzoete parelende wijnen word gebruikt maar hier droog werd gevinifieerd. Heel aromatisch, rood fruit, aardbeien, kersen en zelfs iets floraals. Zacht in de mond, misschien iets te weinig frisheid maar soepel in stijl, gemaakt zonder ook maar een spoor van tannines. Een kleine alcoholtoets in de afdronk (gezien de 14% valt het wel nog mee), maar heel plezierig en ongecompliceerd. Destijds 12 euro bij de Wijnmakelaarsunie.
21-03-2016, 10:41 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-03-2016 om 10:48 AM door Vinogan(s).)
Bericht: #2
RE: Sottimano (Piemonte)
(20-03-2016 04:08 PM)Kupers schreef:  Een van de voorbeelddomeinen voor moderne Barolo, kleine vaten, enkel nieuwe eik met als gevolg dat de topwijnen jaren nodig hebben om drinkbaar te zijn, zo strak en droog van de tannines.

Lijkt me nu net dat kenmerk te zijn dat men met de moderne barolo wou veranderen - meer "internationaal" succes, dus nood om vlotter en sneller drinkbaar te zijn en 'lekkere' commerciële houttoets in de wijn.

Enfin, ik wil niet in een polemiek over barolo verzeilen, want die wijn interesseert me eigenlijk niet zoveel. Zie enkel als voorbeeld:

http://debramasterofwine.com/barolo-mode...aditional/
http://www.intowine.com/barolo-wine-ital...e?page=0,2
http://www.piemonte-import.nl/wijngebieden/barolo.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Barolo
21-03-2016, 04:38 PM
Bericht: #3
RE: Sottimano (Piemonte)
Klopt, dat vind je ook in de meeste moderne barolo's. Denk dat het hier eerder komt door de lange maceratietijd dat de wijnen hier stroef zijn, is dus eerder een soort van hybride tussen modern en tradioneel Wink.
23-03-2016, 10:30 AM
Bericht: #4
RE: Sottimano (Piemonte)
(21-03-2016 04:38 PM)Kupers schreef:  Klopt, dat vind je ook in de meeste moderne barolo's. Denk dat het hier eerder komt door de lange maceratietijd dat de wijnen hier stroef zijn, is dus eerder een soort van hybride tussen modern en tradioneel Wink.

Smile Zoals zovelen. De groep hybriden lijkt me veel groter te zijn dan de echt pure moderne of traditionele barolo's - hetgeen het er niet makkelijker op maakt Rolleyes


Ga naar locatie: