Champagne Pierre Paillard in Bouzy
|
08-04-2016, 08:30 PM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Champagne Pierre Paillard in Bouzy
Champagne Pierre Paillard - Brut Grand Cru - Bouzy
Onlangs deze schitterende champagnemaker in Bouzy nog eens bezocht. Bouzy is gekend voor zijn stevige pinot noirs die in hun jeugd nogal eens vrij brutaal en gecorseerd kunnen overkomen. De Côteaux Champenois (stille rode wijn) is hier op zijn best en samen met die van Ambonnay het meest gezocht om bijvoorbeeld te dienen als toevoeging om rosé te maken. Bij Pierre Paillard wordt een beetje een atypische Bouzy Grand Cru gemaakt. In het algemeen is de pinot noir hier in de assemblages sterk aanwezig, dikwijls voor 80 à 90%. In deze champagne zit echter 40% chardonnay en 60% pinot noir van 2011 en 2010. Tirage 2012 en dégorgement 09/2015 leert ons dat de champagne 3,5 jaar sur lattes gelegen heeft. Een summiere dosage van 3,5 gr/l maakt de champagne strak en droog. De licht goudgele kleur verraadt toch de aanwezigheid van de pinot. De belletjes zijn rijk maar heel fijn. De neus is fris met lichtjes gebrande amandeltoetsen, patisserie, brioche. De smaak is lichtvoetig, evenwichtig met rijpe sterappel en noten. Deze champagne is nog heel jong en zal nog fijner worden na een jaartje kelderrust. Maar het is toch altijd zo moeilijk om van die lekkere dingen af te blijven |
|||
09-04-2016, 01:06 AM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
(08-04-2016 08:30 PM)FRANCISPICCART schreef: Champagne Pierre Paillard - Brut Grand Cru - Bouzy Dankuwel Francis voor deze prachtige, interessante en fingerlickin' beschrijving! Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans) |
|||
10-04-2016, 04:40 PM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
Pierre Paillard Brut Rosé Grand Cru
Goede rosé Champagne maken is niet gemakkelijk. Goede rosé maken is zelfs heel moeilijk. De meeste wijnbouwers in de Champagne maken hun rosé door aan hun basiscuvée een geut rode wijn toe te voegen "and that 's it" zou Peter Goossens zeggen. Dat is simpel gezegd maar zo werkt het helemaal niet. Enfin, zo werkt het wel, maar het resultaat is niet altijd zoals het zou moeten zijn. Enkelingen proberen het door een Rosé de Saignée te maken, ook gekend als rosé de macération. Dit is een moeilijker procédé waarbij de kleur bekomen wordt door de most enkele uurtjes in contact te laten met de schilletjes. Maar als dit niet minutieus gebeurt heb je een onevenwichtig, wrang product met veel bitters en moet de dosering weer aangepast worden (de suikerpot dus). Rosé de Saignées zijn ook eerder bedoeld om aan tafel te gebruiken en minder geschikt als aperitief. Bij Paillard bestaat de rosé uit een assemblage van 70% chardonnay en 24% pinot noir met daarbij een toevoeging van 6% Bouzy Rouge (rode stille wijn). Deze cuvée heeft dus een compleet andere samenstelling dan de gewone Brut Grand Cru en is derhalve volledig gemaakt in functie waarvoor hij moet dienen: een elegante rosé met veel fraîcheur. Deze champagne verblijft 3,5 jaar sur lattes en aangezien de dosage slechts 3,5 gr/l bedraagt is er geen ruimte voor fouten. Bij het inschenken vormt zich dadelijk een mooie mousse, de belletjes zijn klein en persisterend. De kleur is fantastisch mooi, heel aantrekkelijk. In de neus dadelijk florale tonen van jasmijn maar ook rode besjes, framboosjes en bosaardbeitjes. In de mond veel frisheid van agrumes en rode vruchten en heel veel evenwicht tussen fruit, finesse en mineralteit. Minder op kracht, meer op finesse dus. Een perfecte dosering houdt de smaakpapillen scherp. Fantastisch hoe een champagnemaker uit Bouzy, toplocatie voor krachtige pinot noir, trouw blijft aan zijn principes en met chardonnay uit hetzelfde dorp een erg mooi product kan creëren. |
|||
10-04-2016, 08:31 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
Citaat:De kleur is fantastisch mooi, heel aantrekkelijk. ziet er inderdaad fraai uit. Ik zou er direct goesting in krijgen! Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
08-12-2018, 10:14 PM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
Champagne Pierre Paillard - Les Parcelles XIV Extra Brut - Bouzy Grand Cru
Pinot Noir rules in deze zeer fijne champagne uit Bouzy. 70% pinot noir en 30% chardonnay met als basisjaar 2014, iets meer dan 3 jaar lagering en een summiere dosering van 1,8 gr/l. Eerste impressies gaan van heel delicaat naar afgemeten en subtiel. Fijne neus van rijpe appel, rood fruit, kers, broodkruim, biscuit en fijne kruiden. Alles hangt heel mooi samen, bijzonder smaakvol, kortom het duidelijk betere werk. Elegante aperitief van het betere soort. |
|||
09-12-2018, 01:56 PM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
In welke prijsklasse zit deze champagne?
My tastes are simple, I am easily satisfied with the best. Winston Churchil |
|||
09-12-2018, 02:41 PM
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy | |||
10-08-2019, 07:15 PM
Bericht: #8
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
(08-12-2018 10:14 PM)FRANCISPICCART schreef: Champagne Pierre Paillard - Les Parcelles XIV Extra Brut - Bouzy Grand Cru Vandaag opnieuw deze Parcelles 14 in het glas. Altijd geïmpressioneerd door de champagnes van deze wijnbouwer. Dit wordt met wat lageren steeds beter. Harmonieus én met de juiste onontbeerlijke zuren. Zeer appetijtelijk glas met gracieuze kraag. |
|||
28-12-2019, 10:48 PM
Bericht: #9
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
(09-12-2018 02:41 PM)FRANCISPICCART schreef:Op domein?(09-12-2018 01:56 PM)shiraz schreef: In welke prijsklasse zit deze champagne? Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel) |
|||
29-12-2019, 02:27 AM
Bericht: #10
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
(28-12-2019 10:48 PM)TheWineVet schreef:(09-12-2018 02:41 PM)FRANCISPICCART schreef:Op domein?(09-12-2018 01:56 PM)shiraz schreef: In welke prijsklasse zit deze champagne? Dat is of was de prijs in de verkoop dacht ik. Maar op domein zal het ook wel flink in de twintig zijn nu en ben niet zeker of ze niet met twee prijslijsten werken (klanten en niet). Ik heb de laatste maal daar €23 betaald. |
|||
29-12-2019, 09:06 AM
Bericht: #11
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
Van harte. Thierry Debaisieux |
|||
29-12-2019, 06:47 PM
Bericht: #12
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
Deze week zitten bellen, maar niemand nam op. Gisteren gepasseerd, maar in heel Ambonnay en Bouzy niemand open. Gelukkig had ik mijn vaste afspraak nog in Vaudemange! In Epernay een fles ‘les parcelles 14’ gekocht en geproefd. Zeer mooie wijn idd! Domaine dat op m’n lijstje staat voor volgende keer. Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel) |
|||
15-02-2020, 10:00 PM
Bericht: #13
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
Les Terres Roses - Bouzy Grand Cru XIV - Pierre Paillard
Champagne met 26% Pinot Noir en 70 % Chardonnay en daaraan toegevoegd 4% Bouzy Rouge pinot noir. Basis is druifjes van 2014 met reservewijn van 2013. Gedegorgeerd in juli 2018 met een summiere dosage van 1,8 gr/l. Dus ongeveer 3,5 jaar "sur lattes". Atypische Bouzy met veel chardonnay van een terroir waar pinot noir "rules". Maar Paillard gebruikt voor zijn Rosé dus heel veel chardonnay om een uitzonderlijke expressie van fraîcheur in zijn cuvée te brengen. En daar slaagt deze wijnbouwer dus heel goed in. Deze champagne "oogt" heel mooi met fijne bubbels, romige kraag en een licht zalmachtig kleurtje. Vlak na uitschenken een vrij bloemige geur, dan wat bosvruchten, rode bessen, citrus richting sinaasappel maar mischien wat meer mandarijn. Heel levendig en fris in de mond. Ik zou spreken van een knapperig, krokant fruitig gevoel. In feite voor mij een verrukking voor de smaakpapillen. Een zéér licht, verwaarloosbaar bittertje in de afdronk dat eventueel weggewerkt kan worden met een iets hogere dosage. Maar laat het maar zoals het nu is voor mij. Dit is een bewijs dat goeie champagne geen hoge dosage nodig heeft om tot zijn volle recht te komen. |
|||
19-02-2020, 04:28 PM
Bericht: #14
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
(15-02-2020 10:00 PM)FRANCISPICCART schreef: Les Terres Roses - Bouzy Grand Cru XIV - Pierre Paillard Dat er minder gedoseerd kan worden heeft ook veel te maken met de klimaatopwarming die zelfs bij vroeg genoeg oogsten toch wat minder bitter meebrengt. Het is ook wel wat in de mode, zeker met de religie van de "vin nature", om weinig of niets toe te voegen, maar enkele van de grootste Champagnes die ik proefde hadden (toen) toch wel een redelijke dosage: Cristal Roederer, Dom Perignon, Bollinger Grande Année en S zitten dikwijls niet ver onder de 10gr/l, hoewel, wellicht om bovenstaande reden, ook daar jaar na jaar wat lager gedoseerd wordt. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
24-05-2020, 09:45 PM
Bericht: #15
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
Les Parcelles XV - Bouzy Grand Cru - Pierre Paillard
Thierry zou tevreden geweest zijn met een champagne met een informatief rugetiket op de fles net zoals Paillard ze uitbrengt. 70% PN en 30% Ch uit Bouzy. Ongeveer 2/3 van de druiven komt van de oogst 2015 (vandaar de XV) en 1/3 uit 2014. Dosage is slechts 1,8 g/l. Fijne bubbel, lichtgouden schijn. De pinot noir heeft zijn afdruk nagelaten. Frisse aperitiefchampagne met wat brioche, citrus, peer. Heel zuiver, puur en beendroog. Beetje jong nog en wordt beter met wat kelderrust. |
|||
25-05-2020, 12:07 PM
Bericht: #16
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
(24-05-2020 09:45 PM)FRANCISPICCART schreef: Les Parcelles XV - Bouzy Grand Cru - Pierre Paillard Inderdaad, al even niets meer gepost...? WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
25-05-2020, 12:39 PM
Bericht: #17
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
(24-05-2020 09:45 PM)FRANCISPICCART schreef: Les Parcelles XV - Bouzy Grand Cru - Pierre Paillard Erg fijn al die info op het backlabel. Ik hou er van. Heb nog nooit een champagne gedronken van Paillard dat ik me kan herinneren. Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
26-05-2020, 06:20 PM
Bericht: #18
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
(25-05-2020 12:39 PM)Vinoco schreef:(24-05-2020 09:45 PM)FRANCISPICCART schreef: Les Parcelles XV - Bouzy Grand Cru - Pierre Paillard Erg interessant domein Vinoco. Ze zijn bij Paillard ook begonnen met de aanplant van oa de "Pinot Fin", laat ons zeggen een oerouder van de pinot noir. Een selectie hiervan zijn ze in de Bourgogne gaan zoeken waar die feitelijk ook al grotendeels verdwenen is. De pinot fin geeft kleine, erg compacte trosjes, heeft een laag rendement, maar kan een heel fijn resultaat in de fles geven. Maar Werner kan hier waarschijnlijk veel meer over vertellen dan ik. Jérôme Galeyrand maakt mooie wijnen van oude stokken pinot fin. Ik dacht oa in zijn Côte de Nuits Villages "Les Retraits". In ieder geval bij Pierre Paillard staat een jonge aanplant pinot fin op het perceel "Les Maillerettes" waar steeds een gemillisimeerde champagne Blanc de Noirs van gemaakt wordt. Btw, ik denk dat het Domaine de la Romanée Conti ook nog pinot fin heeft staan. |
|||
26-05-2020, 07:57 PM
Bericht: #19
|
|||
|
|||
RE: Champagne Pierre Paillard in Bouzy
(26-05-2020 06:20 PM)FRANCISPICCART schreef: Erg interessant domein Vinoco. Ze zijn bij Paillard ook begonnen met de aanplant van oa de "Pinot Fin", laat ons zeggen een oerouder van de pinot noir. Een selectie hiervan zijn ze in de Bourgogne gaan zoeken waar die feitelijk ook al grotendeels verdwenen is. De pinot fin geeft kleine, erg compacte trosjes, heeft een laag rendement, maar kan een heel fijn resultaat in de fles geven. Maar Werner kan hier waarschijnlijk veel meer over vertellen dan ik. Jérôme Galeyrand maakt mooie wijnen van oude stokken pinot fin. Ik dacht oa in zijn Côte de Nuits Villages "Les Retraits". Leuke info. dank! Er is alleen 1 klein probleempje...…..ik heb helemaal niets met Pinot Noir en vind een te veel aan Pinot Noir in champagne ook niet lekker. Ik ben echt een BdB liefhebber. Voor mij zijn de grootste champagnes ter wereld ook BdB's of toch in ieder geval Chardonnay gedomineerd. Sorry voor mijn afwijking.... Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio Handelaar in High-end wijnen |
|||
|