Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klimaatverandering nefast voor traditionele wijnregio's
19-06-2022, 10:22 PM
Bericht: #31
RE: Klimaatverandering nefast voor traditionele wijnregio's
Dank voor het aanbrengen van de nuance. Toch vraag ik me af: als deze temperaturen voor wat langere periode terugkeren in juli of augustus, leidt dat dan niet tot een te hoog suikerpercentage in de druiven, op een moment dat de druiven fenolisch nog niet helemaal rijp zijn, wat dan weer wijnen met een erg hoog alcoholpercentage tot gevolg heeft? Of hebben de wijndomeinen zich inmiddels zo goed aangepast aan klimaatverandering?
19-06-2022, 11:01 PM
Bericht: #32
RE: Klimaatverandering nefast voor traditionele wijnregio's
(19-06-2022 10:22 PM)troisetoiles schreef:  Dank voor het aanbrengen van de nuance. Toch vraag ik me af: als deze temperaturen voor wat langere periode terugkeren in juli of augustus, leidt dat dan niet tot een te hoog suikerpercentage in de druiven, op een moment dat de druiven fenolisch nog niet helemaal rijp zijn, wat dan weer wijnen met een erg hoog alcoholpercentage tot gevolg heeft? Of hebben de wijndomeinen zich inmiddels zo goed aangepast aan klimaatverandering?

De domeinen zijn daar inderdaad al beter mee leren omgaan. Het beheer van de bladeren (canopy management) is daar onder meer zeer belangrijk in. Om te vermijden bvb dat je druiven verbranden in de zon. Maar als het echt extreem wordt, zal het altijd een uitdaging zijn. Als de stokken in overlevingsmodus gaan door de aanhoudende hitte (zoals in 2003) dan kan je net onrijpe wijnen krijgen, onrijpe tannines vooral. Niet zo veel dat ze daar aan kunnen doen. Behalve irrigeren.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)


Ga naar locatie: