Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine de l' R, Chinon
18-04-2017, 07:02 PM
Bericht: #1
Domaine de l' R, Chinon
Frédéric Sigonneau bezit 8 ha wijngaarden te Cravant les Coteaux, gemeente van illustere collega s zoals Alliet en Baudry.
Sigonneau werkt zo natuurlijk mogelijk maar gebruikt wel kopersulfaat en (gelukkig ook) zwavel.
We bezochten deze jonge rock' n roll wijnmaker in 2016.
We kregen een hele mooie degustatie en een overload uitleg die niet erg makkelijk te verstaan was wegens het hoge spreektempo in combinatie met iets wat wellicht niet echt grammaticaal correct Frans was.
Het was voor ons ook de eerste keer dat een wijnbouwer tijdens een degustatie een sigaretje opstak (als het al geen jointje was).
Nu, onder invloed of niet, de sympathieke Fred maakt alvast heel mooie, zuivere wijnen.

Zo ook de Les 5 Elements 2014 die ik net opende.
2014 in de Loire begint me meer en meer te bevallen, en ook deze cuvee toonde dat deze jaargang voor rood bijzonder geslaagd is.

De wijn is mooi paarsrood van kleur, niet heel intens. Even walsen met mijn spiksplinternieuw zaltoglas (wat een glas! - cadeautje van mijn kindjes Smile ) en het aroma stuift eruit. Vooral rood (maar ook zwart) fruit, frambozen, jeneverbes, braambes. Specerijen, nootmuskaat, kruidnagel, peper en ja, ook wat gestoofde paprika. Een heel aangename, behoorlijk complexe neus. Een slok van deze wijn maakt je ogenblikkelijk happy, het fruitige komt sappig tevoorschijn in de mond, de wijn heeft een rijpe, open materie. Zachte bitterzuurtjes geven dit elegante geheel pit.
Als hij goed gemaakt is kan cabernet franc toch zó heerlijk zijn..!
89


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-04-2017, 09:00 PM
Bericht: #2
RE: Domaine de l' R, Chinon
(18-04-2017 07:02 PM)vinejo schreef:  Frédéric Sigonneau bezit 8 ha wijngaarden te Cravant les Coteaux, gemeente van illustere collega s zoals Alliet en Baudry.
Sigonneau werkt zo natuurlijk mogelijk maar gebruikt wel kopersulfaat en (gelukkig ook) zwavel.
We bezochten deze jonge rock' n roll wijnmaker in 2016.
We kregen een hele mooie degustatie en een overload uitleg die niet erg makkelijk te verstaan was wegens het hoge spreektempo in combinatie met iets wat wellicht niet echt grammaticaal correct Frans was.
Het was voor ons ook de eerste keer dat een wijnbouwer tijdens een degustatie een sigaretje opstak (als het al geen jointje was).
Nu, onder invloed of niet, de sympathieke Fred maakt alvast heel mooie, zuivere wijnen.

Zo ook de Les 5 Elements 2014 die ik net opende.
2014 in de Loire begint me meer en meer te bevallen, en ook deze cuvee toonde dat deze jaargang voor rood bijzonder geslaagd is.

De wijn is mooi paarsrood van kleur, niet heel intens. Even walsen met mijn spiksplinternieuw zaltoglas (wat een glas! - cadeautje van mijn kindjes Smile ) en het aroma stuift eruit. Vooral rood (maar ook zwart) fruit, frambozen, jeneverbes, braambes. Specerijen, nootmuskaat, kruidnagel, peper en ja, ook wat gestoofde paprika. Een heel aangename, behoorlijk complexe neus. Een slok van deze wijn maakt je ogenblikkelijk happy, het fruitige komt sappig tevoorschijn in de mond, de wijn heeft een rijpe, open materie. Zachte bitterzuurtjes geven dit elegante geheel pit.
Als hij goed gemaakt is kan cabernet franc toch zó heerlijk zijn..!
89

Mooi. En mooi cadeau!

Ben ook benieuwd naar het boek Wink

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
18-04-2017, 09:50 PM
Bericht: #3
RE: Domaine de l' R, Chinon
(18-04-2017 09:00 PM)Olivier schreef:  
(18-04-2017 07:02 PM)vinejo schreef:  Frédéric Sigonneau bezit 8 ha wijngaarden te Cravant les Coteaux, gemeente van illustere collega s zoals Alliet en Baudry.
Sigonneau werkt zo natuurlijk mogelijk maar gebruikt wel kopersulfaat en (gelukkig ook) zwavel.
We bezochten deze jonge rock' n roll wijnmaker in 2016.
We kregen een hele mooie degustatie en een overload uitleg die niet erg makkelijk te verstaan was wegens het hoge spreektempo in combinatie met iets wat wellicht niet echt grammaticaal correct Frans was.
Het was voor ons ook de eerste keer dat een wijnbouwer tijdens een degustatie een sigaretje opstak (als het al geen jointje was).
Nu, onder invloed of niet, de sympathieke Fred maakt alvast heel mooie, zuivere wijnen.

Zo ook de Les 5 Elements 2014 die ik net opende.
2014 in de Loire begint me meer en meer te bevallen, en ook deze cuvee toonde dat deze jaargang voor rood bijzonder geslaagd is.

De wijn is mooi paarsrood van kleur, niet heel intens. Even walsen met mijn spiksplinternieuw zaltoglas (wat een glas! - cadeautje van mijn kindjes Smile ) en het aroma stuift eruit. Vooral rood (maar ook zwart) fruit, frambozen, jeneverbes, braambes. Specerijen, nootmuskaat, kruidnagel, peper en ja, ook wat gestoofde paprika. Een heel aangename, behoorlijk complexe neus. Een slok van deze wijn maakt je ogenblikkelijk happy, het fruitige komt sappig tevoorschijn in de mond, de wijn heeft een rijpe, open materie. Zachte bitterzuurtjes geven dit elegante geheel pit.
Als hij goed gemaakt is kan cabernet franc toch zó heerlijk zijn..!
89

Mooi. En mooi cadeau!

Ben ook benieuwd naar het boek Wink

Zoals beloofd, als t uit is geef ik het door aan u. En de fles ook Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-04-2017, 10:24 PM
Bericht: #4
RE: Domaine de l' R, Chinon
Citaat:Zoals beloofd, als t uit is geef ik het door aan u. En de fles ook

thumbsup

ik zal es kijken welke lege fles ik in ruil kan geven Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
19-04-2017, 08:44 AM
Bericht: #5
RE: Domaine de l' R, Chinon
(18-04-2017 07:02 PM)vinejo schreef:  Frédéric Sigonneau bezit 8 ha wijngaarden te Cravant les Coteaux, gemeente van illustere collega s zoals Alliet en Baudry.
Sigonneau werkt zo natuurlijk mogelijk maar gebruikt wel kopersulfaat en (gelukkig ook) zwavel.
We bezochten deze jonge rock' n roll wijnmaker in 2016.
We kregen een hele mooie degustatie en een overload uitleg die niet erg makkelijk te verstaan was wegens het hoge spreektempo in combinatie met iets wat wellicht niet echt grammaticaal correct Frans was.
Het was voor ons ook de eerste keer dat een wijnbouwer tijdens een degustatie een sigaretje opstak (als het al geen jointje was).
Nu, onder invloed of niet, de sympathieke Fred maakt alvast heel mooie, zuivere wijnen.

Zo ook de Les 5 Elements 2014 die ik net opende.
2014 in de Loire begint me meer en meer te bevallen, en ook deze cuvee toonde dat deze jaargang voor rood bijzonder geslaagd is.

De wijn is mooi paarsrood van kleur, niet heel intens. Even walsen met mijn spiksplinternieuw zaltoglas (wat een glas! - cadeautje van mijn kindjes Smile ) en het aroma stuift eruit. Vooral rood (maar ook zwart) fruit, frambozen, jeneverbes, braambes. Specerijen, nootmuskaat, kruidnagel, peper en ja, ook wat gestoofde paprika. Een heel aangename, behoorlijk complexe neus. Een slok van deze wijn maakt je ogenblikkelijk happy, het fruitige komt sappig tevoorschijn in de mond, de wijn heeft een rijpe, open materie. Zachte bitterzuurtjes geven dit elegante geheel pit.
Als hij goed gemaakt is kan cabernet franc toch zó heerlijk zijn..!
89
Mooie TN. Inderdaad, àls ie goed gemaakt is, is Cabernet Franc enorm heerlijk.
19-04-2017, 09:13 PM
Bericht: #6
RE: Domaine de l' R, Chinon
(18-04-2017 07:02 PM)vinejo schreef:  Frédéric Sigonneau bezit 8 ha wijngaarden te Cravant les Coteaux, gemeente van illustere collega s zoals Alliet en Baudry.
Sigonneau werkt zo natuurlijk mogelijk maar gebruikt wel kopersulfaat en (gelukkig ook) zwavel.
We bezochten deze jonge rock' n roll wijnmaker in 2016.
We kregen een hele mooie degustatie en een overload uitleg die niet erg makkelijk te verstaan was wegens het hoge spreektempo in combinatie met iets wat wellicht niet echt grammaticaal correct Frans was.
Het was voor ons ook de eerste keer dat een wijnbouwer tijdens een degustatie een sigaretje opstak (als het al geen jointje was).
Nu, onder invloed of niet, de sympathieke Fred maakt alvast heel mooie, zuivere wijnen.

Zo ook de Les 5 Elements 2014 die ik net opende.
2014 in de Loire begint me meer en meer te bevallen, en ook deze cuvee toonde dat deze jaargang voor rood bijzonder geslaagd is.

De wijn is mooi paarsrood van kleur, niet heel intens. Even walsen met mijn spiksplinternieuw zaltoglas (wat een glas! - cadeautje van mijn kindjes Smile ) en het aroma stuift eruit. Vooral rood (maar ook zwart) fruit, frambozen, jeneverbes, braambes. Specerijen, nootmuskaat, kruidnagel, peper en ja, ook wat gestoofde paprika. Een heel aangename, behoorlijk complexe neus. Een slok van deze wijn maakt je ogenblikkelijk happy, het fruitige komt sappig tevoorschijn in de mond, de wijn heeft een rijpe, open materie. Zachte bitterzuurtjes geven dit elegante geheel pit.
Als hij goed gemaakt is kan cabernet franc toch zó heerlijk zijn..!
89

Dag 2 lijkt de wijn wat lichter. 88

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
26-07-2018, 07:52 PM
Bericht: #7
RE: Domaine de l' R, Chinon
Eergisteren onaangekondigd langs geweest (Frederic was "occupé", ik vermoed dat hij zelf al teveel aan de wijn had gezeten Big Grin )
Proefde een drietal wijnen'
Le Canal des Grands pieces: hum, beetje te typisch cabfranc hoor... poivron dus.
Les 5 elements: nu weet ik waarom ik vorige keer ook bijna enkel deze cuvee meehad. Voor mij de beste en de zuiverste van de drie.
Les folies du Noyer: Voor mij te ambitieus, cab franc en houtlagering is soms risky, wat hier toch werd bewezen. Maar wie weet binnen 5 jaar, wie zal t zeggen? Ik niet want heb m niet gekocht.
Wel 4 flessen van zijn speciale rosé gekocht, Vee en ik hadden die 2 weken terug bij pvdw geproefd en mijn vrouwke was zeer enthousiast over wijn en vooral over het etiket.
Ja, want zo zijn ze wel he die vrouwkes!Big Grin #metoo#seksisme#fuckit


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
06-03-2019, 01:57 PM
Bericht: #8
RE: Domaine de l' R, Chinon
(18-04-2017 07:02 PM)vinejo schreef:  Frédéric Sigonneau bezit 8 ha wijngaarden te Cravant les Coteaux, gemeente van illustere collega s zoals Alliet en Baudry.
Sigonneau werkt zo natuurlijk mogelijk maar gebruikt wel kopersulfaat en (gelukkig ook) zwavel.
We bezochten deze jonge rock' n roll wijnmaker in 2016.
We kregen een hele mooie degustatie en een overload uitleg die niet erg makkelijk te verstaan was wegens het hoge spreektempo in combinatie met iets wat wellicht niet echt grammaticaal correct Frans was.
Het was voor ons ook de eerste keer dat een wijnbouwer tijdens een degustatie een sigaretje opstak (als het al geen jointje was).
Nu, onder invloed of niet, de sympathieke Fred maakt alvast heel mooie, zuivere wijnen.

Zo ook de Les 5 Elements 2014 die ik net opende.
2014 in de Loire begint me meer en meer te bevallen, en ook deze cuvee toonde dat deze jaargang voor rood bijzonder geslaagd is.

De wijn is mooi paarsrood van kleur, niet heel intens. Even walsen met mijn spiksplinternieuw zaltoglas (wat een glas! - cadeautje van mijn kindjes Smile ) en het aroma stuift eruit. Vooral rood (maar ook zwart) fruit, frambozen, jeneverbes, braambes. Specerijen, nootmuskaat, kruidnagel, peper en ja, ook wat gestoofde paprika. Een heel aangename, behoorlijk complexe neus. Een slok van deze wijn maakt je ogenblikkelijk happy, het fruitige komt sappig tevoorschijn in de mond, de wijn heeft een rijpe, open materie. Zachte bitterzuurtjes geven dit elegante geheel pit.
Als hij goed gemaakt is kan cabernet franc toch zó heerlijk zijn..!
89

Ik opende de 2016 van deze cuvee.
TN kan ik overnemen van hierboven, goed gedaan, vinejo! applaus
Echter, zoals bij de 2014 is de tweede dag deze wijn wat moeilijker, minder toegankelijk. Zuurtjes en wat tannines zorgen voor wat gerimpel.
Maar kijk...Een croque monsieurke erbij en de wijn was weer perfect!

Zulke wijnen zijn ideaal bij charcuterie of lichte (vlees)gerechten.
Daar kunnen wijn en gerecht elkaar opliften (eerder het gerecht de wijn dan omgekeerd).
Bij wijnen van hoger allooi is dit minder voor de hand liggend.
Vandaar dat ik die meestal op zich schenk, zonder begeleiding.
Dat is iets voor dit weekend Smile


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
29-06-2019, 02:01 PM
Bericht: #9
RE: Domaine de l' R, Chinon
En nu is de zomer écht begonnen...
Een boekje, een wijntje en de zon, who needs an airplane?

Valdegrula, Une fille de l air 2017

De rosé van Fréderic is aan de kleur te zien duidelijk een saignee. Lijkt zelfs een beetje het kleur van een Jeroen Brouwers boek Wink Hij is uitgelekt van beginnend gistende wijn van 45 jaar oude stokken.
Ondanks de kleur, die een heel fruitige of zelfs zoetige smaak doet vermoeden, is dit een poerdroge wijn. Een heerlijk zuiver aroma van nootmuskaat, vers gesneden paprika en poepkes. In de mond zet de wijn kruidig aan, er volgt al snel een mooi en fruitig body, soepel en fris, en een peperachtige, droge afdronk.

Op de site lees ik dit in de techische fiche

encuvage par gravité - macération de quelques heures puis saignée et moitié pressurage direct- débourbage à froid pen- dant 24h - fermentation alcoolique à 15°C en cuvon inox pendant 5 semaines - mutage à 4 g/l de sucres résiduels élevage sur lies fines de 4 mois.

Hij vermeldt hier mutage op het einde van de gisting, dit is normaal gezien het toevoegen van alcohol.
Iemand een idee wat hier de werkwijze is..?


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
03-07-2019, 05:24 PM
Bericht: #10
RE: Domaine de l' R, Chinon
(29-06-2019 02:01 PM)vinejo schreef:  Hij vermeldt hier mutage op het einde van de gisting, dit is normaal gezien het toevoegen van alcohol.
Iemand een idee wat hier de werkwijze is..?

Mutage dmv alcohol wordt denk ik voornamelijk gebruikt bij VDN of VDL, maar kan slaan op alle technieken om de fermentatie te stoppen. Een hoop SO2 op kappen, koelen (en hier dan op lagere temp op de gist laten),pasteuriseren,... Ik ken het alcoholpercentage van de wijn niet, maar mutage met alcohol lijkt het mij niet direct te zijn?

Vinificatietechnieken is voor volgend jaar, dan zijn we er weer met meer weer Smile
03-07-2019, 05:35 PM
Bericht: #11
RE: Domaine de l' R, Chinon
(03-07-2019 05:24 PM)Jerver schreef:  
(29-06-2019 02:01 PM)vinejo schreef:  Hij vermeldt hier mutage op het einde van de gisting, dit is normaal gezien het toevoegen van alcohol.
Iemand een idee wat hier de werkwijze is..?

Mutage dmv alcohol wordt denk ik voornamelijk gebruikt bij VDN of VDL, maar kan slaan op alle technieken om de fermentatie te stoppen. Een hoop SO2 op kappen, koelen (en hier dan op lagere temp op de gist laten),pasteuriseren,... Ik ken het alcoholpercentage van de wijn niet, maar mutage met alcohol lijkt het mij niet direct te zijn?

Vinificatietechnieken is voor volgend jaar, dan zijn we er weer met meer weer Smile

Inderdaad, maar het betreft hier geen Maury of Banyuls, vandaar dat ik me de vraag stelde...
Letterlijk staat er dus mutage bij 4g suiker...dus wellicht bedoelt hij dat er restsuiker in de wijn aanwezig is, maar dat hij dan ook werkelijk alohol toevoegt lijkt me echt vreemd...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
04-07-2019, 03:02 PM
Bericht: #12
RE: Domaine de l' R, Chinon
(03-07-2019 05:35 PM)vinejo schreef:  
(03-07-2019 05:24 PM)Jerver schreef:  
(29-06-2019 02:01 PM)vinejo schreef:  Hij vermeldt hier mutage op het einde van de gisting, dit is normaal gezien het toevoegen van alcohol.
Iemand een idee wat hier de werkwijze is..?

Mutage dmv alcohol wordt denk ik voornamelijk gebruikt bij VDN of VDL, maar kan slaan op alle technieken om de fermentatie te stoppen. Een hoop SO2 op kappen, koelen (en hier dan op lagere temp op de gist laten),pasteuriseren,... Ik ken het alcoholpercentage van de wijn niet, maar mutage met alcohol lijkt het mij niet direct te zijn?

Vinificatietechnieken is voor volgend jaar, dan zijn we er weer met meer weer Smile

Inderdaad, maar het betreft hier geen Maury of Banyuls, vandaar dat ik me de vraag stelde...
Letterlijk staat er dus mutage bij 4g suiker...dus wellicht bedoelt hij dat er restsuiker in de wijn aanwezig is, maar dat hij dan ook werkelijk alohol toevoegt lijkt me echt vreemd...

Beetje ongelukkige term vind ik want iedereen denk dan idd dan aan het doden van de gistcellen door toevoegen van alcohol, maar de term is ook valabel bij het doden van de gistcellen door toevoegen van SO2. Dat is hier zeker het geval is, want een rosé aan + 16% alcohol, ik zie het niet zitten. watte
En 4gr./l, dat is echt wel droog hé zeg! (zie mijn andere post elders, iets ivm Riesling)

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
04-07-2019, 05:08 PM
Bericht: #13
RE: Domaine de l' R, Chinon
Ah ok, nu versta ik dat Jerver eigenlijk hetzelfde bedoelde, dat Frederic dus SO2 toevoegen óok mutage noemt.. wat uiteraard niet correct is.
Mss omdat hij quasi natuurlijk werkt dat hij het (beperkte) verbruik van SO2 vermeldt..

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-07-2019, 09:03 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-07-2019 om 01:28 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #14
RE: Domaine de l' R, Chinon
(04-07-2019 05:08 PM)vinejo schreef:  Ah ok, nu versta ik dat Jerver eigenlijk hetzelfde bedoelde, dat Frederic dus SO2 toevoegen óok mutage noemt.. wat uiteraard niet correct is.
Mss omdat hij quasi natuurlijk werkt dat hij het (beperkte) verbruik van SO2 vermeldt..

Zijn we hier als Nederlandstaligen nu echt aan het voorschrijven hoe een Fransman met zijn eigen taal moet omgaan? Wink

Volgens de alwetende Wikipedia ( Rolleyes ) slaat mutage blijkbaar op beide werkwijzen, zoals Werner - Edit: en ook Jerver (my apologies) - al aanhaalden

https://fr.wikipedia.org/wiki/Mutage
05-07-2019, 09:59 AM
Bericht: #15
RE: Domaine de l' R, Chinon
(04-07-2019 05:08 PM)vinejo schreef:  Ah ok, nu versta ik dat Jerver eigenlijk hetzelfde bedoelde, dat Frederic dus SO2 toevoegen óok mutage noemt.. wat uiteraard niet correct is.
Mss omdat hij quasi natuurlijk werkt dat hij het (beperkte) verbruik van SO2 vermeldt..

Jamaar, dat is wel correct Smile

Niet zo duidelijk omschreven in mijn vorige post, maar mutage = de wijn het zwijgen opleggen, dus fermentatie stoppen. Zowel met alcohol, sulfiet, koelen, whatever.

Het is wel zo dat bij verwijzing naar mutage meestal wordt gedacht aan bv VDN met mutage door alcohol, maar is dus niet noodzakelijk zo.
06-07-2019, 09:05 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-07-2019 om 09:06 AM door wvd.)
Bericht: #16
RE: Domaine de l' R, Chinon
(05-07-2019 09:59 AM)Jerver schreef:  
(04-07-2019 05:08 PM)vinejo schreef:  Ah ok, nu versta ik dat Jerver eigenlijk hetzelfde bedoelde, dat Frederic dus SO2 toevoegen óok mutage noemt.. wat uiteraard niet correct is.
Mss omdat hij quasi natuurlijk werkt dat hij het (beperkte) verbruik van SO2 vermeldt..

Jamaar, dat is wel correct Smile

Niet zo duidelijk omschreven in mijn vorige post, maar mutage = de wijn het zwijgen opleggen, dus fermentatie stoppen. Zowel met alcohol, sulfiet, koelen, whatever.

Het is wel zo dat bij verwijzing naar mutage meestal wordt gedacht aan bv VDN met mutage door alcohol, maar is dus niet noodzakelijk zo.

Volledig correct!
Ik beken: ik maak de fout zelf ook, hoor ik "mutage", ik denk ook dadelijk aan minstens 16%...

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
06-07-2019, 09:59 AM
Bericht: #17
RE: Domaine de l' R, Chinon
(06-07-2019 09:05 AM)wvd schreef:  
(05-07-2019 09:59 AM)Jerver schreef:  
(04-07-2019 05:08 PM)vinejo schreef:  Ah ok, nu versta ik dat Jerver eigenlijk hetzelfde bedoelde, dat Frederic dus SO2 toevoegen óok mutage noemt.. wat uiteraard niet correct is.
Mss omdat hij quasi natuurlijk werkt dat hij het (beperkte) verbruik van SO2 vermeldt..

Jamaar, dat is wel correct Smile

Niet zo duidelijk omschreven in mijn vorige post, maar mutage = de wijn het zwijgen opleggen, dus fermentatie stoppen. Zowel met alcohol, sulfiet, koelen, whatever.

Het is wel zo dat bij verwijzing naar mutage meestal wordt gedacht aan bv VDN met mutage door alcohol, maar is dus niet noodzakelijk zo.

Volledig correct!
Ik beken: ik maak de fout zelf ook, hoor ik "mutage", ik denk ook dadelijk aan minstens 16%...

Inderdaad, hier ook dezelfde denkfout al mijn hele (wijn)leven...
Thanks om dit uit te klaren, Jerver, en dan nog zonder bentoniet!
(hiermee een nieuw intresting item aanreikend Wink )

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)


Ga naar locatie: