Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kelderresten bij de Guy
07-08-2016, 02:57 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-08-2016 om 07:30 PM door TheWineVet.)
Bericht: #1
Kelderresten bij de Guy
Om het begin van zijn 6de decennium te vieren, werden enkele kelderresten geopend voor een select gezelschap. Blij dat ik daarbij mocht zijn. Onvergetelijk en imposant, met liefde geschonken:
Eerst 4 champagnes:
Huot et fils 'Annonciade' grande cuvee 2006: knappe, geëvolueerde champagne 92
Ruinart brut: lag al 6 jaar in de kelder, waardoor hij enorm vineus was geworden. Speciaal, zeer lekker 92
Geoffroy 2005: 9 jaar sur lattes, en zoveel fraicheur 92
Herve mathelin 'Elantante' 90

Dan de witte:
Paul Zinck riesling grand cru 'rangen' 2001: top gewoon! Dit is de reden waarom ik meer riesling moet kopen. En laten liggen natuurlijk 93
Colombo Condrieu 'amour de dieu' 2011: duidelijk viognier, maar geen Condrieu voor mij. Veel concentratie, strak en mineralig, maar niet top. Zeker niet voor die hoge prijs. Deze zat ertussen omdat het een bruidsschat van zijn schoonzoon was die er ook bij was 89+
Jean Dauvissat Chablis 1cru 'vaillons' 1996: MAJESTEUS gewoon: frisse citroenen, fruitig, sterke zuren die mij naar chablis hadden moeten leiden. Chardonnay opperde ik gelukkig wel, als enige tussen die oude knarren applaus in de mond wat citroenboter en een mega afdronk. Dan bleek het dat het er ene van Jean dauvissat was. Jawaddewijn 95+ en voor mij de beste witte van de avond en dit is dan nog geen grand cru
Maurice Chapuis corton-charlemagne 1995: totaal andere stijl chardonnay, duidelijk grand cru niveau, schitterend op dronk, maar nog wel wat jaren voor de boeg 94
En dan kwam mijn eerste en waarschijnlijk ook laatste "Le montrachet" uit 1979 van René Fleurot. Alleen zulke wijnen doorstaan de tand des tijds. Niettemin ben ik ervan overtuigd dat hij 10 jaar geleden veel beter was geweest. Maar versleten was deze nog niet. Het was vooral de afdronk die gigantisch was, met een olieachtige vetheid en mooie zuren. Toch plaats ik hem voorbij zijn hoogtepunt en onder de Dauvissat 93

Dan de rode:
Beginnen met de ducru-beaucaillou 1979: mooi, mooi, mooi, zoals het moet. Lang: 93
Dan chateau margaux 1970! Top en finesse, niks plomp en zeker niks versleten 93+
Tondonia gran reserva 1979: stevige zuren die me onmiddellijk richting Rioja dreven, maar met finesse en rood fruit dat kwam opdraven uit de Bourgogne. De meerderheid dacht dan ook aan pinot uit nuits. Schitterende wijn, lange afdronk 94
Corton grand cru van Barrières Frères uit 1959, jawel. In de neus begon hij wat gebrande Caramel te vertonen, maar in de mond nog niks versleten. Niemand kon echter denken dat dit pinot noir was. Volgens ons zat hier een deel syrah bij, kan niet anders...
En de rode reeks moet je weer eindigen met de top van de grand crus uit Bourgogne. En in tegenstelling tot de montrachet bij de witte, was deze van een topwijnbouwer. Ik kan zeggen dat dit grandioos was, voor dat we wisten wat het effectief was.
Wat het was en van welke wijnbouwer mogen jullie raden ang-el Wel kan ik zeggen dat het uit het jaar 1984 was en dat ie van mij 97 krijgt!
........................... (Wie vult correct in?)

Als zoete geëindigd met Climens 1969: top, perfecte evolutie 94

Ik kan moeilijk anders dan zeggen dat dit mijn meest memorabele wijnproef ooit was, is en wie weet zal zijn. Ook al waren het allemaal kleppers van megaformaat, toch kon je de kwaliteit van de wijnen perfect waarnemen en onderscheiden door de verscheidenheid aan appelaties en soorten Slurp

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
07-08-2016, 06:14 PM
Bericht: #2
RE: Kelderresten bij de Guy
R C ?

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
07-08-2016, 06:30 PM
Bericht: #3
RE: Kelderresten bij de Guy
(07-08-2016 06:14 PM)shiraz schreef:  R C ?
Dat net niet, maar de prijs komt wel in de buurt. Enkele appellaties noordelijker zoeken. Hij kwam eigenlijk 20 jaar jonger over...
Nieuwe gok?

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
07-08-2016, 06:51 PM
Bericht: #4
RE: Kelderresten bij de Guy
(07-08-2016 06:30 PM)TheWineVet schreef:  
(07-08-2016 06:14 PM)shiraz schreef:  R C ?
Dat net niet, maar de prijs komt wel in de buurt. Enkele appellaties noordelijker zoeken. Hij kwam eigenlijk 20 jaar jonger over...
Nieuwe gok?

Le Chambertin van Dugat-Py?
07-08-2016, 07:04 PM
Bericht: #5
RE: Kelderresten bij de Guy
Wow deftig !

Een uitzonderlijke proeverij !

Een gokje wagen ga ik niet doen te weinig kennis erover Wink .
07-08-2016, 07:29 PM
Bericht: #6
RE: Kelderresten bij de Guy
(07-08-2016 06:51 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(07-08-2016 06:30 PM)TheWineVet schreef:  
(07-08-2016 06:14 PM)shiraz schreef:  R C ?
Dat net niet, maar de prijs komt wel in de buurt. Enkele appellaties noordelijker zoeken. Hij kwam eigenlijk 20 jaar jonger over...
Nieuwe gok?

Le Chambertin van Dugat-Py?

Le chambertin is al correct wijn
Dugat-Py niet nono

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
07-08-2016, 07:35 PM
Bericht: #7
RE: Kelderresten bij de Guy
Rousseau?
07-08-2016, 07:55 PM
Bericht: #8
RE: Kelderresten bij de Guy
(07-08-2016 07:35 PM)Kupers schreef:  Rousseau?
Correctamundo applaus
Le Chambertin 1984 van Armand Rousseau: 32 jaar oud maar nog zoveel fijn rood fruit, perfecte, niet strenge zuren die het geheel volmaakt en fluwelig maken. Deze wijn was zo compleet en zalvend, echt AF! 97 Heart

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
07-08-2016, 10:30 PM
Bericht: #9
RE: Kelderresten bij de Guy
(07-08-2016 07:55 PM)TheWineVet schreef:  
(07-08-2016 07:35 PM)Kupers schreef:  Rousseau?
Correctamundo applaus
Le Chambertin 1984 van Armand Rousseau: 32 jaar oud maar nog zoveel fijn rood fruit, perfecte, niet strenge zuren die het geheel volmaakt en fluwelig maken. Deze wijn was zo compleet en zalvend, echt AF! 97 Heart

Sterk van Kupers!
Waw, straffe tasting... Ne Montrachet jong... en ne Margaux... Die Ducru79 proefde ik ook al, zeer fijn indeed..
Hier was t ook nie slecht, TN s volgen...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
08-08-2016, 07:03 AM
Bericht: #10
RE: Kelderresten bij de Guy
Amai, sjieke tasting! De Guy heeft schoon dinges in zijn kelder liggen...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
08-08-2016, 08:01 AM
Bericht: #11
RE: Kelderresten bij de Guy
Een geluk dergelijk iemand te kennen, heb ik spijtig genoeg niet maar het is je gegund Smile
Ziet er top uit!!
08-08-2016, 08:03 AM
Bericht: #12
RE: Kelderresten bij de Guy
(08-08-2016 07:03 AM)Olivier schreef:  Amai, sjieke tasting! De Guy heeft schoon dinges in zijn kelder liggen...
Een deel ervan heeft hij gehad toen zijnde nonkel pastoor kwam te gaan, oa de montrachet en chambertin

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
08-08-2016, 08:51 AM
Bericht: #13
RE: Kelderresten bij de Guy
Sterk dat nen 1984, wat toch een erg slecht jaar was - mijn geboortejaar trouwens Smile -, zo goed was. Komt natuurlijk van een uitzonderlijke wijbouwer en appellatie. Dan heb je altijd een paar strepen voor.

Een tasting om nooit meer te vergeten als ik de line up zie!
08-08-2016, 09:08 AM
Bericht: #14
RE: Kelderresten bij de Guy
(08-08-2016 08:03 AM)TheWineVet schreef:  
(08-08-2016 07:03 AM)Olivier schreef:  Amai, sjieke tasting! De Guy heeft schoon dinges in zijn kelder liggen...
Een deel ervan heeft hij gehad toen zijnde nonkel pastoor kwam te gaan, oa de montrachet en chambertin

een schoon miswijntje dan, die sloeber!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
08-08-2016, 01:23 PM
Bericht: #15
RE: Kelderresten bij de Guy
(08-08-2016 08:51 AM)Fre schreef:  Sterk dat nen 1984, wat toch een erg slecht jaar was - mijn geboortejaar trouwens Smile -, zo goed was. Komt natuurlijk van een uitzonderlijke wijbouwer en appellatie. Dan heb je altijd een paar strepen voor.
Wat moet die Chambertin uit een topjaar dan zijn... Deze had echter nog zeker 20 jaar voor de boeg, zo'n fraicheur en fruit. Moet wel aan de wijnmaker liggen, nog meer dan aan de appellatie

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
08-08-2016, 11:32 PM
Bericht: #16
RE: Kelderresten bij de Guy
(07-08-2016 10:30 PM)vinejo schreef:  
(07-08-2016 07:55 PM)TheWineVet schreef:  
(07-08-2016 07:35 PM)Kupers schreef:  Rousseau?
Correctamundo applaus
Le Chambertin 1984 van Armand Rousseau: 32 jaar oud maar nog zoveel fijn rood fruit, perfecte, niet strenge zuren die het geheel volmaakt en fluwelig maken. Deze wijn was zo compleet en zalvend, echt AF! 97 Heart

Sterk van Kupers!
Waw, straffe tasting... Ne Montrachet jong... en ne Margaux... Die Ducru79 proefde ik ook al, zeer fijn indeed..
Hier was t ook nie slecht, TN s volgen...

Mijn lijstje van Chambertins die ik ooit wil proeven is vrij kort, noem het maar een goede gok Wink.

Ik ben geen fan van Chablis, mist steeds dat waw-gevoel bij mij maar sommige flessen zijn echt wel wereldklasse. Dauvissat is top en voor mij bij de mooiste witte wijnen die ik al heb gedronken. Zo ontzettend veel finesse en diepte, dat is echt uitzonderlijk.

Alhoewel ik tegen die Climens ook geen nee zou zeggen... Blush


Ga naar locatie: