Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Allergenen. Merlot.
27-02-2017, 10:51 PM
Bericht: #1
Allergenen. Merlot.
Ik heb een hoop goede Bordeaux gedronken, maar voelde me vaak naderhand wat 'hangerig'. Niet ziek, maar ook niet echt 100%. Het bleek dat er altijd Merlot in de wijn zat.

Ik kon eigenlijk niet geloven dat de ene druif zoveel van de andere kon verschillen, maar nadat ik van een buurvrouw hoorde dat ze niet goed tegen Merlot kon (zonder dat ze mijn verhaal kende), en uiteindelijk zelfs een derde persoon mij vertelde om deze reden Merlotdruiven te mijden ging mij een lichtje op.

Het is de reden waarom ik me ben gaan specialiseren in Côte du Rhône wijnen. Daar komt namelijk geen Merlot aan te pas. En eigenlijk heb ik nog nooit een ronnetje gedronken die achteraf verkeerd viel, of hij nou 2 euro kostte of 20. Ik beschouw het als een eerlijke wijn, zonder al te veel foef.

Dit topic is voor mij trouwens uiterst serieus.
28-02-2017, 04:28 PM
Bericht: #2
RE: Allergenen. Merlot.
Er zijn allerlei redenen te verzinnen waarom iemand niet tegen (een bepaalde) wijn kan. Overdreven volumes even niet te na gesproken.
Er zijn de voor de hand liggende sulfieten. Maar zo is onze zoon b.v. allergisch voor kleurstoffen en bewaarmiddelen. De tendens om sorbinezuur te gaan gebruiken, als alternatief voor sulfiteren, is voor hem dan ook een reden om wantrouwig te zijn tegenover bepaalde wijnen. Verder is de scheikundige samenstelling van wijn nogal complex en gevarieerd. Mijn vrouw beweert niet tegen pinot noir en Australische syrah te kunnen, maar Richebourg was lang haar favoriete topwijn en de Copa Santa, al jaar en dag onze favoriete huiswijn, is zowat volledig uit syrah opgebouwd... Van merlot heb ik nog niet veel problematisch opgevangen, maar ik kwam in mijn carrière al wel verscheidene mensen tegen, die beweerden dat ze van bourgogne (ergo pinot noir) "het pootje" (jicht) kregen. Dus, ja, diverse druivensoorten kunnen m.i. diverse reacties opwekken.
28-02-2017, 05:31 PM
Bericht: #3
RE: Allergenen. Merlot.
Dus, beste Jordaens, het is goed mogelijk dat er in verschillende druiven verschillende allergenen zitten. Bedankt!

Het gekke is dat ik dezelfde reactie, en laten we hem ook weer niet al teveel overdrijven, nooit meemaak nadat ik Rhônewijn drink. En daar zit Merlot niet in.

Overigens doet m.i. een goede Rhône niet onder voor een goede Bordeaux, dus wat zou ik nog experimenteren?
28-02-2017, 07:35 PM
Bericht: #4
RE: Allergenen. Merlot.
(28-02-2017 05:31 PM)Côte du Richárd schreef:  Het gekke is dat ik dezelfde reactie, en laten we hem ook weer niet al teveel overdrijven, nooit meemaak nadat ik Rhônewijn drink. En daar zit Merlot niet in.

Geen Vin de pays van des Tours drinken, want daar zit wel merlot in Sleepy

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
01-03-2017, 02:07 AM
Bericht: #5
RE: Allergenen. Merlot.
(28-02-2017 07:35 PM)TheWineVet schreef:  Geen Vin de pays van des Tours drinken, want daar zit wel merlot in Sleepy


Oké, er zit geen merlot in Côtes du Rhône vanaf AC.
01-03-2017, 12:43 PM
Bericht: #6
RE: Allergenen. Merlot.
Opmerkelijk verhaal! Heb je ook al eens geprobeerd met merlot uit andere streken of landen? Iets Australisch of Zuid-Afrikaans bijvoorbeeld?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
02-03-2017, 02:03 PM
Bericht: #7
RE: Allergenen. Merlot.
Alhoewel het een duidelijke vraag is, Olivier, heb ik dat eigenlijk nooit onderzocht.

Ik ben nooit echt ziek geworden van merlot, zo is het nou ook weer niet, maar na een paar glazen voelde ik me hangerig - wat lusteloos - , niet 100%. Geen reden dus om groot alarm te slaan, maar het bedierf het feestje een beetje. Zelfs toen ik eenmaal een verband dacht te zien tussen druivensoort en die hangerigheid, vaak was het flink zoeken om er achter te komen wat ver precies in de wijn zat, kon ik me haast niet voorstellen dat er zo'n verschil tussen druivensoorten kon zijn.
Totdat twee anderen onafhankelijk van mij tot die conclusie waren gekomen en ik met hen ik gesprek raakte. Sinds ik (vrijwel) uitsluitend Rhônewijn drink heb ik nergens meer last van; althans niet meer na het drinken van enkele glazen wijn...


Ga naar locatie: